Vecka 45 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 november


Omvärldsbevakning 22.30

Uppdatering jordbävning Nya Zeeland
En flodvåg på omkring en meter slog in mot Sydön i Nya Zeeland efter den kraftiga jordbävning och flera efterskalv som landet drabbades av under söndagen, rapporterar Svt. Enligt myndigheterna hade på söndagskvällen två personer omkommit. Mer data på Svenska nationella seismologiska institutet

SMHI varnar även för halka i Värmland
I sin klass 1-varning har SMHI under söndagskvällen även lagt till Värmland, där det finns risk för regn på kalla vägytor.
Kommentar: Se även nedan

Omvärldsbevakning 15.30

SMHI varnar för underkylt regn
Under måndag eftermiddag och natt mot tisdag drar en front med blandad nederbörd in västerifrån över landet. I Härjedalen och Jämtland är en klass 1 varning utfärdad för underkylt regn. I Dalarna finns en varning för regn på kalla vägytor, skriver SMHI.

Jordbävning Nya Zeeland - undvik kustområden
En kraftig jordbävning har drabbat Nya Zeeland med risk för tsunamivågor. Skalvet ligger på 7,8 på Richterskalan.
Ännu vid 15.30-tiden svensk tid (03.30 lokal tid) finnns inga uppgifter om skadade personer, skriver bland andra andra DN och Svt.
Sveriges ambassad i Canberra uppmanar svenskar i drabbade områden att kontakta sina anhöriga samt följa lokala myndigheters råd och anvisningar. Råden är främst att undvika kustområden och söka sig till högre belägna platser.
Kommentar: Vi har delat ambassadens rekommendationer på facebook och på twitter.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget nytt att rapportera.

Lördag 12 november


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Värphöns smittade av fågelsjukdomen Newcastlesjuka
Enligt TT/Sydsvenskan har smittan upptäckts på en gård i Vellinge i Skåne med 18 000 värphöns, samtliga kommer att avlivas. Jordbruksverket har infört ett skydds- och övervakningsområde runt gården för att minska risken för smittspridning. Newcastlesjuka kan drabba både tam- och vildfåglar. Sjukdomen smittar inte människor.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Flera gripna under nazistdemonstration i Stockholm
Vid en demonstration i Stockholm som arrangerades av en nazistisk organisation, greps fem motdemonstranter av polis och ett tjugotal omhändertogs, skriver DN. Motdemonstranterna hade samlats utanför avspärrningar i Gamla Stan där de försökte bryta in i demonstrationen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 9.00

Flera trafikolyckor på E6:an vid Landskrona
En lastbil har kört av en viadukt i höjd med Säby på E6 vid Landskrona, lastbilen hänger över bron och läcker diesel, uppger bland annat Aftonbladet och SVT Helsingborg. Motorvägen har stängts av i båda riktningarna samt under viadukten och trafiken leds om. Ytterligare fyra fordon inblandade. Strax innan inträffade en singelolycka i närheten. Det är oklart hur många som skadats vid olyckorna.
Kommentar: Följer.

Explosion i Göteborg
På fredagskvällen detonerade en sprängladdning utanför syndikalistiskt forums kafé nära Linnéplatsen i centrala Göteborg. Enligt GP utesluter inte polisen politiska motiv. Ingen skadades vid explosionen.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänhet.

Fredag 11 november


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att rapportera.

Överlämning 16.30

Ett förhållandevis lugnt dygn med minskade trafikproblem och störningar. För närvarande inga nya vädervarningar från SMHI. Fortsatt rapportering och analyser i medierna om USA-valet och om demonstrationer mot Trump. Regeringens beslut om att förlänga de inre gränskontrollerna har inte lett till några omfattande diskussioner. Under lördagen kommer demonstrationer att hållas i Stockholm city, följ gärna upp om de får konsekvenser.

Omvärldsbevakning 16.00

Brand i industribyggnad i Malmö
På fredagen uppstod en brand i en industri på Genarpsgatan i Malmö. Inga personer uppges ha kommit till skada. Räddningstjänst är på plats och insatsen väntas pågå under flera timmar. Ivid 14-tiden var det ingen kraftig rökutveckling som påverkar allmänheten, enligt SR P4 Malmöhus.
Kommentar: Följ upp om räddningsinsatsen är avslutad eller om info går ut till allmänheten. Se Räddningstjänsten Syd

Hotsituationen på Kungsmadskolan i Växjö över
Flera polispatruller skickades till Kungsmadskolan i Växjö på fredagen efter en hotsituation som nu ska vara löst. Skolans rektor beskriver händelsen som ganska odramatisk.  En person är omhändertagen, men ännu finns ingen misstanke till brott, uppger SR P4 Kronoberg.
Kommentar: Det ska inte ha varit någon fara för elever, enligt medierapporteringen, men kan förekomma frågor.

Polisen: Utpressare hotar med it-attack
Polisen varnar för utpressningsmejl till företag och verksamheter med hot om en överbelastningsattack. Bl a har banker och statligt ägda organisationer i Sverige drabbats. Enligt polisen rör det sig om en kampanj från en aktör som kallar sig NewWorldHacker.
Kommentar: För kännedom, följ upp om frågor kommer från aktörer/allmänheten.

Omvärldsbevakning 11.50

Protester mot Trump i flera städer i USA
Aftonbladet skriver om upplopp i bland annat Portland, Oregon. Detta började som en demonstration mot att Donald Trump valts till USA:s president. SVT rapporterar om demonstrationer mot Trump i Washington DC och i Los Angeles.
Kommentar: Följer.

Gränskontrollerna förlängs i tre månader
SVT och Sveriges Radio rapporterar att de svenska gränskontrollerna förlängs i tre månader. Enligt inrikesminister Anders Ygeman är orsaken att hotet mot Sveriges inre säkerhet består.
Kommentar: Noterar detta.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Torsdag 10 november


Omvärldsbevakning 22.40

Vintervädret, fortsättning
Trafikverket rapporterar att Essingeleden åter har öppnats för trafik men att det fortfarande är besvärligt att ta sig fram via leden. Även på väg 73 och väg 222 råder det trafikstörningar och Trafikverket har under eftermiddagen och kvällen bogserat bort de fordon som hindrar trafik och röjningsarbete. Samtidigt varnar SMHI för att Stor-Stockholm kan drabbas av ishalka under torsdagskvällen och natten mot fredag, skriver DN.
Enligt SVT Nyheter har Polisen larmat om att snöröjningen har varit så bristfällig att viktiga samhällsfunktioner hotats.
Kommentar: Fortsätter att följa konsekvenserna av det kraftiga snöfallet och den efterföljande halkan.

Tre män saknade i Norge efter jordskred
Tre män befaras ha omkommit i ett jordskred som drabbade Sørum nordost om Oslo på torsdagseftermiddagen, rapporterar Sveriges Radio. De tre männen är alla troligen litauiska medborgare, uppger den norska polisen i ett pressmeddelande.
Kommentar: För kännedom. För närvarande inga rapporter om svenskar som drabbats av jordskredet.

Överlämning kl 17:30

Snöovädret och dess påverkan har dominerat ur krisinformationsperspektiv. Mer fördjupning i ämnet finns på SMHI om snömängder

Polisen har under dagen lagt upp en nyhet om demonstrationer i Stockholms city lördag 12 november. Lördagens demonstrationer kan innebära begränsningar i framkomlighet och bekvämlighet för stockholmare och besökare, skriver polisen. Något vi kan hålla ett öga på när det närmar sig.

Omvärldsbevakning kl 17:00

Essingeleden södergående avstängd för snöröjning
Delar av Essingeleden har under eftermiddagen varit avstängd för snöplogning. Det har medfört omfattande trafikproblem med långa köer till följd på en av landets mest trafikerade vägsträckor. Sveriges Radio P4 har mer information. Likaså webben trafiken.nu som har trafikkameror och Trafikverkets meddelanden. Dår står i skrivande stund att prognos för när trafiken kan släpas på saknas.
Kommentar: Trafiksituationen i Stockholmsområdet har varit extrem under det senaste dygnet. Många människor påverkas. Kritik mot bristande snöröjning är ett återkommande tema i medierna.
Vi har delat information från Trafikverket och Sveriges Radio P4 under dagen. Vi fortsätter följa väderläget och dess påverkan på samhället.

Omvärldsbevakning 11.30

Trafikverket: Extrem trafiksituation i Stockholms län. Undvik bilresor under torsdag förmiddag.
Det är fortfarande extremt stora störningar i vägtrafiken i hela Stockholms län. På flera ställen står trafiken helt stilla och framkomligheten är väldigt begränsad. Det står övergivna personbilar och lastbilar på de stora infarterna. De vägar som berörs mest är fortfarande E4 söderut/norrut, väg 73 (Nynäsvägen) och väg 222, skriver Trafikverket under torsdagsförmiddagen.

Omvärldsbevakning 08:10

Fortsatta problem i snöovädrets spår
Gårdagens kraftiga snöande i Stockholm fortsätter att ställa till trafikproblem. Risken för trafikstörningar under torsdagsmorgonen är överhängande, men varken SL, SJ eller Swedavia räknar med lika stora problem för resenärerna, skriver DN.
Trafikverket rapporterar att det står övergivna personbilar och lastbilar på de stora infarterna till Stockholm. De vägar som berörs mest är E4 söderut/norrut, väg 73 (Nynäsvägen) och väg 222. 
Aftonbladet skriver att snöovädret nu drar vidare norrut och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Jämtlands och Västernorrlands län.
Kommentar: Fortsätter att följa effekterna av snöovädret.

Onsdag 9 november


Omvärldsbevakning 22:20

Snöovädret, fortsättning
Det kraftiga snöovädret fortsätter att ställa till problem. Sydsvenskan rapporterar att snöfallet och den bristande snöröjningen har gjort det svårt för ambulanser att ta sig fram i hela Stockholms län. Trafikverket beskriver trafiksituationen som extrem och uppmanar bilister att utgå från att resandet kommer att ta väsentligt längre tid än vanligt. Enligt verket har även vägtrafiken i hela östra Sverige drabbats av stora störningar och på många ställen står trafiken helt stilla.
P4 Kronoberg rapporterar att flyg till och från Växjö ställts in på grund av snöovädret i Stockholm som försvårar trafiken på Bromma.
Enligt P4 Stockholm har SL beslutat sig för att låta tunnelbanan gå hela natten för att underlätta för resenärer, som inte kan ta bil eller buss på grund av snöovädret.
Kommentar: Gjorde en nyhet där jag länkade till Trafikverket. Dock verkade nyheten av någon anledning göra så att hela sajten gick ner. Har haft kontakt med Valtech som håller på att utreda saken. Tills vidare togs nyheten bort, för att kunna hålla sajten uppe.

Omvärldsbevakning 16.20

Snöovädret, fortsättning
SVT rapporterar om trafikläget i landet efter snöfallet. I Aftonbladets liverapportering framgår att SOS Alarm har upprättat stabsläge eftersom många anställda inte kan ta sig till arbetet. Dock uppges möjligheten att ringa 112 inte vara påverkad av väderläget. Stockholms stad informerar om att snöröjningen har fullt upp. SL meddelar att kollektivtrafik, framför allt vägbunden sådan, och färdtjänst lider av stora störningar. Trafikverket rapporterar om många vägtrafikolyckor och uppmanar allmänheten att ta det försiktigt i trafiken samt att inte köra bil utan vinterdäck. SL:s bussar mot Nacka och Värmdö kommun är helt inställda, meddelar kommunerna men förskolorna i Värmdö kommun håller öppet extra länge på grund av det rådande väderläget. Även Norrtälje rapporterar om stora störningar i trafiken.
Kommentar: Fortsätter följa.  

Överlämning 13.55

Flera svenska medier, till exempel GP och DN, tar idag på ledarplats eller i kommentarer upp hur valet av Donald Trump till USA:s president väntas påverka Sverige och Europa. Bland andra GP rapporterar om oroligheter i delar av västra USA efter valresultatet. Följer konsekvenserna av det pågående snöovädret och rapporteringen om spårvagnsolyckan i London där det fortfarande är oklart hur många som omkommit.

Omvärldsbevakning 12.30

Skolor stängs på grund av snöovädret, fortsatta trafikstörningar
Aftonbladet och andra medier tar idag upp trafikstörningarna som uppstått på grund av det kraftiga snöovädret som drabbat östra delarna av Sverige. Skolor i Stockholm och Nacka håller idag stängt på grund av snöovädret, skriver Aftonbladet. Även Trafikverket går ut med uppmaningar till allmänheten om att om möjligt lämna bilen hemma och att inte ge sig ut i trafiken utan vinterdäck. 
Kommentar: Följer om fler myndigheter skulle gå ut med råd till allmänheten. Har lagt upp en puff på startsidan om transportstörningar.

Flera dödsfall och många skadade spårvagnsolycka i södra London
Enligt SVT har ett okänt antal människor skadats i en spårvagnsolycka vid Croydon i södra London. Enligt London Transport Police har ett antal människor omkommit men närmare detaljer saknas.
Kommentar: Följer rapporteringen om detta.

Omvärldsbevakning 08.00

Starkt reaktion på världens börser efter USA-valet
Världens börser på väg neråt i takt med att Trump ser ut att vinna det amerikanska valet, skriver bland annat SvT.
Kommentar: Stark oro på börserna kan leda till följdeffekter i världens ekonomi.

Trafikproblem i södra Sverige efter snöfall
Två lastbilar har vält på E4 söder om Nyköping, skriver AB. Norrgående trafik leds om. Väntas vara avklarat vid 10. Även E18 är avstängd i östgående riktning mellan Örebro och Arboga i höjd med Glanshammar. Väntas vara avklarat kl 9. En snökanon över Stockholm med ihållande snöfall väntas fortsätta under hela dagen och in på kvällen. 
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av väder- och trafikläget.

Tisdag 8 november


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Överlämning 16:10

Mycket lugn dag ur redaktionens perspektiv. Medierna domineras av presidentvalet i USA.

Omvärldsbevakning 16:10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Måndag 7 november


Omvärldsbevakning 22.00

Incheckningssystemet på Arlanda ligger nere
All incheckning på Arlanda sker manuellt sedan 17.45 efter ett datorhaveri. Samtliga avgångar försenas. Enligt Swedavia har tekniker identiferat felet, men det finns ännu ingen prognos när det är löst, skriver DN mfl medier. 
Kommentar: Swedavia har lagt ut info på sin hemsida. Däremot ingen info i sociala medier. Ingen åtgärd.

Överlämning 16:10

SMHI har enbart klass 1-varningar ute i nuläget men snöfall och halka har orsakat problem i trafiken under dagen, rapporterar flera medier.

Omvärldsbevakning 16:10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.10

Vintervädret orsakar trafikproblem
Flera trafikolyckor har inträffat längs E4:an och andra stora vägar. Flera strömavbrott har också skett under helgen och vissa problem kvarstår fortfarande. Samtidigt fortsätter det att snöa i flera delar av landet, skriver SVT.se.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.45

Tågstopp söder om Stockholm
Stora förseningar i tågtrafiken till och från Stockholm, meddelar Trafikverket. Detta ska bero på att endast ett av två spår kan trafikeras. Felet ska vara avhjälpt tisdag morgon, enligt Trafikverkets prognos.
Kommentar: För kännedom.