Vecka 21 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 maj


Omvärldsbevakning 22.20

VMA Sandviken uppföljning
Faran över, meddelar räddningstjänsten. VMA återtaget.
Kommentar: Skriver om vår nyhet och skriver en kommentar till vårt fb-inlägg.

VMA Slite uppföljning
Faran för giftig brandrök ska nu vara helt över, meddelar räddningstjänsten.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet igen. Se även tidigare anteckningar.

Brand Jönköpings län
Det brinner i en torvmosse i Bredaryd, Jönköpings län, rapporterar SR P4 Jönköping. Ett hundratal brandmän hanterar händelsen. Röken sprider sig i stora delar av omgivningen men räddningstjänsten har inte uppfattningen att människor besväras av den. Det ska inte heller finnas någon spridningsrisk till bebyggelse.
Kommentar: För kännedom. Följer i fall branden sprider sig.

Fortsatt stor brandrisk i hela landet
Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i större delen av södra Sverige. Risken för gräsbränder är lokalt stor i mellersta och norra Norrland. Det framgår av SMHI:s varningar. SR rapporterar om ett flertal bränder under söndagen.
– Skogsbränder brukar komma på sensommaren. Att det är så här tidigt i maj är rätt ovanligt. Samtidigt är det det här som klimatforskare har varnat för, att ett förändrat klimat kommer ge oss en längre skogsbrandssäsong, det säger Jan Wisén, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till Svt Nyheterna.
Kommentar: Med anledning av bränderna under de senaste dagarna. Fler kan vara att vänta.

Omvärldsbevakning 19.00

VMA Västerås uppföljning
Branden under kontroll och VMA tillbakadraget.
Kommentar: Skriver om vår nyhet och skriver en kommentar till vårt fb-inlägg.

Omvärldsbevakning 16.10

VMA Sandviken
Brand i torvtäkt med kraftig rökutveckling. Alla i närheten uppmanas hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på sociala medier. Följer.

Omvärldsbevakning 15.00

Oljespill på väg mot västkusten
Kustbevakningen arbetar just nu med att ta hand om ett oljeutsläpp som är på väg mot Västkusten.
– Besättningen på fartyget ser inga större fält olja, utan plockar upp spridda oljeklumpar, säger räddningsledare Ulrika Nilsson. Utsläppets spridning gör det svårt för oss att uppskatta den totala mängden, men vi gör vårt yttersta för att ingen olja ska nå land och sätter in det resurser som krävs.
Det var i går som tjockoljan läckte ut vid bunkring av ett fartyg i danska Skagen.
Kommentar: Flera medier rapporterar om händelsen och det kan komma frågor från allmänheten.

VMA Västerås uppdatering
Det brinner fortfarande och uppmaningen om att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation gäller fortfarande. SR P4 Västmanland rapporterar att det är en stor räddningsinsats och att räddningstjänsten arbetar för att branden inte ska sprida sig till intilliggande bensincistern.
Kommentar: Fortsätter följa.

Varuhus i Köpenhamn utrymt efter bombhot
Varuhuset Magasin du Nord vid Kongens Nytorv i centrala Köpenhamn har utrymts efter ett bombhot, rapporterar flera medier.
Även tunnelbanestationen Kongens Nytorv är stängd (men i övrig ska tunnelbanan gå som vanligt).
– Vi har ett misstänkt föremål som vi håller på att undersöka, säger Michael Andersen, vakthavande befäl på Köpenhamnspolisen till Svt Nyheterna.
Kommentar: För kännedom då många svenskar kan beröras.

Omvärldsbevakning 12.00

Branden på Cementa uppföljning
VMA nu borttaget. Både på vår sajt och på SR och Svt.
Kommentar: Skrev om nyheten i morse och det håller till på måndag.

VMA Västerås
Brand med kraftig rökutveckling i hamnområdet. VMA utfärdat.
Kommentar: Publicerade nyhet och på sociala medier. Följer.

Omvärldsbevakning 08.30

Branden på Cementa uppdatering
Prognosen är att den giftiga röken från branden på Cementa i Slite, som utbröt i onsdags, kommer att fortsätta resten av helgen. Fortsatt VMA men med tillägget att det går bra att gå ut om man kan undvika röken samt att det är viktigt att inte få in den giftiga röken i bostaden.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet. Se även tidigare anteckningar.

Lördag 27 maj


Omvärldsbevakning 21.45

Skogsbrand i Garphyttan
En kraftig skogsbrand har pågått under lördagen utanför Garphyttan väster om Örebro.Det finns inga uppgifter om att någon skadats i branden, enligt SR och NA.
Kommentar: För kännedom. Enligt de senaste rapporterna är branden under kontroll.

Hundratusentals hemlösa efter oväder på Sri Lanka
Närmare en halv miljon människor har tvingats lämna sina hem. Många saknas eller är skadade. Fler än hundra människor har omkommit, främst i jordskred, efter regnoväder i Sri Lanka de senaste dagarna. Det rapporterar bland andra SVT.
Kommentar: För kännedom. Populära turistområden är drabbade. Inga uppgifter om döda eller skadade svenskar.

Omvärldsbevakning 15.15

Brittiskt flygbolag ställer in flyg
British Airways ställer in alla flighter från flygplatserna Heathrow och Gatwick fram till i kväll lördag, på grund av ett datahaveri. Det rapporterar flera brittiska medier, bland dem BBC. Här skriver British Airways på twitter om läget.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka relativt många svenskar.

Sänkt nivå för terrorhot i Storbritannien
Storbritannien sänkte under lördagen terrorhotsnivån från ”kritisk” till ”allvarlig” – samma nivå som före terrordådet i Manchester tidigare i veckan. Det rapporterar brittiska medier, till exempel BBC.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka svenskar

Omvärldsbevakning 09.05

Fortsatt brandrisk i södra Sverige - och snöfall i norr
Det varma och torra vädret i söder gör att risken för skogsbränder är stor eller mycket stor i större delen av södra Sverige och lokalt i Gävleborgs län, skriver SMHI. Det finns också en klass1-varning för höga flöden i norr samt snöfall i Norrbottens inland och fjälltrakter. 

Fredag 26 maj


Omvärldsbevakning 22.05

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

Flera bevattningsförbud införs i dag
De låga grundvattennivåerna gör nu att Karlstads kommun utfärdar bevattningsförbud i Ulvsby. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande.
För att inte riskera att det blir vattenbrist i Sölvesborg införs bevattningsförbud, meddelar kommunen, enligt SR P4.
Vingåkers kommun inför också bevattningsförbud och uppmanar invånarna att vara sparsamma med vattnet.Orsaken är en vattenläcka som Sörmland vatten ännu inte hittat och vattennivån i vattentornen sjunker, skriver kommunen.

Eldningsförbud i dag i Stockholms och Dalarnas län
Från och med i dag fredag råder det eldningsförbud i hela Stockholms län har Länsstyrelsen beslutat.Orsaken är stor brandrisk i skog och mark.
Även i Dalarnas län råder eldningsförbud från och med idag, rapporterar SR P4.
Kommentar: Ett flertal förbud mot bevattning och eldning rapporteras idag. Risken för skogs- och gräsbränder är fortsatt hög i stora delar av landet. Se notering nedan.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget nytt att notera.

Torsdag 25 maj


Omvärldsbevakning 22.15

Branden på Cementa, uppdatering
P4 Gotland rapporterar att räddningstjänsten nu lämnat branden på Cementa i Slite. Fortfarande uppmanas dock de närboende att hålla sig inomhus om röken ligger på. Region Gotland meddelar samtidigt att det infocenter man öppnade i Slite tidigare under dagen har stängts då behovet av information inte längre bedöms finnas.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Har uppdaterat nyheten ytterligare en gång och länkat till Region Gotlands uppdatering på sociala medier.

Risk för gräsbrand i nästan hela landet
SMHI varnar för att gräsbrandsrisken är stor i nästan hela landet. I södra Sverige kan risken lokalt vara mycket stor, uppger Göteborgs-Posten. Enligt SVT Nyheter har samtliga kommuner i Sörmland infört eldningsförbud.
Kommentar: Fortsätter att följa. Det har rapporterats om en del mindre bränder, men ingen stor nog att orsaka någon större förödelse i landet.

Omvärldsbevakning 16.05

Branden på Cementa, uppdatering
P4 Gotland rapporterar att vinden har kantrat lite och nu ligger ner mot samhället. VMA:t kvarstår och boende i området uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster på grund av den giftiga brandröken.
Region Gotland meddelar att man har öppnat ett informationscenter i Solklintshallen i Slite, där man kan få veta det senaste om hur branden på Cementa påverkar allmänheten.  Region Gotland, Polisen Gotland, Röda Korset, ambulans och personal från Cementa uppges finnas på plats för att svara på frågor och hjälpa till.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Har uppdaterat nyheten samt delat Region Gotlands Facebook-inlägg om informationscentret.

Omvärldsbevakning 09.20

Misstänkt bomb sprängd av polisen i Manchester
Under natten genomförde brittisk polis en sprängning av en misstänkt bomb som hittades i södra Manchester under räder kopplade till dådet, rapporterar Sveriges Radio. Samtidigt uppger polisen i Manchester på Twitter att ytterligare två män gripits med misstänkta kopplingar till måndagens terrordåd gripits under torsdagsmorgonen. Det innebär att nu totalt åtta män är gripna.  Hotnivån för terrorattacker i Storbritannien har höjts till den högsta på en femgradig skala.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten och svenskar på plats i Storbritannien.

Explosionsrisk i fastighet utanför Smedjebacken
Under natten till torsdagen brann en villa ner utanför Smedjebacken i Dalarna, skriver Aftonbladet. Enligt Polisen ska det finnas acetylenflaskor inne i fastigheten som riskerar att explodera. Med anledning av det har Trafikverket valt att spärra av riksväg 66 mellan Österbo och cirkulationsplats Smedjebacken i båda riktningarna.
Kommentar: För kännedom. Påverkar bilister.

Våldsamma protester i Brasilien
I Brasiliens huvudstad Brasília uppges 49 personer ha skadats efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Våldsamheterna ska ha brutit ut efter det att uppskattningsvis 35 000 demonstranter tågade mot presidentpalatset med krav på president Michel Temers avgång. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor hos svenska turister i Brasilien.

Onsdag 24 maj


Omvärldsbevakning 23.40

Kraftig brand i cementfabrik på Gotland
Det rasar en kraftig brand i Cementas fabrik i Slite på Gotland. Räddningstjänsten hade under onsdagskvällen ännu inte kontroll över branden, skriver Aftonbladet. Tidigare under kvällen gick myndigheterna ut med ett VMA till allmänheten i Slite, där alla i området uppmanades gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Har gjort en nyhet om VMA:t. Än så länge inte så många frågor kring det.

Turistattraktioner i London stängda efter hot om ytterligare terrordåd
Dagens Nyheter rapporterar om att vissa av Londons turistattraktioner, däribland Westminsterpalatset, hölls stängda under onsdagen efter en varning om att ytterligare terrorattacker skulle kunna vara förestående. Enligt CNN är det polisen som har manat till försiktighet med att hålla turistattraktionerna öppna.
Kommentar: För kännedom till svenska turister i London. Kan orsaka oro och frågor.

Eldningsförbud i flera kommuner
P4 Västmanland rapporterar att det från och med idag råder därför eldningsförbud i kommunerna Västerås, Hallstahammar, och Surahammar samt i Eskilstuna och Strängnäs. Förbudet gäller tills vidare och risken för bränder är mycket stor.
Kommentar: Kan orsaka frågor från allmänheten. Även SMHI varnar för gräsbränder i stora delar av landet.

Omvärldsbevakning 18.00

Utbrottet av campylobacter i Sverige har minskat något, men antalet sjukdomsfall i Sverige är fortfarande fler än vanligt, uppger Folkhälsomyndigheten för ATL/TT/Aftonbladet. Dessutom väntas antalet smittade öka igen framöver, då campylobacter är en säsongssmitta som brukar öka på sommaren.

Ebola-epidemin i Kongo-Kinshasa har fått grannländerna Rwanda, Tanzania och Uganda att höja beredskapen, skriver SR Ekot på nätet. Utbrottet har ökat i omfattning, med 37 konstaterade fall varav fyra avlidna, uppger Ekot. 

En stor polisinsats bevakar kvällens Europa League-final i Friends arena i Solna. Matchen omgärdas av ett stort säkerhetsarrangemang, skriver TT/Aftonbladet. Tidigt på eftermiddagen beskrevs stämningen som god och dittills utan bråk.

Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 12.30

Fortsatt fokus på dådet i Manchester i medierna. Ytterligare tre män har gritips av brittisk polis, så totalt nu fyra gripna efter måndagens attack, enligt SR Ekot. Stor vattenläcka i Mölndals kommun på morgonen, vilket har orsakat lokala störningar. Kommunen ställer ut tankbilar i Kållered och föräldrar uppmanades hämta sina barn på vissa drabbade skolor.
Kommentar: Delade Mölndals kommuns inlägg på Facebook.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting nytt att kommentera.

Tisdag 23 maj


Omvärldsbevakning 22.10

Terrorforskare skeptisk till IS-koppling
Terrorforskaren Hans Brun menar att det är för tidigt att uttala sig om terrorattentatet i Manchester utförts av IS, trots att de officiellt tagit ansvar för attacken.
– Jag skulle inte sätta någon tilltro till det alls. De är ganska opportunistiska och brukar passa på att exploatera den här typen av händelser – även om de inte är direkt inblandade. Så här får man helt enkelt avvakta utredningen, säger han till TT.
Enligt Brun har brittiska myndigheter avvärjt ett flertal attentat under senare år.
Kommentar: För kännedom

Stora evenemang tacksamma mål för terror
I samma TT-artikel som ovan säger Brun att större evenemang, som konserter och fotbollsmatcher, är tacksamma mål för den här typen av terrorattentat.
– Vi har planerat för olika scenarion där terror är ett, säger kommenderingschefen Erik Widstrand till DN. Han uppmanar stockholmarna att gå ut på gatorna och leva som vanligt. Enligt Widstrand så ingår både möjliga terrorhändelser och sammandrabbningar mellan supportrarna de scenarier som myndigheterna övat inför onsdagens Europa League-match på Friends arena i Solna.
Kommentar: I flera medier sägs att just större evenemang innebär risker för attentat. I morgon onsdag spelas Europa League-final på Friends arena i Solna. Matchen är slutsåld och det väntas tiotusentals besökare från Nederländerna och Storbritannien (ett av lagen är från just Manchester). Detta kan väcka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 16.40

Uppdatering tågstopp
Polisen och polisens nationella bombskydd beslutade att det misstänkta föremålet kunde flyttas och avspärrningarna hävas, därmed kom tågtrafiken igång igen, skriver polisen på sin webbplats.
Kommentar: Händelsen avslutad.

IS tar på sig Manchesterdådet
Terrorrörelsen Islamiska staten tar nu på sig dådet i Manchester. På tisdagseftermiddagen, tolv timmar efter dådet, bekräftade rörelsens ”officiella” propagandakanal al-Amaq att det är sekten som ligger bakom attacken mot konsertbesökarna i Manchester, skriver SVT nyheter och flera andra medier.
Kommentar:  Fortsätter följa händelsen.

Stopp i tågtrafiken i Nyköping 13.00

Järnvägsstationen i Nyköping har evakuerats och all tågtrafik har stoppats på polisens begäran, skriver Trafikverket på sin webbplats. Tågtrafiken ersätts med buss.  Orsaken till stoppet är ett okänt föremål som har hittats på rälsen.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.45

Uppföljning Manchester
Flera medier, bland annat SR uppger att 22 personer har nu bekräftats döda. Över 50 personer har skadats och har förts till sex sjukhus runt om i staden. Det finns barn bland de döda, bekräftar polisen på en presskonferens i Manchester. De flesta av fansen på konserten var minderåriga. Den misstänkte gärningsmannen dog i attentatet. Sveriges ambassad skriver på sin webbplats att den brittiska polisen har upprättat ett krisnummer som oroliga kan använda: +44 (0) 161 8569400.
Kommentar: Ingen bekräftad information hos UD om eventuellt drabbade svenskar ännu.  Lagt upp temablock för händelser i utlandet, delat telefonnumret i sociala medier samt grafik om råd om hur man ska bete sig i sociala medier vid kriser. har även delat BRIS -information på Instagram. Fortsätter följa händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 06.50

Händelserna vid arena i Manchester överlämning
UD uppger enligt flera medier (TT, Svt AB m.fl) att de inte har några uppgifter om drabbade svenskar vid händelserna vid Manchester arena. Avvaktar att UD publicerar information i en officiell kanal. Då kan vi gå ut med det lugnande beskedet.
Manchesterpolisen (Greater Manchester Police) använder sin twitterkanal för information om händelserna. Hemsidan tycks ha mer statisk information (men det kan naturligtvis förändras, se under "newsbeat"). Fortsätter därför med Just nu på startsidan som länkar direkt till Manchesterpolisens twitterkanal.
Polisen har också gått ut med ett telefonnummer samt att det finns hjälp att få vid Eithad stadium, men avvaktar med att publicera det.
Det finns också information om trafiksituationen under natten/morgonen men har inte sett ett behov av att Krisinformation.se delar den.

Omvärldsbevakning 04.00

UD har inga uppgifter om drabbade svenskar
– Vi har i nuläget inga uppgifter om att några svenskar ska vara drabbade, säger Kristina Rubin på Utrikesdepartementet till Svt nyheterna.
Kommentar: Avvaktar bekräftad information i officell kanal.

Omvärldsbevakning 03.45

Delar uppmaning att använda Facebooks Safety check till de som befinner sig Manchester (på Facebook och Twitter).

Omvärldsbevakning 03.15

Händelse vid arena i Manchester uppföljning
Sveriges ambassad publicerar på sin hemsida uppmaningar till svenskar i Manchester att följa lokala myndigheters anvisningar samt att kontakta anhöriga.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på sociala medier. Behåller vår Just nu då den länkar direkt till Manchesterpolisens twitterkanal. Länkar även till Manchesterpolisen i nyheten.

Omvärldsbevakning 02.35

Händelse vid arena i Manchester uppföljning
Manchesterpolisen bekräftar i sin twitterkanal att händelsen utreds som misstänkt terrorbrott och anger att 19 personer hittills bekräftats döda och omkring 50 skadade.
Kommentar: Har fortfarande bara Manchesterpolisens twitterkanal som källa till bekräftad information. Se också tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 02.15

Händelse vid arena i Manchester uppföljning
BBC rapporterar att polisen konfirmerat många döda och skadade. Också att myndigheterna utreder en möjlig terrorhändelse. Men vad som orsakat explosionen eller explosionerna är ännu inte klart. Fortsatt oklart om det handlar om en olycka eller någon form av attentat.
Kommentar: Nöjer mig med tidigare åtgärder. Se anteckning nedan.

Omvärldsbevakning 01.15

Händelse vid arena i Manchester
Manchesterpolisen uppger på Twitter att en allvarlig händelse vid Manchester arena har inträffat i samband med en konsert. Det ska vara fråga om någon form av explosion och det finns, enligt polisen, döda och skadade. Det finns i nuläget ingen information om vad som orsakat explosionen.
Kommentar: Publicerar Just nu med länk till Manchesterpolisens twitterkanal samt delar på twitter och på facebook. Kommer inte in på deras hemsida (kanske är den överlastad just nu).

Delar av Landvetter flygplats utrymt uppdatering
Polisen skriver på sin hemsida: Det misstänkt farliga föremålet har nu undersökts av bombskyddsgruppen. Det konstaterades vara en väska som inte innehöll något farligt föremål.
Ingen brottsmisstanke finns och polisen kommer att häva avspärrningarna och avsluta sin insats i området."
Kommentar: Avpublicerar Just nu och skriver en kommentar till vårt fb-inlägg samt ett nytt twitterinlägg.

Måndag 22 maj


Omvärldsbevakning 23.15

Delar av Landvetter flygplats utrymt uppdatering
Polisen skriver " De plan som ska landa på flygplatsen kommer att landa och passagerarna kommer att få med sitt bagage. Bästa stället för de som skall hämta någon som ankommer är i området kring Ingo macken dit ankommande passagerarna kommer att slussas", på sin webbplats. Swedavia skriver på sin webbplats att passagerare ska hålla sig uppdaterade via sina flyg- och/eller reseföretag. Enligt uppgifter från Swedavias hemsida ska alla plan landa och avgå enligt tidtabellen. Det ska inte finnas något hot mot flygplatsen, uppger polisen för TT.
Kommentar: Publicerar JUst nu med länk till polisen. Fortsätter följa. Läs även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 22.00

Tågstopp Skåne och Småland uppdatering
Nu ska tågen gå igen, dock med kraftiga följdförseningar.
Kommentar: Avpublicerar Just nu samt skriver en kommentar till fb-inlägget.

Tågstopp Skåne och Småland
Enligt Trafikverket är det ett elfel som slagit ut delar av tågtrafiken i Skåne och i Småland. Flera tåg har också stått stilla under kvällen och hundratals människor har suttit fast på dessa. Vid 21.15 är felet inte avhjälpt och det är fortsatt stora problem med tågtrafiken. Trafiken beräknas komma igång under kvällen, dock med stora följdförseningar. Medierna rapporterar också om problemen med tågtrafiken, till exempel Svt Nyheterna.
Kommentar: Lägger ut Just nu, ca 21.00, med länk till Trafikverket och publicerar på Twitter och Facebook.

Svenska sjukhus sårbara för IT-attacker
Dagens nyheter skriver att det i den svenska vården finns mängder med datorer och medicinteknisk utrustning som än i dag använder det föråldrade windows XP, som inte längre underhålls av tillverkaren Microsoft. Den omfattande cyberattacken för en vecka sedan slog hårt mot brittiska sjukhus. Operationer ställdes in, journalsystem kraschade och ambulanser fick styras om. Datorer med det ålderstigna XP har pekats ut som en orsak.
Kommentar: Kan ge upphov till oro och frågor från allmänheten.

Delar av Landvetter flygplats utrymt
Polisen har utrymt en del av avgångshallen på flygplatsen, skriver Polisen på sin hemsida. Orsaken är att ett misstänkt farligt föremål påträffats i avgångshallen. Det finns ingen prognos för när avspärrningarna kan hävas eftersom föremålet ska undersökas på plats. Även SR rapporterar om händelsen.
Kommentar: Följer.

Brandrisk i större delen av landet
Det torra vädret gör att risken för skogsbränder är stor i större delen av södra Sverige. Risken för gräsbränder är under tisdag eftermiddag stor i västra Svealand och i större delen av Norrland utom fjällkedjan. Det framgår av SMHI:s prognos.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.55

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera. Håll ett öga dock på skogsbrandrisken som enligt SMHI är hög i stora delar av Götaland och Svealand och för gräsbrandrisken som är stor i Värmland, Dalarna och i Västerbottens och Norrbottens inland och kustland.