Vecka 11 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 mars


Omvärldsbevakning 22:10

Dricksvatten i Lund måste fortsätta att kokas
Dricksvattnet måste fortsätta att kokas i de delar av Lund där koliforma bakterier hittats i ledningarna. VA Syd hade hoppats kunna häva rekommendationen på söndagen men man har inte helt lyckats isolera smittkällan, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Påverkar många invånare i Lund. Relativt stor spridning, då TT gått ut med denna nyhet.

Många döda efter översvämningar i Peru 

Över 800 byar och städer i Peru har utfärdat katastroftillstånd efter den senaste tidens stormar och översvämningar i landet. Dödstalet har stigit till 70 personer och uppemot 70 000 människor har fått lämna sina hem, rapporterar Sveriges Radio. Sveriges ambassad i Peru uppmanar resenärer att följa nyheter samt att vara uppmärksamma på lokala myndigheters anvisningar.
Kommentar: För kännedom. Av intresse för svenska medborgare som härstammar från området, samt svenska turister i Sydamerika.

Omvärldsbevakning 15.30

Tre döda efter trafikolycka utanför Lycksele
Tre personer har avlidit efter en allvarlig trafikolycka på E12 utanför Lycksele, rapporterar Dagens Nyheter. Alla de skadade är förda från platsen och en ambulanshelikopter har flugit en person till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, uppger SOS Alarm. Vägen är helt avstängd under räddningsarbetet och polisen uppmanar trafikanter att ta alternativa vägar.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att notera.

Lördag 18 mars


Omvärldsbevakning 20.50

Uppföljning skott på flygplats i Frankrike
Nyhetsbyrån Reuters skriver att attentatet på Orleyflygplatsen tidigare i dag nu utreds som ett terrorattentat, enligt DN.
Kommentar: Se nedanstående kommentar. I övrigt lugnt.

Omvärldsbevakning 10.30

Skott på flygplats i Frankrike
Skott har avlossats på Orly-flygplatsen i Paris uppger bland annat Aftonbladet. En man har skjutits till döds av fransk polis. Flygplatsen evakuerades.
Kommentar: Följer, särskilt med anledning av flera våldsdåd som drabbat Frankrike de senaste dagarna.

Fredag 17 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Vattenbrist
SMHI redogör för att stora delar av Sverige har under hösten och vintern fått en mindre mängd snö och regn än normalt, därför är nu nivåer låga i sjöar och vattendrag och grundvattenmagasin.
Kommentar: Intressant att följa läget inför sommaren.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 7.30

Inget nytt att notera.

Torsdag 16 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Varning för ishalka i delar av landet
SMHI varnar för plötslig ishalka under natten till fredag och fredag morgon i Jämtland, Västernorrland, Dalarna, Gävleborg, Värmland och Dalsland.
Kulingvarning kvarstår för kusten från Bottenviken ner till sydöstra Östersjön samt Kattegatt, Skagerack och Vänern.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka problem i trafiken under fredagmorgonen.

Fortsatt förorenat vatten i Lund, Nationella vattenkatastrofgruppen (Vaka) kallas nu in
Koliforma bakterier finns fortfarande i dricksvattnet i delar av Lund och rekommendationen att koka vattnet innan man dricker det förlängs nu, skriver Sydsvenskan. VA Syd har även kallat in en representant från Vaka. Bakterierna upptäcktes första gången vid en regelbunden provtagning för en vecka sedan. Nästa information om kvalitén på dricksvattnet kommer på lördag den 18 mars klockan 16.00
Kommentar: Krisinfo bevakar, kokningsrekommendationerna har förlängts vid flera tillfällen och problemet är ännu inte löst.

Omvärldsbevakning 17:00

Reseavrådan Kongo Brazzaville
UD avråder från icke nödvändiga resor till vissa delar aa Kongo Brazzaville

Omvärldsbevakning 14.30

Skolskjutning i Frankrike
Flera personer har skadats i en skjutning på en skola i Grasse, Frankrike, enligt DN. Franska regeringen har skickat ut en terrorvarning i folks mobiltelefoner. En person – enligt en poliskälla en 17-årig elev – har öppnat eld och bland annat skjutit mot skolans rektor, enligt BFMTVsom också rapporterar att en person har gripits.
Kommentar: Stor uppmärksamhet med bakgrund av terrorhot, dock inga belägg för det i nuläget.

Brevbomb i Frankrike
En persons ska ha kommit till skada efter att öppnat en brevbomb på Internationella valutafondens kontor i Paris, enligt BBC.
Kommentar: Följer, delvis på grund av ovanstående, om det mot förmodan skulle finnas någon koppling.

Flera fall av mässling i Stockholm
Totalt är tio smittade, tre vuxna och sju barn identifierade. De nya fallen som identifierats de senaste dagarna är alla besläktade med varandra, och hör hemma på Järvafältet. I det aktuella området är vaccinationstäckningen för mässlingen runt 70 procent, varför risken för smittspridning är stor, enligt DN.
Kommentar: Utbrottet har väckt en del uppmärksamhet kopplat till debatt om vaccinationsskepsis.

Brand i Tensta
Det brinner kraftigt på vinden i ett tre våningar högt flerfamiljshus i Tensta i norra Stockholm, uppger SR. Enligt polisen har fastigheten evakuerats. Vid 14 tiden meddelade Räddningstjänsten att branden var under kontroll.
Kommentar: Kan väcka oro med stora bränder av den här typen.

Omvärldsbevakning 7.30

Inget nytt att notera.

Onsdag 15 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Säpochefen skriver om misstänkta spioner och cyberattacker i debattartikel
I en debattartikel i DN uppger Säpos chef Anders Thornberg att myndigheten förra året granskade flera misstänkta spioner inom olika verksamheter med anknytning till totalförsvaret. I artikeln skriver Thornberg även att flera cyberattacker utfördes mot myndigheter och företag som ingår i totalförsvaret. Under 2017 kommer Säkerhetspolisen därför att genomföra flera stödjande och rådgivande insatser till myndigheter och institutioner som har skyddsvärd verksamhet.
Kommentar: För kännedom. Thornberg skriver artikeln i samband med att Säpos årsbok för 2016 släpps och det kan ev. komma frågor från allmänheten med anledning av uppgifterna.

Omvärldsbevakning 16.20

MSB:s årsrapport om it-incidenter inlämnad till regeringen
MSB har nu lämnat sin årsrapport kring it-incidenter till regeringen. Enligt rapporten har MSB tagit emot 214 incidentrapporter under perioden 1 april-31 december 2016. Av Sveriges 244 rapporteringsskyldiga myndigheter har en knapp tredjedel (77) lämnat it-incidientrapporter till MSB under den aktuella perioden.
Richard Oehme, chef för it-säkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet på MSB, uppger till Sveriges Radio att han bedömer att siffrorna är för låga.
- Ett exempel är att ett tiotal större myndigheter med fler än 1000 anställda inte har rapporterat något. Att det inte skulle finnas någon större incident som påverkat deras verksamhet känns lite konstigt, säger han.
Kommentar: För kännedom. Aktuellt ämne som kan ge upphov till diskussion och frågor.

Omvärldsbevakning 11.30

Misstänkt turkisk twitterattack
På onsdagsmorgonen drabbades flera stora organisationer, medieföretag, politiker och myndigheter av en misstänkt turkisk twitterattack, skriver Aftonbladet. Bland de drabbade kontona märks FN-organet Unicef, människorättsorganisationen Amnesty och Stockholms universitet. Hackarna har i flera av fallen bytt ut kontonas profilbilder till en symbol för det Osmanska riket. I flera av de kapade kontonas inlägg nämns datumet 16 april. Det är det datum då en folkomröstning  om en ny grundlag som skulle ge president Erdogan utökad makt hålls i Turkiet.
Kommentar: Kan orsaka frågor kring cyberattacker och nätsäkerhet.

Omvärldsbevakning 07.30

SMHI varnar för hårda vindar och gräsbränder
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindar i fjällen och i Skåne och Halland.
I södra Sverige medför blåsten risk för gräsbränder.I fjällen kan den hårda vinden med snöbyar leda till trafikproblem.

Tisdag 14 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Tåg i Skåne stoppas av hårda vindar
Tågtrafiken mellan Lund och Helsingborg via Teckomatorp stängs av mellan 9 och 18 i morgon onsdag på grund av hårt väder, uppger Trafikverket på tisdagskvällen. Fler sträckor kan eventuellt stängas med kort varsel beroende på utvecklingen av väderläget, enligt Trafikverket.
Kommentar: Fortsätter följa vädret och följdverkningar.

Omvärldsbevakning 16.30

SMHI varnar för hårda vindar över Skåne
SMHI går ut med en klass 1-varning för hårda vindar på gränsen till storm i Skåne från i morgon onsdag, skriver SvT. Det blir blåsigt i hela landet med början i kväll. Även över fjällen i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län råder för närvarande klass 1-varningar.
Kommentar: Krisinfo följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.00

Myndigheter utreder nya fall av ehec-smitta
Sex personer har blivit sjuka i februari av samma ehec-variant som orsakade ett utbrott i höstas. Berörda myndiugheter utreder nu sambanden. Gemensamt för de nya fallen är att alla ätit nötfärs.
Kommentar: Information har lagts ut på Folkhälsomyndighetens, Jordbruksverkets, Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket. Endast för kännedom.

Omvärldsbevakning 07.30

Inget att notera.

Måndag 13 mars


Omvärldsbevakning 22.30

SMHI varnar för kuling på Östersjön
Klass 1-varning har utfärdats för sydvindar som ökar till kulingstyrka på Bottenviken i kväll och i morgon ner till mellersta Östersjön, skriver SMHI på måndagskvällen.

Snöoväder stoppar flygtrafik till New York
Varningar för snöoväder har utfärdats för delar av Pennsylvania, New Jersey, New York och Connecticut. Samtliga SAS-flygningar från Skandinavien till New York på tisdagen har ställts in på grund av ovädret, rapporterar TT som återges av bland andra SVT Nyheter.
Kommentar: Följer med fokus på svenska resenärer.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Stopp i tågtrafiken på västra stambanan
Ett arbetsfordon har spårat ur mellan Skövde och Töreboda och påverkar trafiken mellan Stockholm och Göteborg, skriver Trafikverket. Fordonet ska bärgas. Det finns i nuläget ingen prognos för när trafiken kan återupptas. Flera medier rapporterar också om tågstoppet.
Kommentar: För kännedom.