Vecka 16 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 april


Omvärldsbevakning 22.36

Vädervarningar
Gräsbrandrisk, kuling och snöfall. Många varningar från SMHI.
Kommentar: Aprilväder.

Omvärldsbevakning 12.04

Storbrand i Falkenberg
VMA i natt. Ingen ska ha skadats, enligt P4 Halland.
Kommentar: Fortsätter följa, en del kommentarer i sociala medier.

Lördag 22 april


Omvärldsbevakning 18.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.19

SMHI klass 1-varnar för kuling längs kusterna, med undantag för norra Kvarken och Bottenviken. Gräsbrandsrisk i stora delar av södra Sverige. I övrigt lugnt.

Fredag 21 april


Omvärldsbevakning 22.01

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Stort elavbrott Öland
Hela Öland drabbades av ett elavbrott strax efter klockan 15 på fredagseftermiddagen. Mer än 21 000 av Eons kunder var då utan ström. Detta påverkade också vattenförsörjningen, enligt Borgholms energi. Framåt fyratiden var elen tillbaka.
Kommentar: Noterar. Eftersom avbrottet var kortvarigt gjorde vi ingen publicering.

Omvärldsbevakning 14.30

VMA Frufällan i Borås
Fredagen den 21 april utfärdades ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, för Frufällan i Borås. Alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga, fönster, dörrar och ventilation. Detta på grund av en brand som medförde rökutveckling och explosionsrisk.
Kommentar: VMA gick ut 10.22. Publicerade nyhet 10.37, samt i sociala medier. Pushnotis i appen fungerade. VMA drogs senare tillbaka. Skrev då om nyhetstexten och la till en kommentar, med länk till SR Sjuhärad, på facebook.

Risk för gräsbränder i stora delar av landet
Kommentar: Har puffen om gräsbränder i topp på startsidan.

Omvärldsbevakning 07:25

Uppföljning skjutningar i Paris
Många medier följer upp händelserna i Paris under torsdag kväll, då en gärningsman sköt en polis till döds och skadade flera andra. Gärningsmannen var en man som tidigare var känd av den franska säkerhetstjänsten och polisen. Polisen undersöker om det kan finnas fler gärningsmän, rapporterar bland andra Sveriges Radio.
Kommentar: Inga nya råd till svenskar från svenska ambassaden och händelsen hanteras av det franska samhället. 

I övrigt ingenting att rapportera.

Torsdag 20 april


Uppföljning skjutningar i Paris 23:43

Dagens Nyheter skriver att två gärningsmän sköt mot poliser med automatvapen tidigare på kvällen. En gärningsman ska ha skjutits till döds. En polis rapporteras ha avlidit och två ytterligare vara skadade. Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig undan området och flera tunnelbanestationer hålls stängda. Landets president François Hollande uppges ha kallat till ett krismöte efter händelserna som utreds som terrorattentat, rapporterar SVT.
Kommentar: Vi fortsätter bevaka rapporteringen av händelserna och har delat Sveriges ambassads råd till svenskar i Paris i sociala medier.

Omvärldsbevakning 22:55

Skjutningar mot poliser i Paris
Det har skjutits mot poliser i Paris och uppgifterna går isär vad gäller om det rör sig om terroristattacker, skriver bland annat The Local. Gatan Champs Elysees har stängts av, skriver Aftonbladet. CNN uppger att personen som skjutit poliserna blivit skjuten till döds.
Sveriges ambassad i Paris bekräftar händelsen och råder allmänheten att undvika området runt gatan samt att följa polisens anvisningar.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen i media.

Omvärldsbevakning 21:35

Flygtrafikförseningar i Europa efter dataproblem
Enligt Aftonbladet har ett datafel i inchecknings- och bokningssystemet Amadeus gjort att flygtrafik i stora delar av Europa försenas.
Kommentar: Följer om det skulle bli större återverkningar för svensk flygtrafik.

Omvärldsbevakning 16:25

Skola i Lund utrymd efter gaslarm
Under onsdagseftermiddagen fick Järnåkraskolan i Lund utrymmas efter ett larm om en gasolläcka i en NO-sal. Räddningstjänsten kallades till skolan och platsen har spärrats av. Det ska dock inte föreligga någon fara för allmänheten, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom. Ingen fara tycks föreligga men larmet kan orsaka viss oro hos allmänheten.

Mörbylånga kommun inför bevattningsförbud
Mörbylånga kommun bevattningsförbud från 1 maj, rapporterar P4 Kalmar. I ett pressmeddelande uppger Mörbylånga kommun att vattennivåerna visserligen är något högre än förra året, men att de ändå är tillräckligt låga för att motivera ett bevattningsförbud.
Kommentar: Aktuellt ämne inför sommarens väntade vattenbrist. Allt fler kommuner inför bevattningsförbud.

Omvärldsbevakning 11.30

Vattnet i Hällaryd måste kokas
Karlshamn kommun informerar om att vattnet i Hällaryd nu är inkopplat men att det måste kokas innan användning. Kokningstvånget gäller enligt kommunen sannolikt fram till slutet av nästa vecka. VA-abonnenterna i Åryd behöver däremot inte koka sitt vatten.
Kommentar: För kännedom. Påverkar de boende i Hällaryd.

Omvärldsbevakning 07:45

Minst 17 döda efter jordskred i Colombia
Minst 17 personer har mist sina liv efter ett jordskred i Colombias provinshuvudstaden Manizales. Sju människor saknas fortfarande och 60 hus ska ha skadats i skredet. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Den svenska ambassaden i Colombia uppmanar resenärer att följa de lokala nyhetsbyråerna och hörsamma myndigheternas hänvisningar.

Stort utbrott av multiresistenta bakterier i Värmland
Landstinget i Värmland har efter provtagningar upptäckt 19 fall av tarmbakterien VRE. Det är det största utbrottet av multiresistenta bakterier i Värmland hittills, skriver Nya Wermlands Tidning.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Onsdag 19 april


Omvärldsbevakning 22:20

Dödsskjutning i samband med jättedemonstrationer i Caracas
En ung man har skjutits till döds i samband med omfattande demonstrationer i Venezuelas huvudstad Caracas, skriver DN. Polisen ska också ha använt tårgas för att skingra de stenkastande demonstranter som kräver vänsterpresidenten Nicolás Maduros avgång. 
Kommentar: Av intresse för eventuella svenska resenärer i Venezuela, speciellt om oroligheterna eskalerar ytterligare. Sveriges ambassad i Venezuela rekommenderar sedan tidigare resenärer att iaktta försiktighet samt i möjligaste mån undvika folksamlingar och demonstrationer.

Omvärldsbevakning 16:25

Stockholms gågator ska tryggas med fler lejon
Fler lejon, större lejon och en placering av lejonen som gör det svårt att få upp farten för en bil. Så vill trafikkontoret och Stadshusets trafikrotel göra Stockholms gågator lite mer skyddade mot terrorister, rapporterar Dagens nyheter. 
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor om säkerheten på Drottninggatan.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.45

Gräsbrandsrisken i medierna idag
Aftonbladet och flera andra medier citerar på onsdagsmorgonen TT som skriver om risken för gräsbränder. "SMHI: Risk för gräsbrand i halva Sverige."
Kommentar: För kännedom. Kanske något redaktionen vill uppmärksamma.

Tisdag 18 april


Omvärldsbevakning 22.45

Farliga USB-laddare återkallas
Elsäkerhetsverkets inledande granskning av USB-laddare visar att 14 av dem har mycket allvarliga brister i konstruktion, dokumentation och märkning. Anmärkningarna är så pass allvarliga att produkterna måste återkallas från konsument, skriver Elsäkerhetsverket på sin webbplats och pekar på risker för elchock och brand.
Flera medier återger nyheten, bland andra SVT Nyheter.
Kommentar: för kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12.50

Halt väglag
E4 vid Södertälje fick stängas av efter flera olyckor under morgonen som tros vara halkrelaterade. Även i Jönköpingstrakten har det varit ”extremt halt” med flera olyckor som följd, skriver Aftonbladet.se.
Kommentar: Följer utifall att det blir större bekymmer.

Omvärldsbevakning 08.35

Ingenting nytt att kommentera.

Måndag 17 april


Omvärldsbevakning 22.45

Lavin utanför Åre uppföljning
Enligt fjällräddningen gick det aldrig någon lavin, skriver Östersunds-Posten. Sålunda inga skadade.
Kommentar: Case closed. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 15.45

Lavin utanför Åre
En lavin har utlösts utanför Åre, skriver Östersunds-Posten. Det är möjligt att lavinen utlösts av skidåkare. Fjällräddare och räddningstjänst har larmats. Lavinhund med förare flygs ut till området. Enligt Naturvårdsverkets lavinprognos var risken för laviner låg i området.
Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 10.00

Kritik mot att tullare inte beväpnades
Skyddsombud på Tullverket är kritiska mot ledningen för att personal inte beväpnades vid terrorattentatet i Stockholm. Lars Kristoffersson, chef för Tullverkets enhet för brottsbekämpning, säger till TT att Tullverket inte har uppdraget att beväpna personal för att bistå vid en terrorhändelse. 
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.