Vecka 47 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 november


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Snö, hård blåst och halka i östra delarna av Sverige
Flera trafikolyckor har inträffat under dagen på grund av dåligt väder med kraftiga vindbyar och snöfall i östra delarna av Sverige, rapporterar Aftonbladet. Färjor till Gotland och Åland har ställts in eller senarelagts på grund av hård blåst. Enligt TT/GP har även Arlanda flygplats och tunnelbanan i Stockholm drabbats av förseningar. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för söndagen; kulingvarning för samtliga farvatten, klass 1-varning för mycket hårda vindbyar vid Upplandskusten, Öland och Gotland samt klass 1-varning för snöbyar över Upplands- och Sörmlandskusten.
Kommentar: Följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 9.00

Inget nytt att notera.

Lördag 26 november


Omvärldsbevakning 22:05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:10

Attack mot moské i Bredäng
Bland andra SVT och Aftonbladet rapporterar att några personer kastat in smällare i en moské i Bredäng i södra Stockholm och klottrat hakkors i entrén. Skadegörelsen inträffade när lokalen var öppen för morgonbön på lördagen. Ingen uppges ha blivit skadad. Polisen utreder händelsen som skadegörelse och hets mot folkgrupp.
Kommentar: För kännedom. Flera medier rapporterar om oro bland människor efter attacken

Omvärldsbevakning 08:50

Inget att rapportera.

Fredag 25 november


Omvärldsbevakning 22:30

Jordbruksverket: 200 000 höns avlivas på smittad gård
Samtliga 200 000 värphöns på en gård utanför Helsingborg ska avlivas efter larmen om fågelinfluensa, meddelar Jordbruksverket.
Kommentar: Har retweetat Jordbruksverkets tweet. Se även vår nyhet . Följer utvecklingen.

SMHI varnar för ishalka och snöfall i norr
SMHI varnar för ishalka under natten mot lördagen i stora delar av landet, främst från Dalarna och Gävleborg och norröver. Snöfallsvarningar är utfärdade för Västerbottens län och Norrbottens län.

Omvärldsbevakning 16:00

Under eftermiddagen lade Jordbruksverket ut en text om hur arbetet med fågelinfluensan i Skåne fortgår. Se här.
Kommentar: Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 13.05

Ishalka och snöfall väntas i stora delar av landet
SVT rapporterar att SMHI:s klass 1-varning utökas. Flera trafikolyckor uppges ha skett i halkan. Just nu har SMHI klass 1-varning för ishalka i stora delar av mellersta Sverige och varning för snöfall i de norra delarna av landet.
Kommentar: Följer detta.

Omvärldsbevakning 07.20

Orkanen Otto försvagas – mindre konsekvenser än befarat av orkan och jordskalv
Centralamerika drabbades under torsdagen av orkanen Otto och av en jordbävning samtidigt. Skalvet med magnituden 7,2, som inträffade utanför El Salvadors kust, påverkade Nicaragua, El Salvador och Costa Rica och det utfärdades tsunamivarningar. Nicaragua förklarade nödläge i landet som förberedde sig på att hantera två katastrofer. Men varken skalvet eller orkanen fick så allvarliga konsekvenser som befarats, skriver TT. Tsunamivarningar drogs tillbaka och det har inte kommit rapporter om döda eller omfattande förstörelse. I Panama har dock åtta människor omkommit.
Kommentar: Enligt National Hurricane Center har nu den tropiska stormen passerat Centralamerika och försvagats.

Klass-1-varningar för snöfall
SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län, samt klass 1-varning för plötslig ishalka för Dalarnas, Värmlands, Västmanlands, Örebro och Uppsala län.
Kommentar: För kännedom, kan orsaka trafikstörningar.

Torsdag 24 november


Omvärldsbevakning 23.00

Sveriges ambassad i Guatemala om tropiska orkanen Otto och jordkslvet i El Salvador
Sveriges amassad i Guatemala informerar om att den tropiska orkanen Otto under torsdagen rörde sig mot den karibiska gränsen mellan Nicaragua och Costa Rica. Ovädret förutspås dra in över Nicaragua och de norra delarna av Costa Rica med mycket starka vindar och kraftigt regn. På torsdagskvällen inträffade också ett jordskalv utanför El Salvadors kust.
Kommentar: Tsunamivarning drogs tillbaka. Följ upp orkanen Ottos ev. konsekvenser.
Publicerat nyhet och information i sociala medier.

Omvärldsbevakning 17.30

Storstrejk i Grekland
Offentliganställda i Grekland har gått ut i en dygnslång strejk i protest mot reformkrav från EU och IMF, rapporterar SvT.   Sveriges ambassad i Athen informerar om att strejken kan få konsekvenser för järnvägs, tunnelbane- och båttrafik.
Kommentar: Ingen turistsäsong i Grekland för närvarande. God information finns hos ambassaden.

Stor oro för spårning på nätet
Sveriges Radio rapporterar att nästan sex av tio i Sverige är mycket oroliga för att information om dem samlas in på nätet och används för annonsering. Det visar SCB:s undersökning om svenskarnas it-vanor. Samtidigt är det bara en av fem som använder program som begränsar insamlingen.
Kommentar: De senaste dagarna har det varit ett stort medialt fokus på it-säkerhet, lösenord och integritet.

50.000 evakuerade efter brand i Haifa, Israel
En omfattande markbrand har tvingat runt 50.000 människor att lämna sina hem i utkanten av Haifa i Israel. Branden, som har brutit ut i flera områden, är fortfarande inte under kontroll, uppger SvT.
Kommentar: det finns inga uppgifter om att svenskar har drabbats.

Omvärldsbevakning 13.30

Jordbruksverket har beslutat att införa ett skyddsområde med 3 kilometers radie från den värphönsbesättning utanför Helsingborg som är smittad med fågelinfluensa. Dessutom införs ett övervakningsområde med 10 kilometers radie från anläggningen. I områdena är det bland annat förbjudet att transportera levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter.
Kommentar: Nyhet publicerad. Följ om det kommer frågor från allmänheten eller andra målgrupper.
Samordningsarbete i kommunikationsfrågor pågår mellan berörda myndigheter.
Beslutet om skydds- och övervakningsområden har fått spridning i medier och sociala medier, bl a regionalt i Skåne. Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad skriver att det finns risk att alla 200 000 värphöns måste avlivas.

Fel på radioutsändningen i Pajala
Vid 12-tiden meddelade Sveriges Radio Norrbotten att kanalen inte hördes i Pajala kommun på grund av fel i utsändningen. Det är ännu oklart vad felet beror på.
Kommentar: Följ upp störningen.

Klass 1-varning för snöfall
SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall i Jämtlands län. Varning har också utfärdats för plötslig ishalka i Dalarnas och Värmlands län.
Kommentar: Fortsätt följa varningsläget

Omvärldsbevakning 9.00

Fortfarande tågstopp efter tågurspårningen i Borlänge
Ett persontåg spårade ur strax innan klockan 20 i går vid bangården på Borlänge station och det är fortfarande stopp i båda riktningarna. Efter lunch beräknar Trafikverket att trafiken kan gå som vanligt igen, skriver SR P4 Dalarna.
Kommentar: Tågtrafiken beräknas vara igång vid lunch.

Omvärldsbevakning 07.30

Tropiska stormen Otto – uppdatering
Costa Rica har förklarat nödläge i landet, inför ankomsten av orkanen Otto som hotar dess karibiska kust och städerna i norr, samt grannlandet Nicaragua. Ovädret som väntas ha orkanstyrka när den når land befaras orsaka stor skada. Inför ankomsten har tiotusentals evakuerats rapporterar SvT.
Kommentar: Sveriges ambassad har generell reseinformation för Costa Rica, Panama och Guatemala som rör tropiska stormen Otto. Fortsätt följa utvecklingen

Onsdag 23 november


Omvärldsbevakning 22.30

Persontåg spårade ur i Borlänge
Det blev stopp i tågtrafiken på onsdagskvällen sedan ett persontåg spårat ur vid Borlänge station, rapporterar Dalarnas Tidning. Ingen ska ha skadats vid händelsen. Ersättningsbussar har satts in.
Kommentar: Ingen stor påverkan på tågtrafiken

Utbrott av fågelinfluensa i Ryssland
Två utbrott av fågelinfluensavirus rapporteras från Kalmykia i sydvästra Ryssland, enligt RSOE Edis. Viruset H5 upptäcktes i hos tamfåglar. Det är fortfarande oklart om det var H5N8-viruset.
Kommentar: För kännedom, utbrott i flera länder i Europa

MSB: Stora brister i myndigheters it-skydd
Sedan obligatorisk it-indidentrapportering infördes i våras, har 165 allvarliga incidenter rapporterats in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – som i sin tur regelbundet larmar om läckta konton, skriver SvT.  Lösenordsdumpar är på drift varje vecka, enligt MSB:s it-säkerhetsspecialist.
Kommentar: Det har under det senaste dygnet varit ett mycket stort intresse för lösenordsfrågor

Omvärldsbevakning 18.00

Tropiska stormen Otto
Enligt US National Hurricane Center rör sig den tropiska stormen Otto mot Nicaragua och Costa Rica. Stormen kan nå orkanstyrka och svepa över Centralamerika som redan nu på sina håll vittnar om översvämningar. Ambassaden rekommenderar resenärer och svenska medborgare bosatta i regionen att följa utvecklingen i lokala medier samt respektive lands myndighets råd.
Kommentar: RSOE Edis rapporterar om fyra omkomna i Panama där stormen dragit fram. Fortsätt följa stormens utveckling/konsekvenser.

Strömlöst tre dagar i Frostviken, Strömsund
Abonnenter i Frostviken, Strömsunds kommun saknar ström sedan tre dagar uppger SR P4 Jämtland. Eon har haft svårt att åtgärda problemet pga nedfallna träd i ett svårtillgängligt område. Reservkraft installeras under onsdagkvällen. Prognosen är att alla hushåll har strömmen åter under torsdagen.
Kommentar: Det rör sig om ett mindre antal hushåll, åtgärdas under kvällen.

Omvärldsbevakning 13.55

Fågelinfluensa på gård i Skåne
Fågelinfluensa har konstaterats på en hönsgård utanför Helsingborg, enligt Jordbruksverket. Inga djur eller djuprodukter får lämna gården innan den sanerats. Risken för att smittan ska överföras till människor är liten, uppger Folkhälsomyndigheten. Även en död fågel som hittats i Vellinge i södra Skåne har konstaterats smittad med fågelinfluensa. Den döda fågeln i Vellinge har fågelinfluensa av typen H5H8. Vilken typ av fågelinfluensa som drabbat värphönsbesättningen på gården utanför Helsingborg är ännu inte fastställt.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på sociala medier.

Omvärldsbevakning 11.55

Inställda tåg i södra Sverige
Ett stort antal tåg har ställts in i södra och västra delarna av landet. Orsaken är ett fel på tågen som gör att de kan börja brinna, uppger Svt Väst och Svt Öst. Tågen ersätts av busstrafik.
Kommentar: För kännedom i fall det skulle uppstå allvarliga störningar.

09.50. Publicerar nyhet med länk till msb.se och Din säkerhet med tipps till allmänheten om säkra lösenord och säkert betende på nätet. Puffar för nyheten på twitter och på facebook.

Omvärldsbevakning 08:00

Strejk på Lufthansa stoppar svenska flygningar
Lufthansas piloter inleder under onsdagen en dygnslång strejk med hundratals inställda flygningar som följd.  skriver SvT. Alla Lufthansas flygningar till och från Landvetter är inställda, till och från Arlanda går bara ett av tio flyg. Facket planerar förlängs strejken med ett dygn.
Kommentar: För kännedom.

Orkanen Otto ökar i styrka
Otto väntas öka i styrka på sin väg in över Costa Rica och Nicaragua, skriver bland annat DN. Kustområdet i de båda länderna har evakuerats. Massivt regnande "kommer sannolikt att resultera i livshotande översvämningar och jordskred", säger NHC i ett uttalande. 
Kommentar: Krisinfo följer följdverkningarna av orkanen. 

Tisdag 22 november


Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting att rapportera.

Överlämning 15:00

Det amerikanska utrikesdepartementet har utfärdat en varning till amerikanska medborgare om att risken för terrorattentat har ökat i hela Europa, särskilt under julen. Amerikanska medborgare råds att iaktta försiktighet vid högtidsfestivaler, evenemang och utomhusmarknader, skriver DN. I övrigt ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15:00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12:45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 10:45

Extrem torka i Bolivia
Enligt uppgifter på webbplatsen RSOE-EDIS pågår en extrem torka i stora delar av Bolivia, bland annat i huvudstaden La Paz. Som en följd har vattenbrist uppstått, vilket föranlett Danmarks utrikesministerium att införa en uppmaning till resenärer i landet att på förhand undersöka tillgången på dricksvatten. Sveriges ambassad skriver på sin webbplats att vattnet endast sätts på var tredje dag.  
Kommentar: Följer detta.

Översvämningar i Dominikanska republiken
Sveriges ambassad i Dominikanska republiken skriver på sin webbplats att landet har utlyst undantagstillstånd i delar av landet på grund av svåra översvämningar. Inga större skador på hotell eller något som direkt påverkar turister har hittills rapporterats, uppger ambassaden. 
Kommentar: Det är ett charterresmål dit svenskar kan tänkas åka, så vi följer detta.

Omvärldsbevakning 08:00

Tsunamivarningen i Japan hävd
Fyra timmar efter jordskalvet utanför Fukushima i Japan lyfte japanska myndigheter den utfärdade tsunamivarningen, skriver bland andra DN. Den högsta uppmätta vågen som träffade land var 1,4 meter. Inga större skador har rapporterats ännu. Fortfarande råder tsunamivarning för Stillahavsområdet, med varning för vågor på upp till en meter. 
Kommentar: För kännedom.

Måndag 21 november


Omvärldsbevakning 23:30

Kraftigt jordskalv med tsunamivarning utanför Fukushima
Invånare i regionen som kan drabbas av tsunamin har uppmanats att evakuera. En tsunamivarning utfärdades.
Kommentar: Tsunamin har nått land med en våghöjd på mellan 30 och 90 centimeter, vilket inte bedöms  innebära någon fara för liv. Krisinfo följer den fortsatta rapporteringen.

Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting nytt att kommentera.

Överlämning 15:00

Bortsett från händelserna i Norrtälje nedan, där Polisen avblåst sin insats, så har det varit en lugn dag utifrån samhällskrisperspektiv.

Omvärldsbevakning 13:00

Norrtälje kommun om händelsen vid SFI-skolan
Norrtälje kommun skriver på sin webbplats att det pågår en polisiär insats vid campus Nordona på grund av misstänkt farligt föremål. Området är avspärrat och kommunen råder dem som befinner sig i närheten att gå inomhus och stänga fönster och dörrar.
Kommentar: Har delat deras information i sociala medier och följer rapporteringen om händelserna.

Terrorattack stoppad i Frankrike
Enligt Expressen och SVT har ett antal personer gripits på flera orter i Frankrike, misstänkta för att ha planerat terrordåd.
Kommentar: Det kan uppstå frågor hos allmänheten kring säkerhetsläget.

Omvärldsbevakning 11:15

Bombtekniker på Norrtäljeskola efter skadegörelse
Någon uppges ha kastat in föremål genom rutan till en skola för undervisning i svenska för invandrare, SFI, skriver Polisen. Skolan uppges vara utrymd. Enligt Sveriges Radio rörde det sig om flaskor med okänd vätska. Enligt Polisen är bombtekniker på plats och en förundersökning om skadegörelse och olaga hot.
Kommentar: Följer  

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att notera.