Vecka 41 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 14.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 09.00

VMA Kumla
Boende i och runt Hällabrottet i Kumla kommun uppmanades på lördag morgon att stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av rökutveckling efter en brand i en byggnad vid miljöföretaget Ekokem Sakab. Röken kan vara giftig och Nerikes räddningstjänst utfärdade ett Viktigt meddelande till allmänheten.
Kommentar: Skrev nyhet och puffade för den på twitter och på facebook.

Misstänkt mordbrand i asylboende
En brand har under natten mot söndagen brutit ut i ett asylboende i Fagersjö i södra Stockholm. Enligt Svt Nyheterna har 44 personer evakuerats från byggnaden. Inga människor ska ha kommit till skada.
Kommentar: För kännedom då det kan komma frågor från allmänheten och händelsen kan skapa oro.

Lördag 15 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

Uppdatering - oro för hot från "clowner"
Fortsatt rapportering om människor som hör av sig till polisen med rapporter om att de hotats/skrämts av personer klädda som clowner, bl a i Hultsfred och Västervik, uppger SR P4 Kalmar. I Skåne har polisen mottagit 70 samal det senaste dyghet, skriver Sydsvenskan. Ännu har polisen inte gripit någon clown som ofredat sin omgivning.
Kommentar: Se notering i omvärldsbevakning från kl 07.30, bl a om källkritik

MSB utökar insats på Haiti med ett basläger
Orkanen Matthew har orsakat stor förödelse för befolkningen i Haiti och stora skador på byggnader och infrastruktur. Sverige genom MSB utökar nu sina insatser i landet och bygger tillsammans International Humanitarian Partnership (IHP) ett basläger för hjälparbetare från FN och EU.
Kommentar: Delar information/nyhet, för att informera om Sveriges insats i katastrofen på Haiti.

Omvärldsbevakning 16.15

Tropiska cyklonen Karen (Sarika) når Filippinerna
Fillipinska myndigheten PAGASA har utfärdat en varning för cyklonen ”Karen” (Sarika) som drog in mot Fiillipinerna under lördagen. "Karen" har ytterligare intensifierats och ser ut att främst drabba provinsen Aurora. PAGASA uppger att cyklonen kommer att föra med sig kraftiga regn och att det finns
risk för översvämning och jordskred.
Kommentar: Det finns ännu ingen specifik reseinformation med anledning av cyklonen, UD informerar generellt resande om att följa filippinska vädermyndigheten PAGASA:s information.

Tunnel rökfylldes efter bilbrand
Under lördagen larmades polis och räddningtjänst till Koppartunneln i södra länken i Årsta efter att en bil börjat brinna. Enligt Polisen i Stockholm tvingades man leda om trafiken på grund av rökutvecklingen. Ingen ska dock ha kommit till skada.
Kommentar: Händelsen avslutad

Omvärldsbevakning 12.00

Försök till mordbrand på asylboende
Polisen larmades under fredagsnatten till ett asylboende i Fagersjö i Stockholm, uppger SvT. En dunk olja hade hittats i en ugn som slagits på, enligt polisen i Stockholm som misstänker försök till mordbrand. Ingen människa skadades.
Kommentar: För kännedom

Flyttfåglars rutter nyckel till hur fågelinfluensa sprids
Ny forskning visar att långdistansflygande flyttfåglar kan bidra till spridning av fågelinfluensavirus, skriver Statens Veterinärmedicinska anstalt. Forskare har tittat på flyttmönster hos vilda fåglar som varit smittade av fågelinfluensa typ H5N8. Resultaten visar att smitta troligen har förts in i Europa och Nordamerika av flyttfåglar från Asien, via gemensamma häckningsområden i norra Ryssland.
Kommentar: Frågor finns sedan tidigare kring hur fågelinfluensa sprids. Följ upp om information och frågor och svar ev. behöve ruppdateras framöver

Omvärldsbevakning 07.30

Bombdåd riktat mot muslimskt boende i USA stoppat
Tre personer har gripits misstänkta för att ha planerat att spränga en lägenhetsbyggnad i Kansas, där omkring 120 människor bor. De flesta boende är muslimska invandrare, skriver DN.
Kommentar: Hotet avvärjt, ingen påverkan för resande.

Rapporter om rädsla för "clowner"
Från flera håll i Sverige har det kommit rapporter om personer klädda som clowner som hotar och även skadar andra, skriver bl a SR Ekot. Berättelserna har spridits snabbt på sociala medier. Jack Werner, specialiserad på nätfenomen, säger till SP P4 Malmöhus att det är viktigt att vara källkritisk.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 14 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Nya tropiska lågtryck över Atlanten och i Stilla havet
Två nya lågtryck rör sig i Atlanten resp. Stilla oceanan: Nicole och Sarika, enligt prognoserna på Tropical storm risk
Kommentar: Forstsätt följa prognoser om ovädren

Vädervarning för Kuling i södra Östersjön
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling i sydöstrra Östersjön, södra Östersjön, sydvästra Östersjön, Kattegatt och Skagerack.
Kommentar: Förtsätt följa väderutvecklingen

Ambassaden i Ankara om raketbeskjutningen i Antalaya, Turkiet
Sveriges ambassad i Ankara informerar om att ett område i Antalaya (utanför turiststråken) på fredagen träffades av raketbeskjutning. Inga personskador har rapporterats. Ambassaden uppmanar sedan tidigare svenskar på plats att iaktta stor försiktighet, hålla sig noga uppdaterade om den lokala säkerhetssituationen via media och ambassadens reseinformation, undvika större folksamlingar och demonstrationer samt följa lokala myndigheters anvisningar.
Kommentar: Flera stora resebolag har resor till Antalaya och det finns svenskar i området

Överlämning

Medierna har under dagen rapporterat om läget i Turkiet och Thailand där även ambassaderna följer läget, samt om flerbostadsbranden i Linköping. Polisen har gått ut med information på sin hemsida om att det kommer att ske allmänna sammankomster i Visby under lördag och söndag. I övrigt lugnt.

Omvärldsbevakning 16:00

Stor brand i Linköping
Branden i flerbostadshus i Linköping pågår men alla är boende är evakuerade, skriver Räddningstjänsten Östra Götaland.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13:15

Stor brand i Linköping
Stor brand i flerbostadshus i Linköping, skriver bland andra Aftonbladet och SR P4 Östergötland. 
Kommentar: Personer evakuerade, meddelar polisen. För kännedom.

Ambassadens information om sorgeperioden i Thailand
Med anledning av att Thailands kung Bhumibol Adulyadej har gått bort, skriver svenska ambassaden i Bangkok att den officiella sorgeperioden är ett år. Den thailändska regeringen har bett medborgarna att under de kommande trettio dagarna visa respekt genom att undvika alla former av firanden och festligheter, samt bära respektfull klädsel, skriver ambassaden. Ambassaden uppmanar svenskar på plats att följa media samt information från regering och lokala myndigheter. Fredagen har utropats till helgdag, rapporterar Bangkok Post.
Kommentar: Följer rapporteringen från Thailand eftersom många svenskar besöker landet under hösten och vintern.

Raketer nära Antalya i Turkiet
Antalya är ett populärt turistmål och det är oklart vad som var målet för raketattacken, skriver DN.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 07:30

Inget att rapportera.

Torsdag 13 oktober


Omvärldsbevakning kl 21:20

Delade UD Resklars information på Facebook om att respektera sorgeperioden i Thailand. Inget i övrigt att rapportera. 

Omvärldsbevakning kl 16:00

Thailands kung avliden - UD uppmanar: respektera sorgeperioden
Med anledning av den thailändske kungens bortgång har UD under torsdagen publicerat följande på sin webb under rubriken Aktuella händelser: ”Ambassaden kan bekräfta att Thailands kung Bhumibol Adulyadej har gått bort. Kungen är högt aktad och vördad av thailändare och ambassaden understryker med anledning av detta vikten av att respektera kommande sorgeperiod. Att agera på ett sätt som kan uppfattas vanära kungahuset betraktas i Thailand som ett allvarligt brott. Ambassaden uppdaterar reseinformationen kontinuerligt.”
Alla stora svenska medier återger nyheten under torsdagen. Till exempel Aftonbladet, Dagens Nyheter och SR Ekot.
Kommentar: Så här långt har inte UD publicerat någon reserekommendation på facebook eller twitter.
Vi fortsätter följa händelsen. Många svenskar finns i Thailand trots att turistsäsongen ännu inte nått sin topp.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 07:42

Miljögifter i grundvattnet i Varvsudden, Karlskrona
Undersökningar ska göras om gifterna kan läcka ut i dricksvattnet, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom.

Orkanen Nicole på väg in mot Bermuda
Orkanen är en kategori 4 och boende uppmanas att söka skydd, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom, följer.

Brand i tunnelbana
Under morgonen började det brinna i tunnelbanan vid Slussen i Stockholm. Den kunde snabbt släckas men orsakade mycket rök i tunnlarna, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 12 oktober


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:25

Explosion och brand i dansk hamn efter kemikalieutsläpp
Det är hamnen i Frederiksværk, Danmark, som är drabbat av händelsen, skriver GP. Personer i området ska gå inomhus och stänga dörrar samt ventilation.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera.

Tisdag 11 oktober


Omvärldsbevakning 22.20

Inget att rapportera.

Överlämning 15.30

Det har varit en mycket lugn dag. Ett antal kommuner i Sydsverige har drabbats av missfärgat vatten enligt ett pressmeddelande från Sydvatten vilket publicerats av bland andra Expressen/Kvällsposten. Flera medier tar upp nyheten att en svensk trupp i Mali hamnat i en självmordsattack.

Omvärldsbevakning 15.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera.

Måndag 10 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

Inget att rapportera.

Överlämning 16.15

Många medier tar upp den amerikanska presidentvalskampanjen. Flera medier tar upp situationen på Haiti efter orkanen Matthew, där många människor behöver akut hjälp och det rapporteras om detta. Under dagen har flera nyheter rört IT-brott och IT-säkerhet. 

Omvärldsbevakning 16.10

Ur samhällskrisperspektiv finns ingenting att rapportera

Omvärldsbevakning 12.30

Vi har på Facebook delat en länk till blogginlägget om myndigheters it-incidentrapportering från i våras eftersom flera nyheter handlar om it-brott och it-attacker. I övrigt ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 8.00

Misstänkt terrorist gripen i Tyskland
Enligt aftonbladet har tysk polis nu gripit den 22-årige man tros ha förberett ett terrorattentat i Tyskland.
Kommentar: För kännedom.

Fortsatt klass 1-kulingvarning
SMHI:s kulingvarning gäller för Skagerack, sydvästra, södra, mellersta och norra Östersjön samt för Finska viken.

MSB kartlägger IT-attacker mot svenska myndigheter
Varje vecka det senaste halvåret har myndigheter utsatts för i genomsnitt över fem allvarligare IT-attacker, uppger SR Ekot. MSB har sedan april till uppgift att samla in allvarliga störningar i samtliga myndigheters IT- och datasystem. Syftet är att få en överblick över IT-störningar och kunna vidta skyddsåtgärder för att samhällsviktig verksamhet inte ska riskera att störas ut. Hittills har 131 rapporter kommit in, varav sju fall lett till polisanmälan. MSB kommer tillsammans med Försvarsmakten och säkerhetspolisen att rapportera till regeringen efter årsskiftet.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.