Vecka 26 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 juli


Omvärldsbevakning 21.30

Tre skadade efter skottlossning i Malmö
Tre personer ska ha skadats i samband med en skottlossning i Malmö. Flera ambulanser är skickade till platsen för skjutningen och polisen har spärrat av området. Polisen ska också ha skickat patruller till sjukhuset, uppger Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.10

Brand i Borgholm riskerar sprida sig
Under söndagsförmiddagen gick det ut ett VMA om att det brinner i restaurang i Borgholm. VMA:t ligger kvar och allmänheten uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus med stänga dörrar, fönster och ventilation. Strax före 13.30 uppgav räddningstjänsten att man skulle riva delar av byggnaden för att försöka förhindra att branden sprider sig vidare. Det rapporterar P4 Kalmar.
Kommentar: Följer utvecklingen. Har gjort en nyhet om VMA:t och delat i sociala medier.

Branden i Gällivare nu släckt
Släckningsarbetet på avfallsanläggningen i Gällivare har nu avslutats. Räddningstjänsten har dock kvar personal på plats för att bevaka brandplatsen, uppger P4 Norrbotten.
Kommentar: Har uppdaterat nyheten sedan VMA:t drogs tillbaka.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att notera.

Lördag 1 juli


Omvärldsbevakning 22.30

Sopbranden i Gällivare under kontroll
Räddningstjänsten har nu branden vid en avfallsanläggning i Gällivare under kontroll. Branden uppstod under lördagseftermiddagen och det uppstod kraftig rökutveckling från de brinnande soporna. Röken kommer uppskattningsvis att ligga kvar ytterligare någon dag, uppger P4 Norrbotten.
Kommentar: Fortsätter att följa. Gjorde en nyhet när VMA:t gick ut.

Fullt utvecklad brand i industrilokal i Bromsten
Ett flertal medier, däribland Aftonbladet, rapporterar om att det brinner i en industrifastighet i Bromsten norr om Stockholm. Polisen uppger att branden är fullt utvecklad, men att räddningstjänsten inte ska ha hittat några människor i byggnaden. Släckningsarbete pågår och fastigheten har spärrats av.
Kommentar: För kännedom. Följer i händelse av att branden skulle sprida sig.

Brand i matbutik i Borås misstänks vara anlagd
En kraftig brand har brutit ut på Ica City i Borås. Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att någon ska ha hällt tändvätska på en butikshylla och tänt på.
– Det är en utvecklad och kraftig brand, vi har utrymt butiken och även hotellet som ligger ovanpå, säger Anders Johansson, inre befäl vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.
Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.
Kommentar: För kännedom. Ännu inga uppgifter om skadade personer i branden.

Omvärldsbevakning 15.40

Minst 17 skadade efter skottlossning i Arkansas
Minst 17 personer ska ha skadats i samband med en skottlossning under en konsert i staden Little Rock i Arkansas, USA. Det uppger SVT Nyheter. Enligt polisen i Little Rock rör det sig dock inte om något terrordåd. Skottlossningen tros istället handla om någon form av konflikt inne på den nattklubb där konserten ägde rum. Ingen har hittills gripits för dådet, men enligt Arkansas polischef Kenton Buckner rör det sig troligen om flera misstänkta.
Kommentar: För kännedom. Inga rapporter om dödsfall än så länge, ej heller om drabbade svenskar.

Stor skogsbrand i Arvika
Strax efter klockan 11 på lördagsförmiddagen larmades SOS Alarm om en stor skogsbrand norr om Klässbol i Arvika kommun. Räddningstjänsten jobbar på två fronter för att släcka branden och även brandflyget har varit uppe för att kontrollera brandområdet. Enligt SVT Nyheter Värmland räknar räddningstjänsten räknar med att vara på plats i flera timmar till.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Stort säkerhetspådrag inför Almedalsveckan
Polisen storsatsar på säkerheten när tiotusentals personer samlas under Almedalsveckan på Gotland, rapporterar Göteborgs-Posten. Med hjälp av drönare, övervakningskameror, fordonshinder och bommar bemannade med vakter vill man förhindra attacker och eventuella terrordåd. Enligt Mia Stuhre, projektledare för Region Gotland, har man efter terrordådet i Stockholm i våras lagt extra stort fokus på att skydda besökarna från kapade fordon.
– Tidigare har vi haft koll på vilka fordon som rör sig i området, nu kommer vakterna också ha koll på vem som sitter bakom ratten, säger hon.
Kommentar: Följer rapporteringen kring Almedalsveckan, speciellt ur säkerhetssynpunkt.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att notera.

Fredag 30 juni


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Ny lag om VMA träder i kraft 1 juli
Från och med den 1 juli 2017 kan SOS Alarm skicka ut lokaliseringsbaserade varnings-sms vid ett VMA. Nu kommer även personer som befinner sig i det aktuella området att kunna varnas genom positionering av mobiltelefoner, skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande.
Kommentar: Vi gjorde nyhet samt delade på facebook och twitter. Ett antal frågor har kommit på fb och på mejl som vi besvarat så här långt.Vi lade in temablock "Allt om VMA" på vår webb.

Hård blåst ställer till med problem
SVT Nyheter rapporterar om nedfallna träd och inställda färjor. Det är ovanligt blåsigt på flera håll i landet. SMHI har gått ut med en klass 1-varning och meddelar fara för fritidsbåtar och små yrkesfartyg på Östersjön. Trafikproblemen är stora i Stockholm på fredagseftermiddagen, enligt SVT.
Kommentar: För kännedom om problemen förvärras.

Omvärldsbevakning 07.00

Inget att notera.

Torsdag 29 juni


Omvärldsbevakning 21.45

Person försökte köra på människor utanför moské
En man har gripits i Frankrike efter att ha försökt köra in en bil i en folkmassa framför en moské, skriver Reuters, uppger SVT nyheter. Ingen ska ha skadats, enligt polisen.
Enligt tidningen le Parisien skedde det utanför en moské i Créteil, ett område i sydöstra Paris, tidigare i kväll. Bilen nådde inte fram till folkmassan eftersom det var uppsatt hinder framför moskén.
Kommentar: För kännedom utifall det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera. Det finns inga rapporter om att regnet ställt till några problem ännu.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Regnovädret
SMHI har tagit bort sin klass 2 varning för Kalmar, men det är fortfarande risk för stora regnmängder lokalt.
Kommentar Uppdaterade nyhet och på Facebook.

Onsdag 28 juni


Omvärldsbevakning 21.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Varning klass 2 för mycket stora regnmängder i Kalmar län
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket stora regnmängder i Kalmar län och på Öland. Nederbörden väntas komma under torsdagen. Vi har skrivit en nyhet och förmedlat denna och Räddningstjänsten Skåne Nordvästs information i sociala medier.
Kommentar: Vi följer varningsläget och eventuella konsekvenser. Vi har också haft problem med att Krisinformation.ses app skickar ut för många notiser. Vi arbetar med att åtgärda detta.

Omvärldsbevakning 12.55

Risk för regn i syd och sydost
SMHI har utfärdat så kallad risk för stora regnmängder och risk för höga flöden i Kalmar län, samt risk för stora regnmängder i Skåne och Blekinge län samt på Öland och Gotland från och med torsdag förmiddag.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen och myndigheternas information om denna till allmänheten.

Omvärldsbevakning 07.30

Godsvagn spårade ur – stopp mellan Borås och Göteborg
När godståget passerade en växel vid Hindås gick något fel.Tre vagnar har vält och ligger just nu och blockerar spåret.  – Det kommer att vara blockerat hela dygnet, säger Ulrika Karlsson på trafikverkets pressjour, uppger SVT nyheter  GP och flera andra medier.
– Vi kommer att sätta in ersättningsbussar för den sträckan. Tåg som skulle gå mellan Göteborg och Kalmar kommer att ledas om via Herrljunga.
Kommentar: Bussar ersätter trafiken. Trafikverket har ingen "akutruta". Följer utvecklingen.

Tisdag 27 juni


Omvärldsbevakning 21.10

Cert-SE: Nytt angrepp av utpressningsprogram
En ny våg av utpressningsprogram sveper nu över världen, skriver CERT-SE på sin webbplats.  I flera länder har flera företag och myndigheter drabbats. Smittovägen är ännu inte bekräftad men det kan röra sig om spridning via SMB-protokollet. CERT-SE uppmanar systemadministratörer att se över vilka tjänster som exponeras mot internet. Det finns också obekräftade uppgifter om att den skadliga koden sprids via e-post, så försiktighet bör iakttas när man öppnar mejl.
Kommentar: Vi skrev nyhet eftersom det fanns fasta råd till allmänheten. Delade i våra sociala medier-kanaler. Lyfte temablock IT-störningar på startsidan. Fortsätter följa händelsen.

Stockholms Central utrymdes
En brand på en hamburgerrestaurang på Centralstationen i Stockholm stoppade all avgående tågtrafik under nästan två timmar på tisdagskvällen, uppger DN. Hela centralen utrymdes vid branden.
Det var vid 17-tiden som Storstockholms räddningscentral fick in ett automatlarm från restaurangplanet på Centralstationen.  All fjärrtågtrafik från Stockholm stoppades då. Vid 19.30-tiden öppnades åter alla spår. Polisen har information om händelsen här.
Kommentar: Händelsen avslutad.

Omvärldsbevakning 16.10

Färre reser från Sverige till terroristorganisationer
Allt färre reser från Sverige för att ansluta sig till terroristorganisationer i Syrien och Irak, bland annat på grund av den rådande situationen i konfliktområdet, skriver Säkerhetspolisen på sin webbplats.
Kommentar: För kännedom.

Hackerattack mot Göteborgs hamn
Flera svenska och internationella företag har under tisdagen utsatts för en hackerattack.
Containerredderiet Maersk samt APM Terminals i Göteborg finns bland de drabbade företagen, skriver Aftonbladet. Det är i nuläget oklart hur stor omfattningen av attacken är i Sverige. Även flera stora ryska företag i Ryssland och Ukraina har under tisdagen utsatts för dataintrång. I nuläget verkar intrånget vara mer omfattande där än i Sverige.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Många bilar skadade vid brand
Tre bilar totalförstördes och minst 13 bilar rökskadades vid en misstänkt anlagd brand i bostadsområdet Oxhagen i Örebro natten mot tisdagen. Det var strax efter klockan 02 som larmet om branden kom. När räddningstjänsten kom fram var branden fullt utvecklad och det tog cirka en timma innan
släckningsarbetet var klart, uppger Sveriges Radio P4 Örebro.
Kommentar: Kan leda till funderingar och oro hos boende i området. 

Måndag 26 juni


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Misstänkt farligt pulver har påträffats i Herrljunga kommuns lokaler
Herrljunga kommuns lokaler har utrymts efter att misstänkt farligt pulver har påträffats. Polisen Västra Götaland rapporterar att nationella bombskyddet är på väg. En pressträff kommer att hållas klockan 13.00, meddelar Herrljunga kommun.  
Kommentar: Följer. Enligt uppgifter i media har inga människor kommit till skada.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.