Vecka 10 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 mars


Omvärldsbevakning 22.10

Telekomsektorn mål för utländsk underrättelsetjänst
Företag med anknytning till utländska underrättelsetjänster försöker vinna offentliga upphandlingar inom telekomsektorn i Sverige, enligt TV4 nyheterna.
– Det finns ett faktiskt underrättelsehot mot telekomsektorn, säger Linda Escar, biträdande chef för säkerhetsskydd hos säkerhetspolisen, till TV4.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Gislavedsborna uppmanas att koka dricksvattnet
Samtliga hushåll i Gislaveds tätort uppmanas att koka sitt dricksvatten. Det skriver kommunen på sin hemsida. Orsaken är att jordbakterier kan ha läckt in i ledningarna. Detta beror på att trycket i ledningarna minskade kraftigt under söndagen, vilken i sin tur har att göra med ett IT-system som inte fungerade som det skulle. Kommunen ska nu ta prover på vattnet, sedan trycket i ledningarna stabiliserats.
Kommentar: För kännedom.

Farhågor om turkisk politikerbesök uppföljning
Besöket i Stockholm från den turkiske politikern Mehmet Mehdi Eker, tidigare minister i AKP-regeringen, uppges ha gått relativt lugnt till, rapporterar SR.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 15.30

Ny flygstrejk i Berlin kan påverka svenska resenärer
Det kan bli problem för många flygresenärer när markpersonalen på flygplatserna Tegel och Shönefeld i Berlin inleder en dygnslång strejk med början måndag morgon 04.00.
– Det är inga flygbolag som börjat ställa in flighter ännu, men det väntas under de närmaste timmarna, säger Åsa Öhman, pressjour på det statliga svenska flygplatsbolaget Swedavia, till TT vid lunchtid på söndagen.
Kommentar: För kännedom.

Bevattningsförbud på Gotland uppföljning
Bevattningsförbud är nu infört och gäller hela ön förutom Fårösund och Östergarnslandet, skriver TT.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 09.45

Polisen uppges befara oroligheter i samband med turkiskt besök
Enligt flera medier, bland andra SR Ekot, har polisen i Stockholm gått upp i stabsläge med anledning av besöket från den turkiske politikern Mehmet Mehdi Eker, tidigare minister i AKP-regeringen. Anledningen till besöket är den förestående folkomröstningen i Turkiet där presidentämbetets mandat ska avgöras. Enligt uppgifter i medierna befarar polisen att politikerns kampanjtal kan orsaka oroligheter i Stockholm.
TT skriver dock så här:
– Vi har en kommendering som jobbar med det. Vi har resurser som finns tillgängliga om det skulle behövas på de platser han ska besöka, men vi har inga särskilda arrangemang kring säkerheten. Jag vill poängtera att det här inte är ett officiellt besök, han är här som privatperson, säger Lena Backi, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Tidigt bevattningsförbud på Gotland
Vattentäkterna på Gotland är låga. region Gotland förväntas därför inom kort införa bevattningsförbud på hela ön, skriver Lantbrukets affärstidning ATL enligt TT.
– Med tanke på våra erfarenheter från tidigare år vill vi vara ute ännu tidigare i år. Det kan bli en svår sommar, säger Patric Ramberg, teknisk direktör på region Gotland till tidningen.
Kommentar: För kännedom då det rapporterats om lågt grundvatten i stora delar av landet.

Lördag 11 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Fortfarande otjänlig vatten i delar av Lund
VA Syd drar tillbaka rekommendationen att koka kranvattnet i flera mindre orter utanför Lund. Men i halva Lund kvarstår rekommendationen att koka vattnet. Det skriver VA Syd på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Brand i Ängelholm
Fick vid 11-tiden besked om att räddningstjänsten Skåne nordväst skulle gå ut med ett VMA där boende i Strövelstorp i Ängelholm uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Detta på grund av en brand i en industrilokal. Fick slutligen besked att de i stället gick ut med ett lokalt myndighetsmeddelande. SR P4 Kristianstad meddelade senare att situationen var under kontroll.
Kommentar: För kännedom.

Gräsbrandrisken
Det är risk för gräsbrand i delar av Götaland och sydligaste Svealand, uppger SMHI. Brandrisken gäller fjolårsgräset i snöfria områden.
Kommentar: Skriver nyhet om SMHI:s varning samt länkar till MSB:s nyhet med bra tips om hur man undviker bränder i det torra fjolårsgräset och appen Brandrisk ute. Pushar också i sociala medier för brandrisk-appen och tipsen på MSB.se.

Omvärldsbevakning 09.00

Risk för gräsbrand
Det är risk för gräsbrand i delar av Götaland och sydligaste Svealand, uppger SMHI. Brandrisken gäller fjolårsgräset i snöfria områden.
Kommentar: För kännedom.

Livsmedelsverket avråder inte från att äta färsk kyckling
Flera smittskyddsläkare avråder från att äta färsk kyckling på grund av risken för att smittas av campylobacter. Men Livsmedelsverket menar att konsumenterna måste göra ett eget val, rapporterar Svt Nyheterna.
Kommentar: För kännedom då det kan ge upphov till frågor från allmänheten. Det har rapporterats en del om  frågan i medierna de senaste veckorna. Se även tidigare anteckningar.

Fredag 10 mars


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:30

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 11:15

Smittskyddsläkare avråder från att äta färsk kyckling
Allt fler smittas av campylobacter i kyckling. Enligt SVT avråder smittskyddet i Värmland från att äta färsk kyckling för att undvika smitta. Detta gör även Region Gävleborg, vilket tas upp av Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Vi noterar detta på grund av att det kan uppstå frågor kring hur man undviker att bli smittad.   

Omvärldsbevakning 06:30

Flygstrejk
Många resenärer drabbas när markpersonal på flera stora flygplatser går ut i strejk i dag fredag, uppger flera medier. SAS ställer in avgångar och strejken slår hårt mot Finnair som tvingas ställa in en tredjedel av sina flyg, omkring 100 avgångar. Nästan alla flyg från Berlin-flygplatserna kommer att ställas in. Swedavia meddelar att 22 avgångar drabbas hittills, uppger Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer konsekvenserna eftersom det kan komma frågor till oss från allmänheten.

Torsdag 9 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Fortsätt att koka vattnet - i halva Lund
VA Syd drar tillbaka kokningsrekommendationen för halva Lunds stad. Övriga Lund har otjänligt dricksvatten, det vill säga innehåller koliforma bakterier varför kokning rekommenderas, enligt VA syd. 
Kommentar: Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 16.15

Utredning om flyktingsituationen klar
Den svenska regeringen och myndigheterna hade inte beredskap för det stora antalet asylsökande 2015. Det slås fast i en ny statlig utredning ,uppger flera medier bland annat SVT nyheter.  Utredaren uppger att myndigheterna kunde ha varit bättre förberedda om indikationerna på att Migrationsverket juliprognos 2015, som visade på alldeles för lågt antal asylsökande, hade tagits på större allvar och analyserats mer.Tack vare dedikerade tjänstemän och frivilliga så klarades ändå mottagandet av, även om det fanns brister. Den allvarligaste kritiken handlar om riskerna för asylsökandens rättssäkerhet när det blev oordning i asylmottagandet, framför allt när det gäller barnen. Hela utredningen finns här.
Kommentar: Intressant eftersom Krisinformation.se jobbade med flyktingsituationen under 2015. Kan också komma frågor på detta från allmänheten.

Omvärldsbevakning 13.00

Otjänligt vatten i Lund
Vattenprover har visat på otjänligt dricksvatten och därför uppmanas invånare i Lund och delar av Eslövs kommun att koka dvattnet., skriver VA Syd på sin hemsida. Det rör sig om några enstaka prover som gett detta utslag och VA Syd utlovar ny information vid 17-tiden i dag.
Kommentar: Delat kommunens och VA syds information i sociala medier. Följer utvecklingen. 

Fraktfartyg på grund utanför Trollhättan
Ett fraktfartyg lastat med trävaror har gått på grund i Göta älv mellan Trollhättan och Lilla Edet.Under torsdagsförmiddagen är Sjöfartsverket på plats med flera båtar vid fartyget. Det ska inte finnas något synligt läckage men fartyget har fått en viss slagsida, enligt SR.
Kommentar: Ingen risk för allmänheten i nuläget.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att kommentera.

Onsdag 8 mars


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 17:25

Misstänkt mässlingutbrott i Stockholm
Sju personer har insjuknat i mässlingen i Stockholm sedan januari. Det skriver SvT på sin sajt. Eftersom mässling är mycket smittsam utreder smittskyddsläkare smittvägarna för att begränsa spridning. De som riskerar smittas är barn under 18 månader och ovaccinerade personer. För de minsta kan sjukdomen vara allvarlig, för övriga handlar det oftast om hög feber, torrhosta, ljuskänslighet och efter några dagar utslag som brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig över hela kroppen. Den som misstänker att hen blivit smittat ska alltid ringa innan de besöker en vårdinrättning, för att undvika att smitta andra.
Kommentar: Kan komma frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 14:30

Fortsatt lugnt. Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12:20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att kommentera.

Tisdag 7 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 15.10

Trafikproblem och halt väglag i Svealand och Götaland
Det har under dagen rått en svår trafiksituation i bland annat Stockholmsområdet och Västmanland. Sveriges Radio P4 Västmanland rapporterade om halt väglag och många trafikolyckor under dagen. Polisen i Stockholm har publicerat en rapport om trafikläget på E4 norr om Stockholm efter en masskrock och SVT liverapporterade från olycksplatsen. Även i Jönköping har trafikläget varit besvärligt, skriver Jönköpings-Posten och Polisen i Östergötland rapporterar om en tankbilsolycka utanför Söderköping.
Kommentar: Krisinformation.se har delat Trafikverkets och Polisens information till allmänheten i sociala medier och vår app för att uppmärksamma allmänheten på det rådande trafik- och väderläget.    

Omvärldsbevakning 12.30

Lavin drog in över pist i franska Tignes 
En lavin gick i förmiddags över en blå pist i franska skidorten Tignes, uppger Sveriges Radio. Enligt de första vittnesuppgifterna till medier hade många människor begravts i snön men enligt de senaste uppgifterna saknas ingen efter lavinen och de som drogs med uppges vara utom fara. I mitten av februari omkom fyra människor i en lavin i samma ort.
Kommentar: Noterar att lavinen gått in över pistat område och att det därför kan uppstå frågor om säkerheten på skidorter. 

Polisen varnar: Halt på vägarna i Västmanland
Polisen i Västmanland avråder dem som inte måste köra bil i dag från att ge sig ut på vägarna på grund av halka. Olyckor har inträffat under dagen, bland annat på E18 och riksväg 56. För närvarande har SMHI utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Östergötland, Södermanland och delar av Stockholms län.
Kommentar: Följer om fler myndigheter går ut med varningar. 

Omvärldsbevakning 7.30

Bara halva befolkningen nås av varningslarmet ”Hesa Fredrik”
Lösningen kan vara sms-larm till våra mobiltelefoner skriver TT/aftonbladet.
Kommentar: Endast för kännedom.

Måndag 6 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Nytt snöfall på väg
SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar till tisdagen för snö i kombination med friska vindar i Östergötland, Södermanland, Stockholm och på Gotland.
Kommentar: Följer då det kan orsaka problem i trafiken på grund av halka.

Omvärldsbevakning 16.15

VMA-test
Stort intresse i våra sociala medier-kanaler kring dagens VMA-test. och många frågor om varför man inte kunde rapportera om mna hörde testet på kartan som vanligt.Vi har sparat kartan till kl 19.00 i kväll. Då vi testar om VMA hörs i privatradion.
Kommentar: Mer info och länk till formulär läggs ut närmare klockan 19.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 7.30

Fortsatta problem i trafiken i södra Sverige på grund av vädret
Det stora antalet lastbilar som fastnade på E6:an i går kväll kunde under natten köra vidare, men problemen i trafiken i fortsätter, skriver GP. I stora delar av Västra Götaland råder det fortfarande blixthalka och samtliga skolbussar i Uddevalla är inställda på grund av väglaget. En del av Västtrafiks busshållplatser dras in under morgonen, även hela busslinjer dras in på grund av vädret och väglaget. Under söndagskvällen kunde inte några flyg landa på flygplatsen i Kalmar, något som påverkar även morgonens trafik då inga flygplan finns som kan starta, uppger P4 Kalmar. Enligt SMHI kommer snöfallet att mattas av under dagen och klass 2-varningen för Kalmar och Öland är nu nedgraderad till en klass 1-varning.
Kommentar: Vi fortsätter att följa väder- och trafikläget.