Vecka 28 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 juli


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16:30

Varning klass 2 höga flöden
SMHI utfärdade vid 12-tiden en klass 2-varning för höga flöden i övre delarna av Torneälven och Rautasälven samt i Tärendöälven. Orsaken är det intensiva regnandet i kombination med sen snösmältning. Regnet väntas fortsätta på måndagen och tisdagen och varningen kommer att gälla större delen av den kommande veckan. Aftonbladet/TT skriver bland annat att räddningstjänsten har uppsikt över särskilt översvämningskänsliga områden som avloppsreningsverket i Vittangi.
Kommentar: Publicerat nyhet i samtliga kanaler. Fortsätter följa händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10:30

Inget att notera.

Lördag 15 juli


Omvärldsbevakning 23:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:00

VMA avslutat för vattenläcka i Kalmar
Det VMA som utfärdades tidigt på lördagsmorgonen i dag 15 juli för en vattenläcka i Kalmar, Kalmar län, gäller inte längre. Varningen är borttagen.
Läget är nu under kontroll och orsaken till läckan är identifierad, skriver bl a Aftonbladet/TT och SR P4 Kalmar
Kommentar: Publicerade uppdatering och delade i fb. Följde och noterade när VMA:t släcktes i vårt system. 

Omvärldsbevakning 08:30

VMA vattenläcka Kalmar
Under tidig lördagsmorgon gick ett VMA ut för en omfattande vattenläcka i Kalmar, enligt bland andra SR P4 och tidningen Barometern.
Kommentar: Vi publicerade nyhet och delade i fb och twitter. Oklart läge f n om VMA:t fortfarande gäller. Följer och noterar när VMA:t släcks i vårt system. Uppdaterade vår nyhet. Svarade på frågor i våra sociala medier och på mejlen.

VMA Båstad - faran över
Räddningstjänsten avblåste tidigt på lördagmorgonen det VMA som utfärdats för branden i en industribyggnad i Båstad på fredagkvällen, rapporterar bl a Aftonbladet/TT.
Kommentar: Uppdaterade vår nyhet. Svarade på frågor i våra sociala medier och på mejlen.

Flera döda i höghusbrand på Hawaii
Minst tre människor har bekräftats döda i branden som rasar i 36-våningshuset i Honolulu, Hawaii. Dödssiffran kan komma att stiga enligt myndigheterna. Flera människor kan vara instängda i sina lägenheter, uppger räddningstjänsten. Det rapporterar bl a DN/TT.
Kommentar: För kännedom. Inga uppgifter om drabbade svenskar.

Fredag 14 juli


Omvärldsbevakning 23:30

VMA industribrand Båstad
Ett VMA utfärdades för en industribrand i Båstad vid 20-tiden på fredagskvällen.
Senare under kvällen kom uppgifter om att branden är under kontroll men att VMA:t kvarstår eftersom det finns gasflaskor som riskerar att explodera i byggnaden, rapporterar bland andra Aftonbladet. Länk till VMA från sändningsledningen på SR.
Kommentar: Publicerade nyhet, delade på fb och twitter. Svarade på frågor i sociala medier och i redaktionsmejlen.

Transportstyrelsens it-hantering kritiseras i medier
Många svenskars körkortsdata och statliga hemligheter har legat lätt åtkomliga för dataexperter i Tjeckien och Serbien som aldrig säkerhetskontrollerats. Det visar Säkerhetspolisens förundersökning av Transportstyrelsens it-affär, uppger DN ikväll.
Kommentar: För kännedom om det uppstår oro eller kommer frågor från allmänheten.

EU-varning för hepatit E i fläskkött
Antalet personer som smittas med hepatit E ökar mycket kraftigt i Europa. Smittkällan är ofta fläskkött som inte steks ordentligt. EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, EU:s motsvarighet till det svenska livsmedelsverket, går nu ut med en varning, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom om det uppstår oro eller kommer frågor.

Flera turister skadade i Egypten – två uppges döda
Två tyska turister har dödats och fyra andra turister har skadats i en knivattack på en strand i semesterorten Hurghada i Egypten, uppger egyptisk polis. Gärningsmannen greps i samband med dådet. Resebolagen Ving och Apollo uppger att de inte har några svenska charterturister på orten.Orsaken till attacken är ännu oklar, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 17:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13:55

Stor skogsbrand i naturreservat väster om Uppsala
Det brinner i Rödmossens naturreservat väster om Uppsala. Branden har spridit sig över ett område på 200 x 150 meter, rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Och brandflyget är inkallat för att hjälpa till Släckningsarbetet.
Kommentar: Följer utveccklingen.

Eldningsförbud i Stockholms län
Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat införa ett eldningsförbud i länet med hänsyn till att det råder hög brandrisk i skog och mark. Förbudet omfattar hela Stockholms län och varar tills vidare. Även Eskilstuna kommun inför eldningsförbud idag.
Kommentar: För kännedom. Risken för skogsbränder hög, bland annat pågår släckningsarbetet för en brand i Huddinge.

Länsstyrelsen Norrbotten varnar för algblomning i Kalixviken
Länsstyrelsen Norrbotten varnar för algblomning i Kalixviken. Enligt SVT Nyheter Norrbotten uppmanar länsstyrelsen allmänheten att hålla husdjur och barn borta från vattnet.
– Det beror på att de blågröna algerna kan producera gifter. Då rekommenderar vi att man inte badar för säkerhetsskull. När de är giftiga kan man få i sig vattnet och få magbesvär som kräkningar och diarré. För hundar kan det bli mer allvarligt om de dricker vattnet, säger Anneli Sedin på länsstyrelsen.
Kommentar: För kännedom.

Fler insjuknar av multiresistenta bakterier
Allt fler patienter har blivit sjuka av multiresistenta bakterier, rapporterar Sveriges Radio. Förra året konstaterades 126 nya fall, av dessa har smittades 34 personer inom landets gränser. Enligt Folkhälsomyndigheten är bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika ett av de största hoten mot människors hälsa. Det uppger P4 Blekinge.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 07:50

Inget nytt att notera.

Torsdag 13 juli


Omvärldsbevakning 22:00

Rasolyckan i Ludvika, uppdatering
Rasolyckan i Ludvika innebär att tågtrafiken genom Ludvika är stoppad, skriver Göteborgs-Posten. Detta innebär störningar på sträckorna Hallsberg/Örebro–Borlänge/Gävle och Hallsberg/Örebro–Fagersta/Västerås. Trafikverket hade på torsdagskvällen inte någon prognos över hur länge stoppet i tågtrafiken väntas pågå.
Kommentar: Har uppdaterat nyheten med länkar till Trafikverket och Ludvika kommun. Även delat Ludvika kommuns inlägg om olyckan på Facebook.

Stor skogsbrand i Huddinge
P4 Stockholm rapporterar att cirka 30 brandmän arbetar med att släcka en stor skogsbrand i Huddinge. Enligt räddningstjänsten väntas branden vara under kontroll innan mörkret faller.
Kommentar: Verkar inte vara någon större fara men följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 17:20

Tolv personer uppges vara skadade efter rasolycka i Ludvika
Många medier, däribland P4 Dalarna och SVT Nyheter Dalarna, rapporterar om den rasolycka som inträffat i Ludvika i samband med ett brobygge över ett järnvägsspår. Tolv personer uppges vara skadade, varav fem allvarligt enligt Polisen.
Kommentar: Har gjort en nyhet och delat den i sociala medier.

Stort säkerhetspådrag inför Frankrikes nationaldagsfirande
Cirka 93.000 poliser och soldater har mobiliserats för att säkra morgondagens nationaldagsfirande i Frankrike, skriver Dagens Nyheter. Särskilt fokus i säkerhetsarbetet ligger på flygplatser, tågstationer och stora turistorter som Nice i södra Frankrike. Dessutom planeras det för stora demonstrationer mot USA:s president Donald Trump som för närvarande besöker Paris.
Kommentar: Håller ett öga på Frankrikes nationaldagsfirande. Viss risk för terrordåd tycks föreligga, inte minst med tanke på förra årets nationaldagsfirande då Nice utsattes för ett attentat.

Omvärldsbevakning 13:45

Kommuner tar fram krisplaner i spåren av sopstrejken
SVT rapporterar om att flera svenska kommuner förbereder krisplaner i samband med den strejk som de anställda vid sopföretaget Reno Norden gått ut i. Samtidigt skriver DN att salmonella-, ehec- och campylobakterier kan komma att föröka sig snabbt bland hushållssopor som får ligga och jäsa i fukt och värme.
Kommentar: Fortsätter att följa strejken och dess samhällskonsekvenser.

Regeringen ger MSB i uppdrag att utreda felaktigt larm
Med anledning av den falska ”Hesa Fredrik”-signalen som gick ut i Stockholm under söndagen ger Sveriges regering MSB i uppdrag att redovisa vad som gick fel. MSB får även i uppdrag att ge förslag på hur VMA-systemet kan förbättras. Det skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Av intresse för allmänheten med tanke på den massiva kritik som riktats mot MSB efter söndagens falsklarm.

Gasolläckage i fabrik söder om Vingåker
Katrineholms-Kuriren rapporterar att det har läckt ut gasol från Weberfabriken i Lyttersta söder om Vingåker. Räddningstjänsten uppmanar boende i en radie av 300 meter kring platsen att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar. Man har även stängt av vägen förbi fabriken. Någon större fara för allmänheten ska dock inte råda enligt räddningstjänsten.
Kommentar: Följer utvecklingen. Inget VMA än så länge.

SGU får i uppdrag att söka grundvattentillgångar
Regeringen ger SGU i uppdrag att ta fram detaljerad information om var det finns nya potentiella grundvattentillgångar genom utökade hydrogeologiska undersökningar. SGU får även i uppdrag att ta fram mer information generellt om grundvattenmagasin och grundvattenbildning. Anledningen är att de senaste årens vattenbrist riskerar att accelerera.
Kommentar: För kännedom. Aktuellt ämne som vi följer.

Omvärldsbevakning 07:55

Explosionsrisken över på Händelö
Det VMA som utfärdades på onsdagskvällen gällande en överhettad container togs under natten bort, rapporterar flera medier, däribland P4 Östergötland. 
Kommentar: Uppdaterade nyheten och gick ut med info om det i sociala medier

Turister evakueras från Sicilien sedan kraftig skogsbrand brutit ut
Sjuhundra turister har evakuerats från den italienska ön Sicilien sedan en kraftig skogsbrand brutit ut, skriver Aftonbladet. Ännu finns det dock inga rapporter om några skadade.
Kommentar: Följer händelsen. Ingen information hos den svenska ambassaden i Italien än så länge.

Människorättsorganisation varnar för ett nytt utbrott av zikaviruset i Brasilien
Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) varnar för att ett nytt utbrott av zikaviruset kan komma att bryta ut i Brasilien. Dålig sanitet och dåliga vattenförhållanden bidrar till att Brasilien på nytt riskerar att drabbas av viruset, menar HRW. Enligt HRW har Brasilien gjort för lite för att hjälpa de miljoner människor som inte har kontinuerlig tillgång till rent vatten och avlopp. Det rapporterar Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 12 juli


Omvärldsbevakning 23:50

Explosionsrisk vid kemiföretag i Händelö
Under kvällen gick ett VMA ut angående en överhettad containern med giftig akrylsyra på ett kemiföretag i Norrköping. Explosionsrisk föreligger och alla som befinner sig inom en 800 meters radie kring området har uppmanats att lämna området omgående, rapporterar SVT.
Kommentar: Har gått ut med en nyhet och delat den i sociala medier.

Terrorhot mot fotbolls-EM utreds
Den nederländska antiterrororganisationen NCTV undersöker ett eventuellt terrorhot mot kommande fotbolls-EM, skriver Dagens Nyheter. Hotet påstås komma från terrororganisationen IS och riktar sig mot matchen mellan England och Skottland i Utrecht den 19 juli.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten. Sverige har sin EM-premiär mot Tyskland i Breda två dagar innan matchen mellan England och Skottland spelas.

Omvärldsbevakning 16.15

Stor konflikt om sophämtning i Stockholm
Dagens Nyheter rapporterar om att de anställda vid de två företag som sköter sophämtningen i Stockholm nu lägger ner sina arbeten. Hos företaget Reno Norden säger 50-60 anställda upp sig i protest mot lönedumpning och högre arbetsbelastning. Enligt ett pressmeddelande följer nu de anställda vid konkurrerande företaget Liselotte Lööf AB exemplet.
”Även sopgubbarna från Liselotte Lööf bestämde sig för att lägga ner arbetet i dag. Därmed står hela Stockholm utan sophämtning tills konflikten är löst”, står det i pressmeddelandet.
Kommentar: Kan orsaka frågor hos allmänheten.

Överhettad container med syra kyldes ned i Norrköping
Räddningstjänsten utrymde under onsdagen ett område på Händelö i Norrköping då en container med akrylsyra riskerat att explodera på grund av överhettning. Larmet kom vid 12.30-tiden. Vid 16-tiden meddelade räddningstjänsten att containern var nedkyld och situationen är under kontroll, rapporterar bland andra GP/TT.
Kommentar: Vi följde händelsen och tog fram länkar till ansvariga aktörer och till medier under dagen men publicerade inget i våra kanaler eftersom det rörde sig om ett industriområde som snabbt var evakuerat och avspärrat av räddningstjänsten.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.45

Inget nytt att rapportera.

Tisdag 11 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

SOS Alarm slutar med internt VMA-larmtest tillsvidare
SOS Alarm slutar att genomföra det interna "tysta testet" av VMA, Viktigt meddelande till allmänheten under tiden utredningen av det felaktiga VMA:t pågår. Det behöver säkerställas att samma situation inte uppstår igen, rapporterar flera medier, bl.a. Sveriges Radio P4 Stockholm.
Kommentar: Frågan är fortfarande aktuell med anledning av söndagens felaktiga VMA-test. Allmänheten har fortfarande många frågor.

Omvärldsbevakning 07:45

Pizzeriabränder i Tranås misstänks vara anlagda
Under natten till tisdagen brann det i två pizzerior i Tranås. Polisen misstänker att bränderna är anlagda och har under natten evakuerat boende från de hus pizzeriorna var inhysta i. Enligt räddningstjänsten har en person förts till sjukhus för vård av rökskador. Det rapporterar SVT Nyheter Jönköping.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Fullt utvecklad brand i radhus i Vara
Vid halvsextiden på tisdagsmorgonen kom ett larm om en brand i ett radhus med tre lägenheter i Vara. Enligt räddningstjänsten har en person påträffats död i det brinnande huset, skriver DN.
Kommentar: För kännedom. Eftersläckningsarbete pågår.

Stora skogsbränder rasar i Kanada
Ungefär 14.000 människor har tvingats lämna sina hem till följd av de skogsbränder som rasar i British Columbia i västra Kanada. Myndigheterna varnar för att bränderna kan sprida sig ytterligare, dock finns det inga uppgifter om skadade eller omkomna. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Än så länge ingen information om skogsbränderna hos svenska ambassaden i Kanada.

Måndag 10 juli


Omvärldsbevakning 22:45

Uppdatering felaktigt VMA-larm
Många medier fortsätter att rapportera om det felaktiga VMA-larm som gick ut av misstag under söndagskvällen. Polisen uppger på sin webbplats att larmet skapade långa väntetider och att det även var svårt att komma in på polisen.se under gårdagskvällen.
Dagens Nyheter riktar på ledarplats kritik mot svenska myndigheter, däribland MSB, Polisen och SOS Alarm. Tidningen rapporterar också om kritik från Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige.
Kommentar: Fortsätter att komma frågor och kritiska kommentarer om larmet till Twitter, Facebook och redaktionsmailen. Nu under eftermiddagen och kvällen har det dock avtagit något. Krisinformation fortsätter att beta av och svara på frågorna.

Stor skogsbrand norr om Gävle
Det brinner kraftigt i ett skogsområde i närheten av byn Axmarby, ungefär en halvmil norr om Gävle. Räddningstjänsten uppger dock att man har branden under kontroll och det ska inte föreligga någon risk för spridning till några byggnader, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos närboende i trakten.

Omvärldsbevakning 16:00

Uppdatering felaktigt VMA-larm
Efter det felaktiga varningslarm som ljöd över Stockholms län i går kväll har SOS Alarm konstaterat att det var ett handhavandefel i samband med test av VMA-larmet som orsakade händelsen. Vi har länkat till deras webb i vår nyhet. Likaså finns där länk till MSB:s nyhet med frågor och svar som publicerades på måndagseftermiddagenn.
Många medier fortsätter att rapportera med fokus på ansvarsfrågor och ytterligare kritik.
Inrikesminister Anders Ygeman har till SR Ekot under måndagseftermiddagen skrivit att MSB ska få i uppdrag att genomföra en utredning "om att redovisa och utvärdera omständigheterna kring felaktig VMA-signal i Stockholm den 9 juli". 
Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten med nya länkar och formuleringar. Samordning pågår med MSB:s kommunikationsavdelning där vi tar fram gemensamma frågor-svar om händelsen.

Omvärldsbevakning 12:00

SOS Alarm utreder felaktigt larm
Många medier, däribland Aftonbladet, SVT och Dagens Nyheter, rapporterar om det felaktiga VMA-larm som gick ut över Stockholm under söndagskvällen. SOS Alarm utreder händelsen och skriver på sinn webbplats att larmet orsakades av den mänskliga faktorn och att inget påvisar att det skulle handla om en cyberattack. Det framkommer även att det har riktats mycket kritik mot MSB, bland annat från finanslandstingsrådet Iréne Svenonius.
Kommentar: Har gjort en nyhet och gått ut i sociala medier. Många frågor och mycket kritik på sociala medier.

Stor brand i Camden i London
Under natten bröt en stor brand ut i stadsdelen Camden i nordvästra London, skriver Göteborgs-Posten.
Det är oklart vad som orsakat branden, och det finns inga rapporter om omkomna eller skadade. Räddningstjänsten i London har på Twitter uppmanat människor från att hålla sig borta från området.
Kommentar: För kännedom.