Vecka 22 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Medierna fortsätter med en massiv publicering av ögonvittnesskildringar från terrorattentatet i London. I övrigt inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppföljning
Terrorattentatet i London
Ytterligare ett offer för terrorattentatet har avlidit. Polisen har gripit tolv personer vid tillslag i någon eller några av gärningsmännen bostadsområden. Svenska terrorhotnivån ligger kvar på en trea på den femgradiga skalan, enligt Säpo-chefen Anders Thornberg i en intervju med TT.
Följ liverapportering hos SvT, SR, DN. Följ också rapporteringen på BBC.
Kommentar: Medierna domineras av händelsen, och går nu mer och mer över till ögonvittnesskildringar och rapporter om polisens arbete. Vi fortsätter bevakningen.

Omvärldsbevakning 10.00

Uppföljning
Terrorattentatet i London
Sammanlagt nio människor miste livet vid terrorattentatet i London, sex offer och tre gärningsmän, enligt den senaste uppdateringen på SR. Minst 48 har skadats. Fortfarande inga uppgifter om skadade svenskar.
Kommentar: Situationen tycks vara under kontroll och hittills har inga följdhändelser inträffat. Fortsätter bevaka händelsen.

Uppföljning
Branden i Söderhamn
En person har förts till Bollnäs sjukhus efter branden i Campus Vågbros asylboende i Söderhamn. Ett 60-tal personer evakuerades och har hysts in på annat boende.
Kommentar: Har uppdaterat den avpublicerade VMA:t i alla kanaler.

Omvärldsbevakning 07.00

Viktigt meddelande om brand i Söderhamn
En brand i ett asylboende, Campus Vågbro, i Söderhamn inträffade under natten. Räddningsledaren uppmanade alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: VMA:t utfärdades vid 05.12 och har redan avlarmats. Publicerat och avvaktar att VMA-bannern ska försvinna innan jag kan avpublicera.

Terrorattentat i London
Ett attentat har inträffat i London strax före midnatt natten till idag. Ett fordon körde in i en folkmassa på London bridge. Strax därefter har flera personer blivit knivskurna och skott har avlossats vid närliggande Borough market. Londonpolisen betecknar händelsen som en och definierar den som ett terrorbrott. Sex personer ska ha dödats och 30 skadats. Tre attentatsmän har skjutits till döds. Svenska ambassaden uppmanar svenska medborgare att kontakta anhöriga. Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar. DN, Svt, SR.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i Twitter och Facebook. Fortsätter följa händelseutvecklingen. 

Lördag 3 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Viktigt meddelande om brand i Karlstad
En brand på Örsholmens industriområde i Karlstad föranledde ett Viktigt meddelande till allmänheten om farlig rök vid 18.30. Vid 21-tiden var branden under kontroll och räddningsledaren drog tillbaka VMA:t.
Kommentar: Publicerat VMA:t i samtliga kanaler och därefter uppdaterat. 

Omvärldsbevakning 16.30

Uppföljning Rock am Ring: Musikfestivalen har nu enligt DN återupptagits efter att polisen inte funnit något misstänkt. I övrigt inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.20

Uppföljning
Två personer förhörs efter terrorlarm på musikfestival
De två ska enligt DN ha arbetat med festivalen och ska ha lämnat något som intresserade polisen på festivalområdet. Polisen i Koblenz har utlyst presskonferens till klockan 11.
Kommentar: Vi följer händelsen.

Fredag 2 juni


Omvärldsbevakning 22.25
Den tyska rockfestivalen Rock am Ring utrymd av polisen
Omkring 90 000 besökare anmodades vid 21-tiden att lämna festivalområdet och bege sig till angränsande campingområde efter ett terrorhot, skriver bland annat Svt. Polisen uppger enligt medierna att det handlar om ett konkret hot. Festivalen är planerad att pågå till söndag. Festivalen äger rum på Nürburgring sex mil söder om Bonn.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 17.00

Götaplatsen i Göteborg avspärrat efter oroligheter
Polisen har spärrat av Götaplatsen i centrala Göteborg sedan ett studentfirande urartat och polisen utsatts för stenkastning och smällare, rapporterar Svt Nyheterna. Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp.
Kommentar: För kännedom i fall händelsen eskalerar.

Omvärldsbevakning 11.40

Oljeutsläpp Västkusten uppföljning
Kustbevakningen avslutade sitt räddningsarbete torsdag 1 juni. Mindre mängder olja har flutit i land och kommer att tas om hand av kommunal räddningstjänst. Kustbevakningen har beredskap över helgen i fall mer olja från utsläppet skulle upptäckas i havet.
Kommentar: Uppdaterar vår nyhet (publicerade 10.00). Ser också över länkar.

Omvärldsbevakning 08.00

Minst 34 döda i hotellattack i Manila
Den filippinska polisen uppger att en ensam gärningsman ligger bakom dådet och att det inte har terrorkoppling, enligt Aftonbladet mfl medier. Samtidigt har IS tagit på sig attacken. Gärningsmannen har enligt polisen tagit sitt liv genom att bränna sig till döds. Hittills finns inga uppgifter om drabbade svenskar. Svenska ambassaden i Manila uppmanar svenskar att höra av sig till sina anhöriga.  
Kommentar. Väljer att inte publicera eftersom händelsen är över och inga svenskar tycks drabbade än så länge. 

Torsdag 1 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Uppföljning Stulen lastbil i Eskilstuna
Polisen bedömer enligt sin händelsesida att det inte finns något som pekar på att föraren av den stulna lastbilen hade uppsåt att skada någon. Tidigare under eftermiddagen har det nationella bombskyddet undersökt lastbilen och området runt ikring och har meddelat att ingenting farligt hittats.
Kommentar: Därmed avslutar vi bevakningen av händelsen.

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdatering: Stort område avspärrat i Eskilstuna – misstänkt lastbil undersöks
Polisens nationella bombskydd är nu på plats och undersöker lastbilen, uppger Sveriges Radio P4 Sörmland. Polisen sammanställer just nu vittnesuppgifter om gärningsmannens signalement och färdväg. I nuläget är brottet rubricerat som stöld av fordon, men det kan komma att ändras, uppger Polisen.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.35

Stort område avspärrat i Eskilstuna – misstänkt lastbil undersöks
Ett område vid korsningen Kungsgatan/Tullgatan har spärrats av i Eskilstuna uppger SVT Sörmland Enligt polisen undersöker man just nu en stulen lastbil som ska ha kört på flera bilar på en intillliggande gata. Polisen skriver på sin webbplats att man har spärrat av runt lastbilen och nu söker efter chauffören. Ingen person har skadats.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 07:50

Kustbevakningen fortsätter sitt arbete med att söka efter olja
På sin hemsida meddelar Kustbevakningen att man kommer att fortsätta arbetet med att söka efter olja utefter land och öar från norska gränsen till Lysekil. Arbetet sker tillsammans med SSRS, Polis, Sjöfartsverket och Räddningstjänsten i berörda kommuner.
Kommentar: Kustbevakningen uppdaterade nyheten nu på morgonen. Fortsätter att följa.

Onsdag 31 maj


Omvärldsbevakning 22:30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.55

Uppdatering oljeutsläpp norra Västkusten 
Kustbevakningen uppmanar den som ser olja eller oljeskadat vilt i havet eller längs kusterna i norra Bohuslän att rapportera in detta till oljebilder@kustbevakningen.se. Det meddelar Strömstads kommun och Sotenäs kommun. Det rör sig enligt Kustbevakningen om ganska små mängder olja. Men den är spridd över en stor yta, så beroende på vindar och strömmar kan oljespillet vara svårt att lokalisera. Länsstyrelsen meddelar att Kustbevakningen nu tagit upp omkring 7000 liter olja. Kustbevakningen meddelar att ett nytt fynd av olja gjorts utanför Havstenssund och nu undersöks. 
Kommentar: Vi följer rapporteringen om oljeutsläppet och myndigheternas hantering av händelsen. Krisinformation.se har delat uppmaningen till allmänheten att rapportera in observationer till Kustbevakningen via webbplatsen och i sociala medier.

Flera fall av mässling i Västsverige
I Västra Götaland har fyra fall av mässling upptäckts, uppger TT och Göteborgs-Posten. En smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen som TT har talat med uppger att sjukdomen lätt smittar och att den som misstänker att de fått smittan ska kontakta Vårdguiden 1177 innan de beger sig till ett väntrum på sjukhus. 
Kommentar: Vi noterar detta och följer utbrottet. 

Allt fler blir sjuka av kyckling 
Sedan i höstas har allt fler insjuknat efter att ha ätit svensk kyckling, rapporterar Sveriges Radio och SVT. En biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen kritiserar myndigheternas hantering av utbrottet och deras information till allmänheten. Läkaren föreslår att all svensk kyckling ska säljas fryst eller förses med varningsskyltar på grund av risken med campylobacter.
Kommentar: Följer debatten och eventuell kritik mot myndigheter.

Nyköpings kommun om fall av hjärnhinneinflammation
Nyköpings kommun skriver på sin webbplats att vaccination kommer att erbjudas ett stort antal barn i Nyköping efter ett nytt fall av hjärnhinneinflammation orsakad av meningokocker.  
Kommentar: Följer men har hittills inte delat informationen om detta.

Omvärldsbevakning 11.30

Landstinget i Sörmland erbjuder vaccin efter nytt fall av bakterieorsakad hjärnhinneinflammation
I Nyköping har ett tredje fall av hjärnhinneinflammation upptäckts. Smittan är orsakad av meningokockbakterier. Vaccination till ett stort antal barn i Nyköping kommer att erbjudas för att förhindra spridning av smittan, uppger Landstinget Sörmland.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.20

Många döda efter bilbomb i Kabul
Enligt en talesperson för Afghanistans folkhälsoministerium ska 67 personer ha dödats eller skadats av en bilbomb nära den tyska ambassaden i Kabul. Bilbomben detonerade i ett område där det ligger flera andra ambassader, varför attentatsmannens mål ännu bedöms vara okänt, uppger SVT Nyheter och hänvisar till Reuters.
Kommentar: Säkerhetsläget i Afghanistan är aktuellt med tanke på debatten kring afghanska flyktingar i Sverige. Exempelvis rapporterade DN under gårdagen om att ett tjugotal afghaner tvångsutvisats från Sverige. Bomben verkar dessutom ha varit riktad mot ett västligt mål (tyska ambassaden).

Tisdag 30 maj


Omvärldsbevakning 21.50

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.50

TV-frekvenser läggs om i Mälardalen i dag
I dag genomför Teracom en omfattande frekvensomläggning för sina sändare. Sändarna täcker in ett stort område av centrala Sverige, vilket innebär att omläggningen kommer påverka tv-tittare under dagen. Det skriver SVT. Även Sydsvenskan/TT rapporterar om detta.
Kommentar: Kan orsaka oro/frågor. Har inte sett någon info om detta från Teracom eller på SVT tidigare.

Uppföljning: Oljeutsläppet på Västkusten
Kustbevakningen skriver på twitter om oljeutsläppet på Västkusten att det mesta av oljan samlats upp, men att  viss olja har nått Lysekil och Smögen. "KBV arbetar med SSRS och räddningstjänst. Läget är hoppfullt att endast få oljeklumpar når land."
Kommentar: Fortsätter följa. Har retweetat KBV och uppdaterat vår nyhet.

Omvärldsbevakning 08.50

Oljesaneringen utanför Västkusten fortsätter. Ytterligare besked om hur det går kommer under dagen. I  övrigt ingenting nytt att kommentera.

Måndag 29 maj


Omvärldsbevakning 21.50

Oljeutsläpp Västkusten uppföljning
Kustbevakningen har nu kontroll över var den mesta utspillda olja befinner sig.
– Risken för att oljan ska slå på land har minskat men faran är inte över, säger Filip Lundgren på Kustbevakningen.
Länsar sydväst om Lysekil tillsammans med dagens saneringsarbete gör att situationen ljusnat. En del av oljan kan ha dunstat och annat har man lyckats ta upp.
– Det var mindre olja än befarat, säger Kustbevakningens presstalesman Valdemar Lindekrantz till SR P4 Göteborg.
Kommentar: Ändrar inte i vår nyhet. Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att kommentera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Oljeutsläpp vid Västkusten
Olja från ett utsläpp som skedde i helgen på danskt vatten har nu nått nära Härmanö och Lysekil uppger P4 Göteborg. Kustbevakningen söker nu efter olja inne i skärgården. Oljan kommer från ett spill från ett fartyg. Kustbevakningen skriver att de arbetar tillsammans med danska kollegor med att sanera oljan. Enligt Kustbevakningen kommer olja troligen att nå Bohuskusten under dagen.
Kommentar: Har publicerat nyhet, twittrat och facebookat.

Omvärldsbevakning 08.30

Brand Jönköpings län uppföljning
Branden i en torvmosse i Bredaryd, Jönköpings län är fortfarande inte under kontroll, rapporterar SR P4 Jönköping. Röken sprider sig i stora delar av omgivningen men räddningstjänsten har inte uppfattningen att människor besväras av den. Det ska inte heller finnas någon spridningsrisk till bebyggelse.
Kommentar: För kännedom.

Fortsatt stor brandrisk i hela landet
Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i större delen av södra Sverige. Risken för gräsbränder är lokalt stor i mellersta och norra Norrland. Det framgår av SMHI:s varningar. SR rapporterar om ett flertal bränder under söndagen.
– Skogsbränder brukar komma på sensommaren. Att det är så här tidigt i maj är rätt ovanligt. Samtidigt är det det här som klimatforskare har varnat för, att ett förändrat klimat kommer ge oss en längre skogsbrandssäsong, det säger Jan Wisén, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till Svt Nyheterna.
Kommentar: Med anledning av bränderna under de senaste dagarna. Fler kan vara att vänta. Lade upp den här anteckningen i söndags kväll men med tanke på varningsläget är den intressant för de närmaste dagarna också.

Götaplatsen i Göteborg avspärrat efter oroligheter
Polisen har spärrat av Götaplatsen i centrala Göteborg sedan ett studentfirande urartat och polisen utsatt för stenkastning och smällare, rapporterar Svt Nyheterna. Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp.
Kommentar: För kännedom i fall händelsen eskalerar.