Vecka 6 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 februari


Sammanfattning av senaste dygnet 21:45

Medierna har under dagen fortsatt att rapportera om de turkiska attackerna mot områden i norra Syrien som kontrolleras av kurdiska grupper. Den syriska regeringen fördömer Turkiets beskjutning och såväl Frankrike som USA har uppmanat Turkiet att upphöra med attackerna. USA:s president Barack Obama uppmanar samtidigt Rysslands president Vladimir Putin att upphöra med bombningarna av den syriska oppositionen. Obama sa under samma samtal till Putin även att de proryska rebellerna måste hålla fast vid vapenvilan i Ukraina, där konflikten nu har börjat trappas upp.
Inrikes har nyheterna dominerats av olyckan på Södertäljebron där fem män miste livet sedan deras bil störtat ner från bron. Männen visade sig vara brittiska medborgare och medlemmar i popbandet Violet Beach, som bara timmar innan olyckan hade spelat på festivalen Where’s the Music i Norrköping. Trafikverket ska nu utreda hur olyckan kunde ske.
Det bråk på ett asylboende i Ljusne som resulterade i att en 20-årig man dödades och tre skadades har också fått en del medieutrymme. Statsminister Stefan Löfvén har kommenterat händelsen och menar att säkerheten på landets asylboendes behöver stärkas.

Omvärldsbevakning 21:30

Svenskar känner stor oro
Kaos är det ord som de flesta svenskar väljer för att beskriva läget i landet, visar en ny mätning från opinionsinstiutet Novus. Andra ord som de tillfrågade använder är rörigt, oro, osäkert och otryggt. Enligt Lars Trädgårdh, författare och professor i historia, är det särskilt de snabba vändingarna, inte minst när det gäller regeringens syn på flyktingsituationen, som gjort folk osäkra och oroliga.
Sofia Nerbrand, ordförande för det liberala Bertil Ohlininstitutet, är orolig för att så många är rädda.
– Rädda männniskor är farliga männniskor. Även om bussarna går i tid och vi åker på semester och dricker kaffe i vardagen, så knyter många näven i fickan. Man börjar leta efter hot, skrämmer upp sig och kanske börjar rösta på missnöjespartier. Då påverkas även den verkliga politiken och ytterst rättsstaten - och det är otroligt farligt, säger Sofia Nerbrand.
Nyheten förekommer i flera medier, däribland SVT och Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom, då det visar att många svenskar upplever oro över situationen i samhället.

V4-länderna utmanar ”väst-EU”
Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien – eller V4, som de numera kallar sig – har hamnat på kollisionskurs med ”väst-EU” när det gäller flyktingfrågan. De fyra vill inte ha några flyktingar alls och kommer under måndagen att träffas i Prag inför EU-toppmötet i Bryssel senare i veckan. Till Prag-mötet har V4 bjudit in premiärministrarna från Bulgarien och Makedonien. Syftet är att hjälpa Makedonien att stänga sin gräns till Grekland och därmed spärra den så kallade Balkanrutten. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Följer utvecklingen, då det även kan påverka flyktingmottagningen till Sverige.

Omvärldsbevakning 14:30

Kris förändrar EU
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har varnat för "allvarliga konsekvenser" om man inte kan få ordning på migrationskrisen under de närmaste månaderna, skriver Sydsvenskan. Oron beror främst på oenigheten kring flyktingkrisen, där beslut om gemensam omfördelning av asylsökande tagits men sedan inte genomförts av medlemsländerna.
En utväg som har diskuterats är ett EU som mer ägnar sig åt "realpolitik", snarare än mänskliga fri- och rättigheter.
"Jag förutspår ett EU där värderingarna mer kommer att hanteras enligt minsta gemensamma nämnare än de vackra ideal som Europa vill stå för. Det kommer att skapa eviga spänningar, men kosta mindre än att splittras", skriver statsvetaren Jan Techau i en rapport för tankesmedjan Carnegie.
Kommentar: Följer debatten om EU:s utveckling då det kan få konsekvenser även för Sverige, exempelvis gällande flyktingmottagningen.

Omvärldsbevakning 09:30

Störningar i tågtrafiken kan pågå i veckor
Störningarna i tågtrafiken till och från Göteborg kan pågå i veckor, rapporterar flera medier, däribland Dagens Nyheter. Orsaken är att tekniken till växlarna på spåren förstördes sedan ett teknikhus i Omskroken brann under natten mot lördag. Sträckorna som berörs är Göteborg-Uddevalla och Göteborg-Trollhättan. Vissa prioriterade tåg kommer att gå under söndagen medan andra ersätts med bussar.
Trafikverket uppmanar allmänheten att besöka deras webbplats eller kontakta sitt tågbolag för att få information om specifika avgångar.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 13 februari


Sammanfattning av senaste dygnet 21:30

Mediernas utrikesrapportering har till stor del kretsat runt kriget i Syrien. I rapporteringen sägs att Turkiet och Saudiarabien nu hotar sätta in marktrupper i Syrien. De ryska bombningarna i Syrien har under dagen kritiserats i väst av bland andra Frankrikes premiärminister Manuel Valls.
Inrikes har en olycka under natten mot lördagen fått stor plats där en bil körde igenom en vägbom över Södertälje kanal när bron var öppen och fordonet hamnade i vattnet. Orsaken är oklar. Fem män omkom, enligt medieuppgifter ikväll. 
Under lördagskvällen har ett större bråk på ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn fått stort utrymme. En person dödades och tre skadades. En misstänkt gärningsman har gripits, enligt SR:s lokala nyheter.
Medierna rapporterar ikväll också om en händelse där en man skottskadades svårt i samband med en kurdisk demonstration i Fittja, söder om Stockholm. 

Omvärldsbevakning 21:15

Flera tusen gravida i Colombia smittade av zikavirus
Minst 5.000 gravida kvinnor i Colombia bär på zikaviruset. Det uppger landets smittskyddsinstitut, enligt SVT Nyheter som citerar nyhetsbyrån TT.I Colombia finns över 30 000 smittade i dag. Siffran förväntas att stiga och vid årets slut vara uppe i 600 000 personer.

Omvärldsbevakning 14:30

Valls övertygad om nya terrordåd
"Flera storskaliga terrorattacker i Europa är att vänta." Det sade Frankrikes premiärminister Manuel Valls idag på en säkerhetskonferens som pågår i München, enligt SVT Nyheter.
Kommentar: Kan påverka opinionen och rädslan för terror i Europa.

Omvärldsbevakning 08:10

Inget nytt att notera.

Fredag 12 februari


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att notera.

Sammanfattning av dygnet

Krisiformation.se har fått några ytterligare frågor gällande tidigare tekniska problem. Mediernas rapportering har under dagen främst handlat om polisiära händelser. En del artiklar tar upp flyktingsituationen lokalt samt kommande utmaningar nationellt. Det rapporteras även om Natos planerade insatts och flyktingsituationen i EU. Situationen kring zikavirus i Syd- och Centralamerika har också tagits upp. Medierna tar upp fall där viruset misstänks ha orsakat dödsfall, men det verkar röra sig om ett fåtal fall. I Sverige rapporteras det om att influensasäsongen närmar sig sin kulmen med 105 personer på intensiven på grund av A(H5N1), dock inget som tycks avvika.  

Omvärldsbevakning 16:10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 7.30

17 länder överens om eldupphör i Syrien
Vid ett toppmöte om kriget i Syrien enades 17 länder om att våldet ska stoppas inom en vecka och den humanitära hjälpen öka skriver TT/DN. Både USA och Ryssland ingår i överenskommelsen. Aftonbladet hänvisar till en ny rapport som uppger att cirka 470 000 människor dött i kriget sedan 2011.

Torsdag 11 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Många vårdas för influensa
Hittills vårdas105 patienter på intensiven och influensan kommer att fortsätta att öka ett par veckor till, skriver Folkhälsoinstitutet i sin veckorapport. Enligt DN  är det framförallt svininfluensa A(H1N1) som sprids och den drabbar personer i 40—50-årsåldern i högre grad. Hittills har tre dött i influensan, men det finns ett mörkertal säger Folkhälsoinstitutet till TT.
Kommentar: För kännedom då antalet fall fortsätter att öka.

Migrationsverket behöver 20 000 nya boplatser under våren
För närvarande finns boplatser till asylsökande, men fler platser kommer att behövas under våren, cirka 1000 i veckan, skriver Migrationsverket.
Kommentar: För kännedom.

Sammanfattning av senaste dygnet 16:25

För Krisinformation.se har dagens största händelse varit att sajten drabbats av tekniska problem. Under cirka en timme på eftermiddagen var den svår att nå, se notering nedan. Effekterna blev dock lindriga, eftersom ingen kris eller störning med stort informationsbehov pågår just nu. Sett till media fick en nyhet om att en pojke på en skola i Sollentuna skadats av ett knivliknande föremål mycket uppmärksamhet. Nyheten nedan om att Nato ska samla in information om flyktingsmuggling vid Egeiska havet har också uppmärksammats.

Omvärldsbevakning 16:00

Nato skickas till Egeiska havet
Enligt Natos ordförande Jens Stoltenberg ska Nato med omedelbar verkan skickas till Egeiska havet för att samla in information om flyktingsmugglare och delta i räddningsarbetet. Det skriver bland annat SVT.
Kommentar: Kan öka spänningarna i regionen.

Krisinformation.se nere under eftermiddagen
Också i dag hade sajten Krisinformation.se tekniska problem och var under cirka en timme på eftermiddagen svår att nå. Orsaken utreds nu.
Kommentar: Kommunicerat detta i sociala kanaler, med ett flertal frågor och dialog som följd. Följer eventuella frågor. Effekterna blev lindriga, eftersom ingen kris eller störning med stort informationsbehov pågår just nu.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 7.30

Inget att rapportera.

Onsdag 10 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att rapportera.

Sammanfattning av dygnet

Antibiotikaresistens har fått en del uppmärksamhet i medierna i och med Folkhälsomyndighetens nyhet. Medierna rapporterade också om att antalet flyktingar som kommer till Europa och Sverige minskat i antal samt att Migrationsverket ökar sina säkerhetsåtgärder vid asylboenden i Stockholmsområdet.

Omvärldsbevakning 16:20

Webbplatsen Krisinformation.se fick tekniska problem och låg nere från cirka 14:30 till 15:30. I övrigt inget nytt att notera.

Omvärldbevakning 13:20

Hot mot verksamheter i Ronneby
Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby håller stängt sedan en elev hotat skolan, skriver Aftonbladet. Samtidigt finns det motstridiga uppgifter i ärendet. enligt tidningen, och det kan vara andra verksamheter som är hotade. Polisen är inkopplad. Enligt nyhetsbyrån TT ska en person vara gripen.
Kommentar: För kännedom. Säkerhetsåtgärder verkar, enligt rapporteringen på Aftonbladet, ha vidtagits.

Kraftig minskning av flyktingar
Antalet flyktingar som tar sig över Medelhavet har minskat med mer än två tredjedelar och antalet som kommer till Sverige har minskat med 90 procent, skriver DN.
Kommentar: För kännedom. Id- och gränskontroller anges som skäl.

Migrationsverket förstärker bevakning i Stockholmsområdet
Migrationsverket stärker bevakningen runt asylboenden i Stockholmsområdet med anledning av att 14 personer tidigare i veckan planerade att angripa ett boende, skriver DN.
Kommentar: För kännedom. Migrationsverket har information om det på sin sajt. Två väktare ska vara på plats under receptionstiden då Migrationsverket har personal på plats.

Bakterier som är resistenta mot kolistin hittade
Folkhälsomyndigheten rapporterar att de hittat en gen i Sverige som kan göra bakterier resistenta mot kolistin, ett antibiotikum som används vid behandling av multiresistenta bakterier där andra antibiotikum inte har någon verkan.
Kommentar: För kännedom. I mediernas rapportering framstår det som att det rör sig om resistenta bakterier och inte enbart gen för resistens som det handlar om.

Omvärldsbevakning 07:30

Ny resistent bakterie i Sverige
Nyheten i Ekot om att en ny bakterie som tidigare inte upptäckts i Sverige nu har hittats hos två personer som varit på resa i Asien har spridits i medierna. Bakterien är resistent mot den sista antibiotikagrupp som hittills varit förskonad från resistens. Bakterien upptäcktes i slutet av förra året i Kina och sedan dess har ett 20-tal länder rapporterat om fall.
Kommentar: TT:s notis på Ekots nyhet går att läsa i de flesta medier på nätet. Krisinfo följer utvecklingen i medierna.

Tisdag 9 februari


Omvärldsbevakning 22:30

Zikaviruset: SAS tillåter avbokning
SAS tillåter nu avbokning för gravida med resesällskap, skriver bland annat Aftonbladet. Norwegian tillåter sedan tidigare avbokning. Det gör även resebolagen Ving och Fritidsresor, enligt samma artikel. Av försäkringsbolagen erbjuder Folksam möjligheten för gravida att avboka sin resa. Det gör däremot inte Trygg Hansa, If och Länsförsäkringar.
Kommentar: För kännedom.

Tre första dödsfallen av zikaviruset
Colombia bekräftar de första dödsfallen i samband med att människor smittats av zikaviruset, enligt DN. Ytterligare sex misstänkta dödsfall utreds. De smittade har drabbats av nervsjukdomen Guillain-Barre-syndromet. Under tisdagen bekräftade även Kina det första fallet av zikaviruset i landet.
Kommentar: Kopplingen har hittils varit till gravida kvinnor och mikrocefali. Följer utvecklingen.

Stor ökning av salmonella hos katter
Statens veterinäranstalt (SVA) publicerade en nyhet om en dramatisk ökning av salmonella hos katter, 72 positiva prover på fem veckor 2016, jämfört med 83 under hela 2015. Salmonellasmitta kan överföras från katt till människa, men det finns ingen motsvarande ökning hos människa, enligt Folkhälsomyndigheten. 
Kommentar: GP har publicerat TT-text. Uppgifterna kan leda till frågor. Följer hur nyheten sprids i medierna. 

Sammanfattning av dygnet

Huvudnyheten i medierna under dagen har varit tågolyckan i Tyskland. Främst Ekot har rapporterat en del om de personer som är misstänkta för att ha planerat en attack på ett flyktingboende. I övrigt har det varit en lugn dag ur Krisinformations perspektiv.

Omvärldsbevakning 16:30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14:10

Tågolycka i södra Tyskland
Under morgonen skedde en tågolycka i södra Tyskland, något som flera medier rapporterat om under dagen.
Kommentar: Gjorde en nyhet om händelsen och hänvisade till information från tysk polis i regionen samt tågbolaget. Båda dessa hade telefonnummer dit anhöriga kunde vända sig.

Läkemedelsverket om zika
Läkemedelsverket rapporterar om att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har startat en arbetsgrupp för att globalt kunna stötta arbetet kring zika.
Kommentar: För kännedom. La in det som en länk på händelsesidan om zika på Krisinformation.se.

Hot mot flyktingboende
Under gårdagen grep polisen 14 personer som, enligt Polisen, skulle attackera ett flyktingboende, skriver SR P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att kommentera.

Måndag 8 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.30

Flyktingsituationen
Tiotals personer har drunknat i Egeiska havet, rapporterar flera nyhetsbyråer och hänvisar till statliga turkiska medier. Siffror på mellan 22 och 33 drunknade nämns i olika medier. Enligt BBC har sammanlagt 374 personer omkommit på Medelhavet under 2016 fram till den 5 februari. Samtidigt befinner sig över 50.000 syriska flyktingar vid den turkiska gränsen efter att ha flytt undan militäroffensiven mot staden Aleppo, enligt SVT.
Kommentar: Fortsätter att följa läget, se även mediebild flyktingsituationen.

Oväder i Storbritannien
Ett oväder med orkanstyrkor har på måndagsmorgonen dragit in över Storbritannien och väntas senare under dagen drabba fastlandet. Flera tusen hushåll rapporteras vara utan ström i grevskapen Cornwall och Devon, rapporter bland annat DN.
Kommentar: Följer läget eftersom många svenskar befinner sig i området.

Mediebild Flyktingsituationen 15.00

Ett spår i medierna den senaste tiden har rört tryggheten på och i anslutning till asylboenden. Flera svenska kommuners informationsmöten om planerade flyktingboenden har mötts av protester som aktiverats i grupper på Facebook. I Haninge fick polisen tillkallas efter att församlade ropat slagord mot flyktingar, skriver DN. GP har tidigare berättat om protester och upprörd stämning vid ett möte ordnat av stadsdelsnämnden i Askim. Andra initiativ har tagits, bland annat i sociala medier, för att välkomna flyktingar, skriver GT/Expressen.   

I internationella medier har flyktingsituationen i Sverige uppmärksammats efter det dödliga knivdådet mot en kvinnlig anställd på ett HVB-hem i Mölndal för två veckor sedan och oroligheterna i Stockholm i slutet av januari. Brittiska The Guardian och österrikiska Der Standard är några av de utländska medier som beskriver Sverige som polariserat och stämningen som orolig.

Tittar man i sociala medier och hashtaggar som #migpol följer enskilda personers retorik den linjen. Vissa debattörer har sedan en tid försökt etablera bilden att Sverige befinner sig i ett ”inbördeskrig”. I högutsträckning ställs ”medborgargarden” mot ”invandrargäng” eller ”kriminella invandrargäng”.

I förra veckan kommenterade flera medier Migrationsverkets prognos över antalet flyktingar som förväntas komma till Sverige i år. Många lyfte fram Migrationsverkets besked att många olika skeenden i omvärlden kan inverka på de siffrorna.

Internationella medier och till exempel SVD skriver om ett fortsatt stort antal flyktingar som tar sig över Medelhavet till Grekland under vintern. Inte minst fortsatta bombningar i Syrien har under helgen ökat antalet flyktingar till Turkiet, enligt Sveriges Radio.

Både i Sverige och i Österrike rapporterar medier om hur myndigheterna effektivt ska kunna hantera ett stort antal avvisningar. Der Spiegel rapporterar om tyska försök att få till stånd snabbare avvisningar från Grekland till Turkiet. Andra EU-länder arbetar för samma sak, skriver DN.   

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att kommentera.