Vecka 9 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 6 mars


Överlämning helgen 23.00

Få noteringar för Sverige i helgen. Har under söndagen hållt koll på vädret i Västa Götaland då SMHI gått ut med klass 1-varning för snöfall under kvällen/natten som kan orsaka halka. En annan nyhet är att ICA under söndagen återkallade 15 ton salmonellasmittad köttfärs.
Flera av helgens noteringar gäller flyktingsituationen, framförallt händelser i området runt Grekland-Turkiet. I morgon måndag hålls ett EU-toppmöte om flyktingsituationen. Två noteringar om zika: forskare har nu sett sambandet mellan zikaviruset och svårare fosterskador, och en kvinna tros ha smittats av zika i Filippinerna, i så fall är det landets andra zikafall.

Omvärldsbevakning 22.30

Minst 10 av de döda flyktingarna vid båtolyckan utanför Turkiet var barn.
Enligt DN drunknade minst 25 flyktingar. Sökandet efter fler offer fortsätter under kvällen.
Kommentar: Många barn bland de döda. 

Salmonella gör att ICA återkallar 15 ton nötfärs och blandfärs
Salmonellan hittades vid en rutinkontroll i nötkött som även blandats med fläskkött. Köttfärsen kan enligt SVT ha sålts i hela landet från och med den 28 februari. De kunder som köpt färsen uppmanas lämna tillbaka den i närmaste butik.
Kommentar: För kännedom, ännu ingen rapport om att någon smittats av salmonella.

Omvärldsbevakning 16.30

Klass 1-varning snöfall
SMHI har gått ut med varningen för Sjuhäradsbygden, Göta älv och Norra Västergötland i Västa Götaland samt för Jönköping syd om Vättern.
Kommentar: håller koll på, kan orsaka trafikolyckor.

Minst 18 döda när båt med flyktingar sjönk utanför Turkiet
Minst 18 flyktingar drunknade medan 15 kunde räddas av turkiska kustbevakningen skriver aftonbladet. Båten var på väg till Grekland men sjönk utanför den turkiska kuststaden Didim.
Kommentar: ännu en båtolycka utanför Grekland. EU-toppmöte om flyktingsituationen i Europa hålls nu på måndag.

Amerikansk kvinna smittad av zika-virus i Filippinerna
Kvinnan besökte Filippinerna i januari i år men diagnosen ställdes först vid hemkomsten i USA. Enligt DN uppger det filippinska hälsovårdsdepartementet att kvinnan är den andra personen som drabbats av viruset i Filippinerna, om det visar sig att hon smittades under tiden i landet.
Kommentar: Följer läget kring zikavirusets spridning. Kan eventuellt påverka svenska myndigheters information och rekommendationer om zika.

Omvärldsbevakning 9.30

Inget att rapportera.

Lördag 5 mars


Omvärldsbevakning 23.00

Stärkt gränsbevakning i Bulgarien
DN/TT uppger att Bulgarien skickat runt 400 soldater och säkerhetspersonal för att bevaka gränsen mot Grekland, då Bulgarien tror att antalet flyktingar ökar igen när det blir varmare. 2 000 poliser finns sen tidigare vid gränsen mot Turkiet. Även Makedonien har i stort sett stängt sin gräns mot Grekland och den lokale guvernören vill att regeringen ska utlysa katastroftillstånd i området vid grekiska gränsen där cirka 13.000 personer nu sitter fast.
Kommentar: kan påverka hanteringen av flyktingsituationen i EU. På måndag hålls nytt EU-toppmöte om flyktingkrisen.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 9.00

Asylboende attackerat med stenar
Natten mot lördag blev ett asylboende i Timrå utsatt för stenkastning skiver Aftonbladet. Ett okänt antal gärningsmän kom i bil och kastade bland annat stenar mot boendet. En person har även ”slagit sönder ruta efter ruta” med någon form av tillhygge, skriver polisen. En person hittades under natten i skogen i närheten av asylboendet.
Kommentar: händelser som denna kan påverka hanteringen av flyktingsituationen.

Ny studie stärker sambandet mellan zikaviruset och fosterskador
I studien, som är gjord på 88 kvinnor i Brasilien, fick 29 procent av de zika-smittade gravida kvinnorna barn med allvarliga fosterskador skriver DN/TT. Några foster var dödfödda och andra visade tecken på bland annat nervskador och blindhet. Det är forskare från USA och Brasilien som genomfört studien som är publicerad i The New England Journal of Medicine.
Kommentar: För kännedom, kan eventuellt påverka svenska myndigheters rekommendationer för resande till områden med zika.

Fredag 4 mars


Omvärldsbevakning 22:00

Slopade gränskontroller under sommarveckor
Under åtminstone två veckor i sommar kommer id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige att vara borttagna. Orsaken är att regeringen inte kan fatta beslut om id-kontrollerna i längre tid än sex månader i taget, därefter krävs en karenstid på två veckor innan kontrollerna kan förlängas.
Under veckorna utan id-kontroller kan asyltrycket komma att öka igen och på Migrationsverket har man ännu ingen färdig plan för hur det ska hanteras, rapporterar SVT Väst.
Kommentar: För kännedom, då det påverkar flyktingsituationen och är av betydelse för krisberedskapen under denna period.

Överlämning 15:00

Under dagen har det skett flera avåkningar och olyckor längs vägarna, varav lastbilskrocken utanför Åmål som föranledde ett VMA var den allvarligaste. SMHI har gått ut med klass 1-varningar för kraftigt snöfall i Värmland och Dalarna.
Flera medier, bland andra Aftonbladet, skriver om ett knivdåd på att asylboende norr om Lindesberg varvid en man avlidit.
Vidare noteras att Sverige planerar att skicka tält och andra enkla boenden till Grekland. Avsikten är att bidra med hjälp till den ansträngda flyktingsituationen i landet.

Omvärldsbevakning 14:45

Sverige planerar att skicka tält och enkla hus till Grekland
Flera medier, däribland DN, rapporterar om att Sverige planerar att skicka tält och enkla hus till Grekland. Enligt artiklarna är det dock ännu inte formellt klargjort om insatsen blir av. Om det godkänns av regeringen kan tälten och husen vara på plats i Grekland inom "ett par veckor".
Kommentar: För känndom, då det kan ha betydelse för flyktingsituationen.

EU vill få bort tillfälliga gränskontroller
EU-kommssionen presenterar en "vägkarta", vars syfte är att senast till i december få bort alla tillfälliga gränskontroller i Schengenområdet. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
I ett pressmeddelande skriver asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulus bland annat att alla medlemsländer måste börja följa reglerna och att bristerna vid EU:s yttre gränser måste åtgärdas.
Kommentar: För kännedom, då det även påverkar Sveriges gränskontroller och flyktingmottagning.

Omvärldsbevakning 11:45

Kraftig rökutveckling efter lastbilskrock
På fredagsmorgonen inträffade en kollision mellan två lastbilar på väg E45 utanför Åmål, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst. Båda lastbilarna började brinna och kraftig rökutveckling uppstod. Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus, samt att stänga dörrar, fönster och ventilation. Trafiken på E45:an har påverkats av olyckan i båda riktningar.
Kommentar: Det gick tidigare ut ett VMA om detta, vilket har delats i sociala medier. Har även gjort en nyhet av händelsen.

Fjällräddningen varnar för laviner
På kort tid har tre laviner utlösts i Dalarna. Fjällräddningen uppmanar därför människor att vara uppmärksamma på den stora lavinrisken.
– Vi vill inte skrämma upp någon för det är klart att man ska kunna vara ute på fjället. Men om man väljer att åka där det är opistat ska man tänka efter lite extra, säger Hans Nylund, samordnare för fjällräddningen i Dalarna, till polisen.se.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08:00

Indraget bidrag ska få fler att lämna Sverige
Enligt ett nytt förslag som regeringen har klubbat ska rätten till boende och dagersättning dras in så fort en asylsökande har fått ett nej. Syftet är att få fler att självmant lämna Sverige, skriver DN.
Kommentar: För kännedom, då det påverkar flyktingsituationen.

Tankbil med explosiv last har kört av vägen
Strax före tretiden på fredagsmorgonen körde en tankbil, lastad med sex ton gasol, ner i diket på Svenljungavägen utanför Kinna. Vägen är avstängd och räddningstjänsten har spärrat av en radie på 300 meter runt lastbilen för att ingen obehörig ska kunna komma nära lastbilen, med dess explosiva last, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom. Trafiken beräknas gå som vanligt igen vid 14-tiden.

Torsdag 3 mars


Omvärldsbevakning 21:45

Johansson: Vi klarar inte Migrationsverkets högsta prognos
Sverige skulle inte klara av att ta emot 140 000 nya flyktingar i år. Det hävdar migrations- och justitieminister Morgan Johansson som en kommentar till ett av tre tänkbara scenarion för året som Migrationsverket har tagit fram. Enligt de två andra scenarierna kommer 70 000, respektive 100 000 flyktingar söka asyl i Sverige i år, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom, då antalet asylsökande till Sverige har betydelse för krisberedskapen.

Tsunamilarm ur funktion
Ingen av de 22 indonesiska bojar som ska varna för tsunamis fungerade när en kraftig jordbävning inträffade utanför Sumatra på onsdagen, skriver Sydsvenskan. Satopo Purwo Nughroho, talesperson för Indonesiens katastrofmyndighet, uppger att de flesta av bojarna har vandaliserats och att det inte finns tillräckligt med pengar för att reparera dem.
Kommentar: För kännedom. Även om denna jordbävning inte orsakade några större skador är det bra att känna till om en värre jordbävning skulle inträffa.

Överlämning 14:45

Har rapporterat om att gränskontrollerna i både Danmark och Sverige förlängs med 30 dagar, samtidigt som Norge lägger fram ett förslag om att det ska bli möjligt att direktavvisa flyktingar vid den norsk-svenska gränsen. På det internationella planet gör uppgifter gällande att EU-kommissionen vill se ett stopp på inre gränskontroller innan årets slut. Kan vara intressant att fortsätta följa denna utveckling långsiktigt.

Omvärldsbevakning 14:30

Danmark förlänger gränskontroller
Den danska regeringen har tagit beslut om att förlänga landets gränskontroller mot Tyskland med ytterligare 30 dagar. Det rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom då det även kan påverka flyktingmottagningen till Sverige.

Omvärldsbevakning 11:30

Norge vill kunna direktavvisa flyktingar till Sverige
Norges regering presenterar ett 40-punktsprogram för en hårdare asyl- och migrationspolitik som bland annat innebär att norsk polis i vissa fall kan få rätt att direktavvisa asylsökande vid den norsk-svenska gränsen. Det rapporterar Sveriges Radio.
Programmet får massiv kritik från flera remissinstanser, exempelvis slår FN:s flyktingorgan UNHCR ner på planerna att minska möjligheten till familjeåterförening för asylsökande.
Kommentar: För kännedom, då det även kan påverka flyktingmottagningen i Sverige.

EU vill ta bort de inre gränskontrollerna
EU-kommissionen vill häva de tillfälliga gränskontrollerna inom EU så fort som möjligt och har satt november 2016 som slutmål. Det framkommer av ett dokument från kommisionen som brittiska Guardian har fått ta del av.
SVT skriver att Sveriges inrikesminister Anders Ygeman menar att EU:s yttre gräns måste stärkas om de inre gränskontrollerna ska kunna tas bort.
Kommentar: För kännedom, då det påverkar huruvida Sveriges gränskontroller kommer att upprätthållas eller inte.

EU-kommissionen begär 500 miljoner euro
SVT rapporterar att att EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att möjliggöra användandet av humanitärt bistånd inom EU, vilket öppnar för mångmiljardbelopp till flyktinghjälp i bland annat Grekland under en treårsperiod. Totalt handlar det om 500 miljoner euro för perioden 2016-2018.
Formellt rör det sig om ett ”nödhjälpsinstrument” som ska kunna användas när EU-ländernas kapacitet ”är överväldigad av skyndsamma och exceptionella omständigheter”.
Samtidigt ställer EU krav på Turkiet att minska antalet flyktingar och migranter som tar sig med båtar till Grekland till under 1.000 om dagen.
Kommentar: För kännedom, då det även kan påverka flyktingmottagningen till Sverige.

Omvärldsbevakning 08.00

Onsdagens snöfall orsakade trafikproblem i västra Sverige under onsdagskvällen och natten rapporterar SvT Väst. Enligt polisen åkte många lastbilar av vägen och orsakade stopp i trafiken. Ingen ska ha skadats allvarligt.
Kommentar: SMHI har i nuläget inga vädervarningar.

I övrigt inga nya noteringar sedan onsdagskvällen.

Onsdag 2 mars


Omvärldsbevakning 22.00

”Tillfälliga gränskontrollerna förlängs”
De inre gränskontrollerna i Sverige förlängs med 30 dagar och kan bli kvar under våren, meddelade migrationsminister Morgan Johansson vid ett nordiskt ministermöte under måndagskvällen. Det uppger Sveriges Radio, som rapporterade från pressträffen. Inom kort ska den danska regeringen besluta om de stickprovskontroller som införts mot den tyska gränsen ska förlängas, enligt DN.
Kommentar: Ingen officiell information på regeringen.se. Följ upp konkret information till allmänheten om vad gränskontrollerna kommer att innebära.

Allt färre söker asyl i Sverige
Antalet asylsökande i Sverige har minskat kraftigt. Id-kontroller vid Sveriges gräns och svårigheter för flyktingar att ta sig till och igenom Europa har kraftigt minskat flyktingströmmen, uppger SvD.
Kommentar: Kontinuerlig information om antal asylsökande per vecka finns hos Migrationsverket.

Uppdatering: jordbävning Indonesien
Rapporteringen om den kraftiga jordbävning som inträffade utanför Sumatras kust i Indonesien, minskade under onsdagseftermiddagen. De tsunamilarm som utfärdades drogs tillbaka under eftermiddagen. Det finns inga säkra rapporter om materiella eller personskador, enligt bl a SvD.
Kommentar: Följ upp ambassadens information under morgondagen

Vädervarning för kraftigt snöfall i Bohuslän, Dalsland och Värmland
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt snöfall i Bohuslän, Dalsland och Värmland. Totalt kan det under onsdagen och natt mot torsdag falla 5-10 cm, lokalt upp mot 15 cm.
Kommentar: Följ eventuella trafikproblem eller andra konsekvenser

Mosuldammen i Irak riskerar att brista
Enligt uppgifter i DN riskerar Mosuldammen i Irak att brista, vilket kan hota uppemot en miljon människor. DN skriver att bristande underhåll och reparationer har förvärrat läget. En orsak sägs vara att terrorgruppen IS under en tid kontrollerat dammen och fortfarande befinner sig i området.
Kommentar: UD avråder sedan tidigare från icke nödvändiga resor till Irak.

Flera svåra olyckor på isar i år
I år har flera svåra olyckor på isar inträffat. Under januari och februari har elva personer drunknat vid isolyckor, enligt preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet
Kommentar: Vi har varnat för svaga isar på Krisinfo, ev. följa upp

Överlämning 16.00

Onsdagen har i de rikstäckande medierna till stor del präglats av rapportering och kommentarer kring sänkningen av terrorhotnivån. Krisinformation.se fortsätter också följa utvecklingen efter jordskalvet utanför Indonesiens sydvästra kust.

Omvärldsbevakning 15.30

Reaktioner efter sänkningen av terrorhotsnivån
Efter Säkhetspolisens justering av terrorhotsnivån från nivå fyra till nivå tre gör nu även Försvarsmakten en motsvarande sänkning. Terrorhotet mot Försvarsmakten sänks därmed från en fyra till en trea.
I en kommentar till Säkerhetspolisens sänkning påpekar terrorforskaren Magnus Ranstorp att han inte tror att att beslutet kommer att innebära speciellt mycket i praktiken för Säkerhetspolisens arbete. Han tycker också att det är förvånande att Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, inte lyfter fram de högerextrema krafterna i sin bedömning, rapporterar flera medier, däribland SvD.
Uppgifter i SvD gör också gällande att en tjugoårig man häktats misstänkt för terrorbrott och enligt dessa föregicks beslutet att sänka terrorhotnivån av häktningen.  
Kommentar: Fortsätter att följa reaktionerna efter Säkerhetspolisens sänkning. På sociala medier har många Facebook-delat och retweetat förmiddagens nyhet.

Trafikverket varnar för väglaget på E 6
Efter den gångna nattens snöande varnar Trafikverket för väglaget i Bohuslän, framför allt för E6:an från Munkedal i norr till Ljungskile och söderut mot Jörlanda. Det skriver Bohuslänningen. SMHI har gått ut med Klass 1-varningar för snöfall för bland annat Värmlands och Västra Götalands län.
Kommentar: För kännedom.

Vattenbrist på Öland
Vattenbristen på Öland orsakar problem för många. P4 Kalmar rapporterar att det nu går skytteltrafik mellan Öland och Kalmar för att transportera vatten.
Kommentar: En pågående situation som vi fortsätter att följa för att se om läget förvärras.

Omvärldsbevakning 14.40

Rapporter om kraftigt jordskalv sydväst om Sumatra, Indonesien
Enligt lokala och internationella medier har ett jordskalv med magnitud runt 8 på richterskalan inträffat 80 mil utanför Indonesien på tio kilometers djup. BBC uppger att inga skador rapporteras. Däremot finns uppgifter om att tsunamilarm ska ha utfärdats, bland annat hos Al Jazeera. USGS  samt RSOE
har rapporter om skalvet. I sociala medier nämner många rapporterna om skalvet men inga bekräftade uppgifter finns om skador eller tsunamivåg.
Kommentar: Krisinformation.se följer rapporter om skador och myndighetsinformation.

Omvärldsbevakning 11:50

Säkerhetspolisen sänker terrorhotsnivån
Ett stort antal medier, däribland DN och Aftonbladet , rapporterar om att Säkerhetspolisen har tagit beslutet att sänka terrorhotsnivån från nivå fyra till tre på den femgradiga skalan. Säkerhetspolisen understryker dock att sänkningen inte betyder att terrorhotet har försvunnit. Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, påpekar att det fortfarande finns ett fåtal aktörer som har både avsikt och förmåga att genomföra terrorattentat i Sverige.
– Därför är det viktigt att poängtera allvaret i att terrorhotnivån även efter den här sänkningen befinner sig på en förhöjd nivå. Läget har varit allvarligt sedan 2010 – och är det fortfarande, säger Anders Thornberg.
Kommentar: Har gjort en nyhet av detta och följer reaktioner på sociala medier, såväl som i vanliga medier.

Omvärldsbevakning 08.30

Fjällräddningen fick undsätta personer i fjällen
Under tisdagseftermiddagen behövde flera personer hjälp av fjällräddningen efter att ha hamnat i problem i fjällen i västra Jämtland och Härjedalen, uppger SR P4 Jämtland.SMHI varnar för hård eller mycket hård vind på kalfjället i Jämtlands- och Härjedalsfjällen och i utsatta dalgångar i södra fjällen, med tidvis snöfall eller snödrev. Under onsdagen väntas vinden avta.
Kommentar: Vinden beräknas avta, men fortsätter bevaka väderläget i fjällen. Många på sportlov.

Skumsläcksrester vid brandövningsplats förvånar
En utredning överlämnas till regeringen i dag kring hur fluorhaltigt brandsläckskum förorenat dricksvattentäkter på flera platser i Sverige. Släckningsskummet är förbjudet men enligt uppgifter i SR P4 Stockholm används släckskum årligen av räddningstjänsten. Storstockholms Brandförsvar uppger att man inte använder några fluorhaltiga produkter vid övningsfälten.
Kommentar: Det kan komma frågor om PFOS och räddningstjänstens användning. Frågan har diskuterats tidigare efter att man tidigare har funnit PFOS i vatten i Kallinge i Blekinge.

Omvärldsbevakning 06.30

Inget nya, större händelser att notera sedan gårdagskvällen.

Tisdag 1 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Grekland lämnar besked om flyktingfrågan
EU måste ta sitt ansvar och bistå Grekland i flyktingkrisen med tusentals flyktingar som blir strandsatta när gränserna har täppts till. Det är beskedet från regeringspartiet Syriza, uppger SR.
Kommentar: Fortsätter följa utveklingen i Grekland.

”Ny flyktingström kan nå Sverige under april”
Samtidigt som färre flyktingar kommer till Sverige och Danmark, är flyktingsituationen kaotisk i Grekland och på Balkan. Flera tusen flyktingar väntar vid gränsen i Grekland och Makedonien. Inom några veckor kan flera av dem komma till Sverige, uppger Sydsvenskan.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen för flyktingssituationen och ev. påverkan för Sverige på sikt.

FN: ”EU är på väg mot en självframkallad kris”
FN varnar för att Europa är på väg mot en till stor del självframkallad humanitär kris, på grund av en snabb ökning av migranter vid Greklands gränser, enligt uttalande till BBC.
Kommentar: Uppföljning av de nyheter och kommentarer som har kommit under tisdagen.

Zikavirus och Guillain-Barrés syndrom
När det gäller kopplingen mellan Zikavirus och sjukdomen Guillain-Barrés syndrom, GBS, har Folkhälsomyndigheten frågor och svar som förklarar sambandet.
Kommentar: Det har i nuläget inte förekommit frågor/oro i någon större om fattning i sociala medier.

Vattenläcka Linköping – uppdatering
Tekniska verken informerar att arbete pågår under natten med att åtgärda läckan på St:Larsgatan. Det kan förekomma lägre tryck än normalt samt missfärgat vatten i närområdena. Dricksvatten för boende i området finns placerad på Göran Dyks gata, och St Larsgatan-Nygatan.
Kommentar: Tekniska verken uppdaterar kontinuerligt på webb och Facebook.

Brand i radhuslänga i Smedby, Norrköping
En brand utbröt på tisdagseftermiddagen i en radhuslänga i Smedby utanför Norrköping, och boende fick evakueras, rapporterar SR P4 Östergötland. En större räddningsstyrka arbetade med branden.
Kommentar: Branden var under kontroll vid 16-tiden och det finns inga uppgifter om personskador.

Överlämning 16:00

Corren.se rapporterar om en vattenläcka i centrala Linköping som orsakar störningar i lokaltrafiken. Krisinformation.se följer också läget på Balkanhalvön (nedan), rapporteringen om asteroiden TX 68 (nedan) och de vädervarningar klass 1 som SMHI utfärdat för snöfall i delar av västra Sverige.

Omvärldsbevakning 15:25

Flyktingsituationen: Allt fler flyktingar i ansträngt Grekland
Vid gränserna på Balkan växer oron för ett stängt Europa. Medan tusentals flyktingar samlas i Grekland stänger de europeiska länderna sina gränser, rapporterar SVT. Greklands regering bedömer att 22 000 flyktingar finns i landet, enligt SVT. Bland annat Makedonien har enligt SVT stängt gränsen mot Grekland som nu vänder sig till EU med begäran om ekonomiskt stöd för att hantera flyktingströmmarna. Internationella medier och hjälporganisationer rapporterar om tumultartade scener vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, då makedonsk polis ska ha använt tårgas mot flyktingar vid gränsen.   
Kommentar: Krisinformation.se följer utvecklingen. 

Oklart när asteroiden TX68 passerar jorden
En asteroid vid namn 2013 TX68 närmar sig jorden och beräknas av vissa källor passera till helgen. Det uppger Sveriges Radio. En astronom som intervjuas säger att risken för nedslag är obetydlig. Tidigare idag har Expressen tagit upp saken och i den texten sägs att det finns viss risk att satelliter kan påverkas. Enligt omvärldsbevakningstjänsten RSOE EDIS finns många stenar som är både större och som beräknas passera närmare än TX 68 som enligt NASA bedöms passera jorden inom sju dagar. Andra källor uppger tio dagar så mycket känns oklart. Under hashtaggen #TX68 på Twitter pågår diskussioner om när och hur asteroiden kan passera men i skrivande stund har inga svenskspråkiga lagt sig i diskussionen.
Kommentar: Följer eftersom frågor skulle kunna uppstå om asteroider och eventuella konsekvenser av dessa.

Omvärldsbevakning 13:15

Fler svenskar smittade av dengue
Antalet rapporterade svenska fall av den myggburna sjukdomen dengue närmast fördubblades 2016 jämfört med 2015 och 2014. I januari i år rapporterades totalt 44 svenskar ha smittats av dengue utomlands, främst i Thailand. Det skriver Folkhälsomyndigheten, som återges i bland annnat SVT Nyheter.
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten. Thailand är ett stort svenskt turistmål.

Stor minskning av asylansökningar i Sverige
Åtstramningen av den svenska asyl- och flyktingpolitiken har en påtaglig effekt, rapporterar SVT Nyheter. Samtidigt som flyktingströmmen fortsätter till Europa kom färre än 600 nya asylsökningar i Sverige under förra veckan, enligt Migrationsverkets senaste statistik. Den lägsta veckonoteringen sedan sommaren 2013.
Sydsvenskan skriver också om detta, men vinklar mer på att antalet flyktingar kan komma att öka stort under april och framåt.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen i flyktingfrågan. Noterar också att många tusen flyktingar för närvarande finns i Grekland och att relativt få släpps igenom vid gränsen mot Makedonien.

Omvärldsbevakning 08:30

Störningar hos Tele2
Det går inte att ansluta sig till nätet för Tele2 och Comviqs kunder just nu rapporterar Aftonbladet. Det ska enbart gälla mobildata för de båda operatörerna. Att ringa med telefonen fungerar som vanligt.
Kommentar: Det går att ringa och nå 112 och därmed ingen åtgärd. 

Zikaviruset kan ge nervsjukdom
Franska forskare säger sig ha hittat ett samband mellan zikaviruset och en svår nervsjukdom. Forskarna har undersökt data från ett tidigare utbrott av viruset i Franska Polynesien och kommit fram till ett mindre antal personer som drabbats av smittan också utvecklade en svår nervsjukdom kallad Guillain-Barre-syndromet, skriver flera medier bland annat DN.
Kommentar: Kan leda till frågor från personer som ska resa till de zikadrabbade länderna.

Måndag 29 februari


Omvärldsbevakning 21:15

Inget att notera.

Överlämning 16:45

Inget att notera eller kommentera utöver det som finns i omvärldsbevakningen nedan.

Omvärldsbevakning 16.30

Oroligheter och tårgas vid gränsen Grekland-Makedonien
Under dagen har flera av de stora medierna både nationellt och internationellt, bland annat Ekot, rapporterat om att flera tusen personer vid gränsen mellan Grekland och Makedonien försökt forcera gränsstängsel och att Makedonsk polis använt tårgas för att hindra flyktingar.

– I grunden handlar det om att Europas handlingsförlamning riskerar att både göra Grekland till ett stort flyktingläger och också destabilisera hela Balkan, säger Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT som citeras i SVT Nyheter.
Kommentar: Stor händelse på nyhetsplats i medierna under dagen med dramatiska bilder. Kan påverka debatt och opinion i flyktingfrågan. Likaså stark svensk kritik från Morgan Johansson i regeringen.

Kritik mot lag om kommuntvång
Nu kommer uttalanden om att det kan bli svårt att leva upp till den nya lag, som träder i kraft den 1 mars, som tvingar kommuner att ta emot och ordna bostad åt nyanlända som fått uppehållstillstånd. I Nacka är moderaten och kommunstyrelsens ordförande kritisk mot den nya lagen, som framträder i Ekot.
Kommentar: Kritik och påföljande debatt kan förväntas öka. Likaså frågor från allmänheten om lagens tillämpning.

Flyktingboenden får Boverket att föreslå ändring i plan- och bygglagen
Svenska Dagbladet skriver att bostadsbristen i Sverige efter höstens flyktingsituationen har fått Boverket att föreslå ändring i lagen så att regeringen ska kunna ge undantag från plan- och bygglagen.
Kommentar: Påverkar förmodligen många som har synpunkter på att det kan komma nya flyktingboenden runt om i landet.

Omvärldsbevakning 08.30

Ny lag om flyktingmottagande från 1 mars
Lagen, som innebär att kommuner inte kan vägra ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd, träder i kraft i morgon 1 mars. Flera medier, bland andra Sydsvenskan, skriver att många kommuner får svårigheter att klara detta.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Migranter fast i Grekland
Flera medier, bland annat SR, berättar om stora svårigheter för migranter i Grekland.
Kommentar: Kan påverka debatten om flyktingsituationen.

Många människosmugglare i Danmark
Dansk polis har aldrig gripit så många människosmugglare som i år, rapporterar TT. Enligt dansk polis rör det sig både om kriminella som vill tjäna pengar och om idealister som vill hjälpa flyktingar.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten och påverka flyktingdebatten i Sverige.