Vecka 27 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 juli


Omvärldsbevakning 23:50

Felaktigt VMA-larm i Stockholmsområdet
Strax efter kl 22 på söndagskvällen, gick ett felaktigt VMA-larm ut i Stockholm. Orsaken till det felaktiga larmet är oklar, utredning sker, skriver SOS Alarm som också uppger att varje söndag sker vanligtvis ett testlarm, även kallat ’Hesa Fredrik’, av okänd orsak gick detta larm idag ut skarpt.
Sveriges Radio P4 skriver mer här om det felaktiga testet.
Kommentar: Vi delade på facebook och twitter. Publicerade nyhet på webben och i vår app. Många reaktioner och frågor och mycket kritik i våra sociala medier och i redaktionsmejlen. Så även i andra aktörers kanaler, liksom i medierna. Vi följer och besvarar frågor under måndagen.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Fortsatt oroligt på Hamburgs gator
Protesterna i Hamburg fortsatte även efter det att G20-mötet avslutats på lördagen. Polisen attackerades sent på lördagskvällen med flaskor och svarade med vattenkanoner på flera platser, skriver tyska medier, enligt SVT. Polisen twittrade att människor skulle lämna oroliga områden, för att inte utsätta sig för fara.
Kommentar: För kännedom

Lördag 8 juli


Omvärldsbevakning 22.30

Ansträngt läge för svenska gränskontroller
Gränspolisens resurser räcker inte till under sommaren och polismyndigheten beskriver arbetssituationen som ansträngd, enligt DN/TT. Bara hälften av dem som reser in i Sverige under sommaren kommer att kontrolleras, sägs det i texten.
Kommentar: För kännedom om det uppstår oro eller kommer frågor.

Omvärldsbevakning 15.30

Olja läckt i Dalälven
Närmare tre ton olja kan ha läckt ut i Dalälven, enligt Leksands kommun, som hittills har bärgat ett 50-tal fat, rapporterar P4 Dalarna. Vart och ett av faten, som legat i vattnet i flera år, rymmer 200 liter.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 09.20

Flera döda efter oväder i Japan
Hittills har 15 personer hittats döda efter de kraftiga skyfallen i södra Japan, rapporterar japanska medier enligt SVT.
Kommentar: För kännedom. Uppföljning av tidigare notering nedan.

Fortsatt våldsamt i Hamburg
Kravallerna under G20-mötet i Hamburg fortsatte i natt. Över 100 personer har gripits sedan protesterna startade. Totalt har cirka 200 poliser skadats. Hur många demonstranter som har skadats är oklart. Under dagen väntas en stor demonstration äga rum, rapporterar bland andra SR.
Kommentar: Fortsätter följa

Fredag 7 juli


Omvärldsbevakning 22:20

Uppdatering Hamburg 
Oroligheterna och gatukravallerna under G20-mötet i Hamburg fortsätter. Polisen har under fredagen begärt in extra förstärkningar från andra håll i Tyskland. På fredagskvällen blossade nya kravaller upp, rapporterar TT/Omni. Flera medier, bland andra SR, SVT och DN, rapporterar om många skadade både bland demonstranter och poliser.
Polisen i Hamburg på twitter (tyska/engelska)
Spiegel Newsblog in English (engelska)
Kommentar: Fortsätter följa. Inga uppgifter om skadade svenskar så här långt.

Omvärldsbevakning 16:20

Ryska hackare misstänks ha hackat amerikanskt kärnkraftverk
Ryska hackare misstänks för att ha gjort dataintrång i kärnkraftverket Wolf Creek i Kansas, skriver Aftonbladet medhänvisning till nyhetskanalen Bloomberg. Hackarna misstänks också för att ha gjort intrång i andra energianläggningar i USA. Den amerikanska energimyndigheten uppger att effekterna av attackerna verkar vara begränsade, sant att man jobbar tillsammans med de drabbade företagen för att förbättra säkerheten.
Kommentar: Allvarlig IT-incident, speciellt med tanke på att ryska hackare tidigare har lyckats slå ut delar av elnätet i Ukraina.

Omvärldsbevakning 11.30

NMR misstänks komma att störa Åkessons tal i Almedalen
Enligt uppgifter till tidningen Metro ska den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) planera att störa Jimmie Åkessons tal i Almedalen under fredagen. Samtidigt rapporterar Aftonbladet att sex personer från NMR delgivits misstanke om brott, sedan en installation bestående av en hög med skor som ska symbolisera nazismens brott, ska ha saboterats i Almedalen.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor från allmänheten.

Fortsatta oroligheter i Hamburg
Under dagen har nya oroligheter brutit ut i Hamburg inför G20-mötet som inleds idag. Flera polisbilar ska ha satts i brand och staden beskrivs som belägrad, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Fortsätter att följa rapporteringen kring G20.

Omvärldsbevakning 08.00

Våldsamma protester i Hamburg
Idag fredag inleds G20-mötet i Hamburg. Under torsdagskvällen skadades 76 poliser och två demonstranter i samband med våldsamma demonstrationer inför helgens möte, uppger myndigheterna enligt AFP. Sveriges radio rapporterar om oroligheter under hela natten mot fredagen.
Kommentar: För kännedom. Inga rekommendationer till svenskar på plats på UD:s webb så här långt.

Torsdag 6 juli


Omvärldsbevakning 23.20

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.20

Region Uppsala drabbat av IT-angrepp
Aftonbladet och flera andra medier rapporterar att Region Uppsala har drabbats av en cyberattack med så kallade utpressningsvirus, som försöker låsa datorfiler. Patientsäkerheten anses inte vara hotad och inga operationer har ställts in på grund av attackerna. Enligt Region Uppsala har hackarna inte lyckats kryptera några filer, däremot ska tekniska system som reglerar ventilation, värme och kyla ha påverkats av angreppet.
Kommentar: Följer utvecklingen. Har retweetat information från region Uppsala.

Riksväg 87 avstängd efter larm om brinnande sopbil
P4 Jämtland rapporterar om en brinnande sopbil på riksväg 87 vid Gräfsåsens avfallsstation. Vägen är avstängd och det råder explosionsrisk eftersom fordonet är en biogasbil. Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus.
Kommentar: För kännedom. Följer utvecklingen.

Tiotal personer saknas efter skyfall i Japan
Ett tiotal personer saknas efter kraftiga skyfall i södra Japan, skriver Göteborgs-Posten. Det förekommer olika uppgifter om antalet evakuerade människor, vissa medier talar om tiotusentals, andra om hundratusentals. Meteorologer varnar för att det kan komma mer regn, vilket innebär att fler floder kan komma att svämma över samt att risken för jordskred ökar.
Kommentar: Följer utvecklingen i händelse av att läget förvärras.

Omvärldsbevakning 11.30

Kraftig brand i flerfamiljshus i Västerås
En fullt utvecklad brand rasar högst upp i ett flerfamiljshus på Gryta i Västerås, uppger SVT Nyheter Västmanland. Enligt polisen har branden spridit sig till vinden och vidare till grannhuset.
Mälardalens brand- och räddningsförbund har fått förstärkning från Eskilstuna för att hantera branden. Västerås kommuns krisgrupp är aktiverad och hjälper till att ta hand om de som bor i området.
Kommentar: För kännedom. Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 06.50

Viktigt meddelande för Löddeköpinge, Skåne utlystes tidigt i morse men är nu avslutat och avlarmat. I övrigt inget att rapportera.

Onsdag 5 juli


Omvärldsbevakning 21.30

Två män gripna för fotografering av skyddsobjekt
Enligt SVT har Säkerhetspolisen låtit gripa två män, misstänkta för att systematiskt och under en längre tid ha fotograferat svenska skyddsobjekt och lagt ut bilderna i sociala medier. Enligt Säkerhetspolisen, som bekräftar händelsen, är brottsrubriceringen grovt olaga intrång.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Telias trygghetslarm i Stockholm drabbade av driftstörning
Telias trygghetslarm i Stockholm låg under onsdag eftermiddag nere i två timmar, skriver SVT. Felet har åtgärdats och omfattningen av störningen är inte känd ännu. Men en talesperson för Stockholms Trygghetssjour säger att det är unikt att så många larm drabbas av en driftstörning.
Kommentar: Noterar denna störning eftersom den har drabbat så många larm.

Omvärldsbevakning 16.20

Dramatisk ökning av båtflyktingar till Italien
Strömmen av migranter över Medelhavet till Italien har ökat dramatiskt under det senaste halvåret, skriver Aftonbladet. Hittills i år har 85 000 människor tagit sig från Libyen till Italien. Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbing har beskrivit läget i Italien som en "tryckkokare", men påpekar att migrantströmmen hittills inte påverkat Sveriges asylmottagning särskilt mycket.
Kommentar: Fortsätter att följa. Har hittills inte påverkat Sverige speciellt mycket, men situationen kan komma att ändras. En skillnad jämfört med flyktingsituationen 2015 är att det denna gång till stor del rör sig om ekonomiska flyktingar (se exempelvis denna ledare i österrikiska  Die Presse).

Åtta av tio kommuner har identifierat extremister
Enligt en ny lägesrapport från den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Anna Carlstedt, har 80 procent av Sveriges kommuner har identifierat grupper eller individer med kopplingar till vådsbejakande extremism. Anna Carlstedt menar att ökningen främst beror på en ökad medvetenhet och ett större fokus på problemet. Dock har också det faktiska antalet individer med extremistkopplingar ökat, menar Carlstedt. Den största gruppen, knappt hälften, av de våldsbejakande individerna utgörs av högerextremister, medan islamister uppges utgöra 23 procent och vänsterextremister 10 procent. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 11.35

Extremt låga vattennivåer på flera håll i landet
Vattenförbrukningen i Laholm och Halmstad har ökat igen, tvärtemot vad Laholmsbuktens VA hoppats på. Enligt Laholmsbuktens VA, som nu arbetar för att kunna fylla en vattentäkt med konstgjort grundvatten, kan några av deras kunder bli utan vatten om inte vattenbesparingsdirektiven följs. Det uppger P4 Halland.

Samtidigt rapporterar SVT Nyheter Örebro om extremt låga vattennivåer i Kumla och Hallsberg. Om torkan fortsätter kan det bli tal om bevattningsförbud i detta område.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 07.30

Ingenting att rapportera

Tisdag 4 juli


Omvärldsbevakning 21.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:30

Must: Sannolikt med påverkningskampanjer mot Aurora
Försvarsmaktens underrättelsechef Gunnar Karlson menar att det är det högst sannolikt att militärövningen Aurora 17 utsätts för utländska påverkanskampanjer. Det uppger Aftonbladet och ett flertal andra medier.
– Vi kommer att vara väldigt uppmärksamma på vad som händer och se till att vi från Försvarsmaktens sida snabbt kan sprida sann och relevant information om övningen, säger Karlson.
Kommentar: För kännedom, med tanke på att vi bevakar rapporteringen kring Aurora.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 07.10

Ingenting att rapportera. 

Måndag 3 juli


Omvärldsbevakning 21.23

Tiotalet skadade efter att en taxi kört på människor i Boston
Dagens Nyheter skriver att en taxi har körts in i en folkmassa i Boston, USA, och ett tiotal människor uppges ha skadats och förts till sjukhus. Det hela skedde i närheten av flygplatsen Logan i de östra delarna av staden. Enligt uppgifter till lokaltidningen The Boston Globe rör det sig inte om ett terroristdåd. Polisen misstänker att det är en olycka då föraren förlorat kontrollen över fordoner.
Kommentar: För kännedom.

Åskovädret har dragit förbi och tågen går igen
Det åskoväder som under eftermiddagen orsakat bränder och tågtrafikproblem i norra Uppland, Gästrikland och delar av Dalarna har dragit förbi, meddelar TT. Enligt uppgifter till Sveriges Radio har Trafikverket uppgett att tågen på sträckan mellan Knivsta och Uppsala återupptagits. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.50

Eldningsförbud på flera orter
Eldningsförbud har utlysts på flera håll i landet, bland annat i Uddevalla och i Västmanland, meddelar Sveriges Radio. 
Kommentar: Vi har delat information på Facebook om att eldningsförbud kan vara aktuellt och att man bör beakta brandrisken.

Flera bränder runt om i landet
SVT skriver om ett blixtnedslag i ett hus utanför Uppsala. Göteborgs-Posten rapporterar om en brand i skogen i Botered, norr om Vänersborg. Räddningstjänst från bland annat Trollhättan och Vänersborg är på plats. Aftonbladet rapporterar om villabränder i Hofors efter blixtnedslag.
Kommentar: Följer mediernas rapportering om bränderna och blixtnedslag. De som nämns ovan har skett i det område där stor brandrisk råder.

Omvärldsbevakning 13.20

Många omkomna i bussolycka i södra Tyskland
Bland andra SVT rapporterar att många människor har skadats och omkommit i en bussolycka utanför Münchberg i Bayern. Bussen uppges ha kolliderat med en lastbil på motorvägen A9 nära den tjeckiska gränsen och ha fattat eld efter kollisionen. Resenärerna uppges vara från delstaten Sachsen i östra delen av Tyskland.
Kommentar: Noterar detta.

Omvärldsbevakning 07.40

Inget nytt att notera.