Vecka 23 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Kranvatten i Robertsfors kan vara otjänligt
Efter inbrott i ett vattentorn går Robertsfors kommun i Västerbotten ut med en rekommendation om att inte dricka kranvattnet. Områden som berörs av rekommendationerna är Robertsfors och Sikeå/Legdeå, rapporterar P4 Västerbotten.
Kommentar: Oklart om vattnet är förorenat. Analyssvar väntas måndag, skriver Robertsfors kommun på sin hemsida.

Fler problemområden klassade i polisens nya lista 
Allt fler områden i Sverige klassas av polisen som särskilt utsatta, skriver Dagens Nyheter under söndagen i en artikel som fått relativt stor uppmärksamhet även i andra svenska medier. På knappt två år har antalet ökat från 15 till 23 områden, enligt DN:s uppgifter.
Kommentar: Kan väcka frågor/oro. Så här långt rör det sig om medieuppgifter som inte är bekräftade av polisen.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 09.10

Inget nytt att notera.

Lördag 10 juni


Omvärldsbevakning 21.10

Delar av centrala Lerum avspärrat uppföljning
Avspärrningarna i centrala Lerum är nu hävda och de som tidigare utrymdes har nu kunnat återvända. Detta sedan det misstänkta föremålet avlägsnats från platsen, meddelar polisen i Västra Götaland. Det finns enligt polisen inga hot i samband med händelsen. Polisen kommer inte att kunna lämna några uppgifter om det misstänkta föremålet förrän tidigast i i morgon söndag.
Kommentar: Avslutar bevakningen. Se även tidigare anteckning.

Polisen får använda störsändare mot drönare
Från och med 26 juni får polisen rätt att använda störsändare för att stoppa drönare, uppger Svt Nyheterna.
– Det handlar om att man sänder ut en elektronisk störsignal som gör att föraren förlorar kontrollen över drönaren. Det fungerar även med programmerade drönare och den elektroniska impulsen stör även då ut drönarens manöverförmåga, säger Anders Ygeman till Svt.
Drönare har vid flera tillfällen stört flygtrafiken och det finns också oro för att drönare kan användas kriminella ändamål som sabotage eller spioneri.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 15.30

Delar av centrala Lerum avspärrat
Delar av centrala Lerum har spärrats av efter att ett misstänkt föremål hittats utanför en banklokal, uppger polisen i Västra Götaland. Polisens bombskyddsgrupp är på väg till platsen. Det finns enligt polisen inga hot i samband med händelsen. Flera fastigheter har utrymts.
Kommentar: Håller ett öga på händelsen, som uppmärksammas stort i både lokala medier och riksmedier.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting nytt att kommentera.

Fredag 9 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.31

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 06:45

Inget att kommentera.

Torsdag 8 juni


Omvärldsbevakning 21:00

VMA i Ånge tillbakadraget, faran över. I övrigt inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 17.45

Saltsyreutsläppet
Räddningstjänsten fortsätter arbetet med att tömma järnvägsvagnen som läcker saltsyra, som beräknas vara klart vid 22 i kväll. Men avspärrningarna som hindrat boende från att åka hem hävdes vid 16-tiden. Det avspärrade området är nu begränsat till industriområdet där olyckan inträffade, skriver Sundsvalls Tidning. Enligt Ånge kommun är det inte längre någon fara att vistas utomhus.
Kommentar: Har lagt till länk till Ånge kommun med den senast uppdaterade informationen i nyhetsartikeln. VMA var ej avlarmat i skrivande stund. 

RFSL söker nya lokaler efter skotthål i fönster
RFSL:s lokaler i Helsingborg har blivit beskjutna två gånger på kort tid, skriver SVT Nyheter Helsingborg. Efter att personalen upptäckt skotthål i fönstren känner sig besökarna inte trygga, och föreningen letar därför efter nya lokaler, enligt SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14.00

Utsläpp av saltsyra i Ånge kommun
En järnvägsvagn med 64.000 liter saltsyra började läcka på torsdagsmorgonen vid Albyfabriken i Ånge kommun, enligt SR P4 Västernorrland. Allmänheten i området uppmanades att stänga dörrar, fönster och ventilation, enligt lokala medier. Under förmiddagen utfärdades ett VMA, med hänvisning till risk för spridning av giftig och frätande gas.

Både stambanan och länsväg 507, mellan Ovansjö och Alby, är avstängda på grund av utsläppet, enligt SR P4 Västernorrland.

Ånge kommun valde att evakuera förskolebarn och elever vid Albyskolan som en försiktighetsåtgärd. Eleverna bussades till en annan skola i kommunen. Räddningstjänsten bedömer att läckan ska vara åtgärdad kl. 22.00 på torsdagskvällen, skriver Ånge kommun.

Kommentar: Vi valde att publicera en Just nu-text inledningsvis. När VMA:t utfärdades skrev vi en nyhetstext, med länkar till SR P4, Ånge kommun och vår sida om beredskap vid kemikalieolyckor. Publicerade även råd vid kemikalieolyckor på Instagram.

Flera evenemang kan orsaka trafikstörningar i Stockholm
Den 8-9 juni sammanfaller flera evenemang som väntas påverka framkomligheten i Stockholms län, skriver Stockholmspolisen. Det handlar om en större festival på Gärdet, flera konserter på Stadion och en VM-kvalmatch i fotboll på Friends arena i Solna. Polisen uppmanar bilister att i möjligaste mån lämna bilen hemma.
Kommentar: För kännedom.

Folkhälsomyndigheten: "Olämpligt att medvetet exponera barn för mässling"
"Det är riskabelt och mycket olämpligt att medvetet utsätta barn som saknar skydd mot mässling för denna sjukdom", skriver Folkhälsomyndigheten . Bakgrunden är att barn som saknar skydd mot mässling nyligen har erbjudits att träffa barn med förmodad mässling, via föräldragrupper i sociala medier. Avsikten ska ha varit att smitta de ovaccinerade barnen med mässling, enligt Folkhälsomyndigheten. I Sverige väljer nästan alla föräldrar att tacka ja till erbjudandet att vaccinera sina barn mot mässling, men en liten minoritet föräldrar väljer av olika anledningar att inte vaccinera, skriver myndigheten.
Kommentar: För kännedom gällande debatten om vaccin för barn.

Omvärldsbevakning 06.30

Flicka avled efter meningokockinfektion
I maj avled en flicka i Stockholmsområdet efter en meningokockinfektion, vilket vi tidigare nämnt i omvärldsbevakningen. Flickan hade deltagit i en skidresa till Alperna där ytterligare en flicka ska ha drabbats av samma bakterie, men överlevt, rapporterar Svt Nyheter. På resan fanns 900 ungdomar, många oroliga föräldrar och ungdomar har därför hört av sig till Smittskydd Stockholm eftersom de känt oro över att fler skulle drabbas av bakterien. Smittskydd Stockholm uppger för SvT att sannolikheten att fler ska smittas är låg, utifrån de åtgärder som vidtagits. Folkhälsomyndigheten informerar om meningokockinfektion på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro hos allmänheten.

Åtta döda efter kraftig storm i Sydafrika
Åtta personer har avlidit och tusentals personer har tvingats överge sina hem. Kapstaden drabbas just nu av vad som enligt meteorologer är den kraftigaste stormen i regionen på 30 år. Mer regn och kraftiga vindar är att vänta, uppger SvT.
Kommentar: Vi följer utvecklingen eftersom det kan finnas svenskar i området.

Onsdag 7 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Tågstörningar uppföljning
Under kvällen har det varit fortsatt stora störningar i tågtrafiken, rapporterar bland annat SR P4 Stockholm. Trafiken beräknas vara igång igen runt kl 22 på kvällen och därefter väntas följdförseningar, uppger Trafikverket till SR P4 Stockholm.
Kommentar: Trafikverket har tagit bort den gula varningsrutan på sin startsida.

Sveriges terrorskydd ska stärkas
Ett flertal medier, däribland Sydsvenskan  och Aftonbladet  rapporterar via TT om att Sveriges terrorskydd ska stärkas. Regeringen och Alliansen har kommit överens om ett antal åtgärder för att öka säkerheten. Allmänheten kan bland annat vänta sig höjd säkerhet i den offentliga miljön. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer på uppdrag av regeringen att samordna risk- och säkerhetsarbetet tillsammans med kommuner och myndigheter.
Kommentar: För kännedom om det skapar oro eller om allmänheten har frågor. 

Omvärldsbevakning 16.30

Attacker Iran uppföljning
Attackerna I Teheran ska nu vara över, uppger iranska medier enligt SR Ekot. Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar. Sveriges ambassad i Teheran uppmanar svenskar i området att följa lokala myndigheters anvisningar och hålla sig uppdaterade via medier.
Kommentar: Följer då det kan finnas svenskar i staden samt att många svenskar har anknytning till landet. Se även tidigare anteckningar.

Stoppade färjor uppdatering
Scandlines färjor mellan Rödby och Puttgarden som stoppades efter hot tidigare under dagen går nu igen, meddelar rederiet.
Kommentar: Case closed. Se även tidigare anteckning.

Tågstörningar
Stora störningar i tågtrafiken, skriver Trafikverket. Det drabbar fjärrtåg på sträckorna Stockholm - Norrköping/Malmö/Hallsberg/Göteborg/Karlstad/Oslo och pendeltågstrafiken mellan Södertälje och Gnesta. Orsaken är en nedriven kontaktledning mellan Gnesta och Mölnbo, söder om Stockholm.
Kommentar: För kännedom om det dyker upp frågor. Trafikverket har en gulruta på sin startsida.

Omvärldsbevakning 14.00

Bilfärjor mellan Danmark och Tyskland stoppade efter hot
Alla Scandlines färjor mellan Rödby och Puttgarden är inställda efter att ett hot inkommit, skriver rederiet på sin hemsida. Flera medier rapporterar också om hotet och färjestoppet. Det finns också uppgifter om att en färja evakuerats.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.


Attacker i Iran uppföljning
Flera medier, bland andra Svt Nyheterna, rapporterar om två attacker i Irans huvudstad Teheran, som uppges ha samband. Flera dödsfall och skadade har rapporterats. Det ena attentatet ägde rum i parlamentet och det andra vid Ayatollah Khomeini-mausoleet. Sveriges ambassad i Teheran uppmanar svenskar i området att följa lokala myndigheters anvisningar och hålla sig uppdaterade via medier.
Kommentar: Följer då det kan finnas svenskar i staden samt att många svenskar har anknytning till landet.

Omvärldsbevakning 11.40

Flera attacker i Iran
Ett antal attacker har inträffat i Irans huvudstad Teheran, bland annat i landets parlament och vid Ayatollah Khomeinis grav, skriver bland andra Aftonbladet. Uppgifter i andra medier gör gällande att ett gisslandrama pågår. Landets underrättelsemyndighet meddelar att det rör sig om terrordåd. Sveriges ambassad bekräftar att en säkerhetsincident inträffat och att svenskar på plats bör följa uppdateringar i iransk media och lokala myndigheters anvisningar.
Kommentar: Följer detta med tanke på att svenskar kan finnas i området .

Omvärldsbevakning 08.30

Tågstopp efter olycka
Det är stopp i tågtrafiken förbi Vingåker i Sörmland på grund av en olyckshändelse. Stoppet påverkar trafiken mellan Stockholm och Göteborg, skriver DN.
Kommentar: Följer utifall det blir långvarigt.

Internet tillbaka efter stort kabelbrott
En stor fiberkabel grävdes av mellan Boxholm och Eksjö vid 16.30-tiden på tisdagen, vilket drabbade ett okänt antal internetkunder och tjänsteleverantörer i hela landet. Fiberreparationen påbörjades strax före 23 och vid 04.30-tiden var kabeln lagad, uppger DN. Det är oklart hur många som drabbats.
Kommentar: Slutar följa.

Tisdag 6 juni


Omvärldsbevakning 21.30

Man skjuten i Paris – attackerade polis med hammare
En man har skjutits av polisen vid Notre Dame-katedralen i Paris i Frankrike efter att han attackerat en polis med en hammare uppger bland annat SR ekot. Polisen ska ha skadats lindrigt vid attacken, som ska ha skett utanför katedralen. Människor flydde i panik från platsen, som nu har spärrats av. Allmänheten uppmanades att hålla sig borta från området.
Kommentar: Det blev stort i medierna till en början innan man visste omfattningen.

Avgrävd fiberkabel kan påverka kunder i hela landet
En större driftstörning har drabbat kunder som får internet via fiber från IP-Only, ett företag som levererar till flera stadsnät. . Troligtvis har en fiberkanalisation grävts av och detta kan påverka kunder i hela landet, uppger SVT Jönköping.
Kommentar: Oklart hur stor påverkan detta ger. Följer händelsen.

Omvärldsbevakning 13.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. Fortsatt många frågor kring VMA-testet i våra sociala medier-kanaler.

Måndag 5 juni


Omvärldsbevakning 22:24

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Flera ihjälskjutna i Orlando i USA
Flera personer har dödats i samband med skottlossning vid ett företagscentrum i Orlando i Florida i USA, uppger polisen för CNN, skriver Sveriges Radio.
Situationen ska vara under kontroll, enligt polisen. Informationen om händelsen är i övrigt knapphändig.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

VMA-testet
stort intresse kring VMA-testet klockan 15.00 Många har rapporterat på vår karta om de hörde signalen eller inte.
Kommentar: Väldigt många frågor från allmänheten i alla våra kanaler.


Omvärldsbevakning 11.50

Qatar isoleras efter oro för terror
Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Lybien bryter diplomatiska relationer med grannlandet Qatar efter oro för terrorism, uppger flera medier, bland annat Sveriges Radio. Flera flygbolag ställer in sina resor till landet och gränsen mot Saudiarabien stängs.
Sveriges ambassad i Doha uppmanar alla svenskar i landet att noggrant följa nyhetsflödet och vara uppmärksamma och tills vidare vidta viss försiktighet.
Kommentar: Undersöker hur detta påverkar flygtrafiken från SverigeFöljer utvecklingen.

Efter terrordådet i London: Svenska polisen går ut med råd till allmänheten
Sätt dig i säkerhet och följ myndigheternas instruktioner. Nu går svenska polisen ut med fem konkreta råd för hur man bör agera vid ett terrorattentat. – Det som hände i London fick oss att tänka att vi måste lyfta upp det här mer, säger kommunikationsstrateg Petter Liljeblad till SVT nyheter
Polisens råd finns här.
Kommentar: Kan komma frågor. Krisinformation.se har sedan tidigare också publicerat  råd vid attentat.

Omvärldsbevakning 08.00

Det finns inget nytt att notera från terroattentatet i London, annat än att IS påstår sig ligga bakom och att fler personer gripits nu på morgonen. Från övriga världen är det lugnt för vår del.

Bilfärjor mellan Danmark och Tyskland stoppade efter hot
Alla Scandlines färjor mellan Rödby och Puttgarden är inställda efter att ett hot inkommit, skriver rederiet på sin hemsida. Flera medier rapporterar också om hotet och färjestoppet. Det finnsockså uppgifter om att en färja evakuerats.
Kommentar:
För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Attacker i Iran uppföljning
Flera medier, bland andra Svt Nyheterna, rapporterar om två attacker i Irand huvudstad Teheran, som uppges ha samband. Flera dödsfall och skadade har rapporterats. Det ena ägde rum i parlamentet och det andra vid Ayatollah Khomeini-mausoleet. Sveriges ambassad i Teheran uppmanar svenskar i området att följa lokala myndigheters anvisningar och hålla sig uppdaterade via medier.
Kommentar:
Följer då det kan finnas svenskar i staden samt att många svenskar har anknytning till landet.