Vecka 42 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

MSB varnades om bristande IT-säkerhet för fyra år sedan
Dagens Nyheter rapporterar om att MSB redan för fyra år sedan varnades för att en attack skulle kunna slå ut dess sajt för krisinformation, eftersom man gjort sig beroende av företaget Dyns utländska servrar. Efter fredagens attack mot Dyns servrar har det ånyo riktats kritik mot MSB:s sätt att driva sina viktigaste webbplatser.
– Domännamnssystemet är utformat för att man ska kunna ha flera olika leverantörer. Det är obegripligt att man lägger alla ägg i samma korg, säger Fredrik Ljunggren på Kirei, ett säkerhetsföretag med domännamnsystemet som specialitet.
Kommentar: Även på sociala medier förekommer en del liknande kritik. Har hänvisat till nyheten vi la ut där det står att MSB utreder händelsen för att kunna vidta lämpliga åtgärder.

Stort slagsmål i centrala Göteborg
Under söndagseftermiddagen ska uppemot 50 personer ha varit inblandade i ett stort slagsmål i centrala Göteborg. Det ska enligt polisen ha handlat om ett bråk mellan supportrar till fotbollslagen AIK och IFK Göteborg som möter varandra på Gamla Ullevi i Göteborg imorgon. Tio personer ska ha omhändertagits av polisen efter bråket, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten. Med tanke på att matchen inte spelas förrän imorgon, måndag, finns det risk för fler oroligheter.

Explosion vid bil i Malmö
Vid 17-tiden inträffade en explosion vid en bil som stod på en uppfart till en villa på Skansbogatan i Malmö. Någonting hade placerats under bilen och polisens bombtekniker skickades till platsen. Händelsen rubriceras just nu som allmänfarlig ödeläggelse, men polisen vet ännu inte säkert vad som orsakat smällen, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 17:10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09:00

Explosioner i Japan
Flera explosioner har inträffat i ett parkområde i den japanska staden Utsunomiya, norr om Tokyo, rapporterar BBC. Enligt räddningstjänsten ska minst en person ha dödats och två skadats. Det är fortfarande oklart vad som orsakade explosionerna.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 22 oktober


Omvärldsbevakning 22:10

SMHI varnar för kuling
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kuling på flera av farvattnen runt Svealands och Götalands kuster.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16:15

Kritik mot MSB:s nätsäkerhet
Efter gårdagens överbelastningsattack som drabbade både msb.se och krisinformation.se riktas det kritik mot MSB:S IT-säkerhet, bland annat från Dagens Nyheters skribent Linus Larsson. ”Det är ett underbetyg att krishanteringsmyndigheten MSB i ett sådant läge inte kan falla tillbaka på alternativa system”, skriver Larsson. 
Samtidigt rapporterar SVT att uppkopplade hemmaprylar användes i överbelastningsattackerna som stängde ned en rad stora sajter i USA. Enligt IT-säkerhetsföretaget Flashpoint rör det sig bland annat om digitala videospelare, routrar och webbkameror som har kopplats ihop i ett nätverk och använts mot bolaget Dyn, som står bakom infrastrukturen för sajterna som drabbades i attacken.
Kommentar: Fortsätter att följa. Gick tidigare under dagen ut med en nyhet, i vilken det länkades till MSB:s kommentar om gårdagens överbelastningsattack.

Omvärldsbevakning 09:00

Inget nytt att notera.
Retweetade och Facebook-delade i natt en nyhet från MSB där man kommenterar gårdagens överbelastningsattack. La även in en länk till detta i nyheten om att krisinformation.se åter är uppe.

Fredag 21 oktober


Omvärldsbevakning 23:45

Myndighetssidor låg nere efter överbelastningsattack
Tidigare under kvällen gick det varken att nå msb.se eller krisinformation.se, rapporterar Dagens Nyheter. Även regeringen.se låg under kvällen nere. Enligt DN kan problemen kopplas till den världsomspännande överbelastningsattack som under dagen har lamslagit mängder med stora webbplatser, framför allt i USA. Bland övriga sajter som drabbades märks Twitter och Spotify.
Kommentar: Gjorde kort nyhet om att krisinformation.se legat nere men nu fungerar igen.

Londonflygplats evakuerad 
Tidigare under dagen evakuerades London City-flygplatsen efter ett larm om en ”kemikalieincident”. Minst 26 personer ges nu vård efter att de drabbats av andningsbesvär. Alla avgångar från flygplatsen är tills vidare uppskjutna och plan som skulle landa har omdirigerats, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Inga rapporter om svenskar bland de människor som vårdas. Flygplatsen har under kvällen åter öppnats.

Mediebild årsdagen av attentatet på skolan Kronan i Trollhättan

Det kommer att hållas en manifestation i Trollhättan med anledning av attentatet mot skolan Kronan 22 oktober förra året. Manifestationen hålls vid skolan Kronan på lördag och inleds med ett fackeltåg från Lextorpskyrkan.

Kommunen samarbetar med räddningstjänsten, polisen och vaktbolag för att manifestationen av årsdagen ska bli en säker tillställning, rapporterar Svt Väst.

Ryktesspridning på sociala medier

Ryktesspridning på sociala medier har rört upp känslor och skapat oro bland allmänhet, elever och skolpersonal i Trollhättan, rapporterar Svt Väst.

Lokaltidningen TTELA (Trollhättans tidningar med Elfsborgs läns allehanda) har talat med rektorn för en skola i Trollhättan som berättar om ett inlägg på Facebook som många har tolkat som ett hot mot flera skolor i närområdet inför årsdagen av attentatet mot skolan Kronan.
Polisens talesman Jörgen Nygren uppger för TTELA att det inte finns någon hotbild mot skolorna i Trollhättan.
Enligt polisen fortsätter rykten att spridas och många skräms av dessa.

Även Trollhättans stad informerar på sin hemsida om ryktesspridningen och den oro som detta skapar.
"För de barn, elever och medarbetare som upplever ett behov av stöd står skolornas elevhälsoteam redo, och även Hälsan - Trollhättans Stads personalhälsovårdsenhet har höjd beredskap", skriver kommunen med anledning av oron.

Både polis och kommunledning uppger att det finns en god samverkan inom kommunen i den här frågan.

Polisen har också lyft fram information om hatbrott på sin hemsida.

På Twitter uppmärksammas årsdagen men någon egentlig debatt förekommer inte. Någon anser att det talas för lite om attacken och någon annan tvärtom att det finns viktigare saker att uppmärksamma. Enstaka aggressiva kommentar riktade mot olika etniska grupper förekommer men är sällsynta.

Mediebild

Årsdagen av attentatet mot skolan Kronan i Trollhättan uppmärksammas både av lokala medier i Västsverige och rikstäckande medier. Till exempel så skriver Aftonbladet och Dagens nyheter om årsdagen på sina ledarsidor.
"Trollhättan kommer att hämnas med kärlek", skriver DN. Tesen är att attentatet misslyckades med att skapa oförsonlighet mellan olika grupper i samhället.
Aftonbladet sätter in attentatet i ett sammanhang där de pekar på att antalet hatbrott stiger.
Historikern Helene Lööw, som forskat på nazism och högerextremism, skriver i Expressen att attacken mot skolan Kronan ska klassas som terrorism.

Flera medier lyfter också frågan om hur synen på säkerhet i skolorna har förändrats efter attentatet i Trollhättan. Ett exempel är Göteborgs-Posten. Gemensamt för många av de skolor som tidningen talat med är att de blivit mer noggranna med vilka som vistas på skolan.

På sajter som Avpixlat, Fria tider och Nya tider finns under dagen inga texter som berör attentatet.

Flashbacktråden om attentaten i Trollhättan är alltjämnt levande men fokuserar helt på polisutredningen.

Omvärldsbevakning 15:45

Överbelastningsattack mot Twitter och Spotify med flera sajter
Enligt tekniksajten Gizmodo har en överbelastningsattack riktats mot många stora sajter idag. Twitter, Spotify, Reddit med flera uppges ha drabbats.
Kommentar: Noterar detta.

Polisens information inför påvens besök i Sverige
Polisen informerar om påvebesöket den 31 oktober och 1 november. Trafikstörningar väntas. Kommentar: Noterar.

Överlämning 14:30

Dagen har varit lugn ur svenskt samhällskrisperspektiv. Diskussionen kring allmänhetens krisberedskap efter blogginlägget om livsmedelsförsörjning har fortsatt under dagen. På Twitter är det många som rapporterar från kriskommunikationskonferensen Nordsam. I övrigt fortsätter medierapporteringen från Asien om konsekvenser av ovädret Haima som nu har nått Kina, skriver bland andra Al Jazeera.  

Omvärldsbevakning 12:35

Skalv i västra Japan
Ett jordskalv uppmätt till 6.6 på Richterskalan har drabbat provinsen Tottori i Japan. Sveriges ambassad i Tokyo råder svenskar i området att följa myndigheters uppmaningar och att höra av sig till sina anhöriga. Enligt lokala medier har vissa transportstörningar uppstått i området.
Kommentar: Följer rapportering om skador och råd till svenskar.

Omvärldsbevakning 08:15

Asylboende i Sigtuna eldhärjades under natten
Under natten mot fredagen brann en villa som fungerar som asylboende i Sigtuna. Ingen person ska ha kommit till skada vid branden, men byggnaden gick inte att rädda. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och uppger att mycket tyder på att branden inte startades inifrån boendet utan utifrån, skriver Upsala Nya Tidning.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till oro och frågor från allmänheten.

IS påstår sig ligga bakom branddåd i Malmö
I en ny propagandaskrift påstår sig terrorgruppen IS ligga bakom ett branddåd mot en föreningslokal i Malmö, skriver Dagens Nyheter. Branden utbröt tidigt på morgonen den 11 oktober  sedan någon misstänks ha kastat in två molotovcocktails i lokalen, men ingen människa kom till skada vid dådet. Terrorexperten Magnus Ranstorp hävdar dock att man ska ta uppgifterna med ”en nypa salt”, enligt SVT Nyheter Skåne.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Hong Kong stängt i väntan på Haima
Under fredagen är stora delar av Hong Kong avstängt i väntan på tyfonen Haima, som har dödat minst åtta personer i Filippinerna. Flygavgångar har ställts in, vägar har rensats från bilar och skolor och kontor har stängt, uppger Göteborgs-Posten.
Kommentar: Fortsätter att följa Haimas utveckling.

Larm om explosion i lägenhet i Linköping
Polisen uppger att en explosion har inträffat i en lägenhet i Linköping. Efter det att larmet kom under natten mot fredagen sökte polisen igenom lägenheten på jakt efter skadade, men ingen person har hittats, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan ge upphov till oro och frågor från allmänheten.

För lång svarstid hos SOS Alarm Värmland
SOS Alarm i Värmland har blivit betydligt snabbare på att svara i telefon. Enligt Anders Larsson, platschef på SOS Alarm i Karlstad, har man gått ner från 14 sekunder till 10 de senaste åren. Trots det klarar man ändå inte rekommendationen på åtta sekunder, uppger P4 Värmland.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 20 oktober


Omvärldsbevakning 22:10

Stort brandfarligt utsläpp i fabrik i Svenljunga
Upp emot hundra liter av den brandfarliga vätskan Isopropanol har läckt ut i en industrilokal i Svenljunga, rapporterar P4 Sjuhärad. Räddningstjänsten har spärrat av lokalen och uppger att ingen människa har kommit till skada av utsläppet.
Kommentar: För kännedom.

SMHI varnar för kuling
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling på Skagerrak från och med i natt. Under fredagen varnar man även för kuling på delar av Kattegatt, Bälten och södra Östersjön.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14.20

UD ger ambassaderna hjälp att hantera skev Sverigebild
Dagens nyheter beskriver i en artikel hur UD och Svenska institutet arbetar för att möta en skev bild av Sverige som målas upp i många sammanhang utomlands.
Kommentar: Läsvärt om inte helt ovanliga beskrivningar av Sverige som ett land som är statt i förfall och plågat av epidemisk brottslighet och hur detta bemöts av svenska myndigheter utomlands.

Sverige fjärde bästa rättsstat
På torsdagen presenterade organisationen World justice project en mätning av rättssäkerheten i olika länder. Sverige hamnar på fjärde plats efter de övriga nordiska länderna, skriver Dagens nyheter. Enligt undersökningen är Sverige också näst bäst på att klara upp vardagsbrottslighet.
Kommentar: Med anledning av artikeln ovan, om bilden av ett förfallet land, kan den det vara givande att ta del av undersökningen som nämns i den här artikeln.

Tyfonen Haima uppföljning
Läget i Filippinerna efter att tyfonen Hamia drabbat landet är oklart. De första rapporterna pekar på skador på infrastruktur och byggnader men få döda och skadade, rapporterar exempelvis BBC.
Kommentar: Följer.

Kommunerna har svårt att ta emot nyanlända
Kommuner har svårt att hitta bostäder till de nyanlända som fått sin asyl beviljad och nu ska slussas ut till olika kommuner. Här ett långt inslag från SVT Aktuellts 12-sändning onsdag. Innehåller också studiosamtal med två kommunpolitiker.
Kommentar: Ger en bra bild av situationen.

Omvärldsbevakning 07.30

Tyfonen Haima uppföljning
Svenska medier har ännu på torsdagsmorgonen inte någon omfattande rapportering om skadeläget på Filippinerna efter tyfonen Haima. Ovädret nådde de norra regionerna av huvudön Luzon under natten.
På Omni finns en nyhet om att supertyfonen spred förödelse. Tiotusentals människor har evakuerats från sina hem, enligt president Rodrigo Duterte. Det rapporterar The Guardian.  Även CNN beskriver verkningarna efter tyfonen.
Kommentar: Fortsätt följa.

Onsdag 19 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

UD varnar för tyfonen över Filippinerna
Tyfonen Haima Haima drog in över norra delarna av Filippinerna tidigare under tisdagskvällen svensk tid. Det finns ännu inga rapporter om vilka skador tyfonen orsakat, rapporterar SR Ekot.
Svenska UD skriver på sin webb att besökare i landet rekommenderas att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och att följa anvisningar från de filippinska myndigheterna. Mer information på filippinska National Disaster Risk Reduction & Management Council.
Kommentar: Fortsätter följa. Har delat UD:s rekommendation på facebook.

Mjöl med giftigt mögel återkallas
Lantmännen återkallar tre olika mjölsorter eftersom mögelgiftet Ochratoxin A har hittats vid provtagning i tre produkter. Halterna som har identifierats innebär inte en hälsofara vid normal konsumtion men produkterna återkallas som en försiktighetsåtgärd, skriver Lantmännen Cerealia på sin webb. Nyheten återges av flera svenska riksmedier, bland dem TT, som citeras av Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 16.20

Under dagen kom ytterligare ett par "clownlarm" in, men det är svårt att bedöma om hoten mot exempelvis skolor ska tas på allvar. Supertyfonen Haima beräknas nå de norra delarna av Filippinerna under eftermiddagen, svensk tid. Kan vara värt att fortsätta bevaka detta. I övrigt har det varit en lugn dag.

Omvärldsbevakning 16.10

Supertyfonen Haima når Filippinerna
Tyfonen Haima väntas dra in över den norra delen av Filippinernas huvudö Luzon vid 17-tiden svensk tid. Ovädret har klassats som en kategori fem-tyfon, den allra starkaste sorten, men beräknas just innan den når land graderas ner till nivå fyra. Trots detta hotas stora områden av skyfall med risk för jordskred. Myndigheterna har beordrat evakuering av de nordligaste kustområdena och stoppat sjöfart och fiske, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Fortsatta larm om clowntrakasserier
Vid 13-tiden fick polisen in ett larm om att en knivbeväpnad person utklädd till clown ska ha skrämt barn på en skola i Göteborg, skriver GT. Samtidigt rapporterar Hallandsposten att rektorer på Gullbrandsskolan i Halmstad har polisanmält ett "clownkonto" på Instagram, sedan en clownliknande figur hotat att komma till området.
SVT Nyheter Öst uppger att Kolmårdens djurpark väljer att ta bort clowner från sitt Halloweenfirande samt i sitt reklammaterial.
– För oss är det här ett viktigt statement för att tydligt ta avstånd från den skrämselhysteri kring clowner som pågår, säger Mattias Zingmark, marknadschef på Kolmården.
Kommentar: För kännedom. Kan leda till oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 11.45

Felaktig information om förestående clownattack
På sin hemsida varnar Polisen för att det på sociala medier har spridits felaktiga uppgifter om en förestående clownattack under höstlovet. Informationen om clownattacken uppges komma från Polisen, men detta är alltså något som dementeras av Polismyndigheten.
Kommentar: För kännedom. Den falska informationen kan bidra till att förstärka den tilltagande rädslan för potentiella clownattacker.

Få kommuner klarar att ordna bostäder åt nyanlända
Enligt en enkät som SVT har låtit göra kommer bara 14 av de 50 kommuner som ska ta emot flest flyktingar under 2016 och 2017 att klara att uppfylla sin kvot vad gäller att ordna bostäder åt de nyanlända. Fyra av kommunerna har inte svarat på enkäten.
En aspekt som bidrar till att försvåra situationen är att Migrationsverket nu håller på att avveckla flera av sina boenden.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera.

Tisdag 18 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

Uppdatering: Tyfonen Haima som närmar sig Filippinerna har uppgraderats till kategori fem, den högsta kategorin som gäller på Tropical storm risk.
Kommentar: Fortsätter följa. Se mer om Haima nedan.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13.00

Clowner som skräms kan begå brott
Enligt Polisen kan den som skrämmer någon begå ett brott, till exempel ofredande. Förekommer det även hot om våld kan det handla om olaga hot alternativt grovt olaga hot. Den som utsätts för ett angrepp har rätt att i vissa situationer använda våld för att skydda sig, så kallat nödvärn.
Kommentar: Nyheten publiceras efter att ett stort antal anmälningar gjorts under helgen mot personer som utklädda till clowner skrämt eller hotat andra. I södra Sverige inkom exempelvis 120 anmälningar. Krisinfo följer händelserapporteringen kring clowner som skräms. För kännedom om det kommer frågor eller kommentarer i sociala medier.

Tyfonen Haima närmar sig Filippinerna
Tyfonen är för närvarande graderad som kategori 4 på en femgradig skala uppger vädersajten Tropical storm risk. Haima väntas nå norra delarna av Filippinerna under onsdagen.
Kommentar: Krisinfo följer.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting nytt att kommentera.

Måndag 17 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Löfvén: Situationen i Mosul kan avgöra svenska gränskontroller
Statsminister Stefan Löfven säger till Sydsvenskan att Sverige måste vara förberett på fler flyktingar från Irak på grund av situationen i staden Mosul och att detta kan vara ett argument för att behålla gränskontrollerna vid danska gränsen. Regeringen har dock inte beslutat om de tillfälliga gränskontrollerna ska förlängas efter 11 november.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

En gripen för bombhot i Danmark
En serie bombhot drabbade under dagen flera offentliga platser i Danmark, bland annat stängdes flygplatserna i Roskilde och Århus under några timmar. En förmodad gärningsman greps under kvällen, uppger dansk polis enligt Svt Nyheterna. Enligt polisen rör det sig om en man med psykiska problem.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 17.00

Flera bombhot i Danmark
Under måndagseftermiddagen evakuerades flygplatserna i Roskilde och Århus; uppger Svt Nyheterna. Även två köpcentrum har evakuerats efter bombhot. Ytterligare hot mot offentliga platser, bland annat Kastrups flygplats, har inkommit men dessa dansk polis kunnat avfärda.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen. Kan skapa oro och frågor hos allmänheten även i Sverige.

Landsting hotar lämna SOS Alarm
Räddningstjänsterna i Dalarna hotar att lämna SOS Alarm om inte tiderna för att larma ut ambulans och räddningstjänst förkortas, rapporterar SR Ekot. Förra året startade landstingen i Uppsala och Västmanland egen larmcentral efter missnöje med SOS Alarm.
Kommentar: För kännedom då det kan påverka allmänhetens förtroende.

Omvärldsbevakning 12.45

Flera skolor i tyska staden Leipzig har hotats med våld, rapporterar Aftonbladet. Efter hoten ska elever och lärare tvingats barrikadera sig i klassrum. Vid lunchtid på måndagen meddelade delstatspolisen i Sachen att undervisningen skulle återupptas.
Kommentar: Sätts i samband med risken för terrordåd vilket väcker ökad oro.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att kommentera.