Vecka 46 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 november


Omvärldsbevakning 21:40

Skottlossning i Göteborg
En man i 20-årsåldern vårdas på Sahlgrenska efter en skottlossning i Vasastan i centrala Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. En bil ska även ha exploderat och minst en person uppges vara skadad. Enligt ett vittne som GT har talat med ska flera män ha hoppat ur en bil och avlossat skott mot en annan person. Därefter ska en av dem ha slängt in något som liknade en Molotovcocktail i en bil, som sedan fattade eld. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordförsök. 
Västtrafik meddelar att spårvagnstrafiken är indragen på platsen.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen. Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:40

SMHI varnar för kraftig storm
Stormen Angus uppges  ha gjort uppemot 2 000 hem  strömlösa i engelska Devon, skriver Göteborgs-Posten. Nu har SMHI gått ut med en klass 1-varning för vindar på 21-24 meter per sekund på svenska Västkusten. SMHI varnar även för kraftigt snöfall i Dalarna och norra Värmland.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Bråkigt efter match i Helsingborg
Efter söndagens fotbollsmatch mellan Helsingborg och Halmstad är ett stort antal huliganer kvar på planen på arenan Olympia i Helsingborg. Personal har fått sätta sig i säkerhet inomhus och har ombetts ta av sig sina västar. Det har även kastats sten mot ordningsvakter utanför Olympia, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09:20

Inget nytt att notera.

Lördag 19 november


Omvärldsbevakning 21:40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16:15

Resistensen mot superantibiotika ökar i Europa
Enligt en rapport från europeiska myndigheten ECDC fortsätter antibiotikaresistensen i Europa att öka. Undersökningen visar bland annat att resistensen mot karbapenemer och colistin, som är de typer av antibiotika som man använder när inget annat biter, ökar.
Spridningen av antibiotikaresistens skiljer sig dock mycket åt mellan olika europeiska länder. Värst drabbat är Sydeuropa, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 08:45

SMHI varnar för kuling, ishalka och snöfall
SMHI utfärdar en klass 1-varning för kuling gällande samtliga hav som omgärdar Sverige, samt Vänern. Man varnar även för ishalka i Västernorrlands län och Västerbottens läns kustland, samt för kraftigt snöfall i Norrbottens läns inland.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 18 november


Omvärldsbevakning 22:30

WHO: Zikaviruset inte längre globalt hot
Zikaviruset är inte längre ett internationellt hot mot människors hälsa, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Trots nedgraderingen understryker WHO att det fortsatt krävs långsiktigt arbete mot utbrottet, som främst drabbat länder i Latinamerika, rapporterar TT och SR.
Kommentar: För kännedom.

SMHI varnar för ishalka i norr
Utmed kusten i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten förekommer tidvis regn och eftersom yttemperaturen ligger under 0 grader finns risk för ishalka och en klass 1-varning är utfärdad, skriver SMHI på fredagskvällen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Torsdag 17 november


Omvärldsbevakning 22.30

SMHI klass 1-varnar för blåsiga farvatten - och ishalka i norr
Flera lågtryck berör landet och ger blåsigt väder med kulingvarningar på samtliga farvattnen runt Sverige. Blåsigast blir det på Skagerack i natt då ett lågtryck passerar och gör att vinden möjligen kan nå en bit över 20 m/s.
Se upp för påfrysning av våta vägbanor. Varning för regn på kalla vägytor gäller från Ångermanland och norrut, skriver SMHI.
Kommentar: För kännedom. Se även tidigare noteringar.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13.55

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att kommentera.

Onsdag 16 november


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 17.20

Fortsatta varningar för ishalka
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i delar av Svealand och längs hela Norrlandskusten. Dessutom klass 1-varningar för snöfall på flera håll i norra Sverige samt kulingvarningar på Bottenhavet och på Skagerack.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.15

VMA brand Kävlinge
Brand i en industribyggnad i Kävlinge (någon mil norr om Lund). Räddningsledaren uppmanar de som känner obehag av röken att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Kommentar: Publicerar nyhet och på facebook och twitter. Uppmaningen från räddningsledaren något vag men eftersom det gått ut ett vma så publicerar vi. VMA drogs tillbaka efter ca 40 minuter. Ändrade nyheten men ”avlarmade” inte i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting nytt att kommentera.

Tisdag 15 november


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 12.00

TBC på skola i Filipstad
En elev har insjuknat i TBC på en skola i Filipstad och ett flertal  har smittats av sjukdomen, rapporterar SR P4 Värmland. De som konstaterats smittade ska nu utredas vidare av sjukvården för att fastställa om de riskerar att bli sjuka. Fler personer som varit i den sjuka elevens närhet kommer också att undersökas, skriver Filipstads kommun på sin hemsida. En person som inte är sjuk är heller inte smittsam och kan leva sitt liv precis som vanligt, skriver kommunen i sin informationstext.
Kommentar: Följer då Tuberkulos är en allvarlig sjukdom och smittan i Filipstad kan skapa oro hos allmänheten även utanför Filipstad. Kommunen har bra information på sin hemsida med kontaktuppgifter till smittskyddet och utbildningsförvaltningen.

Folkhälsomyndigheten om vinterkräksjukan
Antalet sökningar på vinterkräksjukan på vårdguidens webbplats har nu blivit så många att Folkhälsomyndigheten menar att smittan tagit fart i landet.
Kommentar: En i allmänhet snabbt övergående sjuka ska sannolikt inte påverka samhället så stort men det kan vara bra att veta att smittan nu är i gång.

Varningar för ishalka på många håll
SMHI har utfärdat nya klass 1-varningar för plötslig ishalka i delar mellersta och norra Sverige. Runt kusterna är det kulingvarningar. Även Trafikverket varnar för halt väglag.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.10

Ny varning för ishalka från SMHI
SMHI ufärdar en ny varning för plötslig ishalka. Under tisdagen gäller varningen Jämtlands län utom fjällen, Härjedalsfjällen och Dalafjällen. De som ska ut på vägarna uppmanas att vara vaksamma, skriver Svt.
Kommentar: För kännedom. Se även tidigare noteringar.

Måndag 14 november


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Fortsatt varning för ishalka
SMHI:s klass 1-varning för plötslig ishalka i Jämtland, Härjedalen, Dalarna och Värmland gäller fortfarande.
Kommentar: För kännedom. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 12.20

Efter skalvet på Nya Zeeland
SVT och DN beskriver ödeläggelsen efter jordskalvet på Nya Zeeland, där mängder av jordskred skett efter skalven och där hundratals människor tvingas övernatta i evakueringsläger.
Kommentar: Noterar.

Omvärldsbevakning 08.50

Explosion i Norrköping
En kraftig explosion inträffade i Norrköping strax före halv ett på natten mot måndagen och orsakade materiella skador i ett industriområde. Två fastigheter ska ha skadats i explosionen, skriver GP och SvT.
Kommentar. för kännedom.

Fler evakueras i Nya Zeeland
Efter gårdagens jordbävning har Nya Zeeland skakats av hundratals efterskalv och en damm har skadats. De som befinner sig nedströms uppmanas att evakuera området, skriver Svt.
Kommentar: för kännedom

Uppdatering jordbävning
Civilförsvaret har upphävt tsunamivarningen i de östra kustområdena, men p g a hårda vindar och starka strömmar uppmanas människor i området att iaktta försiktighet och följa lokala myndigheters råd och anvisningar.
Inga uppgifter finns om skadade svenska medborgare. Ambassaden och de svenska honorärkonsulaten i Wellington och Auckland följer utvecklingen, skriver Svenska Ambassaden i Canberra, Australien. 

Varning för ishalka i västra och norra delar av landet
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Jämtland, Härjedalen, Dalarna och Värmland, rapporterar Svt.