Vecka 49 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 december


Omvärldsbevakning 22.30

Värsta attacken mot kristna i Egypten på sex år
Minst 25 personer har dödats och 35 skadats vid ett bombattentat mot den koptiska Markuskatedralen i Kairo, skriver bland andra SvT.  
Kommentar: Svenska ambassaden i Kairo har gjort en notering om händelsen på sin hemsida, men inte ändrat sina reserekommendationer. 

Cyklonen Vardah på väg mot Chennai med omnejd 
Cyklonen rör sig över Bengaliska viken i riktning in mot Indiens östkust och väntas nå miljonstaden Chennai med omnejd måndag eftermiddag, skriver DN. 
Kommentar: Krisinfo följer cyklonens utveckling. 

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.30

Ingenting nytt att kommentera.

Lördag 10 december


Omvärldsbevakning 21:30

Godståg exploderade i Bulgarien - flera döda
Flera människor omkom under lördagen när ett godståg som transporterade ett tjugotal tankar med gas spårade ur och exploderade i nordöstra Bulgarien i byn Hitrino. Många vårdas för svåra skador, rapporterar till exempel GP/TT.
Kommentar: För kännedom. Inga rapporter om drabbade svenskar.

Turkiet: Explosion i Istanbul
Många personer har skadats i en explosion under lördagskvällen i Istanbul i Turkiet. Explosionen skedde i närheten av Besiktas-arenan i centrala staden, rapporterar bland andra SVT och DN.
Kommentar: Följer. Så här långt inga säkra rapporter om antal skadade och eventuellt dödade. Inga uppgifter om svenskar på plats.

Omvärldsbevakning 16:10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08:55

Nya fall av zika i Texas, USA
Fyra nya fall av zika har upptäckts i den amerikanska delstaten Texas, två veckor efter att ett första fall rapporterades, nära gränsen mot Mexiko. Det rapporterar SVT/TT.
Kommentar: För kännedom

Många hemlösa efter indonesiskt skalv
Tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem efter veckans jordbävning i den indonesiska Acehprovinsen, då över 100 människor omkom och omkring 700 skadades, enligt den nationella katastrofmyndigheten. Det skriver SVT/TT.
Kommentar: För kännedom

Fredag 9 december


Omvärldsbevakning 22:35

Svenska ambassaden varnar för tropisk storm i Indien
Svenska ambassaden i New Dehli vill uppmärksamma resenärer på den tropiska storm som rör sig mot Indiens fastland.
Kommentar: fortsätter följa

Ny tsunamivarning vid Salomonöarna
Ett nytt jordskalv inträffade utanför Salomonöarna på fredagen. Denna gång med magnitud 7,0. En tsunamivarning har utfärdats i regionen, rapporterar SVT/TT.
Kommentar: delade UD:s rekommendation på facebook. Följer utvecklingen.

Fågelinfluensa på Öland
Nya fall av fågelinfluensa har konstaterats, enligt GP, som citerar TT. Två gråtrutar som drabbats av fågelinfluensan hittades döda i Degerhamn på Öland i november.
Kommentar: Fortsätter följa fågelinfluensan.

Inget läckage från grundstött fartyg
Inga farliga ämnen läckte ut från det fartyg som gick på grund i Mälaren vid Hässelby Strand i nordvästra Stockholm under fredagen (se vår anteckning nedan), skriver SR.
Kommentar: för kännedom. 

Omvärldsbevakning 15:45

Inget att rapportera.

Överlämning 15:20

Inget att notera. Kan följa om telefoniproblemen (se notering nedan) kvarstår eller om det kommer frågor kring detta.

Omvärldsbevakning 13:45

Telefoniproblem i flera kommuner i södra och västra Sverige
Enligt Sveriges Radio och SVT har flera kommuner i södra och västra Sverige telefoniproblem efter ett kabelbrott i Kungälv. Kommunerna uppmanar dem som försöker kontakta dem att i stället för telefon använda e-post eller sociala medier.
Kommentar: Följer och har delat P4:s information i sociala medier.  

Omvärldsbevakning 11:30

Fartyg på grund i Mälaren
Kustbevakningen meddelar att ett fartyg lastat med pellets har gått på grund i Mälaren vid Hässelby. I Aftonbladet och på SVT spekuleras det kring om ett utsläpp skulle kunna påverka dricksvattentillgången i Stockholm. Även DN rapporterar om detta. Kustbevakningen meddelar att de inte har observerat något utsläpp från fartyget.
Kommentar: Följer händelserna. Har delat Kustbevakningens information på Twitter.

Omvärldsbevakning 8:00

Inget nytt att notera.

Torsdag 8 december


Omvärldsbevakning 22:30

Jordskalv utanför Salomonöarna
Ett skalv med magnituden 7,8 inträffade under torsdagskvällen utanför Salomonöarna i Oceanien. I samband med skalvet utfärdades en tsunamivarning som senare under kvällen nedgraderades, skriver TT/SR Ekot.
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 16:15

En mycket lugn dag ur vårt perspektiv. Inget särskilt att lämna över.

Omvärldsbevakning 16:05

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11:45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 8:00

Regeringen föreslår att VMA får skickas ut via sms
VMA via sms ska enligt regeringens förslag kunna skickas till alla som befinner sig nära en allvarlig händelse, även om den inte är i närheten av hemmet, uppger SR Ekot. Om förslaget tas av riksdagen är det tänkt att börja gälla från och med juli 2017.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 7 december


Omvärldsbevakning 22:30

Vattenläckan i Älmhult lagad under kvällen. Inget nytt att notera.

Överlämning 16:10

En väldigt lugn dag. Följ upp hur det går med vattenläckan i Älmhult.

Omvärldsbevakning 16:00

Flygplan befaras ha störtat i norra Pakistan
Ett flygplan med fler än 40 människor ombord uppges ha störtat i norra Pakistan. Alla ombord befaras ha omkommit i kraschen, enligt bland annat uppgifter i DN.
Kommentar: Inga uppgifter om att svenskar drabbats.

Omvärldsbevakning 11:30

Vattenavstängning i Älmhult
Det har uppstått en vattenläcka i Älmhults tätort. Under dagen kommer kommunen att stänga av vattnet i tätorten för att lokalisera läckan. Det är ont om vatten och kommunen ber därför boende i Älmhults tätort att inte använda mer vatten än nödvändigt.  För detaljerad information besök kommunens webbplats.  
Kommentar: Vi följer utifall det blir långvarigt.

Omvärldsbevakning 08.15

Kraftigt jordskalv i Indonesien
Efter ett jordskalv med magnituden 6,5 i Indonesien har minst 54 personer bekräftats döda, skriver Aftonbladet. Indonesiska myndigheter arbetar med att rädda människor i rasmassorna och grävmaskiner har satts in för att få bort bråten. Enligt myndigheterna finns det dock ingen risk för en tsunami.
Kommentar: För kännedom.

Jordbruksverket vill ha in uppgifter om tamfåglar 
Sedan det upptäckts att döda vilda fåglar i Malmö burit på fågelinfluensan H5N8 vill nu Jordbruksverket ha in uppgifter om alla som har tamfåglar, rapporterar P4 Halland.
– Om man själv äger hobbyfåglar så ska man undvika att beblanda sig med vilda fåglar och vara noga med sin hygien när man går in till sin besättning, säger Viveca Eriksson, länsveterinär i Halland.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Tisdag 6 december


Omvärldsbevakning 22.20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Fler fall av fågelinfluensa
En havsörn från Gotland och två skrattmåsar och en kråka från Malmö som hittats döda visar sig ha burit på fågelinfluensa, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA
. Även Jordbruksverket har publicerat nyhet om de nya fågelinfluensafynden. I Malmö stoppar staden fågelmatningen för att förhindra spridning mellan fåglar, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Myndigheterna understryker att smittan inte kan spridas till människor. Retweetade tweet från SVA med uppmaningen att kontakta myndigheten om man ser döda fåglar i naturen. Ingen publicering på hemsidan.

Varning för ishalka i stora delar av Mellansverige
SMHI varnar för ishalka i morgon onsdag i nordvästra Götaland, hela Svealand och Jämtland på grund av underkylt regn. Kulingvarning runt i stort sett hela kusten.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:20

Kraftig brand i Upplands-Bro
Aftonbladet och flera andra medier rapporterar om en kraftig brand på tredje våningen i ett hus i Upplands-Bro norr om Stockholm. Nio personer har förts till sjukhus, varav flera barn. Räddningstjänsten har 16 enheter från fyra stationer på plats. Även polisen och kommunens krisgrupp finns på plats.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Man misstänkt för mordbrand 
En man i 30-årsåldern misstänks för att ha tänt eld på sitt hus i Hörby i Skåne, skriver Göteborgs-Posten. Polisen lyckades få ut mannens anhöriga och familj ur huset, medan han själv klättrade upp på taket och hoppade därifrån. Därefter greps mannen och fördes till sjukhus.
Räddningspersonal från Hörby och Höör arbetar på platsen för att förhindra att branden sprider sig till byggnader i närheten, men uppger att villan troligen kommer att brinna ner helt.
Kommentar: För kännedom.

Bilexplosion i Jönköping
Under natten exploderade en bil i ett villaområde på Trollhättegatan i Jönköping. Polisen har spärrat av ett större område och en bombgrupp från Göteborg kommer att åka till Jönköping för att undersöka bilen, rapporterar P4 Jönköping.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Hot mot tunnelbanan i Los Angeles
I Los Angeles har man skärpt bevakningen efter ett hot om att spränga en av de mest trafikerade tunnelbanestationerna. Myndigheter uppger att ett annat land har larmat staden om "ett specifikt hot" mot Metrons röda linje. Det framgår dock inte vilket landet är, skriver GP.
Kommentar: För kännedom. Många svenskar i Los Angeles.

Måndag 5 december


Omvärldsbevakning 22:30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.00

Översvämningar i södra Thailand
11 personer har omkommit i samband med översvämningar i södra Thailand. Översvämningarna har drabbat provinserna Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Songkhla, Phatthalung och Pattani. Det kraftiga regnet förväntas fortsätta, enligt RSOE Emergency Disaster Information Service.
Kommentar: Följ upp om översvämningarna kan påverka områden med svenska resenärer.

Jordskred i Nord-Trondelag i Norge
Ett jordskred har inträffat öster om Reinåa i Meråker, enligt Aftonbladet. Ett andra skred har inträffat nära ett bostadsområde i Meråker där de husen har evakuerats. Fem personer har blivit instängda mellan skreden. Det finns inga rapporter om skadade och rasrisken sägs vara över. Kraftiga skyfall har orsakat jordskred och problem för järnvägen, där det bl.a går tåg över gränsen till och från Östersund.
Kommentar: Följ upp problem för tågtrafik eller fortsatta rapporter om rasrisk.

Pakistan: Flera döda kraftig hotellbrand
Minst 11 människor har omkommit och minst ett 50-tal skadats i en brand på ett hotell i Pakistans största stad Karachi. Branden startade tidigt på morgonen i hotellets kök, uppger SvT.
Kommentar: Inga uppgifter om att svenskar skulle ha drabbats.

Taggar för denna sida: