Vecka 50 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 december


Omvärldsbevakning 21:00

Kraftiga skyfall i Spanien
Det pågår kraftiga skyfall i Alicante, Valencia, Murcia, Almeria och Granada med omnejd, meddelar Sveriges Ambassad i Madrid. Svenskar i regionen uppmanas att hålla sig informerade genom lokala myndigheter och följa de varningar som har utfärdats.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 16:00

Evakueringsbussar attackerades
Flera bussar på väg för att evakuera civila från de rebellbelägrade städerna al-Foua och Kefraya i Syrien sattes i brand, meddelar BBC. Attackerna hotar även evakueringen av människor från östra Aleppo som påbörjades tidigare under dagen.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Turister hålls som gisslan i Jordanien
Enligt Reuters har flera personer, varav en kanadensisk turist, dödats i en attack nära Döda havet i Jordanien. Ett populärt turistmål, korsfararborgen al-Karak, ska vara omringad av polisen och flera turister är fast som gisslan.
Kommentar: Det har inte kommit rapporter om att svenskar ska vara drabbade, men vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 9:00

SMHI varnar fortfarande för ishalka
Söndag eftermiddag väntas ett regnområde komma in västerifrån över en stor del av landet. Regnet kan vara underkylt och SMHI har utfärdat klass 1 varningar från nordligaste Värmland och norrut.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Flera samtal till SOS Alarm och längre svarstid
Antalet nödsamtal till SOS Alarm fortsätter öka och samtidigt tar det i snitt längre tid innan samtalen besvaras, meddelar Sveriges Radio. En orsak ska vara allmänhetens sänkta tröskel för att ringa larmnumret 112. Av de runt tre miljoner samtal som beräknas komma in till SOS Alarm i år, är cirka en miljon icke nödsamtal som exempelvis busringningar. De har blivit färre, medan samtalen med hjälpbehov ökat med runt 350 stycken dagligen sedan i fjol.
Kommentar: För kännedom. 

FN röstar om observatörer till Syrien
Sveriges Radio meddelar att FN:s säkerhetsråd under dagen kommer rösta om att skicka internationella observatörer till Syrien. Enligt förslaget, som lades av Frankrike, ska observatörerna övervaka evakueringen av bland annat staden Aleppo. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Lördag 17 december


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 16:00

SMHI utökar varning för halka efter underkylt regn
Området där SMHI varnar för ishalka efter underkylt regn, har nu utökats till södra Norrland och Svealand med risk för ytterligare utökning under söndagen. I Skagerack varnas det för kuling. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Stor jordbävning utanför Papua Nya Guinea
SVT meddelar att USA:s geologiska myndighet USGS uppmätte ett skalv på 7,9 öster om Papua Nya Guinea strax efter klockan 12, svensk tid. Den befarade tsunamin uteblev dock och varningarna har dragits tillbaka. 
Kommentar: För kännedom.

Över 3000 utan telefoni i Strömsund
Ett större teleavbrott som påverkar båda bredband, fast och mobil telefoni har drabbat Telias abonnenter i Strömsunds kommun. Över 3 300 kunder ska ha varit berörda sen 17-tiden i fredags på grund av en trasig fiberkabel, skriver ÖP.se.
Kommentar: Följer. 

Omvärldsbevakning 9:00

Turkiska soldater döda i explosion
Minst 13 människor ska ha dödats när en buss med militärer exploderade utanför Erciyes universitet i turkiska Kayseri, rapporterar DN. 
Kommentar: För kännedom. 

Fredag 16 december


Omvärldsbevakning 21:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:20

Internationella medier uppger att Sverige rustar för krig
Nya Zeelands största tidning New Zeeland Herald har toppat sin startsida med en artikel om att MSB ska ha uppmanat svenska kommuner att förbereda sig för angrepp från Ryssland, skriver Svenska Dagbladet. New Zeeland Herald skriver också att Sverige har ökat sin militära förmåga på ön Gotland och att allmän värnplikt kan bli aktuellt att återinföra redan 2018.
Även i England har Daily Mail och The Telegraph tagit upp nyheten, liksom ryska statsfinansierade Russia Today.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor från allmänheten.

SMHI varnar för plötslig ishalka
Under lördagen passerar ett nederbördsområde österut över södra Norrland. Det kan förekomma underkylt regn och SMHI har gått ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka i Västernorrlands och Jämtlands län (förutom fjällen).
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12:55

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08:30

Explosion i bostadsområde i Göteborg
Två lägenheter har skadats i samband med en explosion i Södra Biskopsgården i Göteborg. Polisen misstänker i nuläget att det rör sig om ett mordförsök enligt GP.  Det var strax innan 22-tiden som polis och räddningstjänst larmades till ett bostadsområde i Södra Biskopsgården på grund av en explosion.  Enligt polisens uppgifter har detonationen skett utanför fastigheten på själva innergården till bostadsområdet.
Kommentar: Kan leda till oro och frågor hos allmänheten.

Torsdag 15 december


Omvärldsbevakning 20:55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inga fler fall av Newcastlesjuka i Skåne
Jordbruksverket skriver på sin hemsida:
Jordbruksverket tar nu bort övervakningsområdet i Vellinge kommun, Skåne där fågelsjukdomen Newcastlesjuka påvisades för drygt en månad sedan. Det är åter tillåtet att fritt flytta fåglar och fågelprodukter inom området. Däremot råder det fortfarande en förhöjd skyddsnivå i hela landet till följd av fågelinfluensa bland tama och vilda fåglar. Det innebär bland annat att alla som har fjäderfä ska fortsatt hålla dem inomhus för att skydda dem från att smittas av fågelinfluensa från vilda fåglar.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07:45

Inget att notera.

Onsdag 14 december


Omvärldsbevakning 21:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11:15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:00

Halka på flera håll
I princip alla lästa medier rapporterar om halka på många håll i Sverige och flera olyckor har skett. SMHI varnade också inför detta under gårdagen. Här skriver Sveriges Radio Ekot om halkan. Rubriken signalerar om en varning från Polisen, vad den består i är dock oklart.
Kommentar: Vi följer framkomlighet och väderläge.

Blodbrist inför julen
Inför julen sjunker traditionellt antalet blodgivare, rapporterar landets blodcentraler. Det leder till akut blodbrist i flera landsting. Dagens Nyheter har lista över hur det ser ut i landstingen just nu.
Kommentar: Vi planerar kommunikation av detta.

Tisdag 13 december


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 15:45

Bombhot mot Migrationsverket i Norrköping
Under gårdagen mottog Migrationsverket i Norrköping enligt Norrköpings tidningar ett bombhot, som gällde i dag klockan 15. Både Migrationsverket och Kriminalvården, som ligger i samma byggnad, beslöt sig därför för att skicka hem all personal vid 14 i dag.
Kommentar: Lite av en snackis under eftermiddagen. Följer, dock har tiden (15:00) passerats.

Omvärldsbevakning 13:35

Trafikläget och ishalka
Östersunds-Posten liverapporterar om trafikläget. Bland annat busstrafiken i och runt Östersund påverkas kraftigt. Enligt P4 Västernorrland regnar det samtidigt som temperaturen på sina håll ligger långt under nollgradersstrecket. Detta gör vägarna glashala, enligt P4.
Kommentar: Flera medier, bland annat P4, rapporterar om enstaka avåkningar och trafikolyckor samt stillastående lastbilar i de drabbade områdena.

Omvärldsbevakning 11:30

Ishalka och besvärligt väder i delar av landet
SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka i stora delar av mellersta Sverige och södra Norrland. Även medier som Aftonbladet förmedlar detta och Trafikverket uppmanar trafikanter i Västernorrland att ta det försiktigt på vägarna på grund av halka. Sveriges Radio P4 berättar om flygtrafikproblem och inställda bussar i Jämtland, vilka båda har med väglaget att göra.
Kommentar: Följer situationen och myndigheters råd.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att kommentera.

Måndag 12 december


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 15:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 8:00

Ingenting nytt att kommentera.