Vecka 20 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 maj


Omvärldsbevakning 22.20

Stor risk för skogs- och gräsbränder
Under söndagen bröt flera skogsbränder ut runt om i södra Sverige, sammanfattat i en artikel från TT som återgavs i flera medier, bland andra GP. Samtliga bränder är under kontroll. SMHI varnar för skogsbrand i stora delar av Götaland och Svealand och för gräsbränder i Västerbottens och Norrbottens inland och kustland.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.45

Ingen mjältbrandssmitta hos den döda kon
Resultatet av provtagningen på den döda kon i Vimmerby (se notering nedan) visar att det inte handlar om mjältbrand, skriver SvT.
Kommentar: Bevakningen slut..

Omvärldsbevakning 10.45

Myndigheter uppmanar allmänheten att snåla på vattnet
Nio myndigheter, bland andra Havs- och vattenmyndigheten och SGU, gick under helgen ut med en gemensam uppmaning till allmänheten att spara på dricksvatten (mfl sparråd) för att förhindra dricksvattenbrist i sommar. Sedan hösten 2015 har stora delar av södra Sverige fått 100-200 mm mindre nederbörd än normalt, skriver myndigheterna, och grundvattennivåerna är de lägsta på många år. Särskilt lågt är det just nu i östra Sverige från Blekinge till Västernorrland och i de inre delarna av Götaland. Om den här sommaren blir lika torr som den förra riskerar vattenbristen bli den värsta på över 100 år, skriver myndigheterna.
Kommentar: Undertecknande myndigheter är Havs- och vattenmyndigheten, SMHI, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Länsstyrelserna, MSB, Naturvårdsverket, SGU och Skogsstyrelsen. Några medier, bland andra SR har skrivit om myndigheternas uppmaning.
Delade Havs- och vattenmyndighetens tweet och uppdaterade länklistan på Krisinfos händelsesida om Vattensituationen 2017. Uppdaterade Temablocket med Tema Vattensituationen.

Misstänkt mjältbrand i Småland
En död ko har hittats i Vimmerbytrakten och misstankar finns att det kan röra sig om mjältbrand.
Länsstrelsen har tagit prover och väntar svar från Statens veterinärmedicinska anstalt under söndagen, rapporterar nyhetssajten Höglandsnytt.
Kommentar: Övriga medier, bland andra DN och Omni citerar Höglandsnytt. Fortsätter bevaka eventuell publicering av myndigheter.

Lördag 20 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Fredag 19 maj


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Kommentar: Inget nytt att rapportera.

Uppdatering urspårat godståg 14.45

Räddningstjänsten uppger att inget läckage skett och att de kommer att lämna platsen inom kort. Vid 14-14.15-tiden kunde tågtrafiken släppas på igen, rapporterar SVT Nyheter Väst.
Kommentar: Läget är under kontroll, vi avslutar bevakningen av händelsen.

Omvärldsbevakning 14.15

Godståg fyllt med gasol har spårat ur i Göteborg
SVT Nyheter Väst rapporterar om att ett godståg spårat ur vid Sävenäs rangerbangård i Göteborg. All tågtrafik mellan Göteborg och Stockholm har stoppats.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 13.00

Meddelande om höga temperaturer under helgen
SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer. Meddelandet innebär att det väntas höga temperaturer på 26 grader eller mer, tre dagar i följd.
Kommentar: Informationen riktar sig främst till vården och riskgrupper. Vi har lyft fram förklarande text på startsidan med länk till basinformation om höga temperaturer.

Omvärldsbevakning 7.30

Inget nytt att notera.

Torsdag 18 maj


Omvärldsbevakning 22.30

Tidigare förseningar i tågtrafiken: problemen är åtgärdade och trafiken är nu åter igång.

Bil körde in i människor på Times Square i New York
Minst en person dödades och flera skadades när en personbil körde in i fotgängare vid Times Square i New York, uppger SVT. Polisen i New York tror inte att händelsen är terrorrelaterad, föraren har tidigare dömts för rattfylleri.
Kommentar: För kännedom.

Våldsamma protester i Aten
Under torsdagskvällen har Aten drabbadats av våldsamma protester utanför parlamentet och bensinbomber har kastats mot kravallpoliser, uppger SR Ekot/TT/Reuters. I parlamentet pågår en omröstning om planerade åtstramningar för att Greklands långivare ska gå med på att betala ut nya nödlån. Svenska ambassaden i Aten uppmanar besökare att vara försiktiga vid eventuella folksamlingar, särskilt i centrala Aten.
Kommentar: Den senaste veckan har Grekland drabbats av flera strejker och demonstrationer. Krisinfo följer då det kan finnas en del svenska turister i området. 

Omvärldsbevakning 16.45

Mässlingsfall i Västra Götaland
Smittskydd Västra Götaland utreder ett säkerställt fall och ett misstänkt fall av mässling. Det skriver Västra Götalandsregionen på sin webbplats. Båda fallen uppges ha smittats i Fyrbodalsområdet, varav en person kan ha smittats i vårdmiljö. Smittskydd Västra Götaland har ägnat sig åt smittspårning och skriver att det finns risk att nya fall kan tillkomma, samt att det är viktig med ökad uppmärksamhet.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Stora tågförseningar
Det råder stora tågförseningar på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Det rapporterar Trafikverket sent på eftermiddagen. Förseningarna berör Västra och Södra stambanan. Förseningarna på båda sträckorna beror bland annat på rälsbrott som beräknas vara reparerade vid 20-tiden, enligt Trafikverket.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14.00

Stopp på Essingeleden
Under morgonen orsakade ett oljeutsläpp på Essingeleden i Stockholm långa köer, vilket SR P4 Stockholm och andra medier rapporterade om. Utsläppet inträffade i samband med ett vägarbete. Tre av fyra körfält fick stängas av i flera timmar under saneringsarbetet. Strax före klockan 10 var alla körfält på Essingeleden öppna igen, enligt SR P4 Stockholm.
Kommentar: Fick kännedom om händelsen vid 8.30. Påverkade framkomligheten i Stockholm. Beslöt att inte publicera nyhet, då vi bedömde att det inte var en allvarlig samhällsstörning.

Hävt bevattningsförbud i Örebro kommun
Örebro kommun häver bevattningsförbudet med omedelbar verkan, skriver kommunen på sin webbplats.
Kommentar: Har kontrollerat att informationen på vår sida om vattensituationen 2017 är aktuell. Länken till Örebro kommun leder till dagens artikel om att förbudet upphävs.

Omvärldsbevakning 07:50

Explosionsrisk vid ladugårdsbrand på Varaslätten
SVT Nyheter Väst och P4 Skaraborg rapporterar om att det brinner i en lada på Varaslätten och att branden har spridits till intilliggande fordon. Enligt räddningstjänsten föreligger det explosionsrisk eftersom det ska finnas gasflaskor i ladan. Med anledning av detta är länsväg 2548 helt avstängd mellan Lillegården och Arentorp. Avstängningen beräknas kvarstå ungefär ett dygn framåt.
Kommentar: För kännedom. Påverkar bilister.

Onsdag 17 maj


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Förlängt undantagstillstånd i Tunisien
Tunisiska myndigheter bekräftar att undantagstillståndet, som gällt i landet till och med 16 maj 2017, förlängs ytterligare en månad, skriver Sveriges Ambassad i Tunisien.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.15

Två bränder vid flyktingboenden i Småland under natten
Under natten mot onsdag utbröt en storbrand i en träbyggnad intill ett asylboende i Växjö. Cirka 200 personer från boendet fick evakueras, skriver Aftonbladet. Räddningstjänsten uppmanade boende i området att stanna inne och stänga sina fönster och polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.
Samtidigt rapporterar P4 Kalmar om en brand vid ett annat flyktingboende i Målilla under natten. Även där fick personerna på boendet evakueras. Polisen misstänker att det rör sig om en mordbrand.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Flera evakuerade efter brand i Borrby
Under natten till onsdag fick flera personer evakueras sedan en brand utbrutit i ett flerfamiljshus på Järnvägsgatan i Borrby. Det är andra gången på två veckor som det brinner i en fastighet på Järnvägsgatan, uppger P4 Kristianstad. Polisen rubricerar branden som mordbrand.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten, speciellt då det har brunnit på samma gata tidigare i maj.

Höjd säkerhet vid 17 maj-firande
Årets 17 maj-firande i Oslo är omgärdat av extra stort säkerhetsarbete, med anledning av att terrorhotsnivån i Norge höjdes den 9 april. För att minska risken för attentat med tunga fordon sätter man i Oslo i dag upp tillfälliga hinder på flera gator. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 16 maj


Omvärldsbevakning 22.20

Bredbar leverpastej återkallas
Livsmedelsverket meddelar att ICA återkallar bredbar leverpastej med bäst före datum 2017-06-12. Orsaken är att konserveringsmedlet nitrit saknas i leverpastejen vilket kan orsaka förkortad hållbarhetstid.
Kommentar: Relativt stor spridning av nyheten, då TT har gått ut med den. Kan orsaka viss oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.00

Drönare flög över riksdagshuset - en man gripen
Under tisdagseftermiddagen omhändertog Polisen en person som kopplas till en drönarflygning över riksdagshuset, skriver DN och Aftonbladet. 
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 13.10

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Måndag 15 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att tillföra.

Omvärldsbevakning 14.30

Cyberattacken
Cyberattacken med Ransomware tycks bromsa in, rapporterar BBC.  I Sverige har effekterna hittills varit lindriga, enligt SR.
Kommentar: Inget stort intresse i riksmedier längre. Har uppdaterat nyheten med några länkar.

Omvärldsbevakning 08:00

Cyberattacken, uppföljning
Microsoft kräver digital Genevekonvention
Microsoft är mycket kritiskt mot de myndigheter som samlar på sig sårbarheter i it-system, som den i Windows, som upptäckts av amerikanska NSA men som hemlighölls, skriver DN. Utpressningsviruset Wannacry bygger på en sårbarhet som USA:s underrättelseorgan NSA hittat och utvecklat ett hackerverktyg av. Men verktyget tros ha stulits och läckts för en månad sedan och därefter utnyttjats för en kriminell attack som den vi ser nu. Microsofts chefsjurist Brad Smith likställer ”läckta cybervapen” med om USA:s militär skulle bli bestulna på Tomahawkrobotar.
Kommentar: För kännedom.