Vecka 52 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 januari


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 17:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10:00

Attentat med många döda på nattklubb i Instanbul 
Sveriges ambassad i Ankara uppmanar svenskar på plats i Istanbul att höra av sig till anhöriga och följa lokala myndigheters anvisningar. Minst 39 personer uppges ha dödats och 60 skadats när en ensam gärningsman sköt rakt in bland människor på en nattklubb vid Bosporens strand strax efter tolvslaget i natt. Ännu har inga svenskar rapporterats blivit drabbade. Följ DN:s liveflöde här. Läs SR:s nyhet här.
Kommentar: Retweetade UD Resklar. Krisinfo följer.

Lördag 31 december


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10:30

Förhöjd hotbild mot turister i sydvästra Indien över nyåret.
Svenska ambassaden i New Delhi skriver att nyhetsmedier och andra beskickningar i New Delhi varnar för en ökad hotbild mot turister i sydvästra Indien inkluderat Goa över nyåret. Svenska turister uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar, hålla sig informerade och undvika folksamlingar.
Kommentar: Enligt TT varnar även Israel för nära förestående attacker i sydvästra Indien, som är ett populärt resmål för unga israeler. Följer. Ingen åtgärd. 

Fredag 30 december


Omvärldsbevakning 21:50

Storbrand i flerfamiljshus i Husby, Stockholm
En fullt utvecklad brand pågår i ett flerfamiljshus i Husby i västra Stockholm, rapporterar flera medier. Polis och räddningstjänst fick först larm om en balkongbrand vid 19.30-tiden. Det skriver Sveriges Radio P4 Stockholm.
En person är förd till sjukhus med rökskador och sex personer med lättare rökskador har fått vård på plats, skriver polisen vid 20.30-tiden på fredagskvällen.
Kommentar: Fortsätter följa. Polisen har uppdaterad information på sin webb, se ovan. Har delat polisens tweet och lagt ut på facebook.

Omvärldsbevakning 16:05

Stor polisinsats bevakar nyårsfirande i Köln
Inför nyårsafton riktar medier från hela världen sina blickar mot den tyska staden Köln, skriver SVT Nyheter.
Efter förra årets många övergrepp på kvinnor under nyårfirandet, har staden och delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen förberett omfattande säkerhetsåtgärder. Händelserna i Köln har haft en stark påverkan på opinionen och det offentliga samtalet under det gångna året. Kritiken mot flyktingpolitiken har tilltagit och en känsla av osäkerhet brett ut sig i Tyskland, enligt SVT:s korrespondent.
Kommentar: För kännedom. Oron som beskrivs kan även tänkas gälla i Sverige.

Sjukvården ansträngd inför nyår
Läget inför nyår är mycket ansträngt på flera sjukhus i landet, rapporterar SVT Nyheter. Det gäller bland annat i Skellefteå och på Norrlands universitetssjukhus, på akademiska sjukhuset i Uppsala och på Karolinska universitetssjukhuset samt på Södersjukhuset i Stockholm. Framför allt är det personalbrist i kombination med influensautbrott som medför långa väntetider, inställda planerade operationer och akutinkallad personal.
Kommentar: Fortsätter följa läget.

Omvärldsbevakning kl 13:15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09:00

Ishalka på vägarna i norr
Det är mycket halt längs Norrbottens och Västerbottens kustland under fredag morgon och förmiddag. Regn i kombination med kalla vägbanor innebär risk för tillfrysning, skriver SVT. Lokaltrafiken i Boden och Luleå är inställd. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.
Kommentar: följer väderläget.

Torsdag 29 december


Omvärldsbevakning 22:00

Fyrverkerier orsakar problem i delar av landet
Polis och räddningstjänst främst i västra och södra delarna av landet har under torsdagskvällen rapporterat om problem med fyrverkerier som skjuts mot personer, fordon och byggnader. Raketskjutningarna har medfört många samtal till SOS Alarm från oroliga människor. Det skriver Expressen/Kvällsposten och Sveriges Radio P4
Kommentar: Enligt medieuppgifterna är det främst ungdomar under 18 år som skjuter raketer på ett farligt sätt. Polisen informerar här om vad lagen innebär i samband med fyrverkerier.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11:30

Sjukhus i stabsläge
Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge är sedan 08.30-tiden i morse försatt i stabsläge. Orsaken ska främst vara ökat söktryck på akutmottagningarna i samband med influensasäsongen. Det rapporterar Aftonbladet.

Omvärldsbevakning 08:00

Sjuka bombhundar säkerhetsrisk vid Oskarshamns kärnkraftverk
De tjänstehundar som ska upptäcka spår av sprängämnen runt kärnkraftverket i Oskarshamn  uppges vara trötta, gamla och hårt medicinerade och har därför slutat att markera för explosiva ämnen. Den ansvariga hundföraren Monica Matysiak har nu slagit larm till polisen och till OKG, som äger kärnkraftverket. Det rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till Barometern, som först tog upp nyheten.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 28 december


Omvärldsbevakning 22:20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16:00

Socialkontoret i Mönsterås evakuerat efter hot
Cirka 20 anställda vid socialkontoret i Mönsterås har evakuerats till andra lokaler sedan de utsatts för ett hot. Bakgrunden är ett storbråk som inträffade på tisdagen då en familj som var missnöjd med sitt beslut besökte kontoret och backades upp av flera närstående. Under bråket uttalades ett dödshot mot personalen, skriver Barometern/OT.
Kommentar: För kännedom. Svårt att veta om hotet var seriöst, men bedömdes allvarligt nog för att utrymma socialkontoret. Nyheten har fått relativt stor spridning, då den tagits upp av TT.

Omvärldsbevakning 11:15

SMHI varnar för kuling och hård vind
Det värsta ovädret har dragit förbi men SMHI utfärdar fortfarande klass 1-varningar för kuling i Bottenviken, Bottenhavet, norra Östersjön, Norra Kvarken, Ålands hav, Skärgårdshavet och Skagerack. Man utfärdar även klass 1-varningar för hård vind med snödrev i Lapplandsfjällen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07:50

Pizzeria och butiker brann ner i Landskrona
Vid 22.30-tiden på tisdagskvällen kom ett larm om en brand i en pizzeria vid Pilängstorget i Landskrona. Elden spred sig snabbt till andra butiker i köpcentret och tidigt imorse var hela byggnaden och en intilliggande byggnad nedbrunna. Polisen kopplar ihop branden med ett sprängattentat mot samma pizzeria i oktober. Det skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Bilar och sophus förstörda av brand i Borlänge
Under natten till onsdagen totalfördstördes fyra bilar och ett sophus av en brand på Kometgatan i Borlänge. polisen rubricerar händelsen som mordbrand men i nuläget finns ingen misstänkt gärningsperson. Området är nu avspärrat för teknisk undersökning, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Tisdag 27 december


Omvärldsbevakning 22:00

Vattnet i Bergkvara avstängt på grund av läcka
Under tisdagseftermiddagen stängde Torsås kommun av allt vatten i området kring skolan i Bergkvara på grund av en stor vattenläcka. För boende i området finns det vatten vid vattenverket i Bergkvara att hämta under kvällen, uppger P4 Kalmar.
Kommentar: För kännedom. Inga omfattande konsekvenser.

Omvärldsbevakning 16:15

Stormen Urds konsekvenser
På grund av den kraftiga blåsten på Ålands hav ställer färjerederiet Viking Line in två avgångar, dels M/S Rosellas avgång från Kapellskär klockan 12, dels avgången från Mariehamn klockan 16. Tallink Silja ställer inte in några avgångar, men förseningar är ändå att vänta, skriver Sydsvenskan.
Samtidigt rapporterar SVT om att Trafikverket uppmanar bilister att köra försiktigt på grund av att nedfallna träd kan ha hamnat på vägarna. Verket bedömer att omkring 200 träd har fallit över de skånska vägarna natten mellan måndagen och tisdagen, uppger P4 Malmöhus.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa stormen Urds konsekvenser.

Jordbruksverket tar bort skyddsområde kring gård drabbad av fågelinfluensa
Jordbruksverket tar bort skyddsområdet på tre kilometer kring den värphönsanläggning utanför Helsingborg där fågelinfluensa konstaterades i november. Vad som kvarstår är ett övervakningsområde, vilket innebär något lättare restriktioner för gårdarna. Samtliga djur på anläggningen har avlivats och saneringsarbete pågår.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11:30

Kraftig rökutveckling vid avfallsanläggning i Malmö
Strax före klockan 10 på tisdagsmorgonen kom ett larm om att en brand utbrutit på Sysavs avfallsanläggning i Malmö. Röken blåser nu i riktning mot Arlöv, skriver Sydsvenskan.
Räddningstjänsten uppmanar boende i Lomma och Burlövs kommuner att stänga fönster och hålla sig inomhus, rapporterar P4 Malmöhus.
Kommentar: Det gick ut ett VMA kring detta. Nyhet har publicerats. Fortsätter att följa.

Stormen Urd avtar (uppföljning)
Stormen Urd har nu avtagit och trafikläget har börjat återgå till det normala. De järnvägsbanor som stängdes under stormen kommer att öppnas under dagen, uppger Trafikverket. Det pågår också uppröjningsarbete på de vägar som drabbats av översvämningar, framför allt i Skåne.
Under morgonen var cirka 2.000 hushåll utan ström runt om i Götaland, varav omkring hälften i Skåne, skriver DN.
SMHI har nu nedgraderat sina klass 2-varningar till klass 1-varningar.
Kommentar: Fortsätter att följa Urds konsekvenser, även om det värsta nu tycks vara över.

Flera döda och saknade i tyfonen Nock-Tens fotspår
Minst sex personer uppges ha omkommit och 18 saknas efter den kraftiga tyfonen Nock-Ten, som skakade Filippinerna under julhelgen. Över 429 000 människor evakuerades också från sina hem och 330 flyg ställdes in som en följd av tyfonen, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa tyfonens konsekvenser.

Omvärldsbevakning 08:30

Uppdatering: Stormen Urd avtar
Stormen över södra Sverige har fortsatt österut och stormvindarna har börjat avta. Nedblåsta träd, strömlösa hushåll och översvämningar, men inga personskador, har rapporterats.
Öresundsbron, Uddevallabron och Älvsborgsbron har varit avstängda under natten, men har nu åter öppnats, rapporterar Sveriges Radio.
SMHI har nu inga klass 2-varningar kvar men varnar för mycket hårda nordvästliga vindbyar på Gotland samt i södra Norrland och norra Dalarna. Blåsigt även i fjällen i kombination med snöbyar och snödrev.
Kommentar: Fortsätt följa stormens påverkan. 

Måndag 26 december


Omvärldsbevakning 22:30

Uppdatering: Orkanstyrka - Öresundsbron stängdes
Stormen Urd har dragit in över Skåne och västkusten. Orkanstyrka har uppmätts i vindbyar. Öresundsbron stängde för vägtrafik strax efter kl 22 på måndagskvällen. Även Älvsborgsbron i Göteborg har stängts för trafik. Och tåg och färjetrafik har ställts in på flera platser. Det rapporterar bland andra Sveriges Radio och TT. 
Kommentar: fortsätter följa. Har uppdaterat vår nyhet.

Omvärldsbevakning 16:30
Uppdatering: SMHI utökar vindvarning
SMHI utökar varningen för kraftiga vindar. Förutom stormbyar i Bohuslän, Halland, delar av Kronoberg samt i Skåne i kväll måndag och i natt spås även mycket hårda vindar även över Dalarna och södra Norrland i morgon bitti tisdag.

Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att om möjligt undvika att resa under den tid stormen pågår.
Alla större svenska medier rapporterar om stormen Urd. SVT Nyheter är en av dem som har live-rapportering.
Kommentar: fortsätter följa. Har uppdaterat vår nyhet samt delat Länsstyrelsen i Västra Götalands facebook och twitter. 

Omvärldsbevakning 09:30

SMHI: Uppdatering stormen Urd
Från i kväll och natt till tisdag väntas stormbyar i Bohuslän, Halland, delar av Kronoberg samt i Skåne. För dessa områden finns klass 2-varningar.I samband med blåsten är vattenståndet fortsatt högt längs hela västkusten. Under Annandagen förväntas det stiga ytterligare för att under natten mot tisdagen nå 120-150 cm över medelvattenstånd, skriver SMHI.
Kommentar: Fortsätter följa.

Uppdatering: Tyfon hotar filippinsk huvudstad
Den kraftiga tyfonen Nock-Ten hotar Filippinernas huvudstad Manilla med stora regnmängder och hårda vindar. Under måndagen drog den in över den östra delen av öriket, men inga rapporteras ha omkommit i ovädret, enligt SVT.
Kommentar: Fortsätter följa. Inga rapporter om drabbade svenskar.