Vecka 8 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 februari


Överlämning 22.15

Mycket lugn dag. Det kan vara klokt att se om nyheterna om att TBC ökar i Sverige ger upphov till frågor hos allmänheten. Se notering från eftermiddagen för länkar.

Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.30

TBC ökar i Sverige
Flera medier, bland andra Svt tar upp Folkhälsomyndighetens nyhet från 25/2 om att antalet fall av TBC ökar men att smittspridningen i landet inte ökat.
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten.

I övrigt lugnt.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting nytt att notera.

Lördag 27 februari


Överlämning 23:05

Inget utöver nedanstående kommentar och noteringar.

Omvärldsbevakning 23:00

Allt fler barn i svenska häkten
Antalet barn som häktas i Sverige fortsätter att öka, enligt nya siffror från Åklagarmyndigheten. Under 2015 hölls 140 personer i åldern 15-17 år i häkte. Ökningen har pågått i flera år och Sverige har fått hård kritik av både FN:s barnrättskommission och Barnombudsmannen (BO).
I en artikel i Svenska Dagbladet säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet att det är ”en oroande utvecklng” och "en skamfläck för Sverige".
Kommentar: Hård kritik mot svensk lagstiftning och tillämpning i domstolarna från myndigheten Barnombudsmannen och från en FN-kommission.

14 svenskar döda i influensan hittills
Så här långt har 14 svenskar dött i sviterna av influensan. Årets svininfluensa, influensa A (H1N1), har även drabbat fler unga och medelålders än vanligt. Men kulmen tros nu vara nådd. Det säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT, som återges i bland annat Göteborgs-Posten.
Kommentar: Se mer om influensan nedan. Ovanligt många drabbade.

Omvärldsbevakning 15:10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09:45

Sjuka skåningar kan skickas till Danmark
I södra Sverige har Intensivvårdsavdelningar belastats hårt av svåra influensafall och dess följdsjukdomar att Region Skåne saknar tillräckligt med egna platser och kan komma att skicka sina patienter till Danmark för vård. Det rapporterar Sydsvenskan och SVT Nyheter.
Kommentar: Kan påverka många och även förtroendet för svenska sjukvårdsmyndigheter.

Fredag 26 februari


Omvärldsbevakning 21:45

Stor lavinfara utanför pisterna i Åre
Lavinprognoser.se varnar för stor lavinfara i Åre-området under lördagen.Varningen riktas mot områden utanför de pistade backarna och särskilt mot branta nordost- till sydsluttningar.
På SMHI:s varningssida sägs det att under lördagen väntas blåsigt väder i sydligaste Jämtlandsfjällen med snöfall och risk för högt snödrev.
Kommentar: Tusentals sportlovsfirare åker skidor i Åre och Storulvåns backar. Det skriver Dagens Nyheter som har pratat med Naturvårdsverket - som driver sajten Lavinprognoser.se. Där räknar man med att omkring 400 000 personer kommer att besöka fjällen under de närmaste veckorna. 
Faran är därmed stor att skidåkare ger sig ut i lavinfarliga områden. Krisinformation har retweetat Naturvårdsverkets varning samt delat på facebook.

Polisen: Falska elektriker lurar åldringar
På flera orter i Örebro län och även i grannlänen har äldre personer drabbats av stölder och bedrägerier sina bostäder. Det skriver Örebropolisen under fredagen på sin webb. Flera gärningspersoner har utgett sig för att vara elektriker och därför släppts in av de äldre. Polisen uppmanar de som har äldre släktingar och vänner att varna dem för bedragare.
Kommentar: En varning och upmaning från Polisen som är relevant att dela i vår omvärldsbevakning.

Överlämning 16:30

Inget utöver nedanstående kommentar.

Omvärldsbevakning 15:45

Polisen varnar för vägpirater
Polisen i Fyrbodal varnar för att det kan förekomma vägpirater på E6:an samt på Tjörn, skriver Göteborgs-Posten. Enligt polisen ska de ha fått flera larm om att personer ska ha försökt vinka in bilister vid vägkanten genom att låtsas att en olycka har skett, trots att detta inte stämmer.
Kommentar: Problematiskt om uppfattningen bland allmänheten blir att man inte ska stanna och hjälpa till vid en misstänkt olycka, eftersom det kan vara risk att det handlar om bedrägeri. Det kan i så fall sänka säkerheten vid vägarna. Därför bra för pågående redaktör att känna till detta.

Omvärldsbevakning 13:00

Syrien: Oppositionen går med på eldupphör
Den syriska oppositionen säger att närmare hundra fraktioner ska ha gått med på ett tillfälligt eldupphör under två veckor tid. Det rapporterar SVT Nyheter som hänvisar till ett uttalande från den syriska oppositionens förhandlingsdelegation, HNC.
Kommentar: Eldupphör i Syrien påverkar sannolikt flyktingsituationen.

Pilotstrejken på SAS över
På fredagsförmiddagen accepterades medlarnas bud i konflikten mellan Svenska pilotföreningen och bemanningsföretaget GEC, enligt Sveriges Radios redaktion i Kalmar.Piloternas strejk medförde att flera avgångar och ankomster till Kalmar Öland Airport fick ställas in, både i går och i dag på förmiddagen.
Kommentar: Vi har följt strejken som påverkat många resenärer.

Omvärldsbevakning 07:00

Många döda i masskjutning i USA
Fyra personer dödaes och minst 14 personer skadades när en man öppnade eld på sin arbetsplats i Kansas. Skytten sköts till döds. Mannen ska ha varit beväpnad med en automatkarbin och en pistol och har skjutit vilt på arbetsplatsen, enligt flera medier, bland annat DN.
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten eftersom många svenskar befinner sig i USA.

Vattenbristen påverkar brandkåren på Öland
Ölands vattenbrist gör att räddningstjänsten nu åker med en extra tankbil ut på larm.Låga grundvattennivåer och vattenbrist fortfarande ett stort problem på Öland. – Det är inte säkert att vi kan lita på att det går att ta vatten från den närmaste brandbrunnen, säger Rutger Thuresson som är ställföreträdande räddningschef på Öland, till Sveriges Radio P4 Kalmar
Kommentar: Ingen större kris i nuläget, men vi bör ändå hålla koll om läget förvärras.

Torsdag 25 februari


Omvärldsbevakning 21:40

Fortsatt lugnt, inget att notera.

Överlämning

Lugn dag utan något att följa upp.

Omvärldsbevakning 15:15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13:15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08:30

Inställda flyg väntas efter ny konflikt
Vid midnatt trädde nya konfliktåtgärder i kraft i Svensk Pilotförenings strid om ett kollektivavtal för ett bemanningsföretag. Enligt svensk pilotförening kommer det bli omfattande störningar med förseningar och inställda flyg. Totalt berörs 900 piloter i ett antal flygbolag, upper TT och Sveriges Radios Ekot. 
Kommentar: Vi tittar på hur stora störningar det blir för resenärerna, ingen åtgärd i nuläget.

Kraftiga oväder i USA
Minst tre personer, varav en tvåårig pojke, har omkommit vid oväder i delstaten Virginia i USA, uppger flera medier, bland annat Svd. Våldsamma åskväder och tromber slog till mot området, en dag efter att tromber krävt tre människoliv i Louisiana och Mississippi. Ovädret är en del av ett massivt stormsystem som rör sig uppåt längs östkusten.
Kommentar: Följer med med tanke på eventuella svenskar i området.

Gravida kvinnor i USA zikasmittade
Tre gravida kvinnor i den amerikanska delstaten Florida har bekräftats smittade av zikaviruset, uppger lokala hälsomyndigheter, enligt TT. 
Kommentar: Följer eftersom uppgifterna kan leda till frågor från allmänheten.

Risk för gräsbrand
Lokalt stor risk för gräsbrand i Västra Götaland under eftermiddagen enligt SMHI.
Kommentar: Noterar eftersom många nog inte reflekterar över att det redan finns risk för gräsbränder.

Onsdag 24 februari


Omvärldsbevakning 21:40

Inget att notera.

Sammanfattning av dygnet 16.00

Ur Krisinformations synvinkel har det i stort sett varit ett lugnt dygn. Det som stuckit ut något i nyhetsflödet är att granater och dynamit orsakat avspärrningar och utryckning på flera platser, dock utan att orsaka skada. I Södertälje utrymdes polishuset på förmiddagen efter att en privatperson lämnat in  två granater, som sedan visade sig inte innehålla sprängmedel. I Sollentuna utrymdes polishusets reception vid lunchtid efter att någon lämnat in dynamitstavar. Avspärrningarna kunde hävas efter att tekniker för bort stavarna. I Ystad hittades en skarp granat i en rondell på infarten E65 vid 13-tiden. Även där har avspärrningarna hävts utan att någon kommit till skada.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att kommentera.

Omvärldsbevakning 11:30

Campylobacter i kyckling orsak till ökade antalet sjuka
Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten publicerar resultaten från en undersökning där bakterier från smitta hos levande kyckling jämförts med bakterier från insjuknade personer.
Kommentar: För kännedom.

Ökad lavinfara på grund av snödrev
Lavinfaran har i morse höjts från måttlig (2) till betydande (3) på branta läsluttningar i Åre/ Storulvån/ Bydalen på grund av snödrev under natten.
I Abisko/ Björkliden/ Riksgränsen är det redan sedan i går betydande lavinfara.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08:00

Omtag på integrationspolitiken
Statsministern kommer nu att genomföra en omorganisering i regeringen, där Ylva Johansson (arbetsmarknadsminister) får särskilt ansvar för samordning av regeringens etableringspolitik för nyanlända flyktingar. Syftet är att få en helhetssyn på bland annat utbildnings- och bostadspolitiken när det gäller nyanlända, enligt en text från TT som finns på bland annat SVT:s webbplats.

Tisdag 23 februari


Omvärldsbevakning 21:00

Säpo får kritik för sätt att registrera
Säkerhets och integritetsskyddsnämnden, SIN, kritiserar Säkerhetspolisen för att de använder brottsrubriceringen "Olovligt kårdverksamhet" i samband med registrering av barn, skriver DN i dag. SIN anser enlgit texten att rubriceringen är både ålderdomlig och allt för öppen, vilket gör att det kan gränsa till åsiktsregistrering. Ärendet har därför lämnats över till regeringen.
Kommentar: Bra att känna till ifall mer kritik uppstår. Diverse register har varit omskrivna frågor de senaste åren och Säkerhetspolisen har varit i blåsvädret under vintern.

Flygstrejk över
Enligt Sveriges Radio och andra medier accepterade Svenska Flygbranschen och fackförbundet Unionen under eftermiddagen medlarnas tredje bud. Flygstrejken som inleddes igår morse är alltså över.
Kommentar: Slutar följa strejken, som nu är överspelad.

Sammanfattning av senaste dygnet 16.00

Svenska Dagbladet publicerade en artikel som avslöjade innehållet i ett utkast till slutrapport till regeringen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med utgångspunkt i skogsbranden i Västmanland. Rubrik: Svensk krisberedskap måste bli bättre. SvT publicerade Novus senaste mätning av vad svenskarna känner om Sverige. Av den framgår att svensken är mycket krismedveten, men smatidigt inte förberedd för en kris. För övrigt dominerades nyhetsflödet av domen mot läkaren som kidnappat och hållit en ung kvinna fången i ett ljud- och ljusisolerat rum. Denna nyhet och nyheten att en svensk ung flicka fritagits från IS spreds även internationellt.

Omvärldsbevakning 16.00

UD utökar nu avrådan att omfatta alla resor till Diyarbakir stad
Svenska ambassaden i Ankara utökar sin tidigare reseavrådan till staden Diyarbakir, från icke nödvändiga resor till alla resor. Det finns en del kända våldsutbrott i staden, bland annat en bilbomb mot polisens huvudkontor den 14 januari och belägringen av förorten Sur på grund av strider mellan turkisk militär och sympatisörer till den kurdiska gerillan.
Kommentar: För kännedom. Retweetade UD Resklar.

Omvärldsbevakning 12:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:00

Många bilar inblandade i olyckor
Riksväg 40 har under morgonen varit olycksdrabbad, rapporter SR och flera andra medier. Först inträffade en olycka med två bilar inblandade i höjd med Bollebygd. Därefter fick blixhalkan som följd att hela 13 bilar krockade i höjd med Boråstorpet. Enligt GP ska bärgning ha påbörjats omkring åtta i morse och prognosen var att trafiken skulle flyta på strax därefter. Följ Polisens info här.
Kommentar: För kännedom, då nyheten fått en del uppmärksamhet i media under morgonen.

Ännu ingen lösning på flygkonflikt
SAS fortsätter att ställa in resor under tisdagen, skriver SVT.
Kommentar: Mycket knapphändig information på SAS webbplats. Den som ska resa bör hålla koll på just sin avgång.

Måndag 22 februari


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att kommentera.

Sammanfattning av senaste dygnet 15:30

Medierna fortsätter att rapportera om den cyklon som har ställt till stor förödelse i Fiji. Vi har länkat till svenska ambassadens nyhet och rekommendation nedan.
Från Indien rapporteras fortsatt om våldsamma protester och upplopp i delstaten Haryana som gränsar till Delhi. En följd av upploppen är vattenbrist efter omfattande skador på vattenledningar i New Delhi. Den svenska ambassaden i New Delhi uppmanar svenskar på plats att undvika folksamlingar och följa myndigheternas anvisningar samt följa utvecklingen via medierna.

Inrikes har flygstrejken på SAS fått uppmärksamhet med ett antal inställda inrikeslinjer under dagen.
I övrigt ett relativt lugnt dygn ur vårt perspektiv.

Mediebild med anledning av flyktingsituationen vecka 8

Hur flyktingfrågan ska lösas gemensamt på europeisk nivå har dominerat rapporteringen kring flyktingsituationen under den gångna veckan. Hittills har dock ingen konkret lösning presenterats, rapporterar bland andra SVD. Samtidigt försöker länder enskilt eller tillsammans få kontroll på sin mottagning. Exempelvis har Österrike beslutat att införa ett tak för antalet asylsökande till landet - ett beslut som får kritik, skriver SVD. Flera tidningar, bland annat GP, skriver att polischefer från Österrike, Slovenien, Kroatien, Serbien och Makedonien har enats om en koordinerad registreringscentral vid den grekisk- makedonska gränsen. Danmark har föreslagit införande av gemensamma nordiska gränskontroller, ett förslag som Finland sa nej till i veckan, enligt DN. Den svenska regeringen håller däremot dörren öppen för den danska idén om en gemensam nordisk gränskontroll, enligt tidningen.

Hittills i år har bara 119 personer tagit sig över Öresund för att söka asyl. I stället har färjelägena i Göteborg och Trelleborg blivit främsta ankomstpunkter för flyktingar som reser till Sverige, skriver Sydsvenskan. Samma tidning skriver också att regeringens skärpta flyktingpolitik bidrar till att dämpa den kraftiga befolkningsökningen i Malmö. Ålderskategorin 16-19-åringar växer dock snabbare  än väntat, vilket innebär att det behövs ännu fler platser på kommunens gymnasieskolor. Nyhetsbyrån TT rapporterar om att många kommuner brister i mottagandet av ensamkommande barn. Bland annat har över tusen barn placerats på HVB-hem i Malmö utan att socialsekreterare träffat dem för att bedöma deras behov.

Rapporteringen kring oroligheter kopplade till flyktingsituationen har minskat. I Sachsen, Tyskland, försökte en mobb på fredagen att hindra en buss med asylsökande och på söndagen började ett flyktingboende brinna. Politiker i Tyskland fördömer händelserna, skriver DN.

I Sverige rapporterade förra helgen flera medier att ett flertal personer som ska ha tillhört Nordiska motståndsrörelsen vistats på ett badhus i Kungälv iklädda tröjor med texten "trygghetsvärd" på ryggen,skriver DN . Tidigare har det rapporterats om sexuella trakasserier på badet, något som vissa grupper har kopplat till flyktingsituationen. Aftonbladets Anders Lindberg kritiserar han anser vara en negativ och felaktig bild av främst ensamkommande i sociala och traditionella medier där problem och konflikter lyfts fram. Han menar att det finns en annan, mer positiv, bild som inte syns i rapporteringen. Som exempel tar han upp småländska Ljungby där tre av fyra ensamkommande har fått jobb.

Omvärldsbevakning 13.00

Varning för kris i Fiji 
Cyklonen Winston har orsakat stor skada i framförallt Fiji men även i Tonga. I Fiji har infrastrukturen på många ställen försvagats och kommunikationsmöjligheterna är begränsade. Räddningsarbete pågår och de totala skadorna är ännu inte kartlagda, skriver Sveriges ambassad i Canberra.
Ambassaden uppmanar alla som befinner sig i områdena ovan till stor försiktighet och att lyssna på de lokala myndigheternas råd och rekommendationer.
Hjälporganisationer, bland dem Unicef, varnar för hälsokris när dricksvattnet förorenats efter ovädret, skriver TT som citeras av bland andra SVT Nyheter.
Antalet döda uppges ha stigit till 21 personer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till myndigheterna i Fiji.   
Kommentar: följer utvecklingen med tanke på eventuella svenskar på plats.

Omvärldsbevakning 08.00

Flygstrejk från kl 07.00
Förhandlingarna mellan facket Unionen och arbetsgivaren SAS har inte lett till någon överenskommelse. Parterna fick i går ett bud som ska besvaras under dagen. Se även anteckning söndag.
Kommentar: Krisinfo följer. Artiklar i SvT, SR och DN.

Ingen bomb i köpcentrum
Under måndagsmorgonen meddelande polisen att man avslutat polisinsatsen.  GP
Kommentar: Avslutad händelse för Krisinfo.

Varning för terrorattack i Malaysia
Australiska utrikesdepartementet varnar för en möjlig terrorattack i den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur.  DN

Minst 17 döda — oron stiger i Fiji
Dödstalen stiger och hjälporganisationer varnar för en hälsokris efter ovädret i Fiji.  SR
Kommentar: För kännedom.

Nya tipset om färjebranden utreds
Nu utreder norska polisen uppgifterna från skeppsinspektören Flemming Thue Jensen, som hävdar att två besättningsmän startade branden på Scandinavian Star. Se även anteckning söndag.  DN
Kommentar: För kännedom.

Lavinprognos sänks igen
Lavinprognosen för Abisko/Björkliden/Riksgränsen sänks från Betydande (3) till Måttlig (2) efter att varit förhöjd under helgen. 
Kommentar: För kännedom