Vecka 14 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 april


Omvärldsbevakning 22.30

Attentatet i Stockholm, uppföljning
Ekot bekräftar att ytterligare en person sitter anhållen och rapporterar om att den huvudmisstänkte 39-åringen skulle utvisas från Sverige. Samtidigt meddelar Säpo att arbetet med att kartlägga den misstänkte mannen har gett framsteg.
Dagens Nyheter beskriver hur attacken utnyttjas för att sprida propaganda i sociala medier, ofta genom att  obekräftad falsk information och rykten delas.
Aftonbladet rapporterar att justitieminister Morgon Johansson öppnar för att skärpa terrorlagstiftningen, samt att regeringen vill titta på den norska terrorlagstiftningen, som innebär att deltagande eller medlemskap i en terroristorganisation kan vara brottsligt.
Aftonbladet skriver även att Säpo-chefen Anders Thornberg i en intervju i SVT Agenda varnar för att personer och grupperingar kan försöka hämnas efter dådet på Drottninggatan.
Kommentar: Fortsätter att följa efterspelet till fredagens terrordåd i Stockholm.

Hotnivån för terrordåd höjs i Norge
Efter det att en sprängladdning hittades i Oslo under lördagskvällen har den norska säkerhetspolisen höjt hotnivån för terrordåd i landet från "möjlig" till "sannolik" de kommande två månaderna, skriver Aftonbladet. En 17-årig rysk asylsökande pojke greps i samband med att bomben hittats. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utreder nu om det finns kopplingar mellan 17-åringen och den 39-åring som gripits för lastbilsdådet i Stockholm.
Kommentar: För kännedom. Av särskilt intresse om det skulle visa sig finnas kopplingar mellan 17-åringen och 39-åringen.

Ryssland hotar svara på USA:s angrepp i Syrien
I ett gemensamt uttalande skriver Ryssland, Iran och den libanesiska Hizbollahrörelsen att USA genom sitt robotanfall mot Syrien har överträtt en röd linje. Enligt uttalandet kommer varje amerikanskt militärt angrepp mot regimen att besvaras. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Egypten inför undantagstillstånd
Efter de två bombdåd som utfördes mot två koptiska kyrkor i de egyptiska städerna Alexandria och Tanta under söndagen inför nu Egypten ett trå månaders långt undantagstillstånd, rapporterar BBC. IS har tagit på sig de två dåden och dödstalet har stigit till 44 personer.
Kommentar: Följer utvecklingen. Som tidigare noterat uppmanar Sveriges ambassad personer som befinner sig i närheten av de aktuella platserna att följa myndigheternas information och hålla sig noga uppdaterade om läget.

Omvärldsbevakning 17.10

Attentatet i Stockholm, uppföljning
Polisen meddelar att alla fyra dödsoffer från fredagens attack har identifierats. Två av de döda är utländska medborgare, en från Storbritannien och en från Belgien. De anhöriga är underrättade liksom ländernas ambassader. Enligt Jan Evensson, biträdande kommenderingschef region Stockholm, som leder insatsen, har misstankarna mot 39-åringen stärkts.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Många dödsoffer i bombdåd mot kyrkor i Egypten
Minst 36 människor ska ha mist livet i två bombattentat mot kyrkor i de egyptiska städerna Tanta och Alexandria. Enligt Göteborgs-Posten har terrorsekten IS tagit på sig dåden. Båda kyrkorna ligger i Nildeltat och de koptisk-ortodoxa församlingarna firade palmsöndagen när dåden skedde. Sveriges ambassad i Egypten uppmanar personer som befinner sig i närheten av de aktuella platserna att följa myndigheternas information och hålla sig noga uppdaterade om läget.
Kommentar: För kännedom. Inga rapporter om skadade eller dödade svenska turister.

Omvärldsbevakning 09.50

Attentatet i Stockholm, uppföljning
Krisinformation fortsätter att följa efterspelet till attentatet i Stockholm i fredags.
Dagens Nyheter rapporterar att tre av de fyra dödsoffren nu har identifierats, samtidigt som Stockholms läns landsting (SLL) meddelar att tio personer fortfarande vårdas på sjukhus efter dådet.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Misstänkt bomb upptäckt i Oslo
Under lördagskvällen hittades ett bombliknande föremål i stadsdelen Grønland i Oslo. Polisens bombgrupp kunde senare genomföra en kontrollerad sprängning av föremålet. Norges säkerhetspolis har nu tagit över utredningen, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten, speciellt i skuggan av attentatet i Stockholm.

Lördag 8 april


Omvärldsbevakning 22.10

Attentatet i Stockholm, uppföljning
Krisinformation fortsätter att följa efterspelet till gårdagens attentat i Stockholm.
Enligt SVT Nyheter har delar av polisens avspärrningar nu hävts och Drottninggatan öppnats upp för allmänheten igen. Samtidigt uppger Sveriges Radio att polisen har gjort ett tillslag mot en adress i Vårberg och omhändertagit minst en person som misstänks ha kopplingar till den huvudmisstänkte 39-åringen.
Kommentar: Ännu ingen bekräftad info hos Polisen om att avspärrningarna har hävts, avvaktar därför med att uppdatera händelsesidan.

Köpcentrum i Malmö utrymt efter larm om misstänkt bomb
Sydsvenskan rapporterar om att köpcentret Emporia i Malmö har utrymts sedan ett misstänkt föremål hittats i parkeringsdelen av fastigheten. Malmöpolisen har spärrat av ett område kring det misstänkta föremålet och tillfartsvägar till Emporia har stängts av. Polisens bombtekniker är på väg till platsen för att undersöka föremålet.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten, inte minst efter gårdagens attentat i Stockholm.

Omvärldsbevakning 17.30

Attentatet i Stockholm, uppföljning
Krisinformation fortsätter att följa händelseutvecklingen efter gårdagens attentat. En 39-årig man från Uzbekistan har anhållits, misstänkt för dådet, rapporterar bland annat Dagens Nyheter.
Säkerhetspolisen meddelar att man fortsätter att arbeta intensivt med att ta reda på vem eller vilka gärningsmännen är, samt med att säkerställa att inte fler attentat inträffar.
Under lördagseftermiddagen meddelade SJ att trafiken går normalt igen även om vissa följdförseningar kan förekomma.
Kommentar: Uppdaterat händelsesidan med bland annat information om stöd till drabbade och anhöriga. Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 9.10

Attentatet i Stockholm
Samtliga större medier, däribland SVT, SR, DN och Aftonbladet, domineras av rapporteringen kring gårdagens attentat i Stockholm. Polisen har efter dådet beslutat att införa gränskontroll vid inre gräns, vilket innebär att kontroll kan komma att ske både vid utresa och inresa från Sverige.
Kommentar: Krisinformation fortsätter att följa händelsen och uppdaterar regelbundet sin händelsesida kring dådet.

Fredag 7 april


Attentat i Stockholm

Redaktionen har under eftermiddagen och kvällen arbetat med attentatet på Drottninggatan i Stockholm. Se krisinformations händelsesida. Krisinformation fortsätter att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 15.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 14.15

Uppföljning Brand Jönköping
Jönköpings kommun meddelar att branden är under kontroll och att VMA inte gäller längre.
Kommentar: VMA har tagits bort.

Omvärldsbevakning 11.15

VMA Jönköping
Ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA; har utfärdats i Jönköping. Varningen gäller giftig rök från en brand i A6-området i Jönköping. Alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Publicerar nyhet med länk till kommunen, polisen och SR P4 Jönköping. Samt i sociala medier.

Omvärldsbevakning 7.00

USA avlossade missiler mot flygfält i Syrien
Under natten mot fredagen sköt USA 59 missiler mot ett flygfält i Syrien, skriver bland annat aftonbladet och DN. Enligt USA användes flygfältet för att avfyra de kemiska stridsvapen som syriska regimen avlossade mot sin befolkning tidigare i veckan då över 100 människor dog. Donald Trump säger i ett uttalande att anfallet gjordes för att stoppa spridningen och användningen av kemiska vapen. Expert Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet säger till TT/Sydsvenskan att bombningarna försämrar relationen mellan USA och Ryssland. Nu kallar Ryssland till krismöte i FN:s säkerhetsråd, uppger aftonbladet.
Kommentar: Krisinfo följer om händelsen trappas upp och om det kommer frågor från allmänheten.

Torsdag 6 april


Omvärldsbevakning 22.00

Risk för gräsbrand under fredagen
SMHI varnar för lokalt stor gräsbrandsrisk under fredag eftermiddag i Götaland, Svealand och sydöstra Norrland.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Brand i flerfamiljshus i Vännäs
Strax innan klockan 16 larmades SOS om en brand i ett flerfamiljshus i Vännäs, uppger SVT Västerbotten och Polisen på sina respektive webbplatser. Enligt räddningstjänstens uppgifter till SOS rör det sig om en fullt utvecklad brand med öppna lågor i en lägenhet och vind.
Kommentar: Följer utvecklingen.  

Omvärldsbevakning 15.00

Tidigare driftstopp för bankomater avhjälpt
Alla uttagsautomater drabbats deav en driftstörning under några timmar på torsdagen, uppger SVT. Företaget Bankomat bekräftar att felet nu är avhjälpt.
Kommentar: Noterar detta.

Omvärldsbevakning 11.30

Fågelinfluensa upptäckt på falk i Uppsala
Ett fall av fågelinfluensa H5N8 har upptäckts i Uppsala län, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.   Det var en pilgrimsfalk som hittades död i slutet av mars nedanför domkyrkan i centrala Uppsala som efter analys på SVA visat sig ha den mer sjukdomsframkallande typen av sjukdomen.
Kommentar: Ser över vår händelsesida om fågelinfluensan.

Omvärldsbevakning 06.45

Lugnt. Noterar att flera medier, däribland Sydsvenskan, granskar företaget som körde olycksbussen i Härjedalen. Granskningen rör eventuella säkerhetsbrister och kan väcka frågor kring transportsäkerhet i allmänhet. Fackförbundet Kommunal förbereder en omfattande stämning mot företaget.

Onsdag 5 april


Omvärldsbevakning 21.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppföljning: Cyberangrepp mot svenska organisationer
Under dagen har Dagens Nyheter, Sveriges Radio och GP samt andra svenska rikstäckande medier följt upp MSB:s nyhet om den omfattande internationella cyberattacken. Reuters har nämnt nyheten, men någon stor spridning internationellt har vi inte upptäckt. Krisinformation.se har inte fått några frågor från allmänheten, utan mediernas rapportering har skett i syfte att redovisa händelsen. det noteras också att angreppen skett under flera år. De spekulationer som görs i branschpress som Computer Sweden rör vem eller vilka som ligger bakom angreppen och vad som krävs för skydd mot liknande intrång. Krisinformation.se gick idag ut med information om attacken, vilken fått stor spridning på Facebook. De kommentarer som gjorts där och på Twitter rör bland annat vikten av att företag och myndigheter skyddar sig mot it-angrepp.

Omvärldsbevakning 13.08

Krisinformation.se följer rapporteringen kring cyberattacken som MSB informerar om. Vi har skrivit en nyhet och delat information i sociala medier. Inget annat att rapportera. 

Omvärldsbevakning 07.18

Brand i Trollhättan
Boende i Lextorp i Trollhättan uppmanas att hålla sig inomhus på grund av en kraftig brand i en industrifastighet, enligt SR P4 Väst. Larmet kom vid 00.43. Vid halvfyratiden uppgav räddningstjänsten att man spärrat av området runt branden och att man framförallt inriktar insatsen på att skydda omgivande bebyggelse.

Mycket hårda vindbyar
Det ska blåsa rejält i Västra Götaland, Bohuslän och Göteborg under eftermiddagen och kvällen. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för "mycket hårda vindbyar".

Tisdag 4 april


Omvärldsbevakning 21.40

Kemgasattack i Syrien
Nu uppges 100 personer ha dött och 400 ha skadats i kemgasattack i Syrien, rapporterar flera medier, däribland Aftonbladet. Ett sjukhus där offren för den förmodade giftgasattacken vårdas ska ha bombats. Frankrike vill ha ett extramöte i FN:s säkerhetsråd.
Kommentar: Fruktansvärda bilder. Risk för eskalering.

Omvärldsbevakning 16.30

Polisen bedömer det misstänkta föremålet utanför hälsocentralen på Björkskatan som ofarligt, skriver SVT.  Föremålet är förstört och händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp.
Kommentar: Har fått en fråga om varför appen inte noterade händelsen.

Omvärldsbevakning 13.00

Misstänkt föremål i bostadsområde i Luleå
Polisens bombgrupp är nu på plats på Björkskatan i Luleå för att undersöka det misstänkta föremålet, enligt SVT.
Kommentar: Se tidigare notering. Följer.

Omvärldsbevakning 8.00

Stor lavinfara i Abisko/riksgränsen
Lavinprognoser graderar risken som 4 på en 5-gradig skala: mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes. Även i de norska områdena Nordland och Troms är lavinfaran lika hög uppger kriseinfo.no och varsom.no
Kommentar: Håll koll på och ev. publicera då det kan finnas många skidåkare i området.

Misstänkt föremål utanför hälsocentral i Luleå – skola utrymd
Föremålet upptäcktes på tisdagsmorgonen, nationella bombskyddet har kallats in och omkringliggande fastigheter har utrymts uppger SVT Norrbotten. Bland annat en skola med 165 elever. Bombhotet är det tredje i Luleå på kort tid.
Kommentar: Krisinfo följer då det kan komma frågor i sociala medier.

Uppföljning: explosioner i S:t Petersburg
BBC uppger nu på morgonen att den man som misstänks för dådet är från Kirgizistan och har fått ryskt medborgarskap. Enligt TT/Omni uppger en källa den ryska underrättelsestjänsten kan ha känt till planer på ett terrordåd i S:t Petersburg. De ryska myndigheterna har inte bekräftat uppgifterna.
Kommentar: Finns ännu inga uppgifter om drabbade svenskar. Krisinfo följer.

Måndag 3 april


Omvärldsbevakning 22.00

Uppföljning: explosioner i S:t Petersburg
Flera medier, bland annat aftonbladet, rapporterar att elva personer omkommit och över 40 skadats efter explosionen i tunnelbanan. Ryska polisen säker två gärningsmän och har startat en förundersökning om terrorattentat, men även andra möjliga orsaker till dådet ska utredas. Ingen ny information finns om eventuellt drabbade svenskar.
Kommentar: Har delat UD Resklars information på facebook.

Omvärldsbevakning 15.45

Sveriges konsulat om explosionerna i S:t Petersburg
Sveriges generalkonsulat i S:t Petersburg har i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar i samband med explosionerna i stadens tunnelbana. Svenskar som befinner sig i området uppmanas att höra av sig till anhöriga. Konsulatet i S:t Petersburg arbetar med lokala ryska myndigheter för att få fram mer information om explosionerna i tunnelbanan.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 15.00

Explosion i tunnelbanan i S:t Petersburg uppföljning
Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst säger till Svt Nyheterna:
– Vi uppmanar resande svenskar i St Petersburg att följa lokala myndigheters rekommendationer och om de har oroliga anhöriga i Sverige att höra av sig till dem.
Kommentar: När Sveriges ambassad i Moskva eller generalkonsulatet i S:t Petersburg lägger ut information med eventuella uppmaningar till svenskar i Ryssland kan vi dela denna eller skriva en nyhet.
Svårt att hitta ryska myndighetskällor. Detta återspeglas också i mediernas rapportering, som citerar ett flertal myndighetskällor: Guvenörens presskontor, S:t Petersburgs stadskontor och landets president för att ta några exempel. Se även tidigare anteckning
.

Omvärldsbevakning 14.15

Explosion i tunnelbanan i S:t Petersburg
Enligt nyhetsbyrån Reuters som citerar Life News ska det finnas dödsoffer, uppger Svt Nyheterna. Det är ännu klart vad som orsakat explosionen.
Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 8.00

Varning för gräsbrandsrisk
SMHI varnar för att risken för gräsbrand är stor under dagen i Gävleborg, Uppsala län, Stockholms län, Västmanland och Södermanland.
Kommentar: bra att känna till.

Uppföljning: Allvarlig bussolycka utanför Sveg i Härjedalen
Idag påbörjar polisen och statens haverikommission sin undersökning av olycksplatsen. SR P4 Jämtland har en sammanfattning av händelsen som uppdateras löpande, andra som exempelvis DN har längre texter. Marks kommun har löpande information till anhöriga. Länkar till aktörer finns i krisinformations nyhet om händelsen.
Kommentar: har inte kommit några frågor till krisinfo i sociala medier.