Vecka 43 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 oktober


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Snö och regn väntas under veckan
SMHI varnar för stora mängder regn och snö på flera håll i landet i veckan som kommer, rapporterar Aftonbladet och SVT. Över södra Norrland och nordvästra Svealand väntas snöfall, medans det i Götaland väntas regn. SMHI skriver på sin egen webbplats att det finns risk för stora snömängder i Värmland, Dalarna och Gävleborgs län efter ett lågtryck som passerar österut över Svealand under tisdagsdygnet.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Uppdatering av morgonens noteringar
SvD skriver att ett tiotal personer ska ha skadats i morgonens jordbävning i Italien, och ett antal byggnader har rasat. Aftonbladet uppger att fyra personer, varav två vuxna och två barn, har avlidit efter nattens brand i Karlstad. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 9.00

Ny jordbävning i Italien
Under morgonen drabbades Italien av en jordbävning som ska ha uppmätt 6,6 på Richterskalan, rapporterar flera medier. Epicentrum ska ha inträffat norr om staden Norcia, nära staden Perugia, uppger Aftonbladet. Enligt BBC ska det inte finnas dödsfall, men båda personskador och materiella skador har rapporterats.  
Kommentar: Följer utvecklingen.

Bränder på flera platser i Sverige
Flera bränder härjade under natten, skriver Aftonbladet. På Gotland brann två villor, medans 25 personer i närliggande radhus fick evakueras efter brand i ett obebott trevåningshus i Sollentuna. Inga personer ska ha skadats vid dessa bränder, men vid en lägenhetsbrand i Karlstad fick fyra personer föras till sjukhuset. 
Kommentar: För kännedom.

Självständighetspartiet blir Islands största parti och Spanien får ny regering
Enligt preliminära siffror blir Självständighetspartiet Islands största parti efter alltingsvalet, meddelar SvD. Och SR rapporterar att i Spanien fick Partido Populars Mariano Rajoy tillräckligt med stöd i parlamentetfår till att landet får ny regering efter tio månaders dödläge.  
Kommentar: För kännedom. 

Lördag 29 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Över 400 evakuerade efter norsk färjebrand
Ett stort antal personer på Bømlo i Norge har evakuerats från sina hem på grund av kraftig rökutveckling efter brand ombord på en färja som låg vid hamn, rapporterar NRK. Inga personer ska ha skadats, och släckningsarbetet pågår.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 9.00

Urspårning skapar störningar i tågtrafiken
Ett urspårat lok vid Degerfors orsakar stora störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Karlstad/Oslo.
Enligt Trafikverket beräknas trafiken kunna gå som vanligt vid 18-tiden ikväll, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Thailändare köar för att ta farväl av kungen
Tiotusentals thailändare köar för att komma in i palatset i centrala Bangkok där den avlidne kungen Bhumibol, som dog för två veckor sedan, ligger i en kista. Enligt SVT kommer myndigheterna att släppa in 10 000 sörjande per dag. 
Kommentar: Noterar.

Flygplan fattade eld på amerikansk flygplats 
SVT rapporterar att flera människor fick föras till sjukhus med lindriga skador efter att ett flygplan från American Airlines fattade eld på O'Hare-flygplatsen i Chicago sent i går kväll svensk tid. Motor-relaterade problem uppges ha orsakat branden. 
Kommentar: För kännedom.

Fredag 28 oktober


Omvärldsbevakning 23.10

SMHI varnar för blåsigt väder och snö i fjällen
Ett djupt lågtryck på Norska havet ger blåsigt väder och till havs har vi kulingvarningar utfärdade från Skagerack till södra Bottenhavet.
Klass 1 varningar är även utfärdade för Jämtlands- och Härjedalsfjällen där det på kalfjället väntas hård västlig eller nordvästlig vind, 14-18 m/s, i kombination med täta snöbyar, skriver SMHI på fredagskvällen.
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 16.15

Noterar en mycket lugn dag ur krisinformationsperspektiv. Så här långt inga särskilda händelser att följa.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera

Omvärldsbevakning 8.00

Inget nytt att notera.

Torsdag 27 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Klass 1-varning för plötslig ishalka
SMHI har utfärdat varningen för Jämtlands län och för Västerbottens inland. Även en klass 1-varning för kuling är utfärdad och gäller från Skagerack upp till Södra Bottenhavet samt för Vänern.
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 15:10

På morgonen var det vattenläckor i Bengtsfors och Eskilstuna kommun vilket kommunerna kommunicerade i sina kanaler.Krisinformation.se delade informationen för att hjälpa spridning och uppmuntra kommunikation. Krisinformation.se delade på Facebook även UD Resklars praktiska tips om vad man bör tänka på om man reser utomlands på höstlovet.

Omvärldsbevakning 15:10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12:50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.00

Uppföljning: Jordbävning i Italien
Enligt det italienska civilförsvaret har minst ett tiotal personer skadats under skalven varav fyra allvarligt, uppger TT/SVT Nyheter. Byn Ussita är svårt skadad och många hus har kollapsat. I de värst drabbade områdena har strömmen och telefonkontakt brutits, polisen har stängt av motorvägen Via Salaria österut från Rom och skolorna kommer att vara stängda under dagen.
Kommentar: Följer, om det kommer frågor från allmänheten.

Onsdag 26 oktober


Omvärldsbevakning 22:30

Jordbävning i Italien
Två jordbävningar drabbade under kvällen Italien med två timmars mellanrum, skriver bland annat Aftonbladet. Det andra skalvet hade en magnitud på 6.1 enligt GDACS och epicentrum låg i ett bergsområde väster om staden Perugia i centrala Italien. Flera byggnader har rasat i en närliggande by och invånare har flytt ut på gatorna. SVT:s nyheter uppger att elen har slagits ut i området och att vägar är stängda. Skalvet kändes även i Rom och enligt Svenska nationella seismiska nätet (SNSN) kändes det även i Koratien och Slovenien. Epicentrum låg bara några mil från orten Amatrice som drabbades av ett skalv i augusti då nära 300 personer dog.
Kommentar: Följer då det kan finnas risk för fler efterskalv, samt om det kommer frågor från allmänheten.

Överlämning 14:50

Flera medier, GP och Sveriges Radio för att nämna några, skriver idag om den säkerhetspolitiska situationen i Östersjön. I övrigt lugnt.

Omvärldsbevakning 12:30

Säkerheten kring nästa veckas påvebesök blir en utmaning för svensk polis. Säpo har planerat för besöket i åtta månader, skriver SvT.
Kommentar: För kännedom. Fler aktörer har haft och kommer att få omfattande arbete i samband med besöket.

Omvärldsbevakning 7:30

Flera störningar i tågtrafiken efter olyckor
På flera platser i landet har tågtrafiken drabbats av störningar efter två olika incidenter. DN meddelar att ett godståg spårade ur på stationen i Skinnskatteberg efter att ha kört genom ett stoppblock, något som påverkar trafiken mellan Hallsberg och Gävle. Vid Hallandsåstunneln är tågtrafiken inställd i båda riktningar efter en påkörsel, rapporterar SR.se. Detta drabbar bland annat båda Öresundstågen och Pågatågen, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Följer läget. 

Tisdag 25 oktober


Omvärldsbevakning 21:30

EU-kommissionen säger ja till förlängning av gränskontrollerna 
DN skriver att EU-kommissionen har godkänt att Sverige, tillsammans med Danmark, Norge, Tyskland och Österrike, får fortsätta med tillfälliga inre gränskontroller, men regeringen avvaktar med besked om de kommer förlänga.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Överlämning 16:25

Det är främst händelsen i Turkiet, informationen om gårdagens händelse i Norge och telefoniproblem i Ovanåker som redaktionen följt under dagen.

Omvärldsbevakning 16:10

Avbrott i fast telefoni i Ovanåkers kommun
Det råder tekniska problem i den fasta telefonin för Ovanåkers kommun. Enligt Telia ska telefonin vara åter klockan 20 på tisdagskvällen.
Kommentar: Delade kommunens Facebookinformation och la till en länk från Telia.

Överbelastningsattacker mot banker
Under dagen skedde överbelastningsattacker mot Swedbank och Sparbanken Skåne, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom.

SSM om begränsat radioaktivt utsläpp i Norge
SSM har gått ut med information om den händelse som noterades vid lunchbevakningen (se nedan).
Kommentar. För kännedom.

Omvärldsbevakning 14:10

Tyska polisinsatser mot terrorattentat
Polisen har gjort tillslag mot personer i flera tyska städer som misstänks för finansiering av terrorbrott, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För känndeom.

Explosion i Antalya, Turkiet
En explosion skedde på morgonen i Antalya och 10 personer skadades, rapporterar DN.
Kommentar: Råden till resande i Turkiet är oförändrade.

Radioaktiv läcka i Halden vid gränsen mot Sverige
Utsläppet skedde under gårdagen och en reaktorhall fick utrymmas men någon fara för allmänheten föreligger inte, skriver GP.
Kommentar: Norska Statens strålevern har gått ut med information om händelsen men utsläppet ska inte ha konsekvenser för hälsa och miljö.

Färre asylsökande väntas nästa år
Enligt en ny prognos väntas 36700 asysökande nästa år, skriver SR.se
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 7.30

Många döda på polisskola i Pakistan 
Minst 59 människor dödades när en polishögskola i Pakistan attackerades, skriver Reuters. Över 100 personer skadades. Extremistgruppen Lashkar-e-Jhangvi misstänks ligga bakom dådet.
Kommentar: Noterar

Dyktuber exploderade hos Försvarsmakten
Aftonbladet rapporterar att en person fick brännskador på händer och i ansiktet när dyktuber i ett gasförråd exploderade på Försvarsmaktens område i Karlskrona. 
Kommentar: Noterar.

12 personer döda i terrorattack i Kenya
Enligt SVT uppger kenyansk polis att 12 personer har dödats i en terrortattack i norra Kenya, mot gränsen till Somalia. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Nytt fredsavtal i Colombia kan vara nära
Farc-gerillan uppger att den är "nära" att komma överens med den colombianska regeringen om nya villkor för att rädda fredsavtalet som röstades ned i september, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Måndag 24 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Flyktingboende brann ner
Flera medier, bland annat Aftonbladet och SVT rapporterade att en kraftig brand bröt ut i ett flyktingboende i Likenäs utanför Torsby under måndagkvällen. Ingen person skadades vid branden men 19 personer står nu utan boende. 
Kommentar: Noterar. 

Minst sju döda i explosion i Kina
Enligt BBC dödades minst sju människor och minst 94 skadades i en explosion i den kinesiska staden Yulin. Även det lokala sjukhuset ska ha drabbats. Anledningen till explosionen uppges vara ottillåten förvaring av sprängmedel. 
Kommentar: Noterar.

Amerikanska soldater stationeras på norsk jord
NRK meddelar att den norska regeringen har godkänt stationeringen av 330 amerikanske soldater fra US Marines på norsk jord från och med januari 2017, en ändring av den tidigare norska politiken att inte tillåta fast stationering av utländsk militär på norskt territorium i fredstid.
Kommentar: Noterar.

Omvärldsbevakning 15.25

Ingenting att rapportera.

Överlämning 15.15

Många svenska medier har idag bevakat händelserna vid flyktinglägret i franska Calais vilket har börjat rivas, bland andra SVT och Sydsvenskan. Bland annat SVT rapporterar om att statsminster Stefan Löfven besöker Irak för att diskutera den pågående offensiven för att befria Mosul från IS.

Omvärldsbevakning 12.45

Landstinget i Kalmar län har telefoniproblem
Sveriges Radio uppger att Landstinget i Kalmar län har problem med telefonin. Bland annat sjukhusen i området går inte att ringa direkt. Dock uppges 1177 Vårdguiden och 112 fungera som vanligt.  Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 08.00

Risk för vattenbrist i Sverige 
Det finns en risk för att Sverige drabbas av vattenbrist redan i vår såvida vädret inte lägger sig rätt, rapporterar SVT Nyheter. 
– Reglerna kan mycket väl bli striktare i Sverige om hur mycket vatten man får använda i varje hushåll. Att man inte tillåter vattning av trädgården är ett exempel, säger Kenneth M Persson, forskningschef på Sydvattens FoU-verksamhet.
Kommentar: För kännedom. Kan komma att påverka många svenskar nästa vår och sommar.

Inbrottsvåg längs med norrlandskusten
Polisen har under helgen fått in ett tjugotal anmälningar om villainbrott utefter norrlandskusten, från Sundsvall i söder till Piteå i norr. Mörkertalet tros dock vara stort och nu manar polisen villaägare till vaksamhet, rapporterar P4 Norrbotten.
Kommentar: För kännedom.