Vecka 1 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 8 januari


Omvärldsbevakning 22:30

Flera döda efter kraftigt regn i Thailand
Minst 19 personer har dött av det kraftiga regn som har drabbat södra Thailand den senaste veckan, meddelar Thailands inrikesdepartement. 120 000 hushåll i nio provinser och tusentals byar ligger under vatten, skriver Aftonbladet.
Meteorologer varnar nu för att monsunregn väntas även på populära semesterorterna Krabi och Phuket och att tre meters vågor kan dra in. UD har ännu inga uppgifter om skadade svenskar i de ovädersdrabbade områdena. Man uppmanar dock svenskar som uppehåller sig i området att följa lokala nyheters instruktioner.
Kommentar: Följer utvecklingen. Många svenskar på plats i turistparadisen. UD har lagt ut en uppmaning till svenskar på plats att följa lokala nyheters instruktioner. Om läget förvärras kan det behöva skrivas en nyhet.

Löfven öppnar upp för en satsning på försvaret
Statsminister Stefan Löfven öppnar upp för att snabbt satsa mer pengar på försvaret, skriver Dagens Nyheter. Hur stora summor det rör sig om ville dock inte Löfven precisera. Förslaget har kritiserats av den borgerliga oppositionen för att sakna konkreta åtgärder.
Löfven vill även rusta samhället mot dataintrång och mot spridning av falska nyheter. Han pekar på rapporter om att Ryssland försökt påverka det amerikanska presidentvalet och varnar för att Sverige skulle kunna drabbas av något liknande, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka frågor hos allmänheten.

Vatten i Kalmar tillbaka men måste kokas
Kalmar vatten meddelar att driftproblemen på vattenverket i Vassmolösa nu ska vara lösta och att vattnet kommer tillbaka till abonnenterna under söndagskvällen. På sin hemsida skriver dock Kalmar vatten att man tidigast på onsdag kommer att kunna säga att vattnet är säkert att dricka igen. Fram tills besked ges ska allt vatten kokas innan det används till matlagning eller som dryck, rapporterar P4 Kalmar.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16:00

SMHI utökar stormvarning
SMHI utökar sin klass 2-varning för stormbyar till att även gälla Norrbotten läns inland.
Lågtrycket förväntas dra in vid 15-tiden och vara under 3-4 timmar. Även orkanbyar kan förekomma. E10 har stängts av från och till, något som även kan komma att ske med andra utsatta vägar.
Kommentar: Har gjort nyhet och gått ut med information i sociala medier.

Över 100 000 nätattacker mot Sverige under förra året
Enligt Försvarets Radioanstalt, FRA, skedde det över 100 000 nätattacker mot Sverige från främmande makter under förra året. Dessa uppgifter var tidigare hemligstämplade, men nu går FRA:s ledning ut med information om hur stor omfattningen är, rapporterar SVT Nyheter.
– Under en typisk månad kan vi se 10.000 aktiviteter från statliga utländska angripare mot svenska mål, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin. Och målen fördelar sig geografiskt över hela Sverige.
Kommentar: Kan orsaka frågor och oro hos allmänheten.

Kraftig ökning av antalet radikala islamister i Tyskland
Chefen för inrikes säkerhet i Tyskland, Hans-Georg Maassen, varnar för att antalet radikaliserade islamister i landet ökar. Enligt Maassen har antalet islamister i Tyskland har ökat till över 9 700, en kraftig ökning från 3 800 på fem år. Han menar också att det är ett problem att islamisterna är mer spridda över landet, något som gör det svårare att övervaka dem. Det skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.20

Klass 2-varning för storm kvarstår
SMHI:s klass 2-varning för kraftig storm i de norra Lapplandsfjällen kvarstår. I de södra Lapplandsfjällen, Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen samt Norrbottens läns inland föreligger klass 1-varningar för hård vind, medan man varnar för kuling i Bottenviken. 
Kommentar: Fortsätter att följa.

Många trafikolyckor i halkans spår
Sydsvenskan rapporterar att lördagens snöfall ledde till 57 trafikolyckor på ett dygn i polisregion syd. Under söndagsmorgonen har dock läget varit lugnare och nu väntas mildare väder.
Kommentar: För kännedom.

Flera gripna efter stort bråk i Jönköping
Under natten mot söndag uppstod ett omfattande bråk mellan två grupperingar i Jönköping. Enligt polisen skedde sammandrabbningen mellan medlemmar från den främlingsfientliga rörelsen Soldiers of Odin och den militanta vänstergrupperingen AFA (Antifascistisk aktion). Uppemot 50 personer ska ha deltagit och ett tiotal gripits, misstänkta för bland annat misshandel, skriver DN.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Lördag 7 januari


Överlämning 22.45

Vi har under helgen följt det besvärliga väderläget då snö och halka har ställt till med ett stort antal störningar och olyckor på flera platser i landet. SMHI utfärdade en klass 2-varning, som lades ut och delades i sociala medier. Kylan ledde också till elavbrott och efterföljande vattenavstängning i Eslöv under fredagsdygnet. Vattentankar ställdes ut i kommunen fredag kväll men nu är båda el och vatten tillbaka. Kokningsrekommendationer kvarstår dock. Folk och Försvar-konferensen pågår just nu i Sälen och försvars- och säkerhetsfrågor har fått uppmärksamhet i medierna. Det har rapporterats om skottlossningen på en flygplats i Flordia, men eftersom allt pekar mot en ensam gärningsman som greps kort tid efter dådet hamnar händelsen längre och längre ner i nyhetsflödet. 

Omvärldsbevakning 22.00

Klass 2-varning för storm
SMHI gick tidigare under kvällen ut med en klass 2-varning för storm på norra Lapplandsfjällen, Norrbottens län. Mycket hård vind, uppemot storm 25 m/s förväntas under söndagen, detta i kombination med snöfall och snödrev. I Norrbottens läns inland och södra Lapplandsfjällen, Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen har SMHI utfärdat klass 1-varning för mycket hård vind, i vissa fall tillsammans med nedbörd och snödrev.
Kommentar: Följer läget. La ut nyhet om klass 2-varningen och delade i sociala medier.  

Löfven pekar ut åtta hot i säkerhetsstrategi
Statsminister Stefan Löfven pekar i en debattartikel på DN Debatt ut åtta hot i regeringens nationella säkerhetsstrategi. Löfven skriver också att säkerhetsfrågor måste ses ur ett bredare perspektiv än tidigare och för att genomföra strategin behöver hela det svenska samhället engageras. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.15

Varnar för falska nyheter
Enligt The Guardian varnar tysk media och tyska politiker för en ökning av falska nyheter, efter att en nyhet från den högerpopulistiska webbplatsen Breitbart fick stor spridning i sociala medier. Enligt Breitbart sattes en kyrka i Dortmund i brand på nyårsnatten av en mobb som ropade “Allahu Akbar”, men tysk polis säger att ingen sådan händelse ska ha inträffat. I själva verket handlar det om separata händelser som har kombinerats och överdrivits för att skapa en bild av kaos och att invandrare stöder terrorism.
Kommentar: Noterar, då vi vid flera tillfällen har lyft temat källkritik. 

Köldvåg kräver liv i Europa
SMHI har de senaste dagarna varnar för snö och kyla på flera orter i Sverige, men även på andra platser i Europa är det just nu mycket kallt. I Tyskland, Polen och på Balkan är det flera röda varningar på Meteoalarm.eu, och enligt TT har minst 20 människor dött på grund av kyla bland annat i Polen, Ryssland och Italien. De flesta dödsoffren ska ha varit hemlösa, och i Bulgarien frös två migranter ihjäl. Även i flyktinglägren i Grekland skapar kylan stora utmaningar. I Turkiet har kyla och snö lett till kaos i trafiken och flygtrafiken, med flera inställda flygplan som följd. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Många döda när tankbil exploderade i Syrien
Minst 43 människor dödades i Aleppoprovinsen i norra Syrien när en tankbil exploderade utanför ett rebellhögkvarter vid en marknad, rapporterar Sveriges Radio. 
Kommentar: För kännedom. 

Fortfarande oroligt i Elfenbenskusten
Läget är fortfarande oroligt i Elfenbenskusten på grund av den pågående soldatrevolten, skriver DN. Det ska även ha förekommit skottlossning försvarsdepartementets byggnader samt arméns högkvarter.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 9.30

Flera trafikolyckor på grund av halkan
Aftonbladet skriver om flera trafikolyckor då det har fallit stora mängder snö under natten, och Trafikverket varnar för halka på flera platser, bland annat i Västra Götaland och i Stockholmsområdet. På E6 utanför Hälsingborg är det totalstopp i norrgående riktning efter krock mellan ett flertal bilar och lastbilar. Enligt SMHI rör ett snöfallsområde under lördagsdygnet åt sydost, över Bohuslän, Halland, nordost om Vänern, över Uppland, och över Öland. 
Kommentar: Följer läget. 

Flera bränder under natten
Det har under natten varit flera bränder på olika håll, Sveriges Radio rapporterar att en villa i Yvre utanför Tierp brann ned, och vid en brand i ett flerfamiljshus i skånska Eslöv fick boende i 17 lägenheter evakueras. 
Kommentar: För kännedom.

Ryska cyberattacker mot presidentvalet i USA
En amerikansk underrättelserapport hävdar att Rysslands president Vladimir Putin gav order om cyberattacker för att påverka det amerikanska presidentvalet, enligt CNN. Syftet ska har varit att underminera den demokratiska processen och skada Hillary Clintons rykte, något som skulle gynna Donald Trump. Ryssland har inte kommenterat rapporten.
Kommentar: För kännedom. 

Fredag 6 januari

Omvärldsbevakning 21.30

Flera döda i skottlossning på flygplats i Florida
Fem personer dödades och flera skadades när en person öppnade eld på Fort Lauderdale-Hollywood International Airport i Florida, rapporterar Reuters. Gärningsmannen är anhållen av polis. All trafik på flygplatsen är inställd. 
Kommentar: För kännedom

Vattnet är tillbaka i Eslöv
Eslövs kommun meddelar nu på sin webbplats att vattnet börjar komma tillbaka efter tidigare avstängning, men invånarna rekommenderas att koka vattnet de kommande dygnen. Vattentankar finns också utplacerade på flera platser i kommunen. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.45

Nödvatten placeras ut i Eslöv
Under natten blev ett antal hushåll i Eslöv, Hurva, Löberöd, Marieholm med omnejd strömlösa efter att en lina brast på grund av kylan, rapporterar Sveriges Radio. Även om elen kom tillbaka under dagen så orsakade strömavbrottet en översvämning i anläggningen som förser kommunen med dricksvatten och vattnet stängdes av. VA Syd arbetar nu med att åtgärda felet, men det finns ännu ingen prognos för när vattnet kan sättas på igen, så Eslövs kommun meddelar att det kommer placeras ut bemannade vattentankar på flera platser under kvällen. Drabbade uppmanas till mycket sparsam användning av vatten, och VA Syd rekommenderar alla att koka dricksvattnet de första dygnen när det kommer tillbaka.
Kommentar: Följer utvecklingen. Eslövs kommuns och VA Syds information om nödvatten delades på Facebook och Twitter. 

Inte längre explosionsrisk i Dalarna 
Det VMA som gick ut under gårdagen på grund av explosionsrisken efter en lastbilsbrann på riksväg 70 i Dalarna, har tagits bort då det inte längre finns någon explosionsrisk. DN skriver att räddningstjänsten har lyckats skjuta sönder gasflaskorna som riskerade att explodera, men lastbilen finns fortfarande kvar på platsen och dt.se hänvisar till alternativa resvägar. 
Kommentar: Följer läget. 

Fortfarande klass 1-varningar på flera platser
Tidigare klass 1-varningar utfärdade av SMHI på grund av vind, snöfall och risk för nedisning av fartyg, kvarstår, och har även utökats till Örebro och Värmlands län. 
Kommentar: Följer läget. 

Omvärldsbevakning 9.30

Stark kyla på flera platser i Europa
Meteoalarm.eu varnar för extrem kyla i stora delar av Italien, Österrike, Kroatien och Montenegro. På vissa platser även tillsammans med stark vind. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Fortfarande klass 1-varningar för vind och kyla
Enligt SMHI är det fortfarande klass 1-varning för hård eller mycket hård vind med snöfall och snödrev i fjällen i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen och Dalarna idag. Även i de flesta svenska farvatten är det klass 1-varning för vind. Den kalla luften i kombination med ökande vind ger också risk för nedisning av fartyg i sydöstra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken.
Kommentar: Följer läget. 

Torsdag 5 januari


Omvärldsbevakning 22.30

En skadad vid explosion nära migrationsboende i Göteborg
Under torsdagseftermiddagen detonerade någon form av sprängladdning vid en container i stadsdelen Västra Frölunda i Göteborg. En man skadades allvarligt i benen i samband med explosionen. Ett hotell i närheten som är tillfälligt migrationsboende har evakuerats, rapporterar SVT Väst och Sveriges Radio i Göteborg.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten eller uppstår oro..

Svåra översvämningar i södra Thailand
Kraftiga monsunregn har orsakat översvämningar i södra Thailand. Svenskar befinner sig i de drabbade områdena. Men Utrikesdepartementet säger till TT att man inte har fått några rapporter om skadade medborgare, skriver SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom. 

Explosioner i Izmir i Turkiet
Två explosioner har på torsdagseftermiddagen inträffat vid Åklagarmyndigheten/Domstolen i Izmir, skriver Sveriges generalkonsulat i Istanbul.
Svenska medborgare på plats uppmanas höra av sig till anhöriga samt följa lokala myndigheters instruktioner. Inga uppgifter om drabbade svenska medborgare.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdatering VMA Mora - Explosionsrisk brinnande lastbil
Säkerhetsavståndet kring lastbilen söder om Spjutmo rastplats har minskats till 300 meter. Rv 70 kommer att vara avstängd tills imorgon, fredag. Trafik från Mora hänvisas till Vasaloppsvägen och trafik från Sälen rekommenderas istället att att stanna på rv 66 och köra via Malung söderut, rapporterar Sveriges Radios Trafikredaktion.
Kommentar: Ett VMA utfärdades tdigare under torsdagen för explosionsrisken. Vi gjorde nyhet och delade på facebook och twitter. VMA:t ligger i skrivande stund kvar på vår webb och i radion.

Vinterväder orsakar flera olyckor
Trafikverket och flera medier rapporterar om svårt väglag och flera trafikolyckor i bland annat Uppland, Stockholm, Kalmar och Gävleborg. I norra Uppland var ett 40-tal bilar inblandade i halkolyckor vid lunchtid på torsdagen, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.
kommentar: Vi gjorde en Just nu med länk till Trafikverket på webben samt delade Uppsalapolisens inlägg på facebook och twitter. Trafikverket tog bort sin gula varningsruta runt 15:45, då vi också släckte vår Just nu.

Faran över med brandröken i Östersund
På torsdagsmorgonen började det brinna i en billackeringsfirma i Odenskogs industriområde i Östersund. Räddningstjänsten uppmanade de som vistades i Östersund att undvika att andas in brandröken. Vid 11-tiden togs varningen bort.Det finns inga rapporter om att människor kommit till skada i samband med branden.
Kommentar: Det gick inte ut något VMA, utan troligen ett myndighetsmeddelande direkt via P4 Radio Jämtland. Vi delade radions P4 på facebook och på twitter, men gjorde inte någon nyhet.

Flera allvarliga cyberattacker mot svenska myndigheter
Få svenska myndigheter rapporterar större IT-incidenter till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) trots att det blev obligatoriskt den 1 april förra året, skriver Svenska Dagbladet idag i en nyhet som återges i flera medier, bland dem TT. Kommentar: För kännedom. Kan komma frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.30

Blåsten avtog men kylan ökar
SMHI rapporterar att det är mycket kallt över landet, framför allt i norr. På många av våra farvatten blåser det kulingvindar som medför fortsatta höga havsvattenstånd längs Skånes sydkust och Öresund söder om bron. På Bottniska viken och delar av Östersjön risk för nedisning av fartyg.
Kommentar: SMHI tog bort klass 2-varningarna under natten som gick. Uppdaterade vår nyhet med detta.

Onsdag 4 januari


Omvärldsbevakning 22.05

Onsdag kväll klass 2-varningar uppföljning
SMHI:s  klass 2-varningar för höga vattenstånd i Öresund och i Södra Östersjön ligger kvar, se nedan.
Kommentar: Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 16.50

Klass 2-varningar uppföljning
De tidigare klass 2-varningarna för stormbyar på Öland och Gotland har graderats ner till klass 1 av SMHI. 
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet.

Varningar för högt vattenstånd
Översvämningar på grund av mycket högt vattenstånd, rapporterar Svt Småland och Svt Blekinge.  Även södra Skåne väntas få problem med högt vattenstånd, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Följer läget.

Omvärldsbevakning 15.20

Klass 2-varningar uppföljning
Den tidigare klass 2-varningen för stormbyar i Kalmar län har graderats ner till klass 1 av SMHI. Stoppet för busstrafik över Ölandsbron har också hävts.
kommentar: Uppdaterar vår nyhet.

Omvärldsbevakning 11.30

Klass 2-varning Öland och Gotland och Kalmar
Klass 2-varning gäller nu även för Kalmar län. Stormbyar i kombination med snöfall. SMHI:s varning gäller från i eftermiddag. Därefter långsamt avtagande vind. Kalmar kommun varnar på sin hemsida för väderläget och uppdaterar information om elavbrott.
Stopp för busstrafik över Ölandsbron. Höga fordon avråds från att åka över bron och hastigheten är begränsad till 50 km/tim. Bron är tills vidare öppen men kan stänga om vinden tilltar. Det skriver polisen i Kalmar.
SR P4 Kalmar direktrapporterar om väder- och trafikläget. Många i Kalmar län uppges vara utan el.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet. Följer läget.

Omvärldsbevakning 08.30

Klass 2-varningar
Varningarna för snöfall i Södermanlands och Stockholms län borttagna. Fortsatta varningar för stormbyar på Öland och Gotland samt för mycket högt vattenstånd i Södra Östersjön och Öresund. Flera medier, bland annat SR Ekot, varnar för att Ölandsbron kan stängas under dagen på grund av hårda vindar.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet.

Tisdag 3 januari


Omvärldsbevakning 23.30

SMHI klass 2-varnar för stormbyar
Varningarna gäller för Gotland och Öland med början på Gotland onsdag morgon.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet (om varningar för snöfall) samt i sociala medier. De flesta medier toppar med nyheter om väderläget och nyheter om trafikproblem. Bilister uppmanas i medierna att inte ge sig ut på vägarna. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 19.00

SMHI klass 2-varnar för snöfall
Varningarna gäller Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagskusten. Trafikverket varnar för att vädret kan ge upphov till trafikproblem. SMHI har också utfärdat en rad klass 1-varningar i samband med snövädret i delar delar av mellersta och östra delarna av landet samt i delar av fjällen.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på twitter och facebook.

Omvärldsbevakning 16.25

Övervakningsområde vid hönsgård upphör
Jordbruksverket upphäver övervakningsområdet runt den värphönsanläggning utanför Helsingborg där fågelinfluensa konstaterades i november. Det innebär att det inte längre finns några särskilda restriktioner för fågeltransporter och utställningar i området runt den smittade anläggningen, men tamfåglar ska fortfarande hållas inomhus i hela landet för att skydda mot smitta från vilda fåglar. Kommentar: Uppdaterar vår nyhet.

Omvärldsbevakning 11.30

Klass 1-varningar
SMHI har utfärdat en rad klass 1-varningar: för snöfall i stora delar av mellansverige, kuling och/eller nedisning i samtliga svenska farvatten och hård vind och snödrev i fjällen. Även medierna uppmärksammar det annalkande snövädret, till exempel SR.
Kommentar: För kännedom i fall vädret orsakar samhällsstörningar.

Storbrand i Umeå uppföljning
Området kring det eldhärjade kvarteret i centrala Umeå kommer att vara avspärrat under tisdagen på grund av rasrisk, rapporterar SR P4 Västerbotten.
Kommentar: Slutar följa.

Omvärldsbevakning 08.30

Storbrand i Umeå uppföljning
Branden är ännu inte helt under kontroll.
- Situationen efter branden i Umeå är ännu inte helt under kontroll, men det ser positivt ut, säger räddningsledaren Anders Johnsson till SR P4 Västerbotten.
Kommentar: Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 00.10

Storbrand i Umeå
Räddningstjänsten meddelar att branden inte kommer att kunna släckas under natten och att den hotar att spridas till byggnader intill. Det är i huvudsak kontorsfastigheter som hotas. Det ska inte finnas någon hot mot människors liv och hälsa. Det rapporterar bland andra SR P4 Västerbotten och Västerbottenskuriren.
Kommentar: Inget VMA eller myndighetsmeddelande. Följer händelsen.

Måndag 2 januari


Omvärldsbevakning 23.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 14.00

Nattklubbsdådet i Istanbul
Terrororganisationen IS har tagit på sig nattklubbsdådet i Istanbul, enligt flera medier. Åtta personer har gripits efter, uppger bland annat SR, men det
finns inga uppgifter om att skytten är bland de gripna.
Kommentar: I övrigt lugnt, förutom möjligtvis att snöväder är på ingång, med klass 1-varningar.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att kommentera.

SMHI har utfärdat klass 1-varning för hård eller mycket hård vind med snöfall och en hel del besvärliga snödrev i fjällen i Norrbotten, Västerbotten,Jämtland, Härjedalen och Dalarna idag. Även i de flesta svenska farvatten ökar en sydvästlig vind med början på Skagerack och Vänern.

Den kalla luften i kombination med ökande vind ger också risk för nedisning av fartyg i sydöstra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken.

en lina brast