Vecka 2 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Ordkrig kring tåg mellan Serbien och Kosovo
BBC skriver om en eskalerande motsättning mellan Serbien och Kosovo. Serbiens president Tomislav Nikolic anklagar Kosovo för att vilja ha krig, efter att ett serbiskt tåg målat i de serbiska färgerna och med texten "Kosovo är Serbien" hindrats från att passera Kosovos gräns. Kosovo betraktar tåget som en provokation. Incidenten ökar bland annat spänningarna mellan kosovaner och kosovoserber i Kosovo.
Kommentar: Behöver inte bli mer än en incident. Krisinfo följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att kommentera.

Lördag 14 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att kommentera.

Fredag 13 januari


Överlämning 23.00

Det har varit en mycket lugn dag och kväll. Värt att notera kan ändå vara att många människor i Malmö verkar känna en oro och frustration över våldet i staden, sedan en sextonårig pojke sköts ihjäl under gårdagen. Under kvällen hölls en minnesstund för pojken i Rosengård. 

Omvärldsbevakning 22.40

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.00

Kraftig brand i sjuvåningshus i Rinkeby
Flera medier, däribland Aftonbladet och Dagens Nyheter, rapporterar om en kraftig brand i ett sjuvåningshus i Rinkeby. Enligt räddningstjänsten är byggnadens vind övertänd och det finns risk för att branden sprider sig neråt i fastigheten. Alla boende i huset har evakuerats och polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Släckningsarbetet väntas pågå under hela fredagen.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 12 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Hårt tryck på svenska akutmottagningar
Flera sjukhus i Sverige har tvingats gå in i stabsläge på grund av den rådande influensasäsongen, rapporterar SVT Nyheter. Väntetiden på akutmottagningen har varit uppemot 40 timmar på Södersjukhuset i Stockholm. Även på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge har trycket varit hårt under de gångna helgerna, liksom på sjukhus i Västerbotten och Norrbotten. På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg beskriver personalen situationen som ohållbar. 
Kommentar: Läget verkar förvisso ha varit värst under julhelgerna när personal har varit ledig, men värt att hålla ett öga på eftersom situationen beskrivs som ohållbar och flera sjukhus på sistone har tvingats gå i stabsläge.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

TBC-test
Omkring 200 anställda på landstinget i Värmland ska undersökas för att se om de har smittats av tuberkulos. Orsaken är att en 70-årig kvinna som avlidit visat sig ha sjukdomen, skriver Aftonbladet.se.
Kommentar: Kan väcka en viss oro med vårdpersonal som kan bära smitta, därför värt att notera.

Ovädret
Ovädret rör sig norrut, nu återstår klass 2-varning för norra kvarken och Västerbottens läns kustland. Enligt Västerbottens-Kuriren är väglaget dåligt och en del problem rapporteras.
Kommentar: Dramatiska bilder på havsis som gungar norröver, men några allvarliga olyckor har inte inträffat.

Omvärldsbevakning 08.00

Oväder i Sverige
Ingen större förändring av varningsläget i norr (se notering nedan) och inga stora samhällsstörningar fram till nu. I övrigt inget nytt att kommentera.

Onsdag 11 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Oväder i Sverige
Enligt SMHI har ovädret i stort sett dragit bort i söder. I norr däremot, särskilt i östra Ångermanland och den södra delen av Västerbottens kustland, väntas snö och blåst med lokalt upp till 30 cm snö fram till torsdag eftermiddag/kväll. Vattenståndet stiger också längs ostkusten, från Ålands hav norrut, med klass 2-varning från Norra Bottenhavet. I övrigt inget att kommentera ur krisperspektiv.

Omvärldsbevakning 16.45

Oväder i Sverige
Varningsläget förändras och nu har klass 2-varningar tillkommit för norra Kvarken och Bottenviken för mycket högt vattenstånd. Valde att inte göra någon ny publicering eftersom vi förlitar oss på att läsarna gå rakt på SMHI:s varningssida. Trafikstörningar rapporteras från flera håll i landet där ovädret drar fram.

Europaväder
Extrem kyla har krävt dödsoffer i de centrala och östra delarna av Europa den senaste tiden. Några köldrekord är det dock  i allmänhet inte fråga om, enligt SMHI.
Kommentar: Värt att följa om extremvädret fortsätter eller förvärras.

Omvärldsbevakning 14.45

Ovädret som drabbar flera delar av landet orsakar nedfallna träd, inställda tåg, besvärligt väglag och drivbildning. Destination Gotland ställer in turer och Trafikverket stoppar tåg. SMHI utfärdade klass 2-varningar för östra Västernorrland och södra Västerbottens kustland i förmiddags.

Omvärldsbevakning 08.00

Ännu tycks ovädret i södra och västra Sverige inte ha orsakat några större störningar. Uppdaterade vår nyhet om klass 2-varningen med Trafikverkets nyhet om stängning av fyra järnvägssträckor i södra och västra Sverige från midnatt natten till i dag. Se även omvärldsbevakningen nedan.

Tisdag 10 januari


Omvärldsbevakning 22:00

Trafikverket stänger järnvägssträckor i södra och västra Sverige
Trafikverket stänger fyra sträckor under onsdagen och en bit in på torsdagen på grund av klass 2-varningen för snöfall och blåst med risk för kraftig drivbildning. De aktuella sträckorrna är Uddevalla–Strömstad, Varberg–Borås, Jönköping–Halmstad och Nässjö–Vaggeryd. Stängningarna varierar lite i tid.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 12:00

Varning för snöfall och drivbildning
SMHI utfärdade under tisdagen en klass 2-varning för snöfall och kraftig drivbildning i Västra Götalands, Hallands, Jönköpings samt västra delen av Kronobergs län. Varningen gäller för onsdagen den 11 januari och beror på att det väntas bli kraftigt snöfall, i kombination med hårda vindbyar. Snön kan vara ganska blöt och tung, skriver SMHI.
Kommentar: Publicerat nyhet och lagt ut information i våra sociala kanalerFöljer väderutvecklingen. 

Brand i Rosersberg stoppar tågen
Det brinner sedan tio-tiden i en verkstad i Rosersberg utanför Märsta i Stockholms län. Brandförsvaret har nu valt att stoppa tågtrafiken förbi huset. Orsaken är att det finns gasflaskor i det brinnande huset. Det finns inga uppgifter om personskador uppger Sveriges Radio P4 Stockholm.
Kommentar: Inget VMA, men följer händelsen.


Omvärldsbevakning 08:00

Kyla i Europa har krävt minst 20 människoliv
Kall luft har lamslagit stora delar av Europa under den gångna helgen. Under måndagen fortsatte kylan, som hittills har krävt mer än 20 personers liv. Några av de konsekvenser som kylan har medfört är att flyg har ställts in, att Bosporen är stängd för alla fartyg och att kilometer av vattenledningar har frusit, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: För kännedom. Sverige mindre drabbat än övriga Europa på grund bättre rustning för hård kyla.

SMHI varnar för kuling och snöfall
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kuling i alla hav som omger Sverige. Man varnar även för snöfall som kan ge kraftig drivbildning i delar av Västra Götalands län, Kronobergs län, Jönköpings län samt Hallands län. 
Kommentar: För kännedom.

Vattnet i Bredaryd avstängt
P4 Jönköping rapporterar om att allt vatten i Bredaryd har varit avstängt sedan 01:30-tiden inatt på grund av en vattenläcka. För närvarande håller läckan på att lagas men det finns ingen prognos för när arbetet är klart eller någon uppgift över hur många hushåll som berörs.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 9 januari


Omvärldsbevakning 22:40

MSB presenterar rapport om svenskars syn på samhällsskydd
MSB har presenterat en rapport där man visar hur svenskar ser på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar. Rapporten, som går under namnet ”Opinioner 2016”, visar bland annat att 58 procent anser att det är troligt att en terrorattack inträffar i Sverige under de närmaste fem åren och att 73 procent känner mycket eller ganska stor oro för den politiska situationen i världen. Nio av tio tillfrågade tycker dock fortfarande att Sverige är ett bra land att bo i, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.35

Översvämningarna i Thailand uppföljning
Nära en miljon människor har drabbats av de omfattande översvämningarna i Thailand, rapporterar Svt. Det finns svenskar i de drabbade områdena. Det finns dock inga uppgifter om skadade svenskar.
Sveriges ambassad i Bangkok uppmanar svenskar som befinner sig i de drabbade områdena att kontakta sina researrangörer för aktuell information om läget.
Kommentar: Följer läget.

Omvärldsbevakning 13.45

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.10

FRA: Utländska IT-spioner förbereder attacker mot svensk infrastruktur
Utländska IT-spioner har gjort förberedelser för att slå ut svensk infrastruktur som elnät och kommunikationssystem, avslöjar Försvarets Radioanstalt (FRA) för SVT. Om det svenska elsystemet slås ut skulle konsekvenserna bli dramatiska, hävdar Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät. Samtidigt hävdar Richard Oehme, chef för verksamheten cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet på MSB, att samhället idag är mer sårbart än tidigare på grund av att vi är mer beroende IT-system, telekommunkiationssystem och energiförsörjning. Det rapporterar SVT.
Kommentar: Kan orsaka frågor och oro hos allmänheten.

Minst fyra döda efter lastbilsattack i Jerusalem
Minst fyra personer dödades när en lastbil körde in i människor som gick av en buss i Jerusalem, rapporterar SVT. Enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som under söndagen gjorde ett uttalande om händelsen, var lastbilsföraren en anhängare till terrorgruppen IS. Svenska utrikesdepartementet har inte fått in några rapporter om skadade svenskar, säger en medarbetare på UD:s pressjour.
Kommentar: För kännedom.