Vecka 37 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 september


Omvärldsbevakning 22:00

Hot mot Sverige hemlighölls
Sverige har fått information om ett ökat hot från Ryssland, något bidrog till att Gotland i veckan återmilitariserades. Det skriver Dagens Nyheter och hänvisar till källor med insyn i underrättelseläget och Sveriges militära beredskap. Hotets karaktär och innehåll har klassats som topphemligt, vilket innebär att endast ett regeringsbeslut kan häva sekretessen. Enligt källor i regeringskansliet, som bekräftar att hotet från har Ryssland ökat, hemlighålls innebörden av hotet även för dem.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Beredskapen i New York höjs 
Efter lördagskvällens explosionen på Manhattan meddelar New Yorks guvernör Andrew Cuomo att staden höjer sin polisiära beredskap med 1 000 extra poliser, som ska patrullera bussterminaler, flygplatser och tunnelbanestationer. Han påpekar dock att beredskapen är en säkerhetsåtgärd, snarare än att det skulle finnas en ökad hotbild mot staden. Enligt Cuomo finns det idag inte något som tyder på att explosionen haft någon koppling till internationell terrorism. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom. Kan både oroa och lugna svenskar i staden (oroa därför att extra förstärkning av poliser antyder att hotbilden mot staden har ökat, lugna därför att Cuomo hävdar motsatsen samt att det inte finns några internationella terroristkopplingar).

Råttinvasion i Stockholm
Antalet råttor i Stockholm växer explosionsartat. Värst drabbad är stadsdelen Östermalm, främst då vid Karlaplan, i Humlegården och runt Tessinparken, skriver Dagens Nyheter.
Bara under det senaste året har antalet råttanmälningar till Stockholm stad ökat med 30 procent. Orsaken uppges vara att tillverkaren av det mycket effektiva råttgiftet, som Stockholms stad har använt, för en tid sedan valde att inte förnya sin licens.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

IS tar på sig knivattack i köpcentrum
Under lördagskvällen gick en knivbeväpnad man till attack mot ett flertal människor i ett köpcentrum i Minnesota. Minst åtta personer skadades i attacken, skriver Göteborgs-Posten. Enligt Reuters har terrororganisationen IS tagit på sig attacken.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 18:20

Explosionsrisk på Söder Mälarstrand 
Hela Söder Mälarstrand har spärrats av och stängts av för trafik efter en brand i en fastighet. Branden har orsakat kraftig rökutveckling och det finns risk för explosion eftersom det finns gasflaskor i den brinnande fastigheten, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16:40

Brandvåg i Västsverige under natten
Under natten har räddningstjänsten i Västsverige ryckt ut efter flera larm om bränder, skriver Göteborgs-Posten. I två av fallen misstänks bränderna vara anlagda, dels en brand  i kommunhuset i Partille, dels en brinnande läktare vid en idrottsanläggning i Stenkullen.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Nattens bränder i Malmö misstänks vara hämndaktioner mot polisen
De bilbränder som drabbade Malmö under natten misstänks vara hämndaktioner riktade mot Polisens senaste tillslag mot kriminella grupperingar i staden. Det skriver Polisen på sin hemsida.
- Vi hade räknat med att detta skulle kunna ske, och hade placerat ut personal i de särskilt utsatta områdena. En misstänkt gärningsman har också gripits, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i Malmö.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Eftersläckningsarbete i Vaggeryd påbörjat
Vaggeryds kommun informerar på sin hemsida att förskolor och skolor kommer att bedrivas som vanligt under måndagen den 19 september. Man bedömer att ingen rök och enbart begränsat med lukt kommer spridas fortsättningsvis. På Twitter informerar kommunen att räddningstjänsten har påbörjat eftersläckningsarbetet, samt att plåtbyggnaden som rasat kommer att lyftas och fraktas bort under söndagen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.30

Ytterligare misstänkt sprängladdning hittad i New York
Den explosion som skakade New York runt 20.30 på lördagskvällen, lokal tid, tros ha varit avsiktlig, men enligt polisen i New York finns i nuläget inga bevis som tyder på att det finns en koppling till terrorism. Senare hittade polisen ytterligare ett misstänkt föremål fyra kvarter bort från detonationsplatsen, vilket fick polisen att spärra av ett område vid West 27th street. Enligt källor till Fox News ska det röra sig om en tryckkokare, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Röklukt utanför Nybro
Under morgontimmarna har flera personer larmat om röklukt utanför Nybro. Räddningstjänsten har varit ute med fordon i trakterna kring Kättilstorp, men utan att kunna hitta något. Troligen kommer lukten från naturvårdsbränningar i området runt Algunnen och Lenhovda, rapporterar P4 Kalmar.
Kommentar: För kännedom.

Tusentals evakuerade i Taiwan efter ny tyfonvarning
Under lördagen kom rapporter om att tyfonen Malakas är på väg in över Kina och Taiwan. Malakts väntas röra sig från området runt Taiwan mot de japanska öarna under helgen. Under lördagen hade drygt 2.600 personer fått evakueras från Taiwan, skriver DN. Tidigare under veckan skördade tyfonen Meranti 28 människoliv i samma område.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 06.00

29 skadade vid explosion på Manhattan
En kraftig explosion skedde på Manhattan under lördagskvällen, där en person skadades allvarligt och 28 blev lindrigt skadade, skriver DN. Till CNN säger New Yorks borgmästare att enligt de första uppgifterna inte finns några indikationer på kopplingar till terrorism.
Kommentar: Kan ev. leda till oro hos resande svenskar som befinner sig i, eller ska till, New York.

Våldsamt upplopp i Örebro – polis attackerade
Polisen blev attackerade polisen vid ett större bråk i Oxhagen i Örebro under lördagskvällen, skriver SvT. Vid flera tillfällen ska molotovcoctails kastats mot polisen.
Kommentar: Läget lugnare efter midnatt enligt polisen, följ upp.

Flera anlagda bränder i Malmö
Ett flertal bränder har rasat i Malmö under natten, skriver SR P4 Malmöhus. Det är enligt polisen minst fem bilbränder, en garagebrand och brand i ett däcklager. Enligt uppgifter i SvT ska även ett bibliotek brinna. Bränderna misstänkts vara anlagda.
Kommentar: Det finns inga uppgifter om att någon skadats. Trenden med bilbränder fortsätter.

Kraftig explosion i Norrköping
En kraftig explosion har orsakat stora skador på en byggnad i Åby norr om Norrköping, rapporterar DN. Vad som ligger bakom explosionen är ännu oklart. Platsen har spärrats av.
Kommentar: Inga personer fanns i lokalen, ingen skadad, polisen utreder orsak till explosionen.

Lördag 17 september


Omvärldsbevakning 23.30

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 20.00

Vattnet åter drickbart i Gävle
Från lördag den 17 september, klockan 15.00, behöver dricksvatten inte längre kokas i Gävle. Gästrike Vatten har fått godkända provsvar som visar att vattnet är rent även söder om Gavleån.
Kommentar: VMA är borttaget, information till kommuninvånarna finns hos Gästrike Vatten oc på Gävle kommuns hemsida

Rakelkommunikationen i Stockholmsområdet är återställd
MSB informerar om att den begränsade funktionaliteten i Rakelkommunikationen inom ett mindre område i Stockholm har efter felsökning återställts och berörda aktörer är informerade.
Kommentar: Ingen påverkan för allmänheten, samverkan har skett mellan myndigheter under dagen

Branden i Vaggeryd - uppdatering
Vaggeryds kommun informerar om att släckningsarbetet fortgått under lördagen- Det ryker fortfarande från området och kommer troligen att göra under ett par dagar till. Boende som känner obehag av rök bör gå inomhus och stänga fönster och ventilation - under tiden röken är i närområdet.
Kommentar: Viktigt meddelande till allmänheten borttaget, fortsatt information om läget finns på Vaggeryds kommuns hemsida och Facebooksida

Stor polisinsats i Paris var falskt alarm
Den franska polisen inledde en stor insats i centrala Paris på lördagseftermiddagen. Ett större område spärrades av, men hävdes kort därefter, enligt uppgifter hos SvT.
Kommentar: Händelsen avslutad, har inte sett någon oro/frågor under dagen från resande svenskar

Ny tropisk storm på väg mot Kina
En ny stor tyfon – Malakas - är på väg in över Kina, skriver DN. Tyfonen Malakas började påverka Taiwan på fredagen men även det kinesiska fastlandet kommer att drabbas av kraftiga regnväder, enligt uppgifter i CNN.
Kommentar: Följer upp.

Omvärldsbevakning 12.30

Störningar i Rakel
Fler medier tar upp störningarna i Rakel och noterar att det utreds av polisen som möjligt sabotage samt att militären biträtt polisen i arbetet.
Kommentar: Följer med avseende på allmänhetens reaktioner

Omvärldsbevakning 09.00

Branden i Vageryd – uppdatering
Läget för branden på i Vaggeryd har lugnat sig något, uppger SR P4 Jönköping. Det ryker fortfarande kraftigt, i natt drog röken in över Vaggeryds centrum. Varningen för röken ligger kvar.
Kommentar: VMA ligger kvar, fortsätter följa.

Kraftig brand i industrilokal utanför Göteborg
En större industribyggnad i Partille utanför Göteborg totalförstördes i en kraftig brand under natten till lördag, uppger SvT. Ingen person ska ha kommit till skada, branden var under kontroll vid midnatt.
Kommentar: Ingen spridningsrisk och branden under kontroll, avslutat.

Störningar i Rakelkommunikationen
MSB informerar om begränsad funktionalitet i Rakelkommunikationen inom ett mindre område i Stockholm. De aktörer som berörs har beredskap för att använda alternativa kommunikationsvägar. Felsökning pågår.
Kommentar: Alternativa kommunikationsvägar används av polis, räddningstjänst osv

Fredag 16 september


Omvärldsbevakning 21.30

Dricksvattnet norr om Gavleån kan åter användas
Från fredag kväll kan invånarna dricka kranvattnet norr om Gavleån, meddelar Gästrikevatten, efter att ha fått nya provsvar. Vattnet söder om Gavleån måste fortfarande kokas innan det används för att dricka eller till mat.
Kommentar: VMA ligger kvar, eftersom delar av Gävle fortfarande behöver koka vattnet

Branden i Vaggeryd – uppdatering
Släckningsarbetet kommer enligt Vaggeryds kommun fortsätta på samma sätt under natten för att så fort som möjligt minska branden och rökspridningen.
Kommentar: Fortsätter följa tills VMA dras tillbaka, kommunen har god information

Risk för skogsbrand
Ett högtryck ger i huvudsak torrt väder och gör att brandrisken i skog och mark är stor i delar av Götaland och sydostligaste Svealand, varnar SMHI.
Kommentar: Fortsätter följa brandrisken under helgen

Tåg evakuerat i Tjörnarp
Ca 130 tågpassagerare fick evakueras på fredagen när ett tåg blev stående på Södra stambanan i Tjörnarp, söder om Hässleholm. Orsaken var ett fel på lokets strömavtagare, enligt Kvällsposten. Kommentar: Händelsen ledde till försenade och inställda tåg under eftermiddagen, avklarad.

Överlämning 16:55

Framför allt nedanstående två punkter, brand i vaggeryd och kokningsrekommendationer i Gävle, som har varit av intresse i dag. VMA kvarstår för båda. Se uppdateringar nedan.

Omvärldsbevakning 16:30

Uppdatering brand i Vaggeryd
Bekämpning av branden fortgår och fungerar enligt kommunen bra. Kommunens växel kommer att vara öppen hela helgen, så att boende kan få svar på frågor etc.
Kommentar: Uppdaterar nyhet med det senare. Fortsätter följa läget löpande.

Uppdatering kokningsrekommendation Gävle
Enligt Gästrikevatten är läckan lagad och alla hushåll ska ha vattnet åter. Kokningsrekommendationen kvarstår dock. Sveriges Radio skriver att nya prover kommer att tas under fredagskvällen och beslut om ändringar i rekommendationen tas utifrån resultatet.
Kommentar: Följer nya rekommendationer.

Omvärldsbevakning 11:30

Branden i Vaggeryd under kontroll
Vaggeryds kommun skriver nu att branden i en återvinningsanläggning som startade igår (se antekcning från 15/9 kl. 22:30) är under kontroll och att intensiteten har avtagit. Rekommendationerna dock fortsatt det samma och VMA ligger kvar.
Kommentar: Vi följer läget löpande.

Omvärldsbevakning kl 08:00

VMA i Sundsvall avblåst
Det viktiga meddelande till allmänheten som avser industribranden i Gärde, i Sundsvall har nu släckts av räddningsledaren. De övriga två VMA för otjänligt vatten i Gävle respektive branden i Vaggeryd ligger kvar. Våra nyheter finns här.

Torsdag 15 september


Omvärldsbevakning 22.30

VMA Sundsvall
Viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvall, i Västernorrlands län. Det brinner i en industribyggnad i Gärde. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland eller läs mer på deras webb.Du kan också ringa 113 13 för mer information.
Kommentar: Publicerade nyhet och delade på fb samt twittrade detta VMA. Ingen information från Sundsvalls kommun så här långt. Hade felaktig länk på twitter till en början, vilket orsakade en del kommentarer. Länken korrigerades i ny tweet.

VMA Vaggeryd
Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd, i Jönköpings län. Det brinner i en återvinningsanläggning öster om Vaggeryd med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla som upplever obehag av röken att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping. Du kan även ringa 113 13. Mer information hos Vaggeryds kommun 
Kommentar; Publicerade nyhet, delade på fb samt twittrade.

Överlämning 15.10

Följer VMA och kokningsrekommendationer i Gävle. Har delat information från Gästrike Vatten om att spara på vattnet i sociala medier. Följer också följderna av den tropiska cyklonen Meranti som dragit in över södra Kina. Radhusbranden i Örebro är enligt räddningstjänsten under kontroll.
I övrigt ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Radhuslänga i brand i södra Örebro
Enligt uppgifter i SVT och Aftonbladet brinner en radhuslänga i stadsdelen Adolfsberg i Örebro. En stor räddningsinsatsen pågår och boende i närheten uppges ha utrymts.
Kommentar: Följer händelserapporteringen.

Omvärldsbevakning 11.30

Ovädret Meranti orsakar skador i Kina
Tyfonen Meranti har dragit in över södra Kina, rapporterar flera medier, bland annat SVT. Många hushåll är strömlösa.  DN rapporterar om stora skador på infrastrukturen. Svenska ambassaden i Peking uppmanar svenskar på plats att vara försiktiga och att följa lokala mediers rapportering om ovädret.
Kommentar: Följer

VMA: Vattenläckan i Gävle
Följer i övrigt följderna av vattenläckan i Gävle. Enligt Gästrike Vattens uppgifter till medier kan kokningsrekommendationerna kvarstå till på söndag. Det förekommer rapporter om översvämningar, men dricksvattenfrågan är satt i fokus.
Kommentar: Krisinformation.se har delat länken till Gästrike Vattens uppdaterade information om händelsen i sociala medier för att sprida information om vilka områden som omfattas av kokningsrekommendationer och var dricksvattentankar finns.  

Omvärldsbevakning 08.30

Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle, i Gävleborgs län - Vattenläcka
Det kommunala dricksvattnet kan vara förorenat på grund av en större vattenläcka i centrala Gävle.Räddningsledaren uppmanar alla att koka allt kranvatten som ska användas till mat och dryck som en försiktighetsåtgärd. Läs mer här.

Onsdag 14 september


Omvärldsbevakning 22.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

SMHI meddelar om höga temperaturer
I delar av södra Sverige meddelar SMHI att temperatuer över 26 grader väntas i dag och torsdag.
Kommentar: För kännedom. Påverkar även brandrisken i området.

Livsmedelsverket om brister i kontroller av dricksvattenanläggningar
Livsmedelsverkets rapport Sveriges livsmedelskontroll visar att kontrollerna av de viktigaste dricksvattenanläggningarna minskade under 2015.Kommentar: För kännedom i och med tidigare kommentarer i våra kanaler om dricksvatten.

Tyfonen Meranti rör sig mot Kina
Tyfonen väntades in över Taiwan men nådde inte fastlandet och rör sig nu mot Kina, skriver Aftonbladet. Tyfonen är den starkaste sedan Haiyan som drabbade Filippinerna 2013.
Kommentar: För kännedom. Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.55

Ökad militär närvaro på Gotland
Gotland får ett permanent försvar. Överbefälhavaren Micael Bydén har beordrat 150 soldater som övar på Gotland att stanna som en permanent styrka, uppger Svt Nyheter. Beslutet träder i kraft med omedelbar verkan.
Kommentar: För kännedom i fall vi frågor från allmänheten.

Tågstörningar i Skåne
Ett signalfel har gjort att det är stora problem med tågtrafiken i delar av Skåne under morgonen, enligt Svt Skåne. Felet är avhjälpt men förseningarna tros fortsätta in bit in på dagen.
Kommentar: För kännedom i fall vi får frågor.

Flygförseningar
Störningar i ett reservsystem gör att färre plan kan landa samtidigt, enligt SR Ekot. Störningen innebär förseningar i flygtrafiken till Stockholm och Köpenhamn. För tillfället räknar Luftfartsverket med förseningar på 45 minuter till Köpenhamn och 30 minuter till Bromma och Arlanda.
Kommentar: För kännedom i fall vi får frågor.

Tisdag 13 september


Omvärldsbevakning 21.45

Ingenting nytt att kommentera.

Överlämning 15.15

Många svenska medier har under dagen rapporterat om riksmötets öppnande och regeringsförklaringen. I övrigt har det varit lugnt. Krisinformation.se följer de tropiska oväder/cykloner som rör sig i Sydostasien och i Atlanten. Följer också rapporteringen om telestörningar i Jönköpings län noterad nedan.  

Omvärldsbevakning 15.30

Hot om skjutning mot gymnasium i Sandviken
Det har förekommit hot om en förestående skjutning mot gymnasieskolan Bessemergymasiet i Sandviken, skriver DN. Polisen har avfärdat två misstanken om brottet, men söker den som skickade hotet, rapporterar Sveriges Radio. 
Kommentar: Skolan skriver att Polisen bedömer att läget är under kontroll och ingen fara föreligger. Avslutar därför att följa saken.

Uppföljning misstänkt föremål i Jämtland
Östersunds-Posten meddelar att avspärrningarna är upphävda.
Kommentar: Noterar

Telestörning i Jönköping
Trafikredaktionen på SR P4 meddelar att Telias fasta nät i Nässjö och några andra orter i Jönköpings län är nere för 12 000 abonnenter. Mobiltelefonin uppges fungera.
Kommentar: Följer eftersom felprognosen skjutits fram under dagen.

Omvärldsbevakning 12.30

Delar av Östersund avspärrade
Utrymning har skett av Länsstyrelsens lokaler i Östersund efter att en misstänkt väska påträffats. Enligt Östersunds-Posten är polisen på plats. Området runt lokalerna är avspärrat.
Kommentar: Följer

Omvärldsbevakning 07.00

Telefonväxeln på Danderyds sjukhus fungerar igen
Telefonerna slutade fungera under gårdagen och felet var avhjälpt under natten.
Kommentar: Avpublicerar Just nu, twittrar och facebookar. Se även gårdagens anteckningar.

Måndag 12 september


Omvärldsbevakning 21.50

Telefonväxeln på Danderyds sjukhus ur funktion uppföljning
Telefonin fortfarande ur funktion på Danderyds sjukhus.
– Sjukhuset har problem med en server. Felet håller på att lagas just nu, säger Anna-Karin Stark, kommunikationsdirektör för Danderyds sjukhus till Svt Nyheterna.
Kommentar: Har kvar Just nu på webben så länge problemen kvarstår. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 19.00

Telefonväxeln på Danderyds sjukhus ur funktion
Danderyds sjukhus och SR P4 Stockholm har information om problemen med telefonin och alternativa vägar att nå sjukvård. Felet innebär bland annat problem att ta emot ambulanser.
Kommentar: Lägger ut Just nu, publicerar på twitter och facebook.

Överlämning 16.00

Lugnt och alltså inget att rapportera ur ett samhällskrisperspektiv.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Störningar i tågtrafik söder om Uppsala
Ett spårfel mellan Knivsta och Uppsala orsakar förseningar under måndagsmorgonen. Det berör SL och fjärrtåg. Prognos saknas när felet är avhjälpt.
Kommentar: För kännedom.