Vecka 17 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 april


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:00

Stoppet på Stockholm C hävt
Nu ska vissa tåg vara igång och kunna passera Stockholm C igen. Följdförseningar är dock att vänta, enligt Trafikverket.
Kommentar: Just nu på startsidan borttagen, uppdaterat inlägg på FB. Släpper händelsen.

Omvärldsbevakning 08:30

Stopp på Stockholm C
Inga tåg, vare sig fjärr- eller pendeltåg, kan just nu passera genom Stockholm C. Enligt flera medier (se t.ex. Sveriges Radio här) beror det på en kabelbrand. Någon prognos finns ännu inte.
Kommentar: Publicerat Just nu på webben och delat länk till Trafikverket i de sociala kanalerna.

Hög brandrisk i stora delar av landet
I dag är det valborg och brandrisken är hög i flera delar av landet.
Kommentar: delat länk till tips från Brandskyddsföreningen om hur man eldar säkert.

Lördag 29 april


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

SMHI varnar för fortsatt stor risk lokalt för gräsbränder under dagen i inre Götaland, stora delar av Svealand och i södra Norrland.
Kommentar: Bevakar för ev. publicering i sociala medier under dagen.

Fredag 28 april


Omvärldsbevakning 23.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16:15

Gräsbränder vanligast på valborgsmässoafton
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver på sin webbplats att det är stor risk för gräsbrand i stora delar av landet just nu och varje år inträffar nära 1700 bränder i skog och mark under april och maj. Och de allra flesta just på valborgsmässoafton och 1 maj.
Kommentar: Kan eventuellt vara något att dela i sociala medier under helgen om MSB lägger ut i sina sociala kanaler.

Omvärldsbevakning 12.40

MSB ska utreda hur Sverige ska hantera flera attentat
Regeringen ger MSB i uppdrag att utreda hanteringen av attentatet på Drottninggatan, skriver DN.
– MSB ska också dra slutsatser som kan vara adekvata om hur samhället i framtiden ska hantera en eventuellt större händelse eller flera händelser samtidigt, säger Ygeman enligt tidningen. Detta framkom, enligt tidningen i en riksdagsdebatt om terrorism under fredagen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Faran över efter fluorväteläckan i Avesta
Vid 03.30 i natt meddelade Avesta kommun att faran är över och att all farlig syra är överpumpad i säker förvaring.
Kommentar: Har uppdaterat nyheten och skrivit en kommentar om faran över på facebook.

Makedoniens parlament stormat av nationalister
Två hundra makedonska nationalister har stormat Makedoniens parlament och skadat minst åtta personer, meddelar bland annat SR. Sedan valet den 11 december i fjol råder politiska spänningar i landet. 
Kommentar: Sveriges ambassad i Skopje publicerade vid midnatt en uppmaning till svenskar i landet att följa utvecklingen i medierna. Krisinfo följer händelseutvecklingen. Ingen åtgärd i nuläget.

Torsdag 27 april


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att kommentera. Ingen förändring av status för VMA i Avesta.

Omvärldsbevakning 16.15

Uppdatering Avesta
Vid 15-tiden på torsdagen rapporterades att läckan har lagats provisoriskt, skriver bland andra SVT Dalarna.Säkerhetsavståndet runt området är cirka 300 meter.
Kommentar: Fortsätt följa händelsen. VMA:t ligger kvar så här långt. Men inga rapporter om att situationen ska ha förvärrats.

Uppdatering utsläpp Avesta kl 13.30
Ett VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, gick ut strax före kl 13 idag med anledning av utsläppet av fluorvätesyra i Avesta. Här är vår nyhet.
Kommentar: VMA:t publicerades i vår app, på webben samt på facebook och twitter. Fortsätter följa händelsen.

Omvärldsbevakning 11:30

Utsläpp av frätande syra i Avesta
Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 9 på torsdagsmorgonen till ett utsläpp av det kemiska ämnet fluorvätesyra på Outokumpu i Avesta. Det finns hittills inga uppgifter om personskador, rapporterar Dalarnas tidning via facebook.
Det är en vagn som står vid järnverkets syrastation som börjat läcka 72-procentig fluorvätesyra. Räddningstjänsten har gått in för att påbörja sanering. Det är fortfarande oklart hur stort utsläppet är. Fluorvätesyra är mycket giftig vid inandning och skadar huden vid kontakt, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver SR P4 Dalarna.
Kommentar: Följer händelsen. Så här långt inga rekommendationer till allmänheten från myndigheterna.

Omvärldsbevakning 08:00

Det var ingen cyanidampull
Den ampull som hittades på Sydkoster utanför Strömstad innehöll ingen cyanid, meddelar länsstyrelsen i Västra Götalands län. De varnade i går för ampullerna, men har nu fått en utvärdering av FOI. En sådan ampull är ofarlig och kan på sin höjd innehålla små mängder kvicksilver, vilket gör att den ändå  ska sopsorteras som miljöfarligt avfall.
Kommentar: Därmed avslutas Krisinfos bevakning av händelsen.

Onsdag 26 april


Omvärldsbevakning 22:10

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16:30

Grundvattennivåerna i sydöstra Sverige försämrade
Grundvattennivåerna i de små magasinen har sedan mars sjunkit i större delen av Götaland och östra Svealand, enligt SGU:s aktuella rapport. Stora områden i östra delarna av mellersta och södra Sverige har nivåer mycket under de normala i både små och stora grundvattenmagasin.
Kommentar: Byter länk på händelsesidan från tidigare om grundvattensituationen (från februari) till den om grundvattennivåer för april. Delar SGU:s tweet.

Omvärldsbevakning 11:40

Länsstyrelsen varnar för giftiga ampuller som hittats vid strandstädning.
Ampuller med okänt innehåll har även hittats på Sydkoster i Strömsunds kommun. De misstänks innehålla det dödliga giftet cyanid. Flera ampuller har tidigare hittats i Norge (se nedan). Västra Götalands län uppmanar till försiktighet om man stöter på sådana ampuller utmed Västkusten.
Kommentar: Länsstyrelsen uppmanar den som hittar en ampull med okänt innehåll att inte röra den och att ringa 112. Bild på ampuller som tidigare hittats i Norge finns bland annat i norska medier som Hytteavisen och NRK. Ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 07:25

50 000 höns kan få avlivas efter fågelinfluensa
Samtliga 50 000 höns vid den gård i Stigtomta där fall av fågelinfluensa har påträffats kan behöva avlivas, skriver Sörmlands Nyheter. Ett skyddsområde på tre kilometers radie samt ett övervakningsområde om 10 kilometer har införts kring gården.
Kommentar: För kännedom. Kan komma frågor från allmänheten.

Livsfarliga giftampuller från andra världskriget påträffade i Norge
Hytteavisen och NRK skriver om att det har hittats livsfarliga giftampuller från andra världskriget längs med den norska kusten samt längs med Oslofjorden. Enligt uppgift från TiB har även den svenska kustbevakningen påträffat ampuller i Sverige, i Sotenäs kommun.
Kommentar: Ännu ingen info om detta på Sotenäs kommuns hemsida.

Tisdag 25 april


Omvärldsbevakning 22:45

Fortsatta störningar i tågtrafiken efter olyckan i Varberg
Trafikverket skriver på sin webbplats att det råder fortsatta störningar i tågtrafiken till och från Varberg. Fjärrtåg Göteborg-Halmstad-Malmö samt Varberg-Borås berörs med inställda avgångar, medan vissa tåg kör en annan väg. Prognosen för när tågtrafiken kan gå som vanligt igen är oklar.
Kommentar: Trafikverket uppdaterade informationen på sin webbplats kl 17:57 och talar inte längre om ett totalt stopp i tågtrafiken, däremot om fortsatta störningar.

Omvärldsbevakning 16:30

Fågelinfluensa i värphönsbesättning i Nyköping
Fågelinfluensa har konstaterats i en värphönsbesättning i Nyköping. Provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA visar att besättningen är smittad med virus av typen H5N8. Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Den här typen av virus som har cirkulerat hos fåglar under hösten och vintern har aldrig smittat till människa, skriver Jordbruksverket på sin webbplats.
Kommentar: Delat på Twitter. Det kan komma frågor från allmänheten.

Misstänkta föremålet i kommunhuset var ofarligt
Strax före 15 tog polisen bort avspärrningarna kring Råda torg i Mölnlycke. Det misstänkta föremålet har sprängts. Enligt polisen var det inte farligt, uppger SR P4 Göteborg.
Kommentar: Slutar följa.

Omvärldsbevakning 11:30

Misstänkt föremål hittat i Härryda kommunhus
Ett stort område kring Råda torg i Mölnlycke är avspärrat efter att man hittat ett misstänkt farligt föremål i kommunhusets reception. Polisen är där med ett antal patruller och den nationella bombskyddsgruppen är på plats.Alla i kommunhuset och de kringliggande byggnaderna har evakuerats, uppger SR P4 Göteborg. 
Kommentar: Läget verkar vara under kontroll, men följer eftersom det kan komma frågor från allmänheten.

Uppdatering snöoväder
Snöovädret har orsakat stora problem på vägarna i Gävleborg under morgonen och förmiddagen. Det har inträffat  många olyckor och räddningstjänsten uppmanar folk att inte ge sig ut på vägarna i onödan.. På några håll har skolskjutsar ställts in och upp till 4000 hushåll har varit utan ström, uppger SR P4 Gävleborg. och SVT nyheter.
Kommentar: Fortsätter följa konsekvenserna.

Uppdatering tågstopp Varberg
Trafikverket skriver på sin webbplats att det är fortsatt stopp i tågtrafiken till och från Varberg på grund av en urspårning i natt, se anteckning nedan. Fjärrtåg Göteborg-Halmstad-Malmö samt Varberg-Borås berörs med inställda avgångar. Vissa tåg kör en annan väg. Trafikverket räknar med att det kommer att vara stopp resten av dagen.
Kommentar: Besvärligt för resenärer, men bussar ersätter och tåg leds om.

Omvärldsbevakning 08.10

Tågstopp efter urspårning i Varberg
Under natten spårade ett godståg med en last av natriumhydroxid ur i Varberg, strax norr om Getteröbron. Tågtrafiken förbi Varberg har tillfälligt stoppats och stoppet lär enligt Trafikverket bestå resten av dygnet. Urspårningen påverkar fjärrtågen på sträckan Malmö–Halmstad–Göteborg samt Varberg–Borås, skriver DN. Polisen har spärrat av ett område och arbetar med räddningstjänsten på platsen.
Kommentar: Följer utvecklingen. Påverkar många resenärer.

Fortsatt snöoväder i Hälsingland
SMHI meddelar att snöfallet i Hälsingland kommer att hålla i sig under dagen. 
– Det finns risk för att det kan bli halt på vägarna. Det kan vara bra att ta det försiktigt en sådan här dag, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.
Aftonbladet rapporterar att snöfallet har orsakat fem strömavbrott i Bollnästrakten, vilka ska ha drabbat över 1 000 personer.
Kommentar: Fortsätter att följa rapporteringen kring snöovädrets konsekvenser.

Havsvatten ska rädda Borgholm 
För att råda bot på den vattenbrist som hotar Borgholms kommun i sommar öppnas ett nytt avsaltningsverk i Sandvik. Verket kommer att sila bort allt salt från havsvattnet och förhoppningen är att denna lösning ska bidra till att tredubbla tiden innan vattentäkterna torkar ut. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Kan verka lugnande för allmänheten. Fortsätter att följa rapporteringen kring den väntade vattenbristen i sommar.

Måndag 24 april


Omvärldsbevakning 23.00

Snöovädret orsakar stora trafikproblem
Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att iaktta stor försiktighet och om möjligt undvika resor i och igenom Gävleborgs län under natten mot tisdag och tisdag morgon. Orsaken är SMHI:s klass 2-varning för kraftigt snöfall i länet. 
Samtidigt rapporterar flera medier, däribland Aftonbladet och SVT Nyheter, om flera trafikolyckor och avkörningar i Mellansverige, orsakade av det snöoväder som drog in över Värmland under måndagen.
Kommentar: Fortsätter att följa snöovädrets framfart, främst ur ett trafikperspektiv.

Skola utrymdes efter hot om skolskjutning
Sent på måndagseftermiddagen tömdes en skola i Gymnasiebyn i centrala Luleå på lärare och elever efter ett hot om att en skolskjutning skulle äga rum på platsen. Ett stort antal poliser och en helikopter skickades till skolan och strax före klockan 18 hade lokalerna tömts på människor. Ingen ska dock ha kommit till skada, rapporterar DN.
Kommentar: Troligen ett falskalarm, men kan orsaka viss oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.25

Folkhälsomyndigheten om europeiska vaccinationsveckan
Det genomförs en del aktiviteter under veckan för att propagera för vaccinationer, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Ett exempel är dialogseminarier i Rinkeby och Tensta för somalisktalande föräldrar.
Kommentar: För kännedom. Se även tidigare anteckning om ECDC och ökande antal fall av mässling.

Hittar ingen ny information om problemen med Telias företagstelefoni, vare sig i medier eller hos Telia. Kan alltså vara värt att hålla ett öga på.

Omvärldsbevakning 13.00

Vädervarning Gävleborg
SMHI utfärdade på måndagen en klass 2-varning för stora snömängder i Gävleborgs län. Varningen gäller från måndag kväll till och med tisdag förmiddag. En varning klass 2 för stora snömängder innebär att det väntas minst 20 millimeter snö inom 12 timmar, enligt SMHI. Vädret kan medföra stora trafikproblem och kan vid temperaturer kring noll grader ge upphov till störningar i el- och teleförsörjningen.
Kommentar: Publicerade nyhet samt i sociala medier.

Ytterligare gripande efter attentatet på Drottninggatan
Polisen och säkerhetspolisen har gripit ytterligare en person i samband med utredningen av terrorattentatet den 7 april på Drottninggatan, uppger Säkerhetspolisen. Personen är anhållen. Senast på onsdag måste åklagare besluta om den anhållne ska begäras häktad. Sedan tidigare sitter den misstänkte gärningsmannen häktad.
Kommentar: För kännedom.

Fel på Telias företagstelefoni
Ett omfattande växelfel hos Telia gör att ett antal företag och andra kunder vare sig kan ringa eller ta emot samtal, rapporterar TT, som själva drabbats av felet.
Åke Holmgren, enhetschef för skydd av kritisk infrastruktur och cybersäkerhet på MSB skriver i ett mejl till TT att det är viktigt att alla samhällsviktiga aktörer har en egen beredskap."Här skulle det kunna handla om att vara nåbar i andra kanaler (ökad webbnärvaro för att möta allmänheten t ex)", skriver han.
Kommentar: Följer.

Allt fler fall av mässling
Fallen av mässling ökar stort inom hela EU, skriver europeiska smittskyddsorganisation ECDC. Detta uppmärksammas även av svenskar medier, till exempel SR, som rapporterar att tio personer insjuknat i Sverige under årets första månader, jämfört med tre fall under hela förra året. Sverige är dock förskonat jämfört med flera andra länder, tack vare att så många är vaccinerade. I fjol rapporterades  över 1500 fall i Rumänien.
Kommentar: För kännedom. Det har varit en del debatt om mässling och vaccinationer tidigare under året.

Strömavbrottet på Öland kartlagt
Det var en räcka omständigheter som gjorde att strömmen slogs ut på hela Öland under en timme i fredags. Den intresserade läser vidare här (Svt Nyheterna).
Kommentar: För kännedom.

Danmark anklagar Ryssland för dataintrång
Den danska regeringen anklagar en rysk hackergrupp, ATP 28, för att ha gjort dataintrång hos den danska försvarsmakten. Hackergruppen påstås ha kopplingar till den ryska regeringen.
– Det handlar inte om någon liten grupp som gör det för skojs skull. De har kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten och centrala element i det ryska styret, säger den danske försvarsministern Claus Hjort Fredriksen till den danska tidningen Berlinske, enligt Svt Nyheterna.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 06.50

Franska valet
Efter de första valsiffrorna i det franska valet har demonstranter och poliser drabbat samman, skriver bland annat Aftonbladet.se.
Kommentar: Följer utifall det blir oroligt.

Motorväg delvis avstängd
E18/E20 delvis avstängd mellan Örebro och Västerås riktning Stockholm på grund av olycka. Vägen beräknas öppna upp under måndag förmiddag, enligt Trafikverket.
Kommentar: Avstod publicering eftersom det finns omledning och tydlig prognos.