Vecka 40 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 oktober


Överlämning 23.00

Under helgen har krisinfo följt rapporteringen om orkanen Matthew och de skador som uppstått efter att orkanen dragit fram. Hårdast drabbat är Haiti där det rådet stor brist på mat och rent vatten och kolera nu börjar spridas. En stor mediehändelse under helgen är också USAs republikanske presidentkandidat Donald Trumps nedsättande uttalanden om kvinnor. Uttalandet har fått stor uppmärksamhet och har tagits upp i samtliga större medier under helgen inför den andra valdebatten mellan Trump och Clinton. Under söndagskvällen debatterade även de svenska partiledarna i SVT.

Omvärldsbevakning 23.00

Mindre jordskalv i Härnösand
Strax före kl. 12 på söndagen inträffade ett mindre jordskalv med preliminär magnitud 2,3 i södra Härnösand, skriver Svenska nationella seismiska nätet, SNSN. Enligt SR P4 Västernorrland kändes skalvet under några sekunder.
Kommentar: För kännedom.

Misstänkt terrorist i Tyskland ännu på fri fot
Fortfarande söker tysk polis efter den 22-åring som misstänkts för att ha förberett ett terrordåd uppger DN. I mannens lägenhet hittades stora mängder sprängmedel efter ett tillslag under lördagmorgonen. Polisen ber allmänheten i Tyskland om tips för att hitta mannen.
Kommentar: Följer, kan komma frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 9.30

Svält och kolera hotar befolkningen i Haiti efter orkanen Matthew
Enligt SR Ekot bedömer hjälporganisationer att 80 procent av befolkningen i Haiti nu hotas av svält och en koleraepidemi. Landet har drabbats av den största humanitära katastrofen sedan jordbävningen 2010. De haitiska myndigheterna uppger att minst en halv miljon människor bedöms vara helt isolerade i landets södra delar, många av dem under livshotande förhållanden.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Lördag 8 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Svåra efterverkningar i Haiti efter orkanen Matthew
Antalet döda i Haiti efter orkanen Matthew stiger nu, skriver TT/SVT. Omkring 900 har omkommit hittills och dödstalen befaras stiga till 5 000. Stora delar av skördarna har förstörts i orkanen och nu hotar hungersnöd redan inom några veckor, om inte stora hjälpinsatser sätts in omgående. Kolera har börjat spridas med förorenat dricksvatten, vägar är förstörda och de värst drabbade områdena går bara att nå via båt eller flyg, uppger SR Ekot. FN har börjat släppa ner bland annat mat från luften.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Flygstrejken i Grekland avblåst
Resenärer väntas kunna resa hem som planerat skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.00

Brand i lokal vid färjeläge i Stenungsund
Enligt SR P4 Göteborg har en brand i en industrilokal stoppat färjetrafiken mellan Kolhättan och Svanesund på Svanesundsleden. Även bilvägen som passerar den brinnande lokalen är avstängd. Räddningstjänsten har ingen uppgift om när vägen öppnar igen.
Kommentar: för kännedom.

Orkanen Matthew lindrigare än väntat i USA
Orkanen som drog in över USAs östkust natten till lördagen har nu nedgraderats till en etta på en femgradig skala uppger Omni/TT. Flera delstater har dock drabbats av strömavbrott och översvämningar efter orkanen.
Kommentar: Det värsta verkar nu ha dragit förbi, krisinfo följer dock om det blir fler efterverkningar av orkanen.

Risk för flygstrejk i Grekland
Natten mot söndag kan grekiskt luftrum komma att stängas och alla flyg ställs då in, uppger Aftonbladet och GP. Fritidsresor, Apollo och Ving har tillsammans cirka 8000 resenärer på väg till eller från Grekland och resebolagen försöker nu hitta nya resvägar ifall strejken bryter ut. Strejken förväntas pågå fram till midnatt torsdag den 13 oktober.
Kommentar: Krisinfo följer. Kan komma frågor från allmänheten.

Tysk polis söker misstänkt terrorist
DN skriver att polisen i staden Chemnitz i östra Tyskland sedan i morse söker en misstänkt terrorist efter att de fått uppgifter om ett planerat bombdåd mot en flygplats. Enligt GP är det svenska kungaparet just nu på resa i samma delstat som staden Chemnitz.
Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 9.30

Inget nytt att kommentera. 

Fredag 7 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Över 800 döda i Haiti
BBC skriver att antalet döda i Haiti har fördubblats och uppgår nu till över 800. Antalet kan öka ytterligare efterhand som hjälparbetare når ut till områden som har varit avskurna på grund av orkanen Matthews härjningar. I Florida är nu över 900 000 personer utan ström, meddelar SVT. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Ryska flygplan i Östersjöområdet
Enligt Sveriges Radio rapporterar Finland och Estland att ryska flygplan har kränkt deras luftrum de senaste dagarna. 
Kommentar: Noterar

Krismöte om Syrien inlett i New York
TT skriver att Frankrike och Storbritannien kräver stopp för bombkampanj mot Aleppo, på det krismöte om Syrien som nu har inletts i New York. 
Kommentar: Noterar

Omvärldsbevakning 18.00

Uppdatering om orkanen Matthew 
Över 400 dödsfall har rapporterats efter orkanen Matthew bara på Haiti, rapporterar BBC. Och i Florida är över 600 000 strömlösa, enligt ABC News. SAS skriver på sin webbplats att resenärer till och från Miami International Airport kostnadsfritt får omboka sina biljetter, och DN skriver att researrangören Ving har erbjudit sina kunder att boka om reser till Florida. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Colombias president får årets fredspris
Den norska nobelkomittéen tillkännagav idag att Colombias president Juan Manuel Santos får Nobels fredspris 2016 för sin insats för att få ett slut på det 50 år långa inbördeskriget i Colombia.
Kommentar: Noterar

Omvärldsbevakning 14.20

Mindre skalv i Burträsk
På torsdagskvallen inträffade ett mindre jordskalv i närheten av Burträsk i Västerbottens län. Skalvet mätte 2,4 på richterskalan. Liknande jordskalv är relativt vanliga i Sverige, uppger Reynir Bördvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till SR P4 Västerbotten.
Kommentar: För kännedom. Jordskalv i Sverige brukar väcka intresse och frågor. Se även Svenska seismologiska nätet.

Polisförstärkningar till Gotland
Polisen i region Stockholm ökat antalet poliser på Gotland, efter de senaste dagarnas händelser. Polisen ska främst arbeta med att förhindra ytterligare vålds- och hotsituationer, trygghetsskapande åtgärder och förstärka arbetet med att utreda brott som anmälts på Gotland.
Kommentar: Har ännu inte sett frågor/reaktioner annat än på regional nivå

Avgrävd kabel stoppade P4 Kalmars radiosändningar
En avgrävd fiberkabel ledde till problem för P4 Kalmars radiosändningar på fredagsmorgonen. Under morgonen samsände P4 Kronoberg över Kalmar län, men från kl 08.00 på fredagen har P4 Kalmar åter kunnat höras i etern, skriver SR P4 Kalmar.
Kommentar: Radiosändningar kunde nå allmänheten även under avbrottet, avklarat.

Uppdatering orkanen Matthew
Enligt CNN har orkanstyrkan nedgraderats till klass tre. 300 000 hushåll rapporteras ha drabbats av strömavbrott. Orkanen väntas dra norrut under dagen och dra in över Georgia och South Carolina.  Inga omfattande skador har rapporterats i Palm Beach och andra samhällen i södra Florida.
Kommentar: Följ upp

Klass 1-varning för kuling i farvattnen
SMHI har utfärdat klass 1-varning för kulingstyrka på Skagerack, hela Östersjön, Rigabukten, Finska viken, Ålands Hav och södra Bottenhavet.
Kommentar: Följer fortsatta varningsprognoser

Omvärldsbevakning 11.00

Uppföljning orkanen Matthew, USA
Omkring 95.000 människor i Florida har förlorat elen i samband med orkanen Matthew närmar sig USA, men ännu inga rapporter om omfattande konsekvenser. Enligt DN kommer Matthew förmodligen att nå in över land i mellersta Florida på fredagseftermiddagen, svensk tid.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 06.30

Dödstallen stiger i Haiti
Dödstallen efter orkanen Matthew fortsätter att stiga och börjar närma sig 300 omkomna, rapporterar Sveriges Radio. I USA fortsätter invånarna förbereda sig på att orkanen når kusten i de sydöstra delarna av landet. 
Kommentar: Följer utvecklingen

Torsdag 6 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Orkanen Matthew förväntas nå Florida i natt
I natt förväntas orkanen Matthew komma till amerikanska Florida, skriver Aftonbladet. Delstatens guvernör uppmanar invånarna vid kusten att evakuera, något som medför långa köer på vägarna. Förutom Florida så har öven delstaterna South Carolina och Georgia och North Carolina infört undantagstillstånd. Orkanen har hittills dödat minst 140 människor, de flesta i Haiti, men även Dominikanska republiken, Kuba och Bahamas har drabbats. MSB meddelar att de på FN:s begärna kommer skicka experter inom områden som vatten, sanitet, kommunikation och logistik till Haiti.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Minst sju döda efter tyfon i Sydkorea
I de södra delarna av Sydkorea har minst sju människor omkommit och tre saknas efter tyfonen Chaba. Cirka 350 människor har evakuerats från sina hem, och flera tusen soldater, tjänstemän och frivilliga deltar i hjälparbetet, skriver Korea Herald.
Kommentar: Noterar. 

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 14.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.00

Matthew närmar sig Florida
Orkanen Matthew befinner sig just nu med sitt öga mitt över ögruppen Bahamas som kategori 3. Den har hittills tagit 17 människors liv enligt SvT och skurit av 160 000 människor från omvärlden  och väntas nu passera nära utmed Floridas östkust med tilltagande styrka. Närmare två miljoner människor i Florida har uppmanats lämna sina hem. 
Kommentar: Svenska ambassaden i Washington har publicerat reseinformation. Publicerat nyhet på webben och i sociala kanaler.

Onsdag 5 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13.25

Stora skador av orkanen Matthew
Orkanen Matthew har orsakat stora materiella skador i Haiti och Domikanska republiken, rapporterar Svt Nyheter. Hittills är det mest materiella skador som har rapporterats och endast ett fåtal dödsoffer. Infarstrukturen har dock skadats så svårt att läget ännu är oklart. Orkanen når under onsdagen Kuba för att senare fortsätta mot de sydöstra delarna av USA.
Kommentar: Följer.

Överlämning 08.00

Orkanen Matthew har orsakat stor förödelse där den dragit fram över Haiti, men hittills har den tagit relativt få liv. Den befinner sig just nu över östra Kuba och drar sedan vidare mot bland annat semesterparadiset Bahamas. Enligt tib som kollat med charterbolagen i går finns dock inte många svenska resenärer där. I USA har Florida, Georgia och South Carolina förstärkt sin beredskap och i South Carolina evakueras människor från kustbebyggelsen. Orkanen beräknas nå Bahamas under onsdagen och Florida under torsdagen.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att kommentera.

Tisdag 4 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 06.35

Inget att rapportera. Följer rapporteringen om ovädret Matthew.

Måndag 3 oktober


Omvärldsbevakning 21.15

Telestörningar i Jämtland och Härjedalen
Sveriges Radio rapporterar om stora telestörningar i fast och mobil telefoni i delar av Jämtland och Härjedalen. Enligt Länstidningen Östersund har räddningstjänsten aktiverat larmknappar på brandstationer som gör det möjligt att ringa 112. Detta eftersom möjligheten att ringa nödsamtal påverkades.
Kommentar: Krisinformation.se hade tidigare en länk på förstasidan till en av de drabbade operatörernaas driftkarta och vi har delat detta i sociala medier. Enligt P4 Jämtland ska problemet nu vara åtgärdat.

Överlämning 17.15

Publicerade nyhet om att MSB skickar en expert till Karibien på grund av orkanen Matthew. I övrigt lugnt.

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 07.15

Ingenting att notera.