Vecka 18 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 maj


Omvärldsbevakning 23.30

Utökad gräsbrandsrisk och kulingvarning
SMHI har en klass 1-varning ute och skriver på söndagen att risken för gräsbränder på måndag eftermiddag är lokalt stor på Sydsvenska höglandet och i områdena kring ett stråk från Dalsland över västra Svealand och södra Norrland till Västerbottens kustland.
Över större delen av våra farvatten kommer den nordliga till nordostliga vinden att uppnå kulingstyrka det närmaste dygnet.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppdatering Kungsbacka: Död person hittad i utbränd bil
Polisen misstänker att det kan finnas ett samband mellan bränderna som samtliga sägs vara anlagda. I en bil som brann i stadsdelen Varla har en kropp hittats, meddelar polisen, enligt Dagens Nyheter/TT och GP.
Kommentar: Fortsätter följa. Se notering nedan.

Omvärldsbevakning 09.30

Explosion på fabrik i Gyttorp – en död
En person har omkommit efter en explosion på en fabrik i Gyttorp i Nora kommun under söndagsmorgnen. Fabriken tillverkar explosiva ämnen. Varför explosionen skett är ännu oklart. Det rapporterar bland andra SR P4 Örebro och Nerikes Allehanda.
Kommentar: Haft kontakt med MSB TiB. Anläggningen i Gyttorp är klassad som farlig verksamhet enligt 2:4 LSO

Anlagda bränder Kungsbacka
Det har brunnit på flera platser i Kungsbacka söder om Göteborg under natten mot söndagen. Polisen misstänker att bränderna är anlagda. Inga uppgifter om skadade personer, skriver GP.
Kommentar: För kännedom om det uppstår frågor eller oro.

SMHI varnar för gräsbrandsrisk
Risken för gräsbränder är i eftermiddag stor på Sydsvenska höglandet, i östra Svealand och lokalt i Jämtland.Under eftermiddagen och kvällen ökar nordostvinden och på flera av farvattnen runt Sverige väntas kulingvindar under kvällen och natten mot måndag, skriver SMHI.

Lördag 6 maj


Omvärldsbevakning 22.30

VMA Örebro har upphört
Det viktiga meddelande till allmänheten, VMA, som utfärdades på lördagsmorgonen på grund av en brand i Örebro upphörde på lördagskvällen vid 22.20-tiden. Det innebär att faran för allmänheten är över och rekommendationerna att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation inte gäller längre, skriver Sveriges Radio P4 Örebro.
Kommentar: Händelsen avslutad. Uppdaterade vår nyhet och delade på facebook och twitter.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppdatering VMA Örebrobrand
Allmänheten uppmanas vid 15:30-tiden på lördagen fortfarande att stänga fönster, dörrar och ventilation om de finns i närheten av brandröken, uppger SR P4 Örebro
Kommentar: Fortsätter följa

Många evakueras i Hannover efter bombfynd
Den tyska staden Hannover förbereder en massevakuering efter att bomber från andra världskriget hittats. Omkring 50 000 personer måste lämna sina hem på söndag morgon från kl 09.00, rapporterar bland andra Dagens Nyheter och SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Oklart om det berör svenskar på plats.

Omvärldsbevakning 09.15

Uppdatering VMA Örebro: Branden vid Rejmes bilhall är fortfarande inte under kontroll, rapporterar Sveriges radio P4.
Spridningsrisken bedöms inte som stor. Men flera närliggande vägar har spärrats av på grund av explosionsrisk. Sedan klockan 09.00 är bland annat riksväg 50 mellan Lillån och Hovsta avstängd, skriver Sveriges television.
Kommentar: Fortsätter följa. Delade Örebro kommuns information om branden på teckenspråk på twitter och facebook.

Brand utanför Kramfors i natt
Lutherska bönhuset i Bollstabruk i Kramfors kommun har brunnit ner under natten til lördagen. Räddningstjänsten fick larmet vid tre-tiden och när de kom till platsen var byggnaden helt övertänd. Ingen person uppges vara skadad, skriver SR Västernorrland. 
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor. Några kommentarer finns på vår facebook om att det varit ovanligt många bränder i landet på sista tiden.  

Omvärldsbevakning 08.00

VMA brand Örebro
Det brinner på Rejmes i Örebro. Brandröken kan vara giftig att andas in. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Räddningsledaren har utfärdat ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Den som känner obehag av röken kan uppsöka sjukvård, meddelar räddningsledaren. Trafikredaktionen vid SR P4 Örebro varnar också för att röken kan försämra sikten för bilister på riksväg 50 och på E18/E20 västerleden.
Kommentar: Publicerar nyhet på webben samt på twitter och facebook.

Fredag 5 maj


Omvärldsbevakning 21.10

Skogsbrand norra Uppland uppföljning
Skogsbranden ska nu vara under kontroll, uppger räddningsledaren för Svt Uppsala.
Kommentar: Se tidigare notering.

Omvärldsbevakning 15.50

Brand i avfallsanläggning i Jönköping uppföljning
VMA drogs tillbaka vid 13-tiden.
Kommentar: Ändrade nyheten och la till en kommentar i vårt fb-inlägg.

Stor skogsbrand i norra Uppland
Branden berör vid 15-tiden ungefär ett hektar skog sydväst om Östhammar, rapporterar Svt Uppsala. det finns inga uppgifter om att branden skulle hota boningshus. Det finns inga planer på ytrymningar i området.
Kommentar: Det är mycket torrt i markerna så det finns risk att branden sprider sig. Håller ett öga på händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.30

VMA - Brand i avfallsanläggning i Jönköping
Branden är i närheten av en större matvarubutik och det kan bli aktuellt att utrymma den då brandröken kan vara giftig, rapporterar SR P4 Jönköping. Räddningstjänsten uppmanar de som känner obehag av röken att gå inomhus.
Kommentar: Publicerar nyhet samt i sociala medier..

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting nytt att kommentera.

Torsdag 4 maj


Omvärldsbevakning 22.00

VMA Ronneby uppföljning
Faran över, säger räddningsledaren till SR P4 Blekinge.
Kommentar: Skriver om vår nyhet och lägger till en kommentar på fb.

Omvärldsbevakning 16.30

Viktigt meddelande till allmänheten i Ronneby, Blekinge län
Det brinner Angelskogstippen i Ronneby.
Kommentar: Kommunicerat i våra kanaler. Håll koll på eventuell avlarmning.

Omvärldsbevakning 14.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:30

Inget att notera.

Onsdag 3 maj


Omvärldsbevakning 21.20

Bil körde in i folkmassa på bilauktion i USA
Minst tre personer har dött och elva har skadats efter att en bil kört in i en folkmassa i Billerica, Massachusetts, rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio.
Händelsen ägde rum vid en bilauktion där en stadsjeep körde på flera människor och därefter kraschade in i byggnadens vägg. Polisen säger i ett uttalande att allt tyder på att det rör sig om en olycka, skriver The Boston Globe, enligt SR.
Kommentar: Inga uppgifter om att svenskar drabbats.

Omvärldsbevakning 16.20

Strejkvarsel för tågtrafiken
Seko varslar för i tågtrafiken, rapporterar Svt Nyheterna. Konflikten gäller hur LO:s låglönesatsning ska beräknas. Varslet är uppdelat i tre steg med början 12 maj, om inte parterna kommit överens innan dess.
Kommentar: Om varslet sätts i verket påverkas tågtrafiken.

Omvärldsbevakning 11.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Tisdag 2 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Kraftig rök efter brand i sågverk
Det brinner i sågverket i Sävar i Umeå kommun. Branden härjade först under tisdagseftermiddagen för att sedan få ny fart under kvällen, då den spred sig till en intilliggande byggnad, uppger P4 SR Västerbotten.  Räddningstjänsten tror inte att byggnaden kommer att kunna räddas.
Kommentar: Myndighetsmeddelande, inget VMA. Följer utifall läget skulle förvärras ytterligare.

Uppdatering ID-kontroller
Regeringen har beslutat att skärpa och stärka gränskontrollerna samt avveckla ID-kontrollerna vid Öresund. Besluten om både gränskontroller och ID-kontroller löper ut i dagarna. Det presenterade inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson vid en pressträff.
Kommentar: Se nedan.


Omvärldsbevakning 15.55

ID-kontroller väntas avskaffas
Enligt Sveriges Radios ekoredaktion planerar regeringen att inte förnya ID-kontrollerna mellan Danmark och Sverige då dessa löper ut den 4 maj. Kontrollerna infördes i januari 2016 för att kunna hantera det stora antalet asylsökande till Sverige och har sedan dess förlängts regelbundet. Enligt Sveriges Radio ska regeringen tillkännage beslutet klockan 16.30 idag tisdag.  
Kommentar: Vi noterar detta.   

Hårt väder runt Björkliden: Tjugotalet instängda i Låktatjåkkåstugan
Ett tjugotal personer är instängda i en stuga ovanför Björkliden efter ett snöoväder, uppger SVT Norrbotten. Det råder betydande lavinfara i området och E10 är för närvarande avstängd mellan Björkliden och Riksgränsen på grund av det hårda vädret. SVT Norrbotten rapporterar också att lavinprognostjänsten avslutas för säsongen den första maj. På grund av snöovädret har tjänsten hållits öppen en extra dag, uppger Naturvårdsverket i en intervju med SVT.
Kommentar: Noterar och följer fortsatt läget.

Södertälje och Nykvarn inför bevattningsförbud
På grund av låga vattennivåer inför Södertälje och Nykvarn bevattningsförbud från den 2 maj, meddelar Telge energi.
Kommentar: Vi har uppdaterat händelsesidan med länkar till kommunernas information och förtydligat vad ett bevattningsförbud innebär och har delat Nykvarns inlägg på Facebook.  

Omvärldsbevakning 13.00

Brand i Boden
Aftonbladet rapporterar att det brinner i ett industriområde i Boden och med kraftig rökutveckling i områdena omkring. Räddningsledaren uppmanar den som känner obehag av röken att gå inomhus. Enligt P4 Norrbotten är branden under kontroll.
Kommentar: Inget VMA har gått ut och branden är under kontroll. Inga åtgärder från oss i nuläget.

Fortsatt hög gräsbrandsrisk i stora delar av landet
SMHI fortsätter att varna för att risken för gräsbränder är stor under eftermiddagarna i inre och norra Götaland, i Svealand samt i snöfria områden i södra Norrland. SMHI:s prognos är att risken är fortsatt lika stor kommande dygn.
Kommetar: Fortsatt bevakning av läget.

Omvärldsbevakning 07:00

USA varnar för resor till Europa
Amerikanska utrikesdepartementet, Department of state, gick igår ut med en generell varning för att resa till Europa. Orsaken är enligt meddelandet att det finns risk för terrorattacker. Varningen gäller till den 1 september i år.
Kommentar: Kan eventuellt leda till frågor om hur Sverige ser på avrådan av resor till andra länder.

Måndag 1 maj


Omvärldsbevakning 21:00

Medierna har rapporterat om flertalet gräsbränder under helgen. Några av bränderna har lett till störningar som tågförseningar och avstängda vägfält. Dock inga större komplikationer än så, som vi känner till i nuläget.

Omvärldsbevakning 17:00

VMA i Järnforsen tillbakataget
Enligt Sveriges Radio är branden i Järnforsen fortfarande kraftig, men faran för allmänheten är enligt räddningsledaren över. Uppmaningen att gå inomhus gäller inte längre.
Kommentar: Automatiskt VMA borta av sig självt, uppdaterat på FB samt skrivit om nyhet.

Omvärldsbevakning 09:00

Stor lavinfara i Abisko/Riksgränsen i dag
Enligt lavinprognoser är det stor lavinfara, en fyra på den femgradiga skalan, i Abisko/Riksgränsen i dag. Det beror på nysnö i kombination med mycket hård vind. besökare uppmanas hålla sig borta från branta sluttningar.
Kommentar: Långhelg innebär att det kan pågå en del turism i området.