Vecka 12 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Hårt väder i Norrbotten
Trafikverket uppmanar allmänheten att inte ge sig ut i trafiken norrut från Kiruna på E10:an på grund av det hårda vädret med snö och hårda vindar. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för hårda vindar i hela norra Sverige, i inlandet kombinerat med snöfall.
Ett tåg har kört fast i snön vid Katterjokk vid riksgränsen.
– Det är kraftig snöstorm på platsen och det har gått en lavin. Spåret behöver röjas, säger Dan Olofsson som är presstalesman på SJ till Aftonbladet. Tåget ska backa tillbaka in mot Norge och där kommer passagerarna att få plats på hotell.
Se också SR Ekots sammanfattning av trafikstörningarna i Norrbotten.
Kommentar: För kännedom, i fall situationen förvärras och om det kommer frågor från allmänheten. Situationen hanteras av ansvariga aktörer. Avstår publicering.

Omvärldsbevakning 17.00

Ambassaden i Washington om skjutningen i Ohio
Ambassaden har ingen information om drabbade svenskar.
Kommentar: Delar på twitter och facebook.

Fortsatt varning för gräsbrand
Gräsbrandsrisken är hög i stora delar av södra Sverige.
Kommentar: Vi har gräsbrandsriskpuffen i topp på startsidan.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att kommentera.

Lördag 25 mars


Omvärldsbevakning 20:30

Stor lavinfara i svenska skidområden
Under söndagen den 26 mars råder stor lavinfara, en fyra på den femgradiga skalan, i Abisko/Riksgränsen. Naturvårdsverkets råd är att inte ge sig ut på kalfjället alls under söndagen. Så här skriver Naturvårdsverket på Lavinprognoser.se:
Vårt råd är att avstå från turer på kalfjället under söndagen. Mycket hårt fjällväder väntar med storm, kraftigt snödrev och dålig sikt på kalfjället. Vi förväntar oss många laviner på branta läsluttningar under stormen. Läsluttningarna finns framförallt på fjällens östra sidor. Regninslag under stormen kan medföra mer oförutsägbara laviner även i andra väderstreck. Om du vill trotsa vädrets makter rekommenderar vi att hålla dig i flack lågterräng och på betryggande avstånd från branta fjällsidor.
Kommentar: Publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 14:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:30

Inget nytt att kommentera.

Fredag 24 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Dricksvattnet i Lund behöver fortfarande kokas
VA SYD återinför kokningsrekommendationen av dricksvattnet för delar av Lund. Utöver sjukhusområdet gäller rekommendationen samma område runt Kobjer och Möllevången som tidigare, uppger P4 Malmöhus.
Kommentar: För kännedom. Påverkar många invånare i Lund.

Flera gräsbränder under fredagen
Under fredagseftermiddagen och kvällen har räddningstjänsten fått bekämpa gräsbränder i trakterna kring bland annat Bengtsfors, Kungshamn och Uddevalla, rapporterar P4 Väst.
Kommentar: Fortsätter att följa. SMHI:s varning för gräsbränder i södra Sverige kvarstår.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 14.00

Stor brandrisk i helgen
Brandrisken är stor i delar av Götaland och Svealand nu och i helgen, meddelar SMHI.
Kommentar: Gräsbränder kan bryta ut och vi följer mediernas rapportering och råd från myndigheter till allmänheten.

Lasarettet i Mora utrymt efter brand
Lasarettet i Mora har utrymts efter att det brunnit i en ambulans i garaget. Ingen uppges ha kommit till skada men akuta transporter sker till Falu lasarett, skriver SVT Dalarna. Landstinget Dalarna hänvisar till vårdcentralen i Mora.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 12.30

Falsk e-post i Kumla kommuns namn
Kumla kommun är drabbad av en IT-attack, skriver kommunen på sin hemsida. Det sprids e-post där mottagaren uppmanas att klicka på en länk. Klicka inte på den länken, uppmanar kommunen. Kommunen är inte heller säkert kontaktbar via e-post.
Kommentar: Det rör sig sannolikt om nätfiske. Tydliga uppmaningar från kommunen och potentiellt allvarligt för allmänheten. Publicerar nyhet samt på facebook och twitter (ca 11.30).

Betydande lavinfara på många svenska skidorter
Lavinfaran är betydande, alltså med en trea i den femgradiga skalan, på många fjällorter, skriver SVT.  Det gäller bland annat Abisko/Riksgränsen, Hemavan/Tärnaby, Storulvån/Åre/Bydalen och Ljungdalen/Funäsdalen, samtliga populära skidorter.
Kommentar: Rådet från Lavinprognoser.se vid denna grad av varning är att vara mycket försiktig när man väljer var och hur man åker. Har lagt upp puff till sidan om lavinrisk på startsidan och delat länk till sidan i sociala medier (ca 11.00).

Brist på dricksvatten hotar
Det kan bli brist på dricksvatten på flera håll i landet i sommar, meddelar Sveriges geologiska undersökning, SGU. Enligt SGU:s senaste rapport ligger grundvattennivåerna i delar av mellersta och södra Sverige mycket under det normala. Det krävs stora mängder nederbörd för att dricksvattenförsörjningen ska fungera normalt när det blir varmare, skriver myndigheten.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på facebook och twitter (ca 10.20)

Omvärldsbevakning 07.55

Inget nytt att notera.

Torsdag 23 mars


Omvärldsbevakning 23.15

Dådet i London - uppdatering
Åtta personer har gripits efter attentatet i London. Samtliga är misstänkta för förberedelse till terrordåd, enligt Reuters. Tidigare under dagen gick engelsk polis ut med namnet på gärningsmannen, Khalid Masood. Han var en 52-årig brittisk medborgare som förekommit i en utredning av landets underrättelsetjänst kring våldsam extremism, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Fortsätter att följa efterspelet kring dådet i London då det fortfarande kan uppstå frågor, inte minst angående huruvida det föreligger risk för flera attentat.

Larm om explosion i Helsingborg
Efter uppgifter om en explosion i Helsingborg under torsdagskvällen ska räddningstjänst och polis ha gjort en utryckning, rapporterar P4 Malmöhus. Enligt räddningstjänsten ska det dock inte brinna på platsen. Tidigare under dagen undersökte polisens bombgrupp ett misstänkt föremål på en annan adress i Helsingborg. 
Kommentar: Följer utvecklingen. Vid 23-tiden var det ännu oklart vad som hade hänt. P4 Malmöhus sökte då polisen för en kommentar.

Risk för vattenbrist i södra Halland 
Enligt Laholmsbuktens VA har risken för att vattnet skulle ta slut i södra Halland aldrig varit större än nu. Med anledning av detta arbetar man från Laholmsbuktens VA:s sida nu med att koppla ihop vattennäten mellan Laholm och Halmstad så att man bättre kan jämna ut nivåerna när det är vattenbrist, uppger SVT Nyheter.
Kommentar: Aktuellt ämne. Den väntade vattenbristen kan komma att påverka många människor.

Omvärldsbevakning 16.10

Försökte köra in i folkmassa i Belgien
En man har gripits sedan han i hög fart försökt köra in i en folkmassa på en shoppinggata i belgiska staden Antwerpen, rapporterar Svt Nyheterna. Enligt medieuppgifter var fordonet franskregistrerat. Det ska också ha funnits vapen i bilen. I går var det årsdagen av terroristattackerna i Belgien.
Kommentar: För kännedom då nyheten kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 14:45

Gårdagens attack i London

  • Enligt den brittiska premiärministern Theresa May är gärningspersonens identitet känd av polisen och MI-5 sedan tidigare. Han är född i England och har tidigare varit föremål för utredning av MI-5, emellertid i en perifer roll, skriver Aftonbladet. May sa även att medborgare från flera olika länder skadats i attacken. Personer från bland annat Tyskland, Frankrike, Sydkorea, Kina, Grekland, Rumänien, Portugal och USA.
  • Terrorgruppen IS tar på sig gårdagens dåd i London, enligt rörelsens propagandaorgan Amaq, rapporterar TT.
  • Polisen har förstärkt bevakningen kring Sveriges riksdag med anledning av gårdagens attentat i London, skriver Expressen.

Kommentar: Fortsätter att toppa många mediers webbplatser.

Ukraina
En vapendepå på en militärbas i östra Ukraina har sprängts av okända sabotörer, enligt den ukrainska militären, skriver DN. Omkring 20.000 människor har evakueras efter detonationen.
Kommentar: Följer utifall konflikten eskalerar.

 Begränsad framkomlighet på E4 mellan Norrköping och Nyköping
En vägskada leder till begränsad framkomlighet i båda riktningar mellan Norrköping och Nyköping och risk för långa köer, främst morgon och kväll, skriver Trafikverket. Vägen beräknas åter vara fullt framkomlig i slutet av nästa vecka.
Kommentar:  Bedömer att det är en trafikstörning som inte är tillräckligt allvarlig för publicering hos oss.

Bevattningsförbud i Örebro kommun
Örebro kommun skriver på sin webbplats att de beslutat att införa bevattningsförbud från den 10 april för att spara vatten.
Kommentar: Noterar detta och har lagt upp en länk till denna information på händelsesidan om vattensituationen. Tidigare har Gotland aviserat bevattningsförbud från mitten av april

 

Omvärldsbevakning 08:00

Uppföljning händelserna i London
Antalet döda efter terrorhändelsen i London har stigit till fem. Omkring 40 personer skadades i dådet. Flera av de skadade är utländska medborgare, rapporterar AFP. Ännu inga uppgifter om skadade svenskar. På morgonen kom uppgifter i bland annat SR om polisrazzia i Birmingham som kopplas till polisens utredning av händelsen. Flera gripanden ska ha skett. 
Kommentar: Vi fortsätter följa händelsen med fokus på svenskar i London. Här är DN:s sammanfattning av vad som hänt fram till nu.

Onsdag 22 mars


Omvärldsbevakning 22:15

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 19:30

Uppföljning händelserna i London
Svenska ambassaden uppmanar svenskar på plats i London att kontakta anhöriga, följa brittiska myndigheters råd och anvisningar och följa händelseutvecklingen. Londonpolisen har gått ut med att händelsen är ett misstänkt terrordåd. Polisen har bekräftat hittills fyra döda och 20 skadade, varav en är den misstänkte attentatsmannen. 
Kommentar: Kompletterat nyheten med UD:s uppmaning och twittrat.

Omvärldsbevakning 17:20

Uppföljning händelserna i London
Enligt flera medier, bland annat SVT nyheter , har en polis blivit knivskuren inne på det brittiska parlamentets område i centrala London. Angriparen sköts till döds. Dessutom ska flera människor ha blivit skadade på gatan utanför parlamentet. Myndigheterna har spärrat av området och betraktar i nuläget det inträffade som en terroristattack. Tre eller fyra ”ljudliga smällar” följda av skrik hördes strax innan klockan 16 vid det brittiska parlamentet i London, rapporterar Reuters. Ungefär samtidigt kom uppgifter om att en bil eller buss rammat flera personer på Westminster Bridge alldeles nära byggnaden. Direktrapportering hos SR  Ekot finns här.

Sveriges ambassad uppger på sin webbplats att de är medvetna om vad som inträffat vid brittiska parlamentet och följer situationen. Ambassadens hemsida uppdateras löpande med ny information, svenskar uppmanas därför att bevaka webbplatsen.

Svenskar uppmanas också följa brittiska myndigheters uppmaning om att undvika områdena Parliament Square, Whitehall, Westminster Bridge, Lambeth Bridge, Victoria Street upp till Broadway samt Victoria Embankment upp till Embankment.

Följ också Metropolitan Police som har löpande information här.
Kommentar: Publicerade just nu med länk till ambassaden. Delade info i sociala medier från engelska polisen. Skrev nyhet på ambassadens reseinformation när mer information kom. Fortsätter följa. rapporteringen.

Omvärldsbevakning 16:00

Uppgifter om skottlossning vid parlamentet i London
Minst ett dussintal personer har skadats utanför det brittiska parlamentet i London, skriver Reuters.Enligt tidigare uppgifter skulle två personer vara skjutna, rapporterar flera medier, bland annat Aftonbladet.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:00

Risk för gräsbrand 
Risk för gräsbrand utfärdad i morse 03.10 för spridda delar av södra Sverige: Värmlands och delar av Västra Götaland län, Kalmar och Blekinge län och Västmanland län, Uppsala län och Gävleborgs läns kustland.
Kommentar: Krisinfo följer brandrisken löpande.

Två större strömavbrott under dygnet
Sahlgrensa sjukhuset i Göteborg blev strömlöst vid halv åtta på tisdagskvällen, enligt GP. Reservkraften slog på först efter en kvart. Starx efter 23 var strömförsörjningen återställd.
Stora delar av centrala Norrköping låg mörklagda mellan 23 och 01.15 i natt, enligt SvT. Ett fel i en fördelningsstation ska vara orsaken.
Kommentar: Noterar eftersom det drabbat samhällsviktiga funktioner och en stor stads centrala delar. 

Tisdag 21 mars

Omvärldsbevakning 22:25

Lundabor behöver inte längre koka sitt vatten. 
VA Syd hävde på tisdagskvällen sin kokningsrekommendation, med undantag för sjukhusområdet SUS. Kokningsrekomendationen har gällt sedan man hittade coliforma bakterier i dricksvattnet i och kring Lund den 9 mars.
Kommentar: Delade VA Syds tweet som en uppföljning av våra tidigare delningar i ärendet. Därmed är ärendet avslutat för Krisinfo.

Omvärldsbevakning 16:00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12:30

Laholmsbukten varnar för vattenbrist i Halland
Laholmsbuktens VA uppmanar allmänheten till sparsamhet med dricksvatten, skriver Hallandsposten. Orsaken är att grundvattnet börjar sina där Laholmsbuktens VA tar vatten till dricksvatten. Ett bevattningsförbud som kan komma att träda i kraft redan nu under våren, uppger Laholmsbuktens VA.
Kommentar: Följer situationen med låga grundvattennivåer. Har delat Halmstads kommuns Facebookinlägg om detta.

Omvärldsbevakning 09:25

Oväntad tsunami i persiska viken
En oväntad tsunami slog till mot hamnstaden Dayyer i södra Iran i förrgår, meddelar webbplatsen RSOE-EDIS och brittiska The Mirror. En person omkom och fem andra saknas efter att vågorna drog in över land. Upp till sjutton personer skadades, uppger RSOE som har publicerat ett antal videoklipp från privatpersoner om händelsen.
Kommentar: Orsaken till tsunamin är inte känd.

Meteor lyste upp himlen i Stockholm
Flera vittnesuppgifter gör gällande att de sett ett starkt ljussken på himlen måndag kväll, skriver P4 Stockholm. Det kan ha varit en så kallad bolid, en meteor, enligt uppgift från Stockholmspolisen som citerar meteorologer.
Kommentar: Vi har puffat för vår sida om rymdobjekt eftersom det är en snackis just nu.  

Omvärldsbevakning 07:50

Inget nytt att notera.

Måndag 20 mars


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16:20

MSB: Förslag för stärkt medieberedskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har idag släppt en rapport om medieberedskap som bland annat TT och Sydsvenskan skriver om. MSB föreslår i rapporten satsningar på höjd cybersäkerhet inom mediesektorn. Myndigheten föreslår också att medie- och informationskunnigheten i befolkningen ska höjas och att medvetenheten om olika kommunikationskanaler vid kris bör öka.
Kommentar: Noterar eftersom frågor kan uppstå om mediernas roll.

Nu börjar årets vaccinering av djur vid Omberg
Nötkreatur och får vid Omberg ska vaccineras mot mjältbrand efter förra sommarens utbrott, skriver Jordbruksverket. Vaccineringen kommer att ske de kommande tre betessäsongerna. När det gäller hästar och getter är det upp till djurägaren om vaccinering ska ske.
Kommentar: Noterar.

Omvärldsbevakning 13:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:10

Kraftig brand på fartyg i Göteborg
Strax före klockan sex på måndagsmorgonen kom ett larm om att ett 30 meter långt fartyg i centrala Göteborg står i lågor, skriver Göteborgs-Posten. Ett tjugotal brandmän arbetar med att släcka elden och enligt Räddningstjänsten i Göteborg kan man inte utesluta att det finns personer ombord på båten. Räddningstjänsten utesluter heller inte att det kan finnas gasoltuber på båten, vilket skulle innebära att det föreligger risk för explosioner.
Kommentar: Följer utvecklingen. Branden verkar ännu inte vara under kontroll.

Stefan Löfven presenterar åtgärder mot falska nyheter
I ett inlägg på DN Debatt presenterar statsminister Stefan Löfven en rad insatser som ska höja samhällets motståndskraft mot påverkansförsök utifrån inför valrörelsen 2018. Säkerhetspolisen ska höja partiernas kunskap om riskerna för påverkansoperationer medan MSB ska samla representanter från massmedier och sociala medier för en dialog om cybersäkerhet. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Aktuellt ämne, som lär växa ju närmare valrörelsen vi kommer.