Vecka 24 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 juni


Omvärldsbevakning 22.45

Skogsbränderna i Portugal, uppföljning
Hittills har 64 personer har konstaterats döda i de skogsbränder som drabbat Portugal. Siffran kommer dock att stiga rejält, uppger räddningsstjänsten till SVT Nyheters utsända reporter.
Jan Wisén, biträdande chef för avdelningen för utveckling av beredskap på MSB, menar att långvarig torka och starka vindar antagligen bidragit till det mycket snabba brandförloppet. Wirsén tror också att vi på grund av klimatförändringarna kommer att få se allt fler liknande storbränder även i Sverige i framtiden. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Fortsätter att följa. Det faktum att även Sverige förutspås drabbas av liknande skogsbränder kan möjligen orsaka oro och frågor. För närvarande varnar SMHI för skogs- och markbränder i östra Götaland, på Öland och Gotland samt i delar av Svealand.

Omvärldsbevakning 15.20

Dödssiffran stiger efter bränderna i Portugal
Enligt Dagens Nyheter har nu dödssiffran till den våldsamma skogsbranden i Pedrógão Grande i centrala Portugal stigit till 62 personer. Branden rasar fortfarande och Sveriges ambassad i Lissabon uppmanar svenskar som vistas i området att följa anvisningar från lokala myndigheter samt hålla sig uppdaterade genom lokala nyhetssändningar.
Kommentar: Ännu inga uppgifter om döda eller skadade svenskar. Fortsätter att följa.

Många reaktioner kring MSB:s rapport om Muslimska Brödraskapet
Dagens Nyheter tar idag på ledarplats upp MSB:s rapport om Muslimska Brödraskapet. Utgångspunkten är artikeln om brödraskapet i tidskriften Fokus, i vilken det antyds att MSB drabbats av en påverkanskampanj som syftat till att få MSB att inte gå vidare med rapporten. Enligt DN är det viktigt att ta fram strategier för att undvika liknande kampanjer i framtiden, metoder som också kan användas av fler myndigheter. DN skriver även att det behövs mer forskning om islamistisk extremism.
Kommentar: På sociala medier kan man notera att rapporten om Muslimska Brödraskapet (samt det faktum att MSB nu väljer att inte gå vidare med rapporten) orsakat en del reaktioner. De flesta är kritiska mot att MSB lägger ner rapporten, men det förekommer även motsatta reaktioner.

Omvärldsbevakning 09.30

Stor skogsbrand rasar i Portugal
Flera medier, däribland DN och Sveriges Radio, rapporterar om en stor skogsbrand som rasar i Pedrógão Grande i centrala Portugal. Branden har redan krävt många människoliv, enligt SR ska minst 25 människor ha omkommit och högre dödstal befaras. Branden är ännu inte under kontroll och cirka 1700 brandmän arbetar för närvarande med släckningsarbetet.
Kommentar: För kännedom. Inga uppgifter om svenskar bland de döda och skadade ännu.

Terrorister söks bland asylsökande som gått under jord
Säkerhetspolisen intensifierar arbetet med att hitta potentiella terrorister i gruppen asylsökande som fått avslag och gått under jord, skriver Sydsvenskan. I samverkan med polisen och Migrationsverket undersöker nu Säpo hur potentiella säkerhetshot ska kunna upptäckas.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka frågor.

Lördag 17 juni


Omvärldsbevakning 23.00

Viktig information via SMS från 1 juli
Från den 1 juli kommer SOS Alarm att kunna skicka ut viktiga meddelanden till allmänheten via sms, meddelar Sveriges Radio.
– Det kan vara vid större bränder, vädersituationer eller eventuella terrorattentat där vi och den ansvariga myndigheten vill gå ut och varna allmänheten och ge instruktioner på hur man ska agera, säger Linda Boholm Lundemo, pressinformatör vid SOS Alarm.
Kommentar: Kan orsaka frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.55

Det tidiagare VMA:t är nu avlyst och avpublicerat i alla kanaler. I övrigt inget att notera.

Fredag 16 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Viktigt meddelande till allmänheten i Föllinge, Krokoms kommun
En brand i en ladugård nära bebyggelsen i Föllinge hotade sprida sig till omgivande skog och bebyggelse vid 20-tiden. Kraftig rök spred sig över tätorten, men tunnades ut efter en stund, enligt SvT. Ladugården har nu nästan brunnit ner till grunden, men eftersom räddlningsledningen befarar att det finns gasoltuber i flera av de femtiotalet skrotbilar som förvarats i och i omdelbar närhet tioll ladugården kvar står en explosionsrisk.
Kommentar: Publicerade nyhet i samtliga kanaler och fortsätter bevaka utvecklingen.

Omvärldsbevakning 17.55

Översvämning på Bohuskusten
Större delen av Bohus Malmön i Sotenäs kommun står under vatten efter kraftiga skyfall, enligt SR. De flesta fastigheter på ön är översvämmade och vägar är bortspolade, uppger Räddningstjänsten i Sotenäs för SR.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Stor ökning av våldsbejakande extremister
Det finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige, enligt Säkerhetspolisens bedömning. Framför allt handlar det om våldsbejakande islamistiska extremister. Utvecklingen beskrivs som explosionsartad och Säpo håller på att sammanställa nya siffror. "Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu," uppger Säpos generaldirektör Anders Thornberg i en intervju med TT, återgiven här. Anders Thornberg betonar dock att bara några få har både förmåga och avsikt att begå terrorattentat.
Kommentar: För kännedom.

Uppdatering: Här berättar Säpo på sin webbplats om ökningen av våldsbejakande extremister. Enligt en ny rapport från Europol dödades 142 människor i terrordåd i Europa under 2016, rapporterar SVT Nyheter.

Många kommuner saknar reservvattentäkter
Bara en knapp tredjedel av landets kommuner har anmält till Sveriges geologiska undersökning (SGU) att de har en reservvattentäkt, rapporterar SVT Nyheter. Samtidigt hotas stora delar av Sverige av vattenbrist.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Torsdag 15 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.42

Explosion vid en förskola
Minst sju personer har dött och ett 50-tal har skadats i en explosion vid en förskola i Kina, enligt flera medier bland annat SVT.
Kommentar: Fruktansvärd händelse som kan väcka frågor även om det i nuläget inte ser ut att beröra Krisinformation.ses uppdrag.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.00

Låga grundvattennivåer kan innebära risk för förorenat vatten
När grundvattennivåerna sjunker finns risk att vattnet förorenas. Det beror på att berggrunden då tar in mer syre. De som har egen brunn med lågt grundvatten uppmanas kontakta kommunens miljökontor för råd om hur vattenkvalitén kan kontrolleras. Det uppger Länsstyrelsen i Värmland för Sveriges Radio P4 Värmland.
Kommentar: Följer rapporteringen. Aktuellt med tanke på risken för vattenbrist

Onsdag 14 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering: Brand i höghus i London
SvT uppger nu att minst 12 personer har omkommit i branden i Grenfell Tower. 68 personer vårdas på sjukhus varav 18 av dessa med allvarliga skador. Räddningsinsatserna pågår fortfarande. London Fire Brigade informerar på Twitter om upprättade kriscentrum, dit de som berörts av branden, eller är oroliga för anhöriga kan vända sig.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 11.00

Skatteverket uppe igen
Skatteverkets e-tjänster kommer under onsdagen successivt att börja fungera igen.
Kommentar: Uppdaterade vår nyhet.

Omvärldsbevakning 06.55

Brand i höghus i London
Ett 27-vånings flerfamiljshus, Grenfell Tower, i Kensington i västra London står i lågor och riskerar att kollapsa, enligt uppgifter i flera medier, bland annat DN. Enligt ett uttalande från Londons borgmästare Sadiq Khan på Twitter är 200 brandmän från 40 räddningstjänster på plats. Det är oklart hur många som skadats och om dödsfall förekommit. En annan av de frågor som diskuteras nu är hur många människor som befinner sig i byggnaden och inte kan ta sig ut, skriver Sveriges Radio.
Kommentar:  Följer rapporteringen från de lokala myndigheterna.

Tisdag 13 juni


Omvärldsbevakning 21.55

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 11.30

Minst en person skadad i trafikolycka på Södermalm
Under morgonen körde en mindre lastbil in i ett taxifordon på Götgatan. Enligt Polisen smet lastbilschaufffören från olyckan innan den lämnades på Bondegatan. Polisen har inlett en förundersökning avseende försök till mord och uppger att en person har gripits misstänkt för att ha kört lastbilen.
Kommentar: Händelsen kan skapa oro hos allmänheten.

Uppdatering: Skatteverket.se och Skatteverkets e-tjänster fungerar inte
Skatteverket  arbetar just nu med att återställa och säkra drabbade system. Skatteverket.se kommer troligen att startas upp under tisdagseftermiddagen. E-tjänsterna kommer att startas upp gradvis med förhoppning om att de ska fungera som vanligt senast under onsdagen. Svt uppger att driftstoppet orsakats av trasig hårdvara.
Kommentar: För kännedom, om allmänheten har frågor.

Utsläpp av saltsyra i Kristinehamn
Sveriges Radio rapporterade om en mindre läcka av saltsyra vid Akzo Nobel Adhesive i Kristinehamn. Enligt Räddningstjänsten i Bergslagen åtgärdades utsläppet på plats, det var därför aldrig någon fara för allmänheten.
Kommentar: För kännedom.

Fyra personer skadade vid skottlossning i München
Under morgonen skadades fyra personer, däribland en polis och en misstänkt gärningsman, under en skottlossning vid en tågstation i München, rapporterar bl.a. DN. I nuläget finns inga uppgifter om skadade svenskar. DN uppger även att den misstänkte gärningsmannen har gripits.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07.45

Inget nytt att notera.

Måndag 12 juni


Omvärldsbevakning 22.30

Uppdatering jordskalv Grekland: En död och flera skadade på Lesbos
En person omkom och minst tio människor skadades byn Vrisa på Lesbos i samband med jordskalvet. Flera hus kollapsade i byn, enligt uppgifter från SvD/TT under måndagskvällen.
Svenska UD har inga rapporter om drabbade svenskar.
Kommentar: Uppföljning av notering nedan. 

Omvärldsbevakning 16.30

Jordskalv i havet utanför Turkiet/Grekland
Ett jordskalv med magnituden 6,3 inträffade under eftermiddagen nära västra Turkiets kust, inte långt från den grekiska ön Lesbos, skriver aftonbladet. Skalvet kändes både i Turkiet och Grekland och varade cirka en halv minut uppger GP.
Kommentar: Finns ännu inga uppgifter om eventuellt skadade. Följer då det kan finnas många semestrande svenskar i området.

Fortsatt tekniska problem för Skatteverket.se, även Kronofogden.se drabbad
Bägge myndigheterna har under dagen kunnat kommunicera via en enkel förstasida och via sociala medier. Hos Kronofogden verkar dock e-tjänsterna fungera. Skatteverket har förlängt tidsfristen för att lämna in uppgifter.
Kommentar: Publicerar en nyhet med länk till bägge hemsidorna. Har besvarat några frågor i sociala medier och via e-post under dagen.

Många gripna vid demonstrationer i Ryssland
Idag är helgdagen Rysslandsdagen. Både DN och SR Ekot rapporterar att flera hundra demonstranter gripits på olika platser i Ryssland i samband med flera demonstrationer mot korruption. Svenska ambassaden i Moskva uppmanar besökare till försiktighet och att man hörsammar lokala myndigheters instruktioner.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Skatteverket.se och Skatteverkets e-tjänster fungerar inte
Skatteverket.se har haft tekniska problem sedan igår, söndag. Samtliga e-tjänster ligger nere skriver Skatteverket.  Bland annat går det inte att ansöka om id-kort och att deklarera moms- och arbetsgivaravgifter. Skatteverket har förlängt tidsfristen för att lämna dessa deklarationer med 48 timmar från när e-tjänsterna fungerar igen. Skatteverket säger till SR Ekot att det inte finns några indikationer på yttre påverkan.
Kommentar: Har retweetat skatteverkets info och deras FB-inlägg på våra sidor. Bedömer dock att det inte är nödvändigt med publicering på sajten.

Driftstörningar för polisens telefonnummer 114 14
Telefonnumret som är för icke-akuta ärenden har drabbats av tekniska problem och går inte att nå skriver aftonbladet och SVT, enligt polisen handlar det om driftstörningar men akutnumret 112 fungerar som vanligt.
Kommentar: Följer, avvaktar för eventuell publicering.

Uppdatering: vattnet i Robertsfors
Vattnet i Robertsfors kommer nu från en reservkälla och går att dricka efter att det kokats, uppger Robertsfors kommun. Nu töms vattentornet och rengös innan vattnets släpps på igen. Svar på vattenprover väntas om ca 3 dagar.
Kommentar: Har besvarat en fråga på facebook. Ingen ytterligare åtgärd i nuläget.

Omvärldsbevakning 08.00

Regnoväder orsakar översvämningar
Flera byggnader i centrala Vetlanda och Mariannelund i Småland har översvämmats och fått vattenskador i natt, skriver Vetlandaposten och Aftonbladet/TT.
Kommentar: För kännedom om läget förvärras.

Brandrisk, höga flöden och kulingvarningar
SMHI uppger att under måndag eftermiddag är risken för gräsbrand lokalt stor i Norrbottens kustland och inland. 
Snösmältning i fjällområden ger höga flöden i de västra delarna av Västerbotten och Norrbottens län.
Kulingvarning är utfärdade för många farvatten.