Vecka 39 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 oktober


Omvärldsbevakning 21:10

Många dödade i oroligheter i Etipien
Under en religiös festival söder om Etiopiens huvudstad Addis Abeba startade oroligheter och ett större antal människor omkom, rapporterar Aftonbladet. Svenska ambassaden skriver på sin webbplats att våldsamma demonstrationer kan uppstå i Oromia-området och rådet till svenskar på plats att undvika folksamlingar.    
Kommentar: Noterar detta. 

Överlämning 21.00

Inget nytt om vulkanen Katla. Många medier rapporterar om folkomröstningen i Ungern som rör EU:s flyktingpolitik. Flera skriver också om beskdet från Storbritanniens premiärminister Theresa May, att landet lämnar (Brexit) EU senast i mars 2017. I övrigt inget att notera.

Omvärldsbevakning 15:40

Mjältbrand i Sibirien
Brittiska The Guardian berättar att risken för mjältbrand gör att 250 000 renar kan komma att nödslaktas i Yamalo-Nenets-regionen i västra Sibirien. Slakten ska ske före jul och sker för att begränsa spridningen, skriver tidningen. Även SVT tar upp saken. Utbrottet har pågått sedan i somras och en människa, flera hundar och över två tusen renar har avlidit av sjukdomsutbrottet.
Kommentar: Vi noterar rapporteringen om detta eftersom det kan uppstå frågor och eftersom vi i somras hade ett utbrott av mjältbrand i Sverige.

Orkanen Matthew närmar sig Haiti och Jamaica    
Dagens Nyheter skriver att orkanen Matthew väntas skapa stor förödelse när den i morgon måndag drar in mot Jamaica. På Haiti har invånare evakuerats inför Matthews ankomst. Orkanen har nedgraderats till kategori fyra av fem på Saffir-Simpson-skalan, skriver TT och Aftonbladet.
Kommentar: Följer

Omvärldsbevakning 13:30

Varning för regn i Skåne
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora regnmängder i Skåne samt Österlen från söndag kväll.
Kommentar: Följer för att se om varningen utökas.

Omvärldsbevakning 08:10

Ingenting att rapportera. Följer konsekvenserna av orkanen Matthew i Karibien. 

Lördag 1 oktober


Omvärldsbevakning 22:30

Ammoniakutsläpp i Järna
Ammoniak har läckt ur ett kylrum i Lantmännens lokaler i Järna, i Stockholms län, rapporterar P4 Stockholm. Det ska inte vara någon fara för allmänheten, men den som känner obehag uppmanas att stänga fönster och ventilation.
Ingen person har skadats, skriver Aftonbladet, som återger TT:s rapportering.
Kommentar: Delade nyheten på facebook och twitter.

Många skadade vid gasexplosion i Spanien
En explosion skedde under lördagskvällen på en restaurang i Velez-Malaga öster om Malaga. I rapporteringen från SVT Nyheter sent på lördagskvällen sägs att minst 77 människor ska ha skadats, fem av dem allvarligt, enligt en talesman för regionens akutvård. Sannolikt berodde explosionen på en gasläcka.
Kommentar: Inga rapporter om drabbade svenskar så här långt.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 09:00

Delade UD:s resevarning för orkanen Matthew i Karibien på twitter. I övrigt inget att rapportera.

Fredag 30 september


Omvärldsbevakning 22:30

Kritik mot Migarationsverket
Dagens Nyheter rapporterar under fredagskvällen att Migrationsverket i år har betalat 197 miljoner kronor för sängplatser på asylboenden som inte används. DN:s artikel har delats flitigt av andra svenska medier under kvällen.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till debatt/frågor om myndigheten.

Island höjer varningsnivån för vulkanen Katla
Under fredagen meddelade Islands meteorologiska institut att många mikroskalv uppmätts vid vulkanen Katla, något som skulle kunna tyda på att vulkanen kan få ett utbrott. Island har höjt varningsnivån ett steg till en nivå som indikerar förhöjd vulkanisk aktivitet. Det rapporterar GP som återger en text från TT.
Kommentar: För kännedom.

UD varnar för tropisk storm
Den tropiska stormen Matthew har nu uppnått orkanstyrka och förväntas drabba bl.a. Jamaica under helgen, skriver UD Reklar på sin facebooksida. Stormvarning har även utfärdats för flera andra länder i regionen. Är du på plats följ lokala myndigheters råd samt ambassadens reseinformation, sägs det i UD:s rekommendation.
Kommentar: Har delat UD:s facebookinlägg. Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget att kommentera och således inte heller något särskilt till eftermiddagens överlämning.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.25

Nedfallna träd efter nattens blåst
Trafikverket varnar för att det kan finnas nedfallna träd efter gårdagens och nattens kraftiga vindar i delar av landet, uppger Svt Nyheter. Främst västkusten drabbades med bland annat inställd tågtrafik på några sträckor, tak som blåste av och Uddevallabron var stängd under några timmar, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: En sammanfattning, för kännedom.

Torsdag 29 september


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16:30

Tågkrasch utanför för New York
Under morgonen, lokal tid, inträffade en tågkrasch i Hoboken i New Jersey utanför New York. Enligt medieuppgifter (se till exempel SR här) ska många människor ha skadats.
Kommentar: Vi har inga uppgifter om skadade svenskar. Ambassaden i Washington har gjort en notering om händelsen på sin sajt och vi följer deras eventuella uppdateringar. Delade också deras info på twitter, så att fler kan hitta till eventuella uppdateringar. Inget på facebook ännu. Vi avvaktar ytterligare uppgifter och följer läget.

Omvärldsbevakning 12.38

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.14

Ingenting att rapportera.

Onsdag 28 september


Omvärldsbevakning 21:30

Har fått en fråga på Twitter om en driftstörning på Sverigesradio.se, men webbplatsen verkar vara uppe. I övrigt ingenting att notera.

Överlämning 16:00

Lugn dag, inget specifikt att följa upp i nuläget. Vissa reaktioner på Twitter efter det felaktiga VMA:et, håll ett extra öga där.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget nytt att kommentera.

Felaktigt VMA, 12:47

Klockan 12:57 i dag gick ett felaktigt VMA ut till bland annat vår webbplats via Sveriges Radios API. Det gällde ett brand på en thairestaurang i Kramfors. VMA:et skulle ha gått ut som ett tesmeddelande, men märktes inte som det och uppfattades därför som äkta. Sveriges Radio drog snabbt tillbaka VMA:et. Redaktionen för krisinformation.se hann dock twittra och varna boende i Kramfors, men felet upptäcktes efter bara någon minut (efter samtal till Sveriges Radios sändningsledning) och tweeten togs bort (endast en retweet hade gjorts, vilket tyder på att få nåtts av den) och ersattes av en förklaring av vad som faktiskt hade hänt. Frågan avslutad.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget nytt att kommentera.

Överlämning kl. 8.00

Noterar branden på en återvinningsstation i Gävle och skottlossning i Sollentuna under natten, samt att Israels förra president, Shimon Peres, har avlidit. Fortfarande klass 1-varning för kuling på samtliga svenska farvatten, enligt SMHI. 

Omvärldsbevakning 7.00

Brand på återvinningsstation i Gävle
Under tisdagskvällen utbröt en kraftig brand på Forsbackas återvinningsstation i Gävle, skriver Gefle Dagblad. Räddningsarbetet pågick under natten och räddningstjänsten uppmanade folk att hålla sig inne och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Tisdag 27 september


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera. 

Överlämnning 15.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.00

Tyfonen Megi har nått Taiwan
Megi, den tredje tyfonen på en månad, har nått Taiwan och orsakat strömavbrott och transportstörningar, bland annat i huvudstaden Taipei. Evakueringar har skett och flertalet skolor och arbetsplatser håller stängt. Ett antal människor har mist livet i sviterna efter Megi, skriver TT och RSOE Edis som citerar lokala mediers uppgifter. 
Kommentar: Följer rapportering om skador.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 7.30

Morgonens nyheter har av naturliga skäl dominerats av nattens presidentvalsdebatt i USA. SMHI har utfärdat klass 1-varning för kuling på de flesta svenska farvatten. Annars inget att rapportera. 

Måndag 26 september


Omvärldsbevakning 22.00

Hotell i Borlänge utryms efter bombhot
Cirka 500 bröllopsgäster samt övriga gäster har utrymts från ett hotell i Borlänge efter bombhot, rapporterar SVT. Ingen person uppges vara skadad.
Kommentar: Noterar.

Rekordpublik förväntas följa nattens debatt
Enligt opinionen är det dött lopp mellan kandidaterna i det amerikanska presidentvalet, Hillary Clinton och Donald Trump. När dessa möts till debatt i natt svensk tid förväntas uppemot 100 miljoner människor följa debatten på tv, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: Noterar. 

Omvärldsbevakning 16.00

IT-problem i Blekinge
Landstinget i Blekinge har omfattande IT-problem vilken påverkar telefonin, skriver SVT. Någon felprognos finns för närvarande inte.
Kommentar: Följer.

Överlämnning 15.35

Flera medier har under dagen tagit upp skjutningen i Malmö i helgen. Brandrisken är fortsatt stor eller lokal mycket stor i delar av Götaland och Svealand. Krisinformation.se har därför tipsat på Twitter och Facebook om våra sidor med information om sådana händelser. I övrigt har vi ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att kommentera.