Vecka 4 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 31 januari


Omvärldsbevakning 22:10

Inget nytt att notera

Sammanfattning av dygnet

Analyser av lördagens demonstrationer har toppat flera nyhetssajter under söndagen. Nyhetsbyrån TT skriver att asylboende varnades för att gå ut under fredagen och lördagen som en följd av oroligheterna i centrala Stockholm. Medierna har rapporterat om fortsatta oroligheter i Stockholm (SR P4 Stockholm), men även Umeå (DN), under söndagen. Flyktingsituationen internationellt har tagits upp i flera artiklar, bland annat BBC. Även nyheten om att personer som tros ha kopplingar till IS greps med svenska pass i Grekland har fått stort genomslag i medierna.

Omvärldsbevakning 15:10

10 000 flyktingbarn borta, enligt Europol
Nästan 10 000 flyktingbarn har försvunnit de senaste två åren på sin flykt till Europa uppger Europol, skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Terrormisstänkta män med svenska pass gripna i Grekland
Enligt SR Ekot ska männen ha kopplingar till IS och i sitt bagage hade männen bland annat vapen. Männen var troligen på väg till Syrien.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10:45

Brand på camping vid Tjörnbron
En brand startade på söndagsmorgonen på en camping. Enligt Aftonbladet ska det finnas ett asylboende på campingen men det är husvagnar som brinner och inte boendet.
Kommentar: För kännedom

Lördag 30 januari


VMA: Brand i Kalmar län

Brand i industriområdet Trekanten i Kalmar län. Boende i området uppmanades gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Publicerade nyhet om händelsen.

Sammanfattning av dygnet 22:00

Oroligheter i Stockholm under fredagskvällen och lördagseftermiddagen fick stor uppmärksamhet i media, även i utländska medier som exempelvis BBC. Med anledning av händelserna har Polisen en ökad närvaro. Flyktingsituationen har också tagits upp i media. En tysk politiker har gjort ett uppmärksammat uttalande, skriver BBC. På Medelhavet har minst 35 människor på flykt drunknat, enligt SVT.

Omvärldsbevakning 22:00

Kommentar: Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17:10

Oroligt efter demonstration i Stockholm
Oroligheter efter demonstration vid Norrmalmstorg under eftermiddagen i Stockholm rapporterar flera medier, bland annat SR P4.
Kommentar: Följer utvecklingen under kvällen. Inget nytt om händelsen på Polisens sida.

Omvärldsbevakning 14:45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.15

Polisen undersöker flygblad
Polisen undersöker de flygblad som delades ut under gårdagen på Sergels torg i samband med att svartklädda personer gick till attack mot personer med utländskt utseende, skriver Aftonbladet. Polisen har också noteringar om händelserna på fredagen.
Kommentar: Redaktionen fortsätter att följa utvecklingen.

Fredag 29 januari


Omvärldsbevakning 23.45

Ikeavaruhus utrymt efter rökutveckling
Ikeas varuhus i Karlstad utrymdes på fredagskvällen efter att en rökgranat utlöst brandlarmet. Larmet kom strax före stängning, ingen person ska ha kommit till skada, rapporterar SvT Värmland.
Kommentar: Ingen person skadad, evakuering avslutad.

Polisinsats för att förhindra bråk i centrala Stockholm
Ett 70-tal personer från Stockholms fotbollsklubbars ”firmor” gick på fredagskvällen till angrepp mot personer med utländsk bakgrund i centrala Stockholm, enligt DN. Polisen satte in ett stort pådrag för att förhindra att det skulle uppstå mera bråk.
Kommentar: Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats, oroligheter avvärjdes av polisen

Omvärldsbevakning 21.00

SMHI:s klass 1-varningar
Rapporter om mindre konsekvenser av SMHI:s klass 1-varningar kom under fredagskvällen. Bl a uppger SvT Jönköping om nedblåsta träd och SvT Jämtland om inställda och försenade bussar pga blixthalka. Hårda vindar ledde även till att Uddevallabron stängdes av och Bohustågen-Uddevalla och Strömstad ställdes in,  enligt SvT Väst. I Norge har stormen Tor lett till vindrekord och större strömavbrott, skriver NRK.
Kommentar: Hittills inga större konsekvenser av vädervarningarna.

Omvärldsbevakning 16:50

Flyktingsituationen

Ökade attacker mot asylboenden i Tyskland
En handgranat kastades mot ett flyktingboende i Tyskland, skriver DN. Tidningen rapporterar om att antalet attacker mot asylboenden i Tyskland har ökat under 2015.
Drygt 5000 incidenter registrerade under kod R291 av polisen
SVD och flera andra medier rapporterar om att polisen sedan oktober 2015 registrerat drygt 5000 incidenter som rör bland annat flyktingboenden, kodat R291. Uppgifterna har tidigare inte lämnats ut av polisen med hänvisning till sekretess, skriver DN.
Missförhållanden på boende
Flera medier publicerar en nyhet med en filmsekvens från P4 Jönköping som visar på missförhållanden på ett HVB-hem för ensamkommande barn.

Sammanfattning av det senaste dygnet 16:50

Kraftiga vindar och klass 1-varningar från SMHI i delar Sverige enligt SMHI, men inte mycket rapportering om det i medierna. Inte heller mycket rapportering om zikaviruset sedan morgonens nyheter om ett eventuellt vaccin inom ett år och att vissa resebolag låter gravida boka om sina resor. Flyktingarnas situation på olika boenden har tagits upp i flera medier under dagen. Polisen släppt siffror som visar antalet incidenter som kan kopplas till flyktingboenden och flyktingar. Siffrorna visar dock inte vad som är exempelvis är falsklarm. Även situationen för flyktingar i Tyskland har tagits upp. Medierna har också rapporterat om att bland annat statministern har anmälts till KU för hanteringen av flyktingsituationen. Migrationsverket har publicerat en text om hur myndigheten arbetat under flyktingsituationen.

Omvärldsbevakning 13:50

Fem zikafall i Tyskland och oro efter zikalarm i Brasilien
DN skriver att fem fall av zikaviruset har bekräftats mellan oktober 2015 och januari 2016 i Tyskland. Samma tidning rapporterar också om oro i Brasilien med anledning av zikavirusets spridning i landet.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Flyktingsituationen

Situationen kring asylboenden
Polisen i Storgöteborg rapporterar om att de får rycka ut fyra gånger per dag till asylboenden, något som innebär en belastning på polisen, skriver GP. SR Ekot rapporterar om att situationen på flera HVB-hem i Sverige är ansträngd.
Många flyktingar på väg från Turkiet till Grekland
Enligt uppgifter som återges av österrikisk media är antalet flyktingar från Turkiet till Grekland fortsatt stort. I januari kom 50 700 flyktingar (1-27 jan). Siffran jämförs med juli 2015 då 55 000 kom den vägen av tidningen Salzburger Nachrichten.
Kommentar: Fortsätter att följa situationen, mediernas rapportering och myndigheternas arbete i frågan.

Omvärldsbevakning 07:00

Zikavaccin kan komma i höst
Amerikanska och kanadensiska forskare tror att de kommer att hitta ett vaccin mot det fosterskadande zikaviruset som sprider sig över världen. Vaccinet kan vara klart att användas akut redan i höst, skriver DN.
Kommentar: Kan vara bra att känna till om det kommer frågor till oss.

Hårda vindar i Götaland
Det blir blåsigt på många håll idag. Mycket hårda vindbyar väntas över nordvästra Götaland och kulingvarningar är utfärdade i samtliga farvatten. Klass 1-varningar är utfärdadde på flera håll för mycket hårda vindbyar, se SMHI:s varningar.
Kommentar: Följer varningsläget.

Flyktingsituationen

Det fanns ingen krisorganisation i Migrationsverket
Flyktingkrisen lamslog Migrationsverket förra året. DN skriver att myndigheten vid flera tillfällen tackat nej till att bygga upp en fungerande krishantering.
Kommentar: Kan leda till kritik och frågor från allmänheten.

Torsdag 28 januari


Omvärldsbevakning 21:45

Ovädret Tor på väg in över Norge
Kriseinfo.no varnar för att extremvädret Tor väntas dra in över södra Norge under fredagen med kraftig vind upp mot orkanstyrka. 
Kommentar. Bra att känna till eftersom många svenskar befinner sig i Norge.

Tågen rullar igen
Hundratusentals resenärer har försenats eller på annat sätt påverkats av ett tågstopp strax norr om Stockholms central. Orsaken var ett signalfel som upptäcktes på morgonen och först vid 18-tiden på kvällen meddelade Trafikverket att felet hade lagats, uppger Sveriges Radio. 
Kommentar: Kan innebära följdförseningar under flera timmar framöver.

Resebolag erbjuder ombokning för gravida
Ving erbjuder gravida kunder som inte längre vill resa till länder drabbade av zikaviruset att boka om sin resa till andra resmål, rapporterar SVT nyheter. Andra resebolag kräver läkarintyg och avbokningsskydd.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor till redaktionen.

Flyktingsituationen

Finland planerar att utvisa 20.000
De finländska myndigheterna räknar med att närmare 20.000 av de 32.000 asylsökande som kom i fjol kommer att få avslag och utvisas, skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Tyskland skärper asylreglerna
Tysklands regering har kommit överens om att skärpa asylreglerna för att minska antalet asylsökande. Åtgärderna innebär bland annat ett tvåårigt stopp för anhöriginvandring för asylsökande som beviljats begränsat skydd som flykting, skriver Svenska Dagbladet. Det ska även gå fortare att utvisa asylsökande som har fått avslag.
Kommentar: För kännedom. 

Sammanfattning av det senaste dygnet 16:20

Nyhetsrapporteringen har det senaste dygnet präglats av uppgifter om zikaviruset. Nyheten om att WHO säger att 3-4 miljoner personer kan komma att drabbas har fått stor spridning. Tågstoppet norr om Stockholm, som fortfarande är aktuellt, är också en stor nyhet i många medier. Inrikesminister Anders Ygemans uppgifter om att uppåt 80 000 flyktingar ska utvisas har blivit både en nationell och internationell toppnyhet. Nyheten om massutvisningen, som kan komma att ske med specialchartrade plan, toppar bland annat tv-kanalerna BBC, al-Jazira och Sky News och tidningar som Guardian och Time.

Omvärldsbevakning 16:00

WHO: Flera miljoner ska drabbas av zikaviruset
Världshälsoorganisationen WHO håller ett krismöte den 1 februari för att avgöra om spridningen av zikaviruset på den amerikanska kontinenten utgör en internationell krissituation, uppger bland annat SVT nyheter. WHO-chefen Margret Chan beskrev smittspridningen som "explosionsartad". Enligt WHO kan 3-4 miljoner människor komma att smittas. Zikaviruset sprider sig nu explosionsartat. Tre till fyra miljoner zikafall är att vänta, enligt WHO.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen med tanke på svenskar som reser till länder där smittan finns.

Fortsatta problem med tågtrafiken norr om Stockholm
Ett signalfel orsakar förseningar och inställda avgångar för tåg till/från Stockholm C. I nuläget finns det ingen prognos på när felet kan vara åtgärdat och det finns risk att stoppet kan pågå under hela eftermiddagen och kvällen, enligt Trafikverket. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12:30

Stora störningar i tågtrafiken 
Ett signalfel i Karlberg i Stockholm ställer till det i tågtrafiken. Arlanda Express, fjärrtågen och pendeltågen påverkas. Stoppet påverkar också tåg till och från Stockholm i stora delar av landet, uppger blanad annat SVT. 
Kommentar: Trafikverket meddelar vid 12:30 att signalfelet medför förseningar och inställda avgångar för tåg till/från Stockholm C och att felet beräknas vara lagat vid 15:00. Har lyft fram information om transportstörningar på startsidan.

Flyktingsituationen

Barn drunknade på väg mot Europa
Minst 24 migranter har drunknat utanför den grekiska kusten. Bland de döda finns minst tio barn, uppger kustbevakningen som plockat upp kropparna utanför Samos, uppger TT. Människorna var på väg från Turkiet till Grekland när båten kapsejsade. Tio personer har räddats, men fortfarande saknas flera.

Omvärldsbevakning 08:20

WHO håller möte om zikaviruset
Världshälsoorganisationen WHO håller i dag ett särskilt möte med anledning av zikavirusets spridning, uppger DN och flera andra medier. Trycket har ökat på WHO att agera snabbt mot viruset som misstänks ligga bakom fosterskador hos tusentals barn i Brasilien.  Forskare i USA har uppmanat WHO att sammankalla en krisgrupp samt att överväga att deklarera zika som en allvarlig hälsokris som hotar internationell folkhälsa.
Kommentar: Följer resultat av mötet som börjar kl 13:00.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen

Våldsamt bråk på boende för ensamkommande
Ett bråk på ett boende för ensamkommande i Emmaboda i natt, blev så våldsamt att personalen kände sig hotad och låste in sig, rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio P4-Kalmar. Flera av barnen slogs med tillhyggen. Polisen skickade flera patruller till platsen.
Kommentar: Följer.

Sjuka flyktingar hindrades hämta medicin
Flyktingar på Malmömässan fick antibiotika och annan receptbelagd medicin utskriven av läkare men kunde inte hämta ut medicinen. Stängsel hindrade dem från att gå till apoteket några hundra meter bort, rapporterar SVT Nyheter. Migrationsverket gav tillfälligt tak över huvudet för flyktingar i Malmömässan mellan 15 november och 11 december 2015. 
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 27 januari


Omvärldsbevakning flyktingsituationen 22:00

Regeringen har gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda avvisning av upp till 80 000 personer, skriver Dagens Industri. Under förra året sökte omkring 163 000 personer asyl i Sverige. Av dem beräknas cirka 45 procent få avslag på sin asylansökan. Dessa ska nu avvisas.- Jag tror att det i vart fall rör sig om 60 000 personer, men det kan också bli upp till 80 000, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Di.
Kommentar: För kännedom.

 
Omvärldsbevakning 21:30

Varning för snö och mycket hårda vindbyar
Ett djupt och intensivt lågtryck som rör sig österut, passerar norra Svealand under natten. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i nordvästra Svealand och Gävleborg under natten. SMHI klass 1- varnar även för mycket hårda byvindar i delar av västra Götaland under natten.
Kommentar: Kan leda till trafikproblem. 

Sammanfattning av senaste dygnet 16:30

Ur krisperspektiv är dagens mest omskrivna ämne zikaviruset. Att man har konstaterat fall i Danmark och Sverige har fått mycket uppmärksamhet. Samtidigt får Folkhälsomyndigheten bra genomslag för fakta om att viruset i de flesta fall är helt ofarligt och ger mycket små symptom. Att flera andra länder avråder gravida från att resa till länder där viruset finns, medan svenska myndigheter inte gör det, leder dock till frågor. I övrigt domineras medierna främst av politiska frågor som Socialdemokraternas ras och artiklar om brott, till exempel dödsskjutningen i Norrköping igår.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13:00

Liten fara med zikaviruset
Enligt flera medier har det bekräftats ett första fall av zikavirus hos en person som befinner sig i Sverige. Enligt en nyhet som Folkhälsomyndigheten publicerade i dag är riskerna kopplade till zikaviruset mycket små.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet med hänvisning till Folkhälsomyndighetens nyhet samt deras frågor och svar om zika.

Utegångsförbud i Tunisen nattetid
Med anledning av kravaller och sammandrabbningar har de tunisiska myndigheterna utfärdat utegångsförbud nattetid i landet. Läs mer hos ambassaden i Tunis.
Kommentar: Vi kikar på hur den svenska turistsituationen ser ut nu och har delat info i sociala kanaler.

Övrig kommentar: särskild mediebild med anledning av flyktingsituationen utgår från och med i dag.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget att kommentera.

Tisdag 26 januari


Omvärldsbevakning 22:00

Inget att kommentera.

Sammanfattning av det senaste dygnet 16:15

Under eftermiddagen toppar de stora medierna med nyheten att en person har skjutits ihjäl i Norrköping. Gårdagens knivdåd mot en ung kvinna på ett boende för ensamkommande flyktingmän följs i dag upp med intervjuer med kvinnans närstående. Att inrikesminister Anders Ygeman KU-anmäls får också mycket uppmärksamhet. Detta görs med anledning av hans uttalande från igår, om att EU-myndigheten Frontex kan tänkas få befogenheter att agera i Sverige, utan att detta först godkänts. Intressant ur krisperspektiv är också att Sveriges arméchef ska ha sagt att Sverige kan vara i krig inom ett par år. Läs mer om detta här.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget att kommentera.

Mediebild Flyktingsituationen 15.25 

Medierna rapporterar om omröstningen kring den så kallade smyckeslagen i Danmark och om migrationspolitik, främst på EU-nivå. I sociala medier pågår diskussioner om säkerhet kopplat till asylboenden, bland annat med anledning av gårdagens knivdåd där en kvinna avled.

SVT Väst följer upp gårdagens knivdåd med att polisen berömmer de ungdomar som under gårdagen lyckades övermanna den gärningsman som knivhögg en kvinna på ett HVB-hem. I övrigt har uppmärksamheten kring händelsen sjunkit.

En artikel från VLT om att poliser i Västerås ”tvingades fly” från ett asylboende i samband med att de skulle stötta Migrationsverket med att flytta personer till ett nytt asylboende har fått spridning i sociala medier. Händelsen ska ha inträffat för en vecka sedan, skriver tidningen. Polisen i Västmanland har en notis om händelsen på sin sida.

Flera medier, bland annat Ekot, rapporterar om att Danmarks folketing i dag röstar om den så kallade smyckeslagen.  Under måndagen och tisdagen har EU:s inrikesministrar ett möte i Amsterdam om hur EU ska hantera flyktingsituationen och upprätthålla Dublinförordningen, skriver Sydsvenskan. EU-kommissionen inte har några invändningar mot Danmarks nya asylregler om att beslagta de tillgångar från flyktingar som överstiger 10 000 danska kronor, skriver DN. Enligt tidningen får dock Danmark hård kritik av enskilda parlamentariker. Internt i Danmark skickar danskar smycken i protest till utlännings- och integrationsminister Inger Stöjberg, skriver SVD. Samma tidning rapporterar att Nederländerna, som har ett liknande system, har fått in sex miljoner kronor på fyra år från flyktingar. Även Schweiz och tyska delstaten Bayern har lagt fram förslag om att beslagta tillgångar från flyktingar.

Enligt ryska utrikesministern Sergej Lavrov får Norge inte sända tillbaka de flyktingar som kommit in över gränsen från Ryssland, skriver bland annat SVD. Enligt Norge finns det avtal som gör att de kan sända flyktingar tillbaka till Ryssland och samtal pågår mellan länderna.

Pegida och andra främlingsfientliga organisationer planerar demonstrationer i 14 europeiska länder den 6 februari, skriver tyska Der Tagesspiegel. Samma tidning rapporterar att motståndare till Pegida satte ett antal bilar tillhörande Pegida-anhängare i brand under gårdagens demonstration i Dresden.

Aftonbladet skriver på ledarplats om vikten av att värna om asylrätten och att Sverige bör bygga upp en kapacitet för att framöver kunna ta emot 100 000 flyktingar per år.

I sociala medier pågår diskussioner kring säkerheten på asylboenden och HVB-hem. Dels refereras det till händelsen under måndagen då en kvinna avled efter att ha blivit knivhuggen på ett HVB-hem och dels till VLT:s artikel om att poliser fick lämna ett asylboende i Västerås. Kritik riktas mot myndigheter, främst Polisen och Migrationsverket, och politiker för att frågor gällande säkerhet inte tillräckligt har tagits i beaktande.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:00

FRA-chefen: Vi bedriver ett krig på tre fronter
FRA-chefen Dag Hartelius kommenterar den egna årsredovisningen i en intervju med DN i dag. FRA möter numera ofta närgånget ryskt jaktflyg, spårar terrorister och skyddar mot allt fler cyberattacker. ”Vi räcker inte riktigt till”, säger han. 
Kommentar: Nyheten sprids i medierna, bland annat SvT. Följer i medier och sociala medier under dagen. 

China releases Swedish rights activist Peter Dahlin
BBC toppar nu på morgonen med nyheten att Kina släpper den svenska människorättsaktivisten Peter Dahlin. Han har varit anklagad av den kinesiska myndigheterna för att ha skadat den nationella säkerheten. Nyheten i svenska medier under gårdagen.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 25 januari


Omvärldsbevakning 22:15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:40

Risk för terroristattentat
Flera medier, bland annat DN, skriver att Europol varnar för att IS planerar nya terrorattentat internationellt.
Kommentar: Redaktionen följer frågan. 

Mediebild Flyktingsituationen 15.00 

Nyheten om att en ung kvinna avlidit efter att ha blivit knivhuggen på ett HVB-hem för ensamkommande barn och ungdomar i Mölndal har uppmärksammats stort i medierna under måndagen. I övrigt har medierapporteringen under det senaste dygnet fokuserat på resursbrist och ett ansträngt läge för bland annat kommuner, skolor och polis.

Ett knivbråk bröt ut på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal i morse, uppger flera medier, bland annat SR och Aftonbladet. En kvinna som jobbade på hemmet fördes till sjukhus och avled senare av sina skador. I sociala medier diskuteras händelsen flitigt. Många kommentarer har främlingsfientliga förtecken.

Sveriges Radio Göteborg skriver om att antalet anmälningar om hot och våld på asylboende i landet har fördubblats från år 2014 till 2015. Till en del hänger det ihop med att det är många fler människor på flykt som kom till Sverige under 2015. Det handlar också om att handläggningstiderna har blivit längre och att det är trångbott på boenden.

Resursbrist är ett annat ämne som tagits upp flitigt i medierna det senaste dygnet. SVT:s Agenda rapporterar att många kommuner har svårt att ta hand om ensamkommande flyktingbarn. På drygt en månad har antalet socialtjänster som anmälts till inspektionen för vård och omsorg (IVO) tredubblats då kommunerna inte klarar trycket med ensamkommande flyktingbarn. Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) säger till Agenda att läget är akut. Det allvarligaste med situationen är, enligt ministern, att barn och ungdomar inte får den hjälp som de ska ha, oavsett om det gäller ensamkommande flyktingbarn eller andra. Dessa uppgifter skulle i nästa steg kunna kopplas till händelser som den ovan.

Resursbrist är också på agendan för polisen. Sveriges Radio och flera andra medier rapporterar att Polisen nu begär mer resurser av regeringen för att anställa personal. Orsaken är det förhöjda terrorhotet och det ökande flyktingmottagandet. Enligt rikspolischef Dan Eliasson behöver polisen förstärkas med upp till 2500 poliser och 1600 civilanställda. Det framgår av en skrivelse till regeringen som Polismyndigheten lämnar över i dag, skriver SVT. I sociala medier kopplar några detta till att fler poliser behövs för att hantera bråk på asylboenden.

Flyktingströmmen ökar även trycket på lärarna och det finns skäl att känna oro för deras arbetsbelastning, skriver Lärarförbundet på Dagens Nyheters debattsida. Förbundet föreslår därför att det ska införas lärarassistenter i skolorna för att avlasta lärarna. 

Omvärldsbevakning 13:10

WHO om zikavirus
WHO varnar att zikaviruset kan spridas i hela Syd- och Nordsamerika, rapporterar bland annat BBC.
Kommentar: Förekommer på turistorter. Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare sjukdomsinformation om zikavirus. Har delat följande reseinformation från Folkhälsomyndigheten på Twitter och Facebook under förmiddagen. Redaktionen fortsätter att följa myndigheters kommunikation kring viruset.

Omvärldsbevakning 07.30

Jordskalv i Medelhavet
Jordskalvet hade magnituden 6,1 och skedde mellan Marocko och Spanien ca 16 mil sydost om Malaga i Spanien och ca sex mil norr om Al Hoceima i Marocko. Skalvet var på 33 kilometers djup och följdes av ytterligare ett skalv med magnituden 5,3 uppger SR Ekot.
Kommentar: Inga uppgifter om tsunami, följer då det vistas många svenskar i södra Spanien.

Flicka under 15-år bakom hotet mot Örebro universitet
Flickan berättade om hotet för sin mamma som ringde till polisen på söndagskvällen. Universitetet kommer ändå att vara stängt under måndagen, likaså Campus Grythyttan och Campus USÖ och polisen fortsätter utredningsarbetet. Universitetet vill veta att det är säkert att gå till dit innan det öppnar igen, uppger P4 Örebro och polisen.
Kommentar: För kännedom.

Skola i Gävle hotad via appen Jodel
Även friskolan Lyftet i Gävle (F-9) hotades via appen Jodel på söndagkvällen och har valt att hålla stängd i dag skriver DN. Polisen har varit vid skolan utan att hitta något och kommer inte att göra något mer i nuläget skriver de.
Kommentar: För kännedom.

Jordskred i Argentina
4 000 människor sitter fast efter kraftiga jordskred i området Mendoza i Argentina. Myndigheterna försöker nu evakuera dem och vägen över Anderna som förbinder Argentina med Chile är avstängd. Det finns inga uppgifter om döda eller skadade skriver GP.
Kommentar: För kännedom.

Köldknäpp i Östasien har dödat 50 och strandsatt turister i Sydkorea
Enligt BBC har över 50 personer dött i den plötsliga kylan i Taiwan när temperaturen hastigt föll till 4 grader, framförallt äldre personer drabbades. I Sydkorea har över 60 000 turister suttit fast i helgen på grund av snö och minusgrader på flygplatsen. I Japan har minst 5 avlidit och över 100 skadats på grund av snöstormar, och flygningar har ställts in enligt RSOE. Både delar av Kina och Japan har för första gången haft snöblandat regn.
Kommentar: För kännedom. Oklart om detta drabbat svenska resenärer.