Vecka 25 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Lördag 24 juni


Omvärldsbevakning 21.55

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Massivt jordskred i centrala Kina
Minst 140 människor saknas efter ett massivt jordskred i Sichuanprovinsen i centrala Kina, enligt bland andra SvT. Skredet ska ha dragit rakt igenom en by och omkring femtio hus har förstörts. Svenska ambassaden i Peking uppmanar på sin hemsida svenskar som bor i området eller är på besök där att ta kontakt med sina anhöriga och att föna lokala myndigheters råd.
Kommentar: Följer rapporteringen om räddningsarbetet. 

Fredag 23 juni


Omvärldsbevakning 21.55

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.40

Inget nytt att notera.

Torsdag 22 juni


Omvärldsbevakning 22.15

Uppföljning tågproblem Stockholm: Järnvägsspår öppna igen
Spåren förbi Stockholm är nu på torsdagskvällen öppna igen och tågen rullar, men med stora förseningar. Tusentals har drabbats av inställda tåg, förseningar och längre resväg.
De två spåren förbi Stockholms Södra som varit helt avstängda sedan förmiddagen har nu öppnats för trafik. Enligt Trafikverket var trafiken i gång igen runt klockan 21.30.
Problemen i tågtrafiken på de aktuella sträckorna väntas fortsätta även på midsommarafton, rapporterar bland andra Aftonbladet/TT.
Kommentar: Fortsätter följa. Många som påverkas. Uppdaterade vårt facebookinlägg och twittrade.

VMA Kiruna gäller inte längre
Det viktiga meddelandet till allmänheten i Kiruna efter branden i avfallsanläggningen gäller inte längre. Faran för skadlig rök är över.
Kommentar: VMA:t är släckt i våra kanaler. Uppdaterade vårt facebookinlägg och twittrade.

Omvärldsbevakning 16.20 

Kraftig jordbävning vid Guatemalas kust
En jordbävning med magnitud 6,8 på richterskalan har rapporterats vid Guatemalas kust, enligt United States Geological Survey, skriver GP.  Ännu har inget hörts om skador. Puerto San José ligger nio mil söder om huvudstaden Guatemala city.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Risk för kraftigt regn och åska i Skåne
Torsdag kväll och natt mot fredag passerar ett mindre lågtryck över södra Skandinavien och i samband
med det finns risk för kraftigt regn med åska över Skåne. Osäkerheten i utvecklingen är dock fortfarande stor skriver SMHI.se

Uppföljning tågproblem Stockholm
Trafikverket uppger att av två spår väntas öppna kl 17.00.
Kommentar: Tar bort "Just nu".

Omvärldsbevakning 13.00

Tågstopp vid Stockholms central
Det är totalt tågstopp vid Centralen efter en kabelbrand. Inga tåg kan lämna Centralen söderut och inga tåg söderifrån kommer fram. Enligt Sveriges Radio P4 Stockholm larmades SOS Alarm polisen runt 10.20 på torsdagsförmiddagen om en kabelbrand i en tvärtunnel till Citytunneln. En person ska ha skadats av branden.Stoppet påverkar fjärrtågen på sträckan Stockholm—Malmö och Stockholm—Göteborg samt alla pendeltåg, uppger Trafikverket.
Kommentar: Ingen prognos, midsommartrafik. Lade ut "Just nu" och information i våra sociala medier-kanaler.

Omvärldsbevakning 07.50

Brand på asylboende i Skåne
På onsdagskvällen började det brinna på ett asylboendeboende i Snårestad, i Ystads kommun. Alla boende tog sig oskadda ut ur byggnaden. Orsaken till branden är ännu okänd. Byggnaden totalförstördes, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
Kommentar: För kännedom

Onsdag 21 juni


Omvärldsbevakning 21.50

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Fortsatt mycket låga grundvattennivåer i juni
Grundvattennivåerna är fortsatt mycket under de normala i Götaland, Svealand och södra Norrland där. Nivåerna har sjunkit i stora delar av landet medan de stigit på en del platser i norra Norrland och längs västkusten, uppger SGU i sin månadsrapport.

Kommentar: Fortsätter att bevaka händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.00

Det brinner fortfarande på soptippen i Kiruna
Det brinner fortfarande kraftigt i en avfallsanläggning i Kiruna, Norrbottens län. Under natten har Räddningstjänsten arbetat med att släcka branden. Under tisdagskvällen utlystes VMA. Varningen upphävdes under morgonen men utlystes på nytt kl 11.30, rapporterar SR P4 Norrbotten. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Kommentar: Redigerat nyhet på webben och Facebook. Har även twittrat om händelsen. Bevakar händelseutvecklingen. Se även tidigare nyhet.

Omvärldsbevakning 08.00

VMA:t i Kiruna är tillbakadraget och avpublicerat i samtliga kanaler. Det misstänkt farliga föremålet vid Adolf Fredriks kyrka visade sig vara ofarligt. För övrigt inget nyta att notera.

Tisdag 20 juni


Omvärldsbevakning 22.30

Kraftig brand på soptipp i Kiruna
En kraftig brand på Kiruna avfallsanläggning sprider rök in över Kiruna samhälle, enligt SvT bland andra medier. VMA är utlyst. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Kommentar: Publicerat nyhet i alla kanaler. Bevakar händelseutvecklingen.

Explosion vid Bryssels centralstation

En person ska ha skjutits av belgisk militär efter en mindre explosion på centralstationen i Bryssel under kvällen. Enligt belgiska medier har även det centrala torget Grand Place 200 meter från centralstation ha utrymts under händelsen. Situationen är under kontroll, skriver belgiska polisen på twitter, enligt SvT.
Kommentar: Vi fortsätter följa händelseutvecklingen utifall den eskalerar.

Misstänkt farligt föremål i centrala Stockholm
Polisen har spärrat av ett område kring Adolf Fredriks kyrka och utrymt själva kyrkan efter larm om ett misstänkt föremål, enligt SVT. Bombgruppen anlände till platsen strax efter kl 21. Vid 22 lastades föremålet enligt Polisen in i bombgruppens transportbil för undersökning.
Kommentar: Händelse som pågår. Fortsätter bevaka händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.30

Telias bredbandstelefoni drabbad av störningar
Störningar påverkar Telias bredbandstelefoni. Det rapporterar bland andra Sveriges Radio. Detta kan innebära problem att ringa eller ta emot samtal den vägen och störningarna påverkar också möjligheten att ringa nödsamtal. Felsökning pågår, meddelar Telia.
Kommentar: Krisinformation.se har delat Telias information i sociala medier.

MSB-konto sände ut spam
Ett e-postkonto hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har kapats och använts för att skicka ut spam till drygt 8000 mottagare. Enligt MSB har ingen känslig information funnits på kontot ifråga. Det meddelar Sveriges Radio.  
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.40

Ny kokningsrekommendation i Lund
VA SYD har påträffat koliforma bakterier i Brunnshög, i nordöstra Lund. Av försiktighetsskäl har kokningsrekommendationer utfärdats, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Vi följer detta eftersom området under en längre period i våras hade kokningsrekommendationer utfärdade. 

Störningar drabbade journalsystemen i Västerbotten
Journalsystemen i Västerbottens läns landsting har under förmiddagen legat nere, vilket påverkat samtliga patienter, meddelar SVT. Enligt information från Landstinget har störningarna åtgärdats.
Kommentar: Verkar överspelat men eftersom patienter enligt medieuppgifter kunnat påverkas så noterar vi detta.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Måndag 19 juni


Omvärldsbevakning 23.05

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.45

Stor polisinsats i Paris
En bilist rammade en polisbil på Champs-Elysées i Paris på måndagseftermiddagen. Den rammade bilen ska ha fattat eld. Området spärrades av i en stor polisinsats, men händelsen var snabbt under kontroll, skriver SVT Nyheter. Föraren ska ha haft en gasflaska som han enligt polisen misslyckades med att spränga, skriver SVT. Det finns dock motstridiga uppgifter, enligt SR och andra medier ska en bil ha exploderat. Polisen uppmanade på Twitter allmänheten att undvika området i samband med händelsen. Föraren var beväpnad och tros ha dött i samband med händelsen, enligt Aftonbladet. Ingen annan ska ha kommit till skada, enligt Aftonbladet. Parispolisen har inlett en utredning om terrorbrott, enligt Reuters/TT.
Kommentar: För kännedom.

Brand i Järfälla kommun
Kraftig brand i en företagslokal i Veddesta industriområde i Järfälla kommun på eftermiddagen. Kraftig rökutveckling, enligt räddningstjänsten är det batterier som börjat brinna, skriver SR P4 Stockholm. Allmänheten i Viksjö varnades med VMA och ett antal företag intill den drabbade lokalen har utrymts, enligt SR.
Kommentar: VMA gått ut, publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 13.20

Svensk saknad efter attentat i Mali
Försvarsmakten meddelade på förmiddagen att den inte fått kontakt med en medarbetare som är stationerad i Bamako, Mali, efter gårdagens attentat. Men den svenska ambassaden i Mali skrev på Twitter vid lunchtid att den saknade personen återfunnits vid god hälsa.
Kommentar: För kännedom.

Fortfarande fler än vanligt som insjuknar i campylobacter
Antalet sjukdomsfall orsakdade av campylobacter fortsätter att vara fler än normalt, även om de insatser som har gjorts för att minska problemen börjar ge resultat. Det skriver Folkhälsomyndigheten med hänvisning till en ny rapport. Myndigheten har analyserat bakterieprover insamlade i mars från personer som smittats i landet, och rapporten visar att en och samma källa orsakade majoriteten av fallen.
Kommentar: För kännedom

Många dödsoffer efter skogsbränder i Portugal
Minst 62 personer kan vara döda efter de katastrofala skogsbränderna i Portugal i helgen, rapporterar SR Ekot.
Kommentar: För fortsatt bevakning. Har delat ambassadens reseinformation på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 08.00

En person död efter misstänkt terrorattack utanför moské i London
En person har bekräftats död och åtta har förts till sjukhus efter det att en skåpbil under natten kört in i en folksamling utanför en moské i i Finsbury Park i norra London, rapporterar ett flertal medier, däribland Sveriges Radio. Enligt Londonpolisen ska en 48-årig man som kört bilen ha gripits efter händelsen. Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att hålla i ett krismöte senare under morgonen och säger att händelsen utreds som ett terrordåd.
Kommentar: Än så länge information om det misstänkta dådet på den svenska ambassadens hemsida. Inte heller Londonpolisen verkar ha hunnit lägga ut händelsen på sin hemsida.