Vecka 48 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 december


Omvärldsbevakning 22.00

Skyfall i Malagaområdet – uppdatering
Sveriges ambassad i Madrid har publicerat information med anledning av skyfall i Malagaregionen. Ambassaden uppmanar svenskar i regionen att hålla sig informerade genom lokala myndigheter.
Kommentar: Följ upp

Tågolycka med godståg norr om Boden
En tågolycka inträffade på söndagskvällen norr om Boden. Ett godståg körde in i en traktor vid en överfart. Strömmen har stängts av i området och trafiken är stängd, skriver SvT.
Kommentar: Osäkert när trafiken kommer igång, men får inte omfattande konsekvenser för tågtrafik

Omvärldsbevakning 16.20

Översvämningar i Malagaområdet efter skyfall
Regionala myndigheter i Spanien har utfärdat en varning efter att kraftiga regn har orsakat översvämningar i Malagaområdet, enligt RSOE Emergency and Disaster Information Service.
National Weather Service har utfärdat en röd varning nära spetsen av den iberiska halvön. Malaga och omgivande städer, t ex semesterorten Marbella, är bland de hårdast drabbade områdena.
Kommentar: Det är inte turistsäsong, men många svenskar bor vintertid i Malagaområdet. Följ upp.

Politiker och journalister skjutna i Finland
Tre kvinnorna sköts till döds utanför en restaurang i Imatra i Finland på lördagsnatten. Kvinnorna har identifierats som Imatras stadsfullmäktiges ordförande och två lokala journalister, uppger SvT. Enligt Finlands inrikesminister verkar det inte finnas politiska motiv bakom morden.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 12.50

Ytterligare fjällområden ska få lavinprognoser
Sedan förra året har det funnits dagliga lavinprognoser för Åre/Storulvån i Jämtland, Hemavan/ Tärnaby i Västerbotten, Abisko/Björkliden och Riksgränsen i Norrbottensfjällen. Men de närmaste åren kommer ytterligare fjällområden få lavinprognoser, bl.a Kebnekaiseområdet, Arjeplogsfjällen, södra Lapplandsfjällen, södra Jämtland och Härjedalsfjällen, rapporterar SR P4 Norrbotten.
Kommentar: Att följa upp i vinter, se lavinprognoser.se

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att kommentera.
Lugnt dygn, men flertal bränder.

Lördag 3 december


Omvärldsbevakning 23.00

Brand i skrotåtervinningsupplag i Norrköping 
På lördagskvällen uppstod en brand i ett skrotupplag i Ingelsta i Norrköping. Räddningstjänsten Östra Götaland uppmanade boende i närheten att stänga dörrar, fönster och ventilation vid besvär av röken. Branden kommer att få brinna ut av sig själv och enligt räddningstjänsten finns det ingen spridningsrisk.
Kommentar: Inget VMA har utfärdats

Bilexplosion i Helsingborg
En bil exploderade på i Helsingborg på lördagkvällen, uppger SR P4 Malmöhus. Platsen är avspärrad och Nationella bombskyddet har kallats till platsen. Det finns inga uppgifter om skadade.
Kommentar: För kännedom, inga uppgifter om skadade.

Omvärldsbevakning 17.00

Många döda i brand i Kalifornien
Minst nio personer har omkommit och många saknas efter en brand i en festlokal i Oakland, Kalifornien.  Omkring 50 personer ska ha befunnit sig i lokalerna när eldsvådan utbröt på fredagskvällen, lokal tid, uppger SvT.
Kommentar: Branden ska vara släckt enligt svenska och utländska medier. Det finns inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats

Fartyg i brand i Stockholmshamn
En brand upptäckts i på ett fartyg lastat med flis i Värtahamnen på lördagseftermiddagen. Branden orsakade kraftig rökutveckling men kunde släckas under eftermiddagen, enligt Polisen Stockholm.
Kommentar: Kraftig rökutveckling noterades av många, men branden kunde snabbt släckas.

Brand i Skärholmen, Stockholm
På lördagen utbröt en brand i en restaurang nära Skärholmens centrum centrum. De närliggande lokalerna är evakuerade. Branden bedömdes inte vara under kontroll vid 13-tiden, skriver SR P4 Stockholm. Enligt Storstockholms brandförsvar är ingen person skadad.
Kommentar: Enligt uppgift är ingen skadad, följ upp om det branden skulle riskera att spridas.

Omvärldsbevakning 12.30

Krisstöd i Rinkeby efter dubbelmord
Rinkeby Kistas stadsdelsförvaltning har dragit igång sitt krisarbete efter dödsskjutningarna i Rinkeby på fredagen. En krisstödgrupp som kommer att gå på Rinkebys gator för att möta medborgarna och Ungdomens hus öppnar också tidigare än normalt, skriver SR P4 Stockholm.
Kommentar: Polisen region Stockholm har uppdaterad information om sitt arbete i området. Följ upp

Tågstopp mellan Nattavaara och Gällivare
Ett elfel uppstod på lördagsmorgonen på tågsträcken Gällivare-Nattavaara, vilket innebar störningar i tågtrafiken i bägge riktningarna, rapporterar SR P4 Norrbotten. Trafikverket hade på morgonen ingen prognos för när felet ska vara avhjälpt.
Kommentar: Temperaturen där tågen står stilla är - 20 grader och det är svårt att få fram ersättningsbussar. Men enligt SR P4 finns värme på tågen för de ca 150 passagerarna som berörs.

Omvärldsbevakning 07.00

Inga nya händelser att kommentera sedan fredagskvällen.

Fredag 2 december


Omvärldsbevakning 22.30

Polisinsats efter misstänkt gisslandrama i Paris över
Under fredagskvällen skrev flera medier, däribland Aftonbladet och Sydsvenskan, om en stor polisinsats där flera kvarter i Paris spärrades av efter ett gisslandrama på en resebyrå. Men enligt SVT handlade det i själva verket om ett rån. Inga personer ska ha skadats och polisinsatsen är avslutad. 
Kommentar: För kännedom. 

Två döda i skottlossning i Rinkeby
Enligt Aftonbladet har två personer dödats och en person skadats i en skottlossning i Stockholmsförorten Rinkeby. TT rapporterar att mycket folk har samlats i området och det har kastats föremål mot poliser som arbetar vid platsen.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Europol varnar för nya terrordåd i Europa
Den europeiska polissamarbetsorganisationen Europol varnar i en ny rapport om att terrorgruppen IS troligt kommer att försöka utföra nya terrorattacker i Europa. I Sverige ligger nu den så kallade hotnivån för attentat på en trea på en femgradig skala, meddelar SR.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.25

Tåg med farligt gods har spårat ut i Göteborg
Två godsvagnar med farligt gods, natriumhydroxid, har spårat på rangerbangården i Sävenäs, rapporterar SR P4 Göteborg. Detta påverkar tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg. Det finns i skrivande stund ingen prognos för när trafiken åter kan passera olycksplatsen, enligt Trafikverket. Räddningstjänsten uppger för SR P4 Göteborg att inget tyder på att natriumhydroxid, som är frätande, har läckt ut.
Kommentar: För kännedom om situationen skulle förvärras.

Omvärldsbevakning 14.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 07:30

Inget nytt att kommentera.

Torsdag 1 december


Omvärldsbevakning 22:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16:00

Allmänhetens förtroende för Polisen sjunker
Den senaste tiden har Polisen varit mycket omskriven i samband med omorganisationer. Enligt en undersökning från Sifo har allmänhetens förtroende för polisen sjunkigt under året som gått. Här kommenterar Polisen i Bergslagen detta.
Kommentar: Allmänhetens förtroende för myndigheter är mycket relevant för kriskommunikationen. Polisens omorganisation är en pågående snackis.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:10

Inget nytt att kommentera.

Onsdag 30 november


Omvärldsbevakning 22:30

Stort strömavbrott i Skåne
Ett strömavbrott inträffade i Skåne under onsdagskvällen. Avbrottet, som skedde vid 17.30, drabbade bland annat Malmö Airport. Drygt 4 000 hushåll blev också utan ström initialt, enligt Eon. Vid 21-tiden hade så gott som alla hushåll fått tillbaka strömmen, rapporterar SR P4 Malmöhus.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:30

Flera döda i terrängbränder i Tennessee
Flera människor har omkommit i de terrängbränder  i och omkring nationalparken Great Smoky Mountains i den amerikanska delstaten Tennessee.Tiotusentals personer har evakuerats. Vindstyrkor på över 30 meter per sekund har rapporterats i Tennessee. Hårda vindar och torka medför löpeld, skogsbränder som sprider sig snabbt längs markytan, rapporterar bland andra Aftonbladet, Dagens Nyheter och RSOE EDIS.
Kommentar. För kännedom. Hittills inga uppgifter om drabbade svenskar.

Tisdag 29 november


Omvärldsbevakning 22:30

Farlig bjällerskallra återkallas
Bjällerskallran Edvin från Kid's Concept kan gå sönder och orsaka kvävning hos små barn. Därför återkallas skallran av företaget. Inga rapporter om olyckor har kommit in men flera incidenter har inträffat i Sverige, skriver Konsumentverket som citeras av bland andra TT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 11:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 7.30

Flygkrasch i Colombia
Enligt SR Ekot och SVT Nyheter har ett passagerarplan med ett 80-tal personer ombord kraschat i nordvästra Colombia. Bland passagerarna fanns ett brasilianskt fotbollslag och enligt uppgifter i medier finns det minst sex överlevande. Orsaken till kraschen är ännu oklar. Planet flög från Santa Cruz de la Sierra i Bolivia och var på väg till Colombia.
Kommentar: För kännedom, om det kommer frågor från allmänheten.

Måndag 28 november


Omvärldsbevakning 22.30

Stora förseningar på Arlanda under kvällen
Flera flygavgångar till och från Arlanda har ställts in under kvällen och stora förseningar har drabbat flyget på grund av snö och blåst, uppger P4 Stockholm. Över 30 flighter och hundratals passagerare drabbades.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16:00

H5N8 konstaterat på skånska gården
Under eftermiddagen bekräftade Jordbruksverket att det var fågelinfluensa av typen H5N8 som smittade delar av  värphönsbesättningen utanför Helsingborg (se tidigare anteckningar). Den typen av influensa har aldrig smittat en människa. Statens veterinärmedicinska anstalt bedömer att det är en fortsatt förhöjd risk för fler fall i Sverige, och att risken kommer att kvarstå under kommande månader. mer information finns att läsa i ett pressmeddelande från ett flertal svenska myndigheter i dag.
Kommentar: Vi följer händelseförloppet och håller vår information uppdaterad.

Omvärldsbevakning 12:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 7.30

Inget nytt att notera.