Vecka 51 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 december


Omvärldsbevakning 22:30

Uppdatering tyfonen Nock-Ten: drabbar Fillipinerna
Tyfonen Nock-Ten har nått östra Filippinerna. Miljontals människor är utan el och hundratusentals har flytt eller evakuerats. Än har inga stora skador eller omkomna rapporterats. Supertyfonen rör sig allt snabbare och väntas under annandagen nå flera provinser, rapporterar SVT/TT.
Kommentar: fortsätter följa.

Jordskalv i södra Chile
Under söndagen  inträffade ett jordskalv söder om ön Chiloé. Skalvet uppmätte 7,6 på Richterskalan. Den tsunamivarning som först utfärdades drogs senare tillbaka. Vistande i regionen uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar, skriver svenska ambassaden i Santiago de Chile.
Kommentar: för kännedom

Omvärldsbevakning 18:30

Uppdatering stormvarning: Inställda tåg i morgon
Trafikverket kommer att stänga ett antal tågsträckor i södra Sverige från måndag kväll till och med tisdag med anledning av stormen Urd som drar in västerifrån, skriver myndigheten på sin webb.
Kommentar: Fortsätter följa SMHI:s uppdateringar av prognosen. Har uppdaterat vår nyhet om stormen Urd samt delat på facebook och twitter.Bytt temablock på startsidan.

Omvärldsbevakning 14.00

SMHI går nu ut med klass 2-varning för storm
Måndag kväll och natt till tisdag väntas stormbyar i Bohuslän, Halland, delar av Kronoberg samt i Skåne. För dessa områden finns klass 2-varningar. Vindarna avtar allt mer under natten till tisdag med början i de norra distrikten, skriver SHMI under söndagen.
Kommentar: Nu mitt på söndagen har SMHI gått ut med klass 2-varning. Gör nyhet och delar på facebook och twitter. Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 08.30

Oväder på väg in över Sverige
Hårda vindar och snö skapade problem i södra Norge på julafton. Nu är ovädret på väg in över sydvästra Sverige. Risken är stor att SMHI utlyser en klass 2-varning för stormbyar för annandagen, skriver Sydsvenskan/TT.
Kommentar: Följer väderläget.

Lördag 24 december


Omvärldsbevakning 22.15

Svenskar fast i skidlift i Italien
130 personer satt på lördagen fast i kabinbana i Cervinia i Italien. På kvällen hade de flesta kunnat räddas, enligt uppgifter i Aftonbladet. Hårda vindar orsakade stoppet i kabinbanan, som är belägen på över 2 000 meters höjd. Enligt Aftonbladet fanns det minst sex svenskar bland de strandsatta.
Kommentar: Räddningsinsatsen var på lördagskvällen i stort sett avslutad, ingen uppges ha skadats

Omvärldsbevakning 16.15

Tyfonen Nock-Ten på väg in mot Fillipinerna
En kraftig tyfon väntas dra in över Fillipinerna under julhelgen (Nock-Ten). Bara i en provins kommer 400 000 människor att behöva evakueras, rapporterar The Telegraph. Vindar på 62 m/sek befaras när ovädret rör sig in över ögruppen under juldagen. Huvudstaden Manilla berörs på Annandag jul.
Kommentar: Sveriges ambassad i Manilla uppmanar resenärer/boende att följa mediarapportering och väderleksuppdateringar samt råd från de filippinska myndigheterna. Publicerade nyhet.

Nedfallna träd, inställda tåg och trafikolyckor
Den hårda vinden i västra Sverige skapade en del trafikstörningar under lördagen. På eftermiddagen stängdes hela 45:an av på grund av en allvarlig olycka. Ett nedfallet träd som rivit ner en kontaktledning stoppade tågtrafiken mellan Varberg och Borås, uppger GP
Kommentar: Tågtrafiken beräknas kunna öppna först på juldagen, trafiken ersätts troligen med buss

Omvärldsbevakning 12.00

Vattenläcka i Tingsryds kommun
En vattenläcka i har inträffat iTingsryds kommun, vilket innebär att driftstörningar kan förekomma. Just nu pågår felsökning. Kommunen är tacksam om invånarna inte slösar med vattnet, uppger SR P4
Kommentar: Inga omfattande konsekvenser. Hittar ingen kommuninformation i sociala medier att dela.

Omvärldsbevakning 09.00

FBI varnar för terror under julhelgen
FBI och USA:s säkerhetsdepartement Homeland Security varnat för potentiella hot mot kyrkor i USA under julhelgen, uppger DN. Varningen kommer sedan en lista över offentliga, religiösa mötesplatser i USA har publicerats på en webbsajt för IS-sympatisörer.
Kommentar: Sveriges ambassad har generell information om terrorism och länkar till DHS.

Amerikanska utrikesdepartementet varnar för resor
Amerikanska UD varnar amerikanska medborgare för resor till Jordanien och Egypten.  Varningen kommer efter hot från terroristgrupper och attacker i länderna senaste tiden, uppger Sydsvenskan
Kommentar: Svenska UD avråder sedan tidigare för från alla resor till Sinai-halvön utom för Sharm el-Sheikh där avrådan gäller icke nödvändiga resor. Ambassaden informerar om ett att det finns ett fortsatt hot om nya terrorattentat, främst mot militär och polis.

Strömavbrott i Stockholms län
Den kraftiga blåsten i länet orsakadepå lördagsnatten en del strömavbrott, bland annat i Värmdö och Ekerö kommun. På de flesta håll har strömmen nu kommit tillbaka, enligt SR P4 Stockholm. Även på Gotland orsakade blåsten strömambrott.
Kommentar: Ingen omfattande störning

Klass 1-varningar utfärdade
SMHI har utfärdat klass 1-varning för ishalka i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborgs kustland, Västerbotten och Gävleborgs inland, och Dalarna, utom i Dalafjällen. Hårda vindar över Öresundsbron gör att vindkänsliga fordon avråds från att köra över bron.
Kommentar: Fortsätter följa väderläget

Fredag 23 december


Omvärldsbevakning 20.00

Lugn eftermiddag och kväll. Inget nytt att notera utöver att SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall i Dalarnas län  och Västernorrlandslän. Fortsätter följa väderläget och situationen i trafiken.

Omvärldsbevakning 15.00

Flygplanskapning Malta: uppdatering
Många av de 118 passagerare som har hållits som gisslan i ett lybiskt inrikesplan på Malta, har under eftermiddagen börjat släppas. Det uppger SvT som hänvisar till Maltas premiärminister Joseph Muscats uttalanden i sociala medier. På eftermiddagen hade 65 passagerare fått lämna planet.
Kommentar: Det finns fortfarande inga uppgifter om att det finns svenskar ombord.

Omvärldsbevakning 12:20

Flygplan kapat på Malta
Ett inrikesplan i Libyen misstänks ha kapats och tvingats flyga till Malta.
Enligt maltesisk media har planet två kapare ombord som hotat att spränga planet, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: Inga uppgifter om att det finns några svenskar ombord.

Risk för oväder på annandag jul
Enligt SMHI kan ett djupt lågtryck dra in över stora delar av landet framåt annandag jul med mycket blåsigt väder. Det är dock osäkerhet i de exakta detaljerna kring väderutvecklingen skriver SMHI på sin blogg.
Kommentar: Följer eventuella vädervarningar.

Cyklonen Nock-Ten mot Filippinerna
Cyklonen förväntas passera Filippinerna mellan den 25-26/12 och då vara klassificerad som röd, enligt prognos ifrån GDACS.
Kommentar: Vi följer konsekvenser för eventuella svenskar i området.


Omvärldsbevakning 08.00

Nytt ebolavaccin mycket effektivt
Ett ebolavaccin som kan bli tillgängligt 2018, är mycket effektivt, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Vaccinet testades på 6.000 personer i Guinea och ingen av dem har smittats av viruset, enligt SvT.
Kommentar: För kännedom, WHO har utförligare beskrivning av vaccinets verkan.

Terrordåd avvärjt i Melbourne, Australien
Enligt Australisk polis har man avvärjt en stor terrorattack planerad till julhelgen i Melbourne, uppger SR Ekot.
Kommentar: För kännedom. Kan öka oro och frågor kring resande.

Läget i jultrafiken
Under gårdagen rapporerades om ett flertal trafikolyckor, flera med allvarlig utgång. I alla större medier uppmanas människor att ta det försiktigt i trafiken, att ta god tid på sig för resan.
Kommentar: Sveriges Radios fem trafikredaktioner om läget i trafiken vid 8.15.

Torsdag 22 december


Omvärldsbevakning 21.15

Flyg från Berlin kontrollerades på Arlanda
Polisen på Arlanda genomförde en polisinsats på torsdagskvällen och spärrade av delar av terminal 2. Enligt uppgifter i SR P4 Stockholm kontrollerades passagerare från en flight.
Kommentar: Enligt Polisen i Stockholm är kontrollen genomförd, ingen är frihetsberövad och ingen misstanke om brott.

SIDA skjuter till 40 miljoner till Syrien
På grund av den rådande humanitära katastrofen i Syrien väljer Sida att lägga 40 miljoner kronor på humanitära insatser i landet, enligt SR Ekot.
Kommentar: För kännedom, om Sveriges hunainitära insatser för situationen i Syrien

Omvärldsbevakning 16.15

Skolbråk Ronneby
Ett större bråk mellan 100 och 150 personer vid två skolor uppstod i samband med en julavslutning i Ronneby under torsdagen, skriver Kvällsposten. Polis larmades men då närmsta patrull var i Karlskrona tog det runt 20 minuter innan första patrullen var på plats och först efter 45 minuter lyckades bråket avbrytas, enligt P4 Blekinge.
Kommentar: För kännedom har det varit en del oro i Ronneby den senaste tiden, enligt medierna.

Omvärldsbevakning 13.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.40

Ingenting nytt att kommentera.

Onsdag 21 december


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16:30

Rekordmånga sjuka av campylobacter
Antalet personer som blir sjuka av campylobacter fortsätter att vara långt fler än normalt i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten som påminner om de råd som finns för hantering av rå kyckling.
Kommentar: Har rönt en del uppmärksamhet i medierna.

Nytt fall av fågelinfluensa i en hobbybesättning på Utö
Ett nytt fall av fågelinfluensa har konstaterats i en mindre hobbybesättning på Utö i Stockholms södra skärgård, enligt Jordbruksverket. I mitten av november konstaterades fågelinfluensa i en värphönsbesättning utanför Helsingborg.
Kommentar: Följer utvecklingen kring fågelinfluensa.

Omvärldsbevakning 14:00

Enligt Aftonbladet har tysk polis identifierat en misstänkt för lastbilsattacken mot julmarknaden i Berlin, där tolv människor dödades. Uppgifterna om den misstänkte publiceras av flera tyska medier. De har dock ännu inte bekräftats officiellt.
Kommentar: Fortsatt huvudnyhet i många medier.

Omvärldsbevakning 6:00

Många döda efter explosion på fyrverkerimarknad
Ett stort antal personer rapporterats ha dödats och skadats efter en explosion på en fyrverkerimarknad i den mexikanska staden Tultepec. Räddningstjänsten kämpade i tre timmar för att få branden, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. 

Tisdag 20 december


Omvärldsbevakning 21:15

IS tar på sig Berlindådet
Flera medier, bland annat BBC, rapporterar nu att terrorgruppen IS har tagit på sig gårdagens attack på en julmarknad i Berlin, en händelse som fortfarande dominerar nyhetsrapporteringen. Polisen i Berlin fortsätter kommunicera via Twitter och uppmanar allmänheten att rapportera misstänkt beteende via det telefonnummer som har upprättats, istället för att själv agera eller efterforska. Samtidigt skriver Reuters att den 23-åriga man som tidigare misstänktes ligga bakom gärningen släpptes, då det inte var tillräckliga bevis för att fortsätta förundersökningen. På flera platser i världen har säkerhetspådraget ökat efter händelsen. I New York bevakas den intensiva julhandeln av beväpnad polis, rapporterar GP. 
Kommentar: Följer händelseutvecklingen. 

Kulingvarning på flera platser
SMHI utfärdar kulingvarning i stora delar av svenska farvatten under det kommande dygnet.
Kommentar: Följer läget. 

Omvärldsbevakning 15:45

Svenska ambassaden i Ankara ser över säkerheten
Svenska ambassaden i Turkiet säger till SVT att de ser över den egna säkerheten efter gårdagens skjutning. I och med att dådet utfördes av en polis är läget oroande, uppger ambassadören i en intervju med SVT.
Kommentar: Noterar detta. Ser dock inget på svenska ambassadens reseinformation som skulle föranleda att vi agerar.   

Polisen i Berlin: Var vaksamma
Polisen i Berlin uppmanar allmänheten via Twitter att vara fortsatt vaksamma eftersom den eller de gärningsmän som låg bakom attentatet igår fortfarande kan vara på fri fot.  
Kommentar: Följer myndigheters information.

Omvärldsbevakning 14:05

Skärpt säkerhet diskuteras i flera europeiska länder efter dåden
Dansk polis skärper säkerheten och närvaron på centrala platser i bland annat Köpenhamn efter händelserna i Berlin, uppger Sveriges Radio och Jyllands-Posten.  Även i Österrike höjs säkerheten och polisen har i förebyggande syfte omhändertagit personer för att minska deras möjlighet att delta i terrorattentat, skriver dagstidningen Kleine Zeitung. I Schweiz diskuteras också säkerhet med förnyad intensitet efter gårdagens tre dåd. Enligt dagstidningen Die Welt är den gripne troligtvis inte gärningsmannen. Polisen i Berlin fortsätter be om tips från allmänheten i sociala medier och att överlåta undersökning till polisen.
Kommentar: Följer detta. Vi har puffat för Råd vid attentat på startsidan.

Omvärldsbevakning 13:05

Följer fortsatt rapporteringen efter händelserna i Berlin igår kväll. I övrigt inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10:50

Uppföljning händelserna vid julmarknaden på Breitscheidplatz i Berlin
Under förmiddagen har mycket utrymme ägnats åt gårdagens händelser i Berlin och många medier, bland annat DN, Die Welt med flera liverapporterar. En misstänkt har gripits och polisen har gjort en razzia i en flyktingförläggning vid den gamla flygplatsen Tempelhof, rapporterar bland andra Berliner Zeitung. Tyska polisen i Berlin har via Twitter bett allmänheten att försöka kontakta sina anhöriga direkt för att inte överbelasta hjälptelefonnumret som satts upp. Tyska justititedepartementets Bundeskriminalamt har satt upp en tipsportal och ber allmänheten att inte dela bilder från platsen i sociala medier. Polisen i Berlin meddelar i sociala medier att antalet polispatruller har ökat i Berlin liksom i resten av landet. Krisinformation.se har delat svenska Säkerhetspolisens inlägg om att den svenska terrorhotnivån i nuläget inte påverkas av skeendena. Vi har också uppdaterat nyheten som skrevs igår. Inrikesminister Anders Ygeman har sagt till TT, att ”vi måste fortsätta att leva våra liv efter hur vi önskar och inte låta hot, hat eller attentat förändra vårt levnadssätt. Då har vi redan börjat ge terroristerna en riktig delseger”.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Överlämning 7:15

Nyheterna domineras av lastbilsincidenten i Berlin, fortsätt följ utvecklingen. Håll också koll på läget i Syrien. Inrikes varnar SMHI fortfarande för hala vägar, samt kuling i Bottenviken och delar av Bottenhavet. 

Omvärldsbevakning 6:00

Dödssiffran stiger i Berlin
Polisen i Berlin bekräftar via sin Twitter att dödssiffran efter att en lastbil kördes in i en folkmassa i centrala Berlin i går, har stigit till12. De går samtidigt ut via samma kanal med att det sannolikt rör sig om en medveten handling. DN skriver att den aktuella lastbilen är registrerad i Polen och att polisen har bekräftat att mannen som hittades död i bilen, är polsk medborgare. Samtidigt meddelar BBC att polisen förhör en misstänkt förare som ska vara asylsökande från Afghanistan eller Pakistan, som inte är lastbilens ordinarie förare.
Kommentar: Följer utvecklingen. Polisen i Berlin kommer hålla presskonferens under dagen och då förväntas det kommer bekräftade uppgifter.

Trump vald till USA:s nästa president
Republikanen Donald Trump säkrade 270 elektorsröster och har därmed officiellt valts till USA:s nästa president, rapporterar BBC.
Kommentar: För kännedom.  

Dödsskjutning utanför moské
En person har dödats och tre personer ska ha skadats i en skottlossning vid en moské i Zürich, Schweiz, meddelar SVT. En jakt efter gärningsmannen pågår.
Kommentar: För kännedom. 

Måndag 19 december


Omvärldsbevakning 23.20

Lastbil kördes in i folkmassa i Berlin
Svenska och utländska medier domineras av nyheten om att en lastbil kördes in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin. Flera medier, bland annat SVT livesänder. Flera personer har dödats och många är skadade. Tyska myndigheter har inte gått ut med information kring motivet bakom, men i media diskuteras det om det är en terrorhandling. Sveriges Ambassad i Berlin har bekräftat händelsen och följer utvecklingen.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen i media och sociala medier, samt har publicerat en nyhet där svenskar i området hänvisas till att följa lokala myndigheters anvisningar och undvika stora folksamlingar. 

Rysslands ambassadör i Turkiet dödades
Inför rullande kameror sköts Rysslands ambassadör i Turkiet till döds tidigare i dag under en fotoutställning i Ankara, rapporterar SVT. På filmen skriker gärningsmannen bland annat "Glöm inte Aleppo! Glöm inte Syrien!".
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 15:20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12:15

Röd regnvarning i spanska kustområden
Spanska väderleksmyndigheter har utfärdat en röd varning för stora regnmängder i Alicante och Valencia, uppger sajten Meteoalarm.  
Kommentar: Sveriges ambassad har inte förändrat informationen till svenskar på plats utan råden är sedan ovädret den gångna helgen att hörsamma myndigheternas varningar. Följer.

Omvärldsbevakning 7:30

Stopp på E20 mot Göteborg
Trafiken in mot Göteborg är i nuläget helt avstängd på grund av en masskrock i Jerikotunneln på E20 utanför Göteborg, meddelar GP. Olyckan uppges ha stor påverkan på morgontrafiken, med långa köer till följd.
Kommentar: För kännedom.

Evakueringen av Aleppo har återupptagits
Omkring 1200 människor ska ha evakuerats från den sista rebellkontrollerade delen av Aleppo i bussar och ambulanser, rapporterar DN. Även belägrade från de shiamuslimska byarna al-Foua och Kefraya har människor evakuerats. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Elektorer röstar in presidenten
Under dagen kommer USA:s 538 elektorer att rösta om vem som ska bli landets nästa president, skriver DN. Trots kampanjer kampanjer som har försökt övertyga republikanska elektorer att inte lägga sina röster på Trump tyder inget på att särskilt många kommer ändra sig.
Kommentar: För kännedom.