Vecka 5 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 februari


Sammanfattning av senaste dygnet 21:15

Inget som sticker ut särskilt i medierna i dag. Mycket spridda skurar av händelser. Vad det gäller frågor som redaktionen följer visas i kväll ett reportage på flyktingfrågan på Agenda. Där konstateras bland annat att varningar om en hårdare asylpolitik skapar mer oro på flyktingboenden. Läs mer hos SVT. SVT skriver också att klimatförändringarna, och framför allt då frånvaron av regn vilket orsakat vattenbrist, kan vara en bidragande orsak till att zikaviruset sprids så snabbt i Colombia just nu. Många människor samlar vatten i sina hem, vilket skapar ett optimal miljö för en mygga som trivs i stillastående vatten. Läs mer här.

Omvärldsbevakning 21:00

Explosion vid filminspelning skrämde Londonbor
Under söndagsmorgonen sprängdes en buss på Lambethbron i London under kontrollerade former, för en scen i en film. De boende i området hade enligt Londons hamnmyndighet informerats, men besökare i närheten som inte kände till det hela kan ha skrämts, skriver DN.
Kommentar: Bra att känna till då många svenskar bo i och reser till London.

Omvärldsbevakning 14:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 09:00

Inget nytt att kommentera.

Lördag 6 februari


Sammanfattning av senaste dygnet 21:50

I dag började årets Melodifestival och i princip alla de stora medierna har toppat sina webbsidor med den. Att författaren Bodil Malmsten gick bort under gårdagen har också fått mycket uppmärksamhet. Precis som planerat har den invandrarfientliga organisationen Pegida demonstrerat på flera håll i Europa under dagen, och också mött av motdemonstrationer. Zikaviruset fortsätter att bubbla och SVT skriver bland annat att 3000 gravida är smittade i Colombia.

Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 14:00

Uppföjning terrormisstänkt från Boliden
I vintras blev en 22-årig asylsökande, boende i Boliden, misstänkt för terrorbrott. Det hela fick mycket stor uppmärksamhet i emdia. Nu uppger SVT att Säkerhetspolisen ska ha misstagit sig när det gäller mannens nationalitet, och trott att han kom från Syrien trots att så inte var fallet.
Kommentar: Säkerhetspolisen fick mycket kritik i samband med att mannen släpptes, sedan han visat sig vara oskyldig. Nya felaktigheter kan leda till ytterligare kritik och frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 09:00

"Använd inte blod från områden med zika"
Efter att ett fall av smittöverföring av zika konstaterats efter en blodtransfusion uppmanar WHO nu länder att inte använda blod från områden där zikavirus finns, skriver SVT.
Kommentar: Följer läget när det gäller zika i allmänhet.

Kritik mot SOS Alarm
SOS Alarm får i dag kritik för hur en skjuten man blivit bemött av opertör på 112 under förra sommaren. Se till exempel DN här. SOS Alarm svarar på kritiken här.
Kommentar: Följer som alltid eventuell kritik mot myndigheter och viktiga samhällstjänster.

Fredag 5 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Tre döda i Colombia av zikavirus
Under kvällen rapporterar flera svenska medier att tre personer i Colombia som varit smittade av zikavirus har avlidit. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP som återges av Ekot Sveriges Radio och SVT Nyheter.
Dödsfallen är de första som kopplas direkt till zikaviruset. De tre drabbade dog efter att ha utvecklat nervsjukdomen Guillain-Barré Syndrom, enligt chefen för Colombias hälsomyndighet. 
Kommentar: Vi följer och hänvisar även till Folkhälsomyndighetens frågor och svar

Omvärldsbevakning 16.05

Karnevalen i Köln inleddes med sexövergrepp
Vid den första dagen för den årliga karnevalen i Köln begicks många sexövergrepp, rapporterar SVT. Efter övergreppen mot kvinnor på nyårsnatten hade många poliser satts till att bevaka den första dagens kvinnofestival.
Kommentar: Noterar eftersom frågor och diskussion kan uppstå kring detta. Karnevalen eller ”Fasching” firas i många städer i Tyskland, Österrike och Schweiz den här tiden på året.   

Sammanfattning 14.50

Under eftermiddagen har medierna rapporterat om vulkanutbrottet i södra Japan och många delar nyheterna och bilderna från utbrottet i sociala medier. Krisinformation.se följer utvecklingen utifall att konsekvenserna skulle föranleda någon information från svenska myndigheter. Den omtvistade lagen som ger dansk polis rätt att beslagta egendom över ett visst värde från asylsökande har trätt i kraft, rapporterar SVT. Flera svenska kommuners informationsmöten om planerade flyktingboenden har mötts av protester. I Haninge fick polis tillkallas efter att stämningen blivit hätsk, skriver DN idag. GP har tidigare berättat om protester och upprörd stämning vid ett möte ordnat av stadsdelsnämnden i Askim.  

Omvärldsbevakning 12.30

Vulkanutbrott i södra Japan
Ett explosivt vulkanutbrott har skett i Sakurajima som ligger nära staden Kagishima i södra Japan, skriver Aftonbladet som hänvisar till internationella medier. De lokala myndigheterna uppges ha låtit evakuera befolkningen i området. Enligt vissa medieuppgifter kan utbrottet ha skett nära en kärnkraftsanläggning, men enligt andra, till exempel SVT, ligger denna fem mil från vulkanen.
Kommentar: Krisinformation.se följer.

Kärnkraftverken får beväpnade vakter
Säkerheten vid svenska kärnkraftverk kommer att ökas och från och med 4 februari 2017 kommer beväpnad vakt och bevakningshundar att finnas vid sådana anläggningar, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten.
Kommentar: För kännedom.

Flyktingsituationen
Region Skåne kräver betalt för ID-kontroller
Region Skåne vill att staten ska betala de 15 miljoner kronor som ID-kontrollerna kostar varje månad, skriver Sydsvenskan. Ett formellt krav har skickats till regeringen. 
Kommentar: Noterar.

Möte om flyktingar i Haninge spårade ur
Haninge kommun höll ett informationsmöte om ensamkommande flyktingbarn. Till mötet kom mängder av människor och kommunen anklagades för att ha mörkat att de redan beslutat att starta ett boende intill skolan, skriver Dagens Nyheter.  ”De kommer våldta våra barn”, skrek folk som kommit till mötet, uppger DN. Polis tillkallades för att lugna ner. Kommunens avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen säger till tidningen att de på kommunen är chockade och inte hade förutsett detta. 
Kommentar: Noterar och följer dylika händelser.

Omvärldsbevakning 08.00

Narkolepsidrabbade kan få upp till 10 miljoner
En ny lag ska ge dem som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa upp till tio miljoner kronor i ersättning av staten och Läkemedelsförsäkringen. Det skriver representanter för Socialdemokraterna och Alliansen i ett debattinlägg på SvD.
Kommentar: Det har

Oro inför karnevalen i Rio de Janeiro
Läkare kräver nu att sommar-OS i Rio de Janeiro ska ställas in och WHO avråder människor som besökt länder med zika att ge blod. I dag startar karnevalen som drar tusentals turister till Brasilien, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Information finns hos ambassaden i Rio de Janeiro som också hänvisar till FOlkhälsomyndigheten. Många frågor till UD Resklar.

under lång tid funnits kritik kring hur narkolepsidrabbade har ersatts

Torsdag 4 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Demonstrationer och generalstrejk i Aten
Runt 50 000 människor demonstrerade under torsdagen i Aten, vilket ledde till sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Samtidigt har den pågående generalstrejken lamslagit Grekland, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Information till resande finns på Sveriges ambassad i Aten

Zikavirus spritt via blodtransfusion i Brasilien
Enligt DN bekräftade brasilianska hälsomyndigheter på torsdagen att ett fall av överförd zikasmitta via blodtransfusion konstaterats. Blodgivaren bar på det myggburna viruset. Samtidigt rapporteras från Spanien att en gravid kvinna som nyligen besökt Colombia bär på viruset, rapporterar Sky News.
Kommentar: Medierna rapporterar utifrån nya vinklar, vilket kan ge upphov till frågor från allmänheten, t ex när det gäller blodtransfusion. Hänvisa till Folkhälsomyndighetens frågor och svar.

Klass 1-varning för hård vind och snödrev
SMHI:s varning gäller för Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.
Kommentar: Följer om det får konsekvenser för trafik/fjällturister

85 miljarder kronor i nödhjälp till Syrien
Sverige ska bidra med ytterligare 350 miljoner kronor i nödhjälp till krigets offer i Syrien. Det kommer statsminister Stefan Löfven att meddela när han i dag håller tal på en givarkonferens i London. Totalt har givarländerna lovat att bidra med 85 miljarder kronor, uppger SvT.
Kommentar: För kännedom

Sammanfattning

Under dagen har flera stora medier rapporterat om Migrationsverkets nya prognoser för antalet flyktingar som beräknas komma till Sverige under 2016, se till exempel SVT. Flera följer upp med intervjuer av myndighetens generaldirektör eller med någon partiledare. Göteborgs-Posten rapporterar om protester och Facebookgrupper mot planerade flyktingboenden i Göteborg. Flera har också skrivit om Brasiliens upptrappade kamp mot zikaviruset. Flera medier tar upp årets influensa som är ovanligt svår i många fall. 

Omvärldsbevakning 16.15

Zikaviruset
OS i Rio de Janeiro bör övervägas att ställas in, skriver flera läkare från New York University i en debattartikel. Detta på grund av spridningen av zikaviruset i Sydamerika, skriver DN.
Kommentar: Noterar detta. 

Flyktingsituationen
Sverigedemokraterna mobiliserar protester mot planerade för flyktingar i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. I slutna Facebook-grupper uppmanas till protester mot nya flyktingboenden, skriver GP. SVT tar upp osäkerheten i prognoserna och intervjuar Anders Danielsson om möjligheten att hantera situationen.
Kommentar: Följer vilka frågor som uppstår kring detta.

Övrigt

Ovanligt många svåra fall av influensa
Enligt Folkhälsomyndigheten är många som drabbats av årets influensa ovanligt svårt sjuka. Aftonbladet skrev igår att många fall av svininfluensa upptäckts och den nyheten följs upp idag av bl a Nyheter24. 
Kommentar: En bubblare som vi får följa.

Omvärldsbevakning 12.50

Flyktingsituationen: Ny prognos från Migrationsverket
Upp till 140 000 asylsökande beräknas komma till Sverige i år, enligt Migrationsverkets nya siffror. Av dessa är 27 000 ensamkommande barn, skriver bland andra Aftonbladet om Migrationsverkets nya prognos. Myndigheten påtalar att stor osäkerhet råder. ”Framtiden bygger helt och hållet på politiska beslut och ageranden på EU-nivå och i Sverige,” säger generaldirektör Anders Danielsson.
Kommentar: Följer vilka frågor som uppstår kring detta.

Omvärldsbevakning 11.20

Zika: Kampen mot zikaviruset trappas upp
Brasiliansk militär sätts in mot myggor, skriver Sveriges Radio. Nästa vecka ska 200 000 soldater sättas in för att bekämpa myggen som kan bära smittan. Enligt Sydsvenskan kommer sammanlagt en halv miljon människor sättas in när kampen mot zikaviruset trappas upp.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.20

Ingenting nytt att rapportera.

Onsdag 3 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.35

Inget nytt att notera.

Sammanfattning 15.30

Många har idag ställt frågor via Krisinformation.ses Twitterkonto om signalen som hördes i några av Stockholms södra förorter i natt. Krisinformation.se har besvarat dessa och skrivit om MSB:s nyhet om händelsen. Den efterföljande diskussionen i sociala medier har omfattat samhällets beredskap för händelser som slår ut internet, radio och telefoni och hur samhället fungerar i krig. I övrigt lugnt ur ett samhällskrisperspektiv i traditionella medier. Jämfört med igår råder låg aktivitet i sociala medier kring flyktingsitationen och Zikaviruset som vi tittar lite extra på.

Omvärldsbevakning 12.30

Vi har fått frågor om Hesa Fredrik som ljöd i södra Stockholm i natt och besvarat dessa efter bästa förmåga. Följer detta. Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

VMA-tuta Stockholm uppföljning
Vid två-tiden i natt fick polisen ta emot många samtal från oroliga boenden i södra Stockholm, rapporterar SR P4 Stockholm. Enligt SR tyder det mesta på att ett tekniskt fel fått utomhustyfonerna att ljuda. MSB ska nu utreda incidenten.
Kommentar: Fortsätter följa. Eventuellt kan det bli efterspel då orsaken ska fastställas. Se även nattens anteckning.

Kraftig industribrand Kalhäll
En storbrand bröt under natten ut i en industrifastighet i Kalhäll, nordväst om Stockholm. Som mest var ett 40-tal personer från räddningstjänsten i inblandade i släckningsarbetet. Det finns inga uppgifter om skadade, uppger SR P4 Stockholm. Branden ska under morgonen vara under kontroll.
Kommentar: För kännedom. Fick inga uppgifter under natten om att det förekom några uppmaningar till allmänheten eller planer på VMA.

Omvärldsbevakning 03.00

VMA-tutliknande ljud i södra Stockholm
Ett ljud som låter som en dämpad utomhhustyfon ljuder i delar av södra Stockholm. Något VMA är inte utfärdat. Orsaken är ännu inte känd.
Kommentar: Följer. Än så länge inga frågor på sociala medier.

Tisdag 2 februari


Omvärldsbevakning 20.45

Explosion Karlstad uppföljning
Räddningstjänsten tror att explosionen vid en gymnasieskola i centrala Karlstad under eftermiddagen orsakades av en smällare, uppger SR P4 Värmland.
Kommentar: För kännedom. Se även eftermiddagens anteckning.

Omvärldsbevakning 16.30

Problem med Rakel
Problemen med radiokommunikationssystemet Rakel har ställt till med problem i kollektivtrafiken i Göteborg, skriver GP. Västtrafik bekräftar att det är vanlig mobiltelefoni som gäller när Rakel ligger nere och av säkerhetsskäl kör nu spårvagnarna i Göteborg med reducerad hastighet, vilket innebär förseningar på samtliga linjer. Kl 14.20 meddelade MSB att störningarna var åtgärdade.
Ett viktigt system för blåljusmyndigheter, men uppenbarligen även för kollektivtrafiken.

Översvämningar i Uddevalla
Det är översvämning på flera håll i Bohuslän. Vattennivån i Bäveån är mer än en meter högre än normalnivå och det blåser rakt in mot land. Bastionsgatan i Uddevalla har stängts av och det är också översvämning runt Kampenhof och Bohusläns museum, enligt kommunen. SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för höga flöden och hårda vindar i regionen.
Håller ett öga på vädret med tanke på det höga antal varningar som SMHI utfärdat.

Explosion i Karlstad
Räddningstjänsten har fått in larm om en explosion på Tingvallagymnasiet i Karlstad. Vad som orsakade den är oklart, skriver Aftonbladet. I nuläget har det inte framkommit att någon ska ha skadats.
Skapar oro och har toppat flera medier.

Sammanfattning av dygnet 16:30

Zika-viruset har varit högt på dagordningen och det vållar en del oro. Rakelproblem, hårt väder med översvämningar och explosionen i Karlstad har inneburit ett ganska händelserikt dygn.

Omvärldsbevakning 08.00

Klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Västra Götalands, Hallands, Kronobergs, västra Jönköpings län och Skåne. Tisdag eftermiddag och kväll väntas västliga eller sydvästliga vindbyar med styrkor upp mot 21 m/s.
Kommentar: Följer upp ev. konsekvenser av vädervarningarna under tisdagen

Störningar i kommunikationssystem i Göteborgsområdet
Polisen Västra Götaland informerade på tisdagen om tekniska problem med kommunikationssystemet Rakel. Polisen arbetar med reservrutin, telefontrafiken påverkas inte, och allmänheten når polisen som vanligt via 112 eller 114 14. Störningarna har även påverkat busstrafiken och på morgonen var ett stort antal bussturer inställda, enligt GP.
Kommentar: Följer upp störningarna, allmänheten kan nå Polisen och nödnummer som vanligt.

Sverige ska hjälpa utvisade gatubarn
Marocko kommer att erbjudas ekonomiskt stöd för att ta emot marockanska gatubarn som vistats i Sverige utan asylskäl, rapporterar TV4Nyheterna.
- Vi vill att det ska finnas ett ordnat mottagande, och då är vi beredda vara med och finansiera det mottagandet, säger inrikesminister Anders Ygeman till TV4.
Kommentar: Situationen kring gatubarnen har gett upphov till olika grupperingar och oroligheter

Måndag 1 februari


Omvärldsbevakning 23.30

Polisen tillsätter specialstyrka mot medborgargarden
Stockholmspolisen har upprättat en särskild polisstyrka för att jobba mot medborgarden, efter att personer under fredagen gick samman för att attackera flyktingbarn. Det uppger SR P4 Stockholm.
Polisen rapporterar om händelserna i centrala Stockholm.
Kommentar: Följ upp ev. oro och risker för oroligheter

Omvärldsbevakning 20.30

Zikaviruset klassas som en global hälsorisk av WHO
På måndagskvällen meddelade WHO att spridningen av det myggburna zikaviruset klassas som internationellt nödläge, rapporterar Reuters. Enligt WHO kan viruset sprida sig till fyra miljoner människor i Nord -och Sydamerika. Forskare i Brasilien anser att zikaviruset är orsak till de 3.700 fallen med barn i Brasilien som fötts med en särskild typ av hjärnmissbildning, uppger SvT.
Kommentar: Krisinformation.se länkar till Folkhälsomyndighetens frågor och svar i nyhet den 27 januari, följer upp ev frågor.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Kiruna
En kraftig brand utbröt på måndagskvällen i ett flerfamiljshus i Kiruna, där ett asylboende är inhyst, uppger SR P4 Norrbotten. Lägenheterna evakuerades snabbt av räddningstjänsten, och ingen har skadats. Tekniker kommer att utreda hur branden uppstått, enligt Polisen Norrbotten.
Kommentar: Ingen skadad och boende har tagits om hand av Migrationsverket och fastighetsägaren.

Buss välte utanför Trollhättan
En buss i linjetrafik välte på måndagseftermiddagen vid Främmestad öster om Trollhättan, uppger Polisen Västra Götaland. Totalt fördes fem personer till sjukhus i Trollhättan och Lidköping. Enligt räddningstjänsten i Lidköping har det varit mycket halt väglag.
Kommentar: Fortsätter följa väderläget i Västra Götaland och konsekvenser för trafiken.

Sammanfattning av dygnet 16:30

Ett relativt lugn dygn ur vår synvinkel. Vattenavbrottet i Norsjö och branden i en industrilokal i Herrljunga är lokala händelser som fått spridning även i riksmedierna. Flera lokala medier rapporterar också om klass 1-varningarna för mycket hårda vindbyar. Rapporter om oro och bråk på asylboenden har också rönt en del uppmärksamhet i medierna.

Omvärldsbevakning 16:25

Varning för mycket hårda vindbyar
Från inatt eller imorgon ökar sydvästvinden och på många håll. I Västra Götaland väntas mycket hårda vindbyar. Klass 1-varningar är utfärdade på flera håll, se SMHI:s varningar. Även i Södra Norrlandsfjällen ökar vinden från ikväll och vinden kombineras med snöfall.
Kommentar: Kan leda till bland annat transportstörningar, följer.

Lavinfara på flera håll 
Betydande lavinfara (3 av 5) i Abisko/Björkliden/Riksgränsen och i Hemavan/Tärnaby. För aktuell prognos se Lavinprognoser.se 
Kommentar: Följer utvecklingen. Lyft tema laviner på startsidan.

Omvärldsbevakning 12:30

Norsjö utan vatten
En stor vattenläcka har uppstått i Norsjö samhälle. Vattentornet är tomt på vatten. Felsökning pågår jskriver Norsjö kommun  på sin webbplats. Med anledning av vattenläckan stänger Norsjöskolan idag, enligt kommunen.   Vattenläckan var lokaliserad vid lunchtid. Vattnet kommer att vara brunt i början eftersom ledningarna stått tomma. Kommunen meddelar att man inte ska dricka det bruna vattnet utan att koka det först. Dricksvatten går att hämta vid brandstationen eller kommunhuset.
Kommentar: Delat i våra sociala medier-kanaler.

Brand i industrilokal i Herrljunga
En lagerlokal i Herrljunga började brinna på måndagsmorgonen. Enligt räddningstjänsten fanns det plastprodukter i lokalen som kan ha innehållit vissa syror, skriver GP.  Fyra anställda som kände stickningar i hals och lungor uppsökte själva vårdcentral, som de kunde lämna efter undersökning.
Kommentar: Branden var släckt ca 10:30.

Flyktingsituationen

Bråk på flyktingboende i Ellös
Under natten mot måndagen inträffade ett bråk på en flyktingförläggning i Ellös. På morgonen har polisen varit på plats för att reda ut händelsen, uppger GP och SVT.  Personalen kallade polisen till flyktingförläggningen på måndagsmorgonen. Enligt dem ska det ha varit bråk större delen av natten och boendet ska vara sönderslaget.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 07:50

Inget nytt att notera.