Vecka 19 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 maj


Omvärldsbevakning 22:40

Cyberattacken, uppföljning
Okänt hur IT-attacken började.
Fortfarande finns inget bekräftat enskilt e-postmeddelande som kan kopplas direkt till den skadliga koden, säger Peter Jonegård, tf chef på Cert.se på MSB enligt en TT-artikel som bland annat publicerats i Aftonbladet. Inte heller MSB:s internationella samarbetspartner har kunnat uppvisa ett e-postmeddelande som har satt igång viruset, skriver TT i artikeln. MSB hade under söndagen hoppats kunna gå ut med ett pressmeddelande med instruktioner om vad man ska tänka på när man kommer tillbaka till arbetsplatsen på måndag, men det finns alltså ingen sådan information att gå ut med. Nu jobbar Cert.se med att försöka ta reda på vilket annat sätt det kan ha spridits på.
Kommentar: För kännedom inför måndagsmorgonen då mängder av arbetsdatorer kommer att slås på. 

Världshälsoorganisationen, WHO, bekräftar ytterligare ett fall av ebola i Kongo-Kinshasa
Utöver det nya konstaterade fallet tros ytterligare 17 personer vara smittade och man försöker spåra 125 personer som kan ha varit i kontakt med de ebolasmittade personerna, skriver bland andra DN.  Utbrottet har skett i ett otillgängligt skogsområde i nordöstra Kongo-Kinshasa.
Kommentar: Smittspårningen befinner sig i en första kritisk fas innan man fått kontroll över spridningen. Kan väcka frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:20

Cyberattacken, uppföljning
Risk för spridning av IT-attacken måndag morgon
Många svenska medier (DN, SvT, SR) citerar uppgifter i BBC om att ransomwareattacken drabbat fler än 200 000 personer i 150 länder. Uppgifterna kommer från den europeiska polismyndigheten Europols chef Rob Wainwright, som också säger att Europol samarbetar med US Federal Bureau of Investigation för att finna de skyldiga. Antalet drabbade stiger i takt med att man upptäcker smittade datorer. Risken är också stor att antalet fortsätter att växa när människor återvänder till jobbet på måndag och sätter på sina datorer, säger Rob Wainwright i en intervju med den brittiska tv-kanalen ITV.
Kommentar: Medierna fortsätter skriva om cyberattackhotet och än kan inte faran blåsas över. 

Omvärldsbevakning 10:00

Inget nytt att rapportera.

Lördag 13 maj


Omvärldsbevakning 22:30

It-attacken, uppföljning
Med anledning av den it-attack som drabbat flera länder har polisens nationella operativa avdelning förhöjd beredskap, vilket bland annat innebär extra personal. På sin hemsida ger Polisen tips och rekommendationer för hur man som privatperson ska kunna skydda sig mot IT-attacker. Samtidigt rapporterar Aftonbladet alla trygghetslarm och rörelselarm på äldreboendet Ranliden i Falköping slogs ut under gårdagskvällen. Enligt uppgifter till tidningen ska detta vara kopplat till den stora it-attacken.
SVT uppger att över 300 000 svenskar redan har fått sina datorer kapade och hänvisar till en undersökning som it-säkerhetsföretaget Sentor gjorde före gårdagens världsomfattande it-attack.
Kommentar: Fortsätter att följa händelseutvecklingen. Har retweetat Polisens rekommendationer till allmänheten. La även en länk till Polisens rekommendationer i den tidigare publicerade nyheten.

Omvärldsbevakning 16:50

Virusattacken kan komma tillbaka efter helgen
Enligt uppgifter från datasäkerhetsbloggen Malware Tech har omkring 40 mål i Sverige drabbats av den stora it-attacken under det senaste dygnet, rapporterar SVT Nyheter. Uppgifterna gör gällande att datorer i Sverige fortfarande drabbas och MSB bedömer inte att faran är över. 
– Mycket talar för att viruset sprids med e-post. När folk kommer till jobbet på måndag finns en risk att fler som fått utskicket kommer att drabbas, säger Peter Jonegård.
Enligt DN har drabbade hittills redan betalat omkring 1,5 miljoner kronor i lösen i vad som av Europol beskrivs som den mest omfattande attacken hittills.
Kommentar: Fortsätter att följa. Många delningar på sociala medier men än så länge inte så många direkta frågor.

Kommunikationsproblem under terrordådet på Drottninggatan
Under terrordådet på Drottninggatan upplevde Räddningstjänsten i Stockholm stora problem med kommunikationssystemet Rakel, rapporterar Ekot. Detta innebar bland annat att delar av ledningen fick åka ner till centrum för att styra insatsen direkt på plats. Exakt varför kommunikationen inte fungerade för Räddningstjänsten är ännu inte klarlagt. Enligt MSB var det aldrig något problem med själva nätet under insatsen på Drottninggatan. 
Kommentar: Kan orsaka frågor och kritik från allmänheten.

Väktare beskjuten utanför boende för ensamkommande barn
Under natten ska en väktare vid ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Sjuntorp ha blivit beskjuten av en eller flera personer i en silvergrå Audi. Enligt P4 Väst ska det sedan en viss tid ha funnits en hotbild riktad mot boendet, vilket också var orsaken till att det fanns en väktare på plats under natten.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten, inte minst hos flyktingbarnen på boendet.

Kemikalieinspektionen varnar för hemmagjord slajm
Kemikalieinspektionen varnar för trenden med så kallat slajm – en slags geléartad lekdeg som blivit populär hos barn. Aftonbladet skriver att Kemikalieinspektionen har varit i kontakt med Giftinformationscentralen, som vittnar om några fall där barn fått utslag på kroppen efter att ha lekt med slajm. Orsaken är att en av ingredienserna i slajmet är lim och att barnens hud kan vara känslig mot vissa kemikalier som finns i limmet.
Kommentar: Kan orsaka oro hos vissa föräldrar. Även DN har tagit upp nyheten, så spridningen av denna information kan ses som stor.

Omvärldsbevakning 10:10

Cyberattacken, uppföljning
Enligt Ekot är det virus som drabbat organisationer världen över kopplat till en läcka från det amerikanska underrättelseorganet NSA. IT-säkerhetsföretaget Avast uppger att 99 länder har berörts av viruset. Värst drabbade ska Ryssland, Ukraina och Taiwan vara.
Dagens Nyheter rapporterar att en IT-säkerhetsexpert har lyckats slå hål på den ”nödbroms” som fanns inbyggd i viruset och att spridningen nu ska vara på väg att minska.
Kommentar: Kan verka lugnande för allmänheten att spridningen nu verkar vara på väg att minska.

Fredag 12 maj


Omvärldsbevakning 22:50

Minst 74 länder drabbade i storskalig cyberattack
Många medier, däribland Aftonbladet, Dagens Nyheter och SVT Nyheter, rapporterar om en synkroniserad cyberattack som ska ha drabbat minst 74 länder, däribland Sverige.
Det rör sig om viruset Wannacry, som låser datorerna så att användarna måste betala en lösensumma för att komma åt innehållet. I Storbritannien har många sjukhus angripits, medan de kända mål som drabbats i Sverige är Timrå kommun och koncernen Sandvik. På sin hemsida uppger Timrå kommun att  man har hittat källan och felet till viruset.
Kommentar: Har publicerat nyhet om attacken. Många delningar på sociala medier.

Omvärldsbevakning 16.30

Utbrott av Ebola i Kongo
Ett utbrott av blödarfebern ebola i Kongo-Kinshasa har bekräftats av Världshälsoorganisationen, enligt DN. Enligt landets hälsomyndigheter har nio personer insjuknat och minst en har dött. Utbrottet har skett i ett avlägset skogsområde i nordöstra Kongo-Kinshasa.
Kommentar: Kan leda till frågor.

Omvärldsbevakning 12.00

UD avråder från resor till Venezuela
UD har publicerat en avrådan från icke nödvändiga resor till Venezuela på grund av säkerhetsläget i landet. Minst ett trettiotal personer har dödats i samband med våldsamma motsättningar mellan regeringen och oppositionen. Svenskar på plats uppmanas att undvika folksamlingar.
Kommentar: Publicerat nyhet, delat på Twitter och Facebook.

Omvärldsbevakning 07.45

Trasig växel orsakar tågstopp söder om Stockholm
Problem med en växel vid Södra station orsakar förseningar för fjärr- och pendeltågstrafik sedan sextiden på morgonen. Prognos att felet ska vara avhjälpt kl 8.
Kommentar: Trafikverket har lagt ut ett meddelande. Väljer att inte publicera något Just nu eftersom felet väntas vara avhjälp inom kort.

Nödläget för zika avblåst av den brasilianska regeringen
Antalet fall av zika, och mikrocefali som en följdverkan av viruset, har minskat i hela Brasilien, meddelar landets regering som har informerat WHO om att man avblåser det nödläge som varit utlyst i landet sedan 2015.
Kommentar: Nyheten finns bland annat i BBC, SVT. För kännedom.

Torsdag 11 maj


Omvärldsbevakning 21.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Många smittade av campylobacter i färsk kyckling
Upp till trehundra personer i veckan rapporterats smittas med campylobacter. Siffran beskrivs som ovanligt hög av Folkhälsomyndigheten. Sjukdomen är allmänfarlig och smittspårningspliktig.
Myndigheten råder den som hanterar färsk eller fryst rå kyckling att vara noga med att tvätta händerna ordentligt och att se till att redskap och skärbrädor som använts inte används till annan mat. 
Kommentar: Campylobacter är en fråga som har bubblat tidigare och frågor kan uppstå kring vad branschen gör åt detta.

Krisstöd efter skjutning nära grundskola i Göteborg
Göteborgs stad meddelar att skolelever på Lövgärdesskolan hålls inne på grund av en dödsskjutning som har skett i närheten av skolan. Eleverna där går i årskurserna 4-9. Polisen har mer information om händelsen.
Kommentar: Noterar detta eftersom stadsdelen går ut med stöd till skolans elever. 

Omvärldsbevakning 08.00

Jordbävning i nordvästra Kina
Åtta personer miste livet vid en jordbävning  med styrkan 5,5 på Richterskalan i nordvästra Kina. Jordbävningen inträffade i Xinjangprovinsen på gränsen till Tajikistan. Svenska ambassaden i Peking uppmanar svenskar på resa i Xinjang att kontakta anhöriga.
Kommentar: Ingen publicering. Händelsen är hittills mycket lite uppmärksammad i svenska medier och ännu finns inga uppgifter om att svenskar påverkats.

Passagerare evakuerade efter timmar i tåg
300 passagerare satt fem timmar i ett strömlöst tåg i närheten av Järna i natt. Tåget som var försenat pga tågstoppet under onsdagskvällen avgick kl 22 i stället för 18.40, men fastnade sedan med ett tågfel på ett strömlöst ställe och alla försök att bogsera tåget misslyckades. Först vid tretiden i morse kunde passagerarna gå till fots fram till ett nytt tågset som förde dem vidare. 
Kommentar: Trafikverkets meddelande om det tidigare tågstoppet (se tidigare notering) togs bort under natten och Just nu är avpublicerat. 

Onsdag 10 maj


Omvärldsbevakning 22.30

Omfattande tågstopp söder om Stockholm
En brand på spåret mellan Stuvsta och Huddinge orsakade ett omfattande elfel vid 18.30. All trafik till och från centrala Stockholm stod helt stilla flera timmar, skriver bland annat SVT. Nu kan tågen åter passera på två av fyra spår. Trafikverket beräknar att förseningarna kommer att pågå åtminstone dygnet ut och alla fyra spår väntas tas i bruk tidigast klockan fem fredag morgon.
Kommentar: Publicerat en Just Nu. 

Omvärldsbevakning 16.25

Telefonhaveri uppges vara över
Det telefonhaveri som drabbade ett antal vårdcentraler under dagen ska enligt Region Uppsala nu vara löst. Det rapporterar P4 Uppland. Orsaken till haveriet ska ha varit en uppdatering som leverantören TDC, som är en del av Tele2, gjorde i natt.
Kommentar: Avslutar bevakningen av detta ämne då problemet verkar vara löst.

Amerikanska ambassaden varnar för kidnappningar i Filippinerna
Den amerikanska ambassaden i Filippinernas huvudstad Manila meddelar att man har "trovärdig information om att terroristgrupper kan försöka genomföra kidnappningar i provinsen Palawan, inklusive Puerto Princesa City och Puerto Princesa Subterranean River National Park". Det uppger Svenska Dagbladet. Sveriges ambassad i Manila uppmanar nu svenska boende och resenärer i Palawan att vara vaksamma och att följa rapporteringen i media samt lokala myndigheters råd och anvisningar.
Kommentar: Tog med eftersom den svenska ambassaden uttalat sig. Sedan 29 oktober 2007 har dock UD avrått svenska resenärer att besöka Filippinerna.

Omvärldsbevakning 11.30

Stora problem med att nå vårdcentraler via telefon
Flera offentliga och privata vårdcentraler i landet har drabbats av stora telefoniproblem. Enligt Karsten Holm, kommunikatör för Närhälsan i Västra Götaland, beror felet på tekniska problem i ett elektroniskt kösystem som många landsting använder sig av. Sveriges Radio, P4 Norrbotten,  P4 Väst, P4 Sjuhärad och P4 Göteborg rapporterar alla om att det har förekommit problem med att nå vårdcentraler via telefon. Region Uppsala uppger på sin webbplats att felsökning pågår och att man vid behov av snabba råd kan ringa 1177 eller använda e-tjänsterna på 1177.se.
Kommentar: Kan orsaka frågor och viss oro hos allmänheten. Retweetade Region Uppsalas tweet där man hänvisar till 1177.se.

Omvärldsbevakning 07.00

Ingenting att rapportera.

Tisdag 9 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Arbetare på kärnanläggning i USA undsatta efter tunnelkollaps
Enligt flera medier, bland annat Göteborgs-Posten har kärnanläggningen Hanford plutonium plant i den amerikanska delstaten Washington evakuerats efter en incident. Enligt uppgifter till The Independent och Washington Post har en kortare del av en tunnel i anläggningen rasat. Anläggningen används som förvaring av radioaktivt material och har kallats den giftigaste platsen i USA, rapporterar Sveriges Radio. Anläggningen bekräftar på sin webbplats att ett ras har skett i sektion av en tunnel där man förvarar kontaminerat avfall. Personalen ska vara undsatt men anläggningen ska enligt företaget inte vara evakuerad. Det finns enligt Hanfords presstalesman inte något tecken på att radioaktivt material läckt ut eller att människor skadats.
Kommentar: Vi följer rapporteringen om saken i amerikanska medier och Hanfordanläggningens externa kommunikation. 

Omvärldsbevakning 16.30

Lavin i franska Alperna
Tre personer har dött i en lavin i Bonneval-sur-Arc i franska Alperna, uppger flera medier bland annat SVT nyheter.  Enligt SVT rapporterar lokala medier att de omkomna, som var långfärdsskidåkare, drogs med av en lavin i Parc National de la Vanoise vid klockan 10 lokal tid.
Kommentar: Inga uppgifer om att svenskar drabbats.

Omvärldsbevakning 13.00

It-haveri inom vården i Stockholm
Stockholms läns landsting drogs på tisdagen med störningar i flera it-system, rapporterar DN. I över en timme hade både verksamhetens datorer och webbplatsen problem. Från 12:15 ska allt flyta normalt igen. 
Kommentar: Felet avhjälpt, men bra att känna till om det trots detta kommer frågor.

Omvärldsbevakning 06.50

Översvämningar i delar av Kanada
Sveriges ambassad i Kanada skriver på sin webbplats att kraftigt regn gett upphov till översvämningar i provinserna Ontario, Quebec, New Brunswick och Nova Scotia. CNN skriver att tre människor saknas efter översvämningar i Quebec och British Columbia.
Kommentar: Följer

Måndag 8 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.58

Bussolycka
En Västtrafik-buss har vält på riksväg 40 mellan Borås och Göteborg, skriver Aftonbladet.se. Räddningstjänsten uppger att 17 personer befann sig ombord på dubbeldäckaren. Det handlar det om mindre skador, som skrubbsår och liknande. Några av passagerarna är chockade, enligt SR.
Kommentar: Kan väcka frågor, delvis eftersom det påminner om dödsolyckan i Härjedalen för några veckor sedan.

Omvärldsbevakning 08.00

Skolan brann i Partille
Natten till måndagen började det brinna i Vallhamra skola i Partille utanför Göteborg. Polisen misstänker att branden är anlagd. Det är oklart hur branden uppstod. Det finns inte heller några uppgifter om att någon ska ha blivit skadad, det rapporterar SR, SVT och GP.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.