Vecka 15 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 april


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.00

Risk för nedisning stängde Öresundsbron
Öresundsbron höll stängt en timme under söndagsförmiddagen på grund risken för nedfallande is på vägbanan. Bron är nu öppen igen. Det uppger TT.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor eller om bron stängs igen.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att kommentera.

Lördag 15 april


Omvärldsbevakning 22:30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09:10

Inget att rapportera.

Fredag 14 april


Omvärldsbevakning 21:10

Inget nytt att notera här. Men delade på fb och twitter en varning om snö och halka i trafiken med hänvisning till SMHI:s klass 1-varning.

Omvärldsbevakning 14:30

Varning för snöfall i södra Sverige - men även risk för gräsbrand
SMHI rapporterar att det fortsätter att snöa under dagen över inre Svealand och över Östergötland även ikväll. Intensiteten avtar efterhand norrifrån. Sent lördag eftermiddag och kväll kan det komma ca 5 cm snö över främst norra Skåne och Blekinge.
Risken för gräsbränder är i eftermiddag lokalt stor i främst nordöstra Svealand, södra Norrlands kustland och längs Västkusten.
Kommentar: Fortsätter följa. En antal trafikolyckor- och problem har rapporterats i medierna, se nedan.

Halka i påsktrafiken
Det är halt på flera håll i mellansverige och flera trafikolyckor har inträffat i påsktrafiken. Flera bilar har varit med i en olycka på E18 i Karlstad och i Kristinehamn har en turistbuss åkt av vägen, rapporterar bland andra Expressen.

Giftvarning: Undvik vilda musslor längs Västkusten
Under den senaste veckan har en alg som kan producera nervgift blivit talrik längs Västkusten, skriver Länsstyrelsen Västra Götalands län på sin webbplats och riktar följande uppmaning till allmänheten: " Vi kan nu konstatera att gifterna ansamlats i mycket höga halter i musslor. Därför vill vi starkt avråda dig från att plocka och äta vilda musslor längs hela kusten."
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Mobiltelfoniproblem ska utredas
Stora delar av mobiltrafiken slogs ut i samband med terrorattacken i Stockholm och under ungefär en timme var det svårt att ringa i innerstaden. Nu ska Post- och Telestyrelsen, PTS, utreda vad som skedde, rapporterar P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom. Om det kommer frågor/diskussioner i våra kanaler.

Skadeläget efter attentatet
Uppdatering fredag kl 11.30: Fyra personer vårdas på akutsjukhus efter attentatet på Drottninggatan och förstärkt krisstöd pågår under påskhelgen, skriver Stockholms läns landsting på sin webbplats.
Kommentrar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08:30

Inget att rapportera.

Torsdag 13 april


Omvärldsbevakning 21:00

Delat info om gräsbrandsrisk på öst- och västkusten samt Trafikverkets råd inför påsktrafiken i våra sociala kanaler. I övrigt inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 07:30

Inget nytt att kommentera.

Onsdag 12 april


Omvärldsbevakning 21:00

Man dog efter att ha skickats hem från akuten
Flera medier, bland annat SR och SVT, rapporterar om att Danderyds sjukhus ska göra en händelseanalys efter att en man ska ha avlidit efter att ha skickats hem från Danderyds sjukhus i fredags. Mannen ska ha sökt vård för nacksmärtor, men blivit hemskickad från akuten. Medan mannen var på akuten gick sjukhuset upp i katastrofläge med anledning av attacken i centrala Stockholm, skriver SVT. Ett katastrofläge innebär att sjukhusets resurser omfördelas, vilket kan påverka den ordinarie vården. Nu ska sjukhuset alltså undersöka om en Lex Maria-anmälan är befogad i fallet.
Kommentar: Frågor och oro kan uppstå angående hur vården klarar en händelse som den i fredags och på vilket sätt det kan påverka andra som söker vård samtidigt. Följer.

Omvärldsbevakning 16.00

Stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala
All tågtrafik inklusive Arlanda express har stoppats i bägge riktningar på grund av en olycka i Häggvik, uppger SVT Stockholm.
Kommentar: Informationen kom just, krisinfo följer.

Arlanda obevakad efter fredagens attack i Stockholm
DN skriver att både Arlanda och hamnarna i Stockholm var obevakade under drygt 15 timmar efter attacken på Drottninggatan, fredag 7 april. Enligt tidningens källor var ingen tulltjänsteman i tjänst vid gränserna i Stockholms län, något som också Tullverkets ledning bekräftar till tidningen.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor i sociala medier.

Uppdatering: en gripen för sprängningar mot spelarbuss i Tyskland
Tysk polis har gripit en av två misstänkta för inblandning i attentatet mot Borussia Dortmunds spelarbuss uppger SR Ekot. De misstänkta har islamistiska kopplingar men motivet till dådet är ännu oklart.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.00

Spekulationer om vem som ligger bakom sprängning mot tyskt fotbollslag
DN uppger att IS kan ligga bakom sprängningarna mot det tyska fotbollslaget Dortmunds spelarbuss igår och hänvisar till uppgifter i tyska medier. Tyska polisens presstalesperson säger att detta är rykten och spekulationer som de inte vill kommentera. Matchen som ställdes in igår kommer att spelas idag med skärpt säkerhet och extra stort antal poliser, uppger SR Ekot.
Kommentar: Tyska polisen håller presskonferens kl. 14.00, krisinfo följer.

Omvärldsbevakning 07.30

Inget att rapportera.

Tisdag 11 april


Omvärldsbevakning 22.30

Fotbollsmatchen Dortmund-Monaco inställd efter explosion
Fotbollsmatchen mellan Dortmund och Monaco som skulle ha spelats på tisdagskvällen ställdes in efter explosioner vid Dortmunds spelarbuss när laget var på väg till kvällens Champions League-kvartsfinal på hemmaplan på Westfalenstadion. Det rapporterar flera medier, bland andra SVT , som skriver att en person är skadad.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor eller uppstår oro.

Omvärldsbevakning 15.20

Skogsbrand i Gislaveds kommun
Det brinner i ett skogsområde i Kållerstad i Gislaveds kommun. Flera räddningsstyrkor har skickats till platsen, skriver bland andra Värnamo Nyheter. Enligt uppgifter till SR P4 Jönköping håller räddningstjänsten på att göra sig en uppfattning om hur omfattande branden är. Även Polisen är på plats och informerar om händelsen.   
Kommentar: Följer detta.

Omvärldsbevakning 11.30

Akilov erkänner terrorbrott
Ett stort antal medier, däribland Aftonbladet, SR och SVT, rapporterar att den man som misstänks för fredagens attentat i Stockholm, Rakhmat Akilov, erkänner terrorbrott. Häktningsförhandlingarna mot Akilov pågår för närvarande under stort säkerhetspådrag, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa häktningsförhandlingarna och efterspelet till fredagens terrordåd.

Misstänkt föremål i Linköping nu avlägsnat
P4 Östergötland rapporterar att polisens bombgrupp nu har forslat bort det misstänkte föremål som kastades in på en balkong i bostadsområdet Ekholmen i Linköping. Polisen beskriver föremålet som en granat som misstänks vara skarpladdad. Boende i närheten har evakuerats och avspärrningarna har utvidgats.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 07.30

Avspärrning i Linköping – bombskyddet tillkallat
Polisens bombtekniker har under natten kallats till Linköping sedan ett misstänkt farligt föremål hittats i bostadsområdet Ekholmen, rapporterar flera medier bland andra SR P4 Östergötland.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor eller utvecklas.

Bevattningsförbud införs i södra Halland
Idag, tisdag, införs ett bevattningsförbud i Halmstad och Laholm. Bevattningsförbudet gäller tills vidare och innebär att vatten i stort sett enbart får användas till livsmedel och hygien, rapporterar SR P4 Halland.
Kommentar: För kännedom. Vi följer rapportering om vattenbrist.

Måndag 10 april


Omvärldsbevakning 22.30

Stor sopbrand i Helsingborg
En kraftig brand på en återvinningscentral i Helsingborg, i Filbornaområdet vid Hjortshögsvägen, under måndagskvällen medförde kraftig rök. Räddningstjänsten Nordväst uppmanade människor i rökens vindriktning att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar, skriver P4 Malmöhus.
Även polisen skrev om sopbranden på sin webb.
Kommentar: Delade på facebook och twitter.

Vattnet i Lund behöver inte längre kokas
VA Syd hävde under måndagen kokningsrekommendationen för alla i Lund utanför sjukhusområdet, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom.

Förstärkt krisstöd i Stockholm
Under måndagen har det psykologiska krisstödet med anledning av attentatet i Stockholm förstärkts med en extra mottagning för psykologiskt krisstöd och en utökning av krisstödet på telefon, skriver Stockholms läns landsting på sin webb under måndagskvällen.
Kommentar: För kännedom. Vi fortsätter följa rapporteringen.

Omvärldsbevakning 16.45

Uppföljning av attentatet i Stockholm
De rikstäckande medierna följer idag upp attentaten med rapportering om polisens arbete med utredningen. Den man som suttit anhållen sedan i lördags morse, misstänkt för terroristbrott har begärts häktad, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Häktningsförhandlingen kommer att hållas i morgon tisdag. Polisens utredning av attentatet fortsätter och kan komma att ta ett år, rapporterar SVT. Polisen har förstärkt närvaron på allmänna platser som en trygghetsskapande åtgärd. Polisen har genomfört en rad förhör och fler kan komma att ske. Polisens utredningsarbete syftar bland annat till att se om det finns fler inblandade än de två anhållna, rapporterar Aftonbladet. Norge beslutade i går att höja terrorhotnivån. Landets säkerhetspolis PST utreder eventuella kopplingar mellan det misstänkta terrordådet i Stockholm och den bomb som påträffades i Oslo i helgen, rapporterar Sveriges Radio. Aktiviteten har ökat i den brottsaktiva delen av vit makt-miljön men Säkerhetspolisen tittar även på andra autonoma grupperingar, uppger Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg för Dagens Nyheter.
Kommentar: Vi fortsätter följa rapporteringen kring detta eftersom det kan uppstå frågor. 

Omvärldsbevakning 12:30

Polisen: Vi ska fortsätta leva som vanligt
Under måndagsmorgonen gick Polisen ut med ett pressmeddelande om att säkerheten i samhället inte är förändrad i och med händelsen i fredags och att vi alla ska fortsätta leva som vanligt. Gå till jobb, förskolor och skolor, åka kollektivt och inte undvika särskilda platser. Polisen skriver också att de höjer närvaron på allmänna platser, som en säkerhets- och trygghetsskapande åtgärd.
Kommentar: Publicerat och delat nyhet.

MSB om VMA-utskick via mobilen
Lars Olsson på MSB intevjuas för Sveriges Radio om metoden Cell broadcast, som underlättar utskick av VMA i en samhällsstörning eller kris.
Kommentar: Många ställer frågor till oss om huruvida ett VMA borde ha gått i fredags eller inte. Vi kan dock inte svara på detta, utan hänvisar till de operativa myndigheterna på plats samt följer diskussionen.

Omvärldsbevakning 08.00

Fortsatt stora polisinsatser efter fredagens dåd
Polisens insatser efter fredagens dåd i Stockholm fortsätter i oförminskad styrka, rapporterar Ekot. Polisen ska också ha gjort en husrannsakan mot ett saneringsföretag i Sollentuna med kopplingar till den misstänkte gärningsmannen. Samtidigt uppger P4 Stockholm att SL även under måndagsmorgonen fortsätter att förstärka tryggheten i lokaltrafiken i Stockholm med fler väktare och trygghetsvärdar.
Kommentar: Fortsätter att följa efterspelet till fredagens attentat.

Oroligheter i Hammarkullen 
P4 Göteborg uppger att det har varit oroligt i Hammarkullen i Göteborg två nätter i rad. Strax före klockan 22 igår kväll sattes en bil i brand och senare ska molotovcocktails ha kastats i samband med en polisinsats. Nio molotovcocktails ska också ha beslagtagits.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.