Vecka 3 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 22 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Riksdagen missade att skydda datorer från sårbarhet
Datorerna hos svenska politiker var öppna för it-angrepp i mer än en månad, skriver Dagens nyheter. Där ingick bland annat politiker på känsliga poster som försvarsutskottet. Det rör sig om den sårbarhet i insticksprogrammet Flash som bland andra MSB varnade för i början av december.
Kommentar: För kännedom då det kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.15

Ingenting nytt att kommentera.

Lördag 21 januari


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13:30

Comhem ligger nere i Göteborg
Sedan niotiden på lördagmorgonen är omkring 45 000 av Comhems kunder i Göteborgsområdet utan internet, tv och telefontjänster, rapporterar flera medier,bland dem GP och SR P4 Göteborg."Det är för närvarande avbrott på samtliga tjänster i Göteborg, Västra Frölunda, Angered och Hisings Backa. Beräknad klartid kl 15:00, meddelar Comhem på sin sajt.
Kommentar: Noterar eftersom många drabbades och telefonin påverkades. Delade SR P4 på facebook.

Lavinrisk orsakar trafikstörningar i norr
På grund av snöoväder och lavinrisk är det störningar både i tåg och-vägtrafiken i Norrbotten. På väg
E 10 mellan Björkliden och Riksgränsen råder kolonnkörning och vissa tåg är inställda. Lavinrisken är 3 på en 5-gradig skala dels i Hemavan/Tärnaby dels i Storulvån/Åre/Bydalen.
Kommentar: För kännedom. Se SR P4 Norrbotten samt Trafikverket och lavinprognoser.se

Omvärldsbevakning 08:30

Uppföljning: Gambias förre president avgår
Gambias före detta president Yahya Jammeh ger upp försöken att hålla sig fast vid makten i landet. Detta meddelar den nytillträdde presidenten Adama Barrow på Twitter, rapporterar bland andra SVT Nyheter.
Kommentar: Enligt medieuppgifter verkar nu krisen i landet vara över. Se även våra tidigare noteringar nedan.

Fredag 20 januari


Omvärldsbevakning 22:30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11:30

Kokningsrekommendationer upphävda i Trollhättan
Boende i på västra sidan av Göta älv behöver inte längre koka sitt kommunala dricksvatten. Vattenproverna visar nu att dricksvattnet är tjänligt. uppger kommunen på sin webbplats. 
Kommentar: Slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 08:30

Bil körde in i folksamling i Melbourne – Flera döda
Strax före klockan två på eftermiddagen körde bilen in på gågatan i ett populärt shoppingdistrikt i Australiens näst största stad, enligt Reuters.  Minst tre pesroner har dödats och ett tjugotal skadats uppger flera medier, bland annat Ekot.  Lokal polis säger att det inte handlar om ett terrordåd. – Jag kan bekräfta att vi tror att det är kopplat till en tidigare knivskärning. Gärningsmannen är gripen och det finns inget hot mot allmänheten, säger polisbefäl Stuart Bateson enligt Reuters.
Kommentar: Noterar eftersom det finns många svenskar i landet. Ambassaden har ingen information i nuläget.

Torsdag 19 januari


Omvärldsbevakning 21:00

Senegals armé har gått in i Gambia
Senegals armé hargått in i Gambia, enligt Reuters. Tidigare svors vinnaren  i Gambias presidentval Adama Barrow  in i sitt ämbete på landets ambassad i Senegal. Valets förlorare, den mångårige presidenten Yahya Jammeh, vägrar dock fortfarande att lämnat sin post, skriver DN. 
Kommentar: Noterar eftersom det befinner sig svenska turister i landet.

Turister i Gambia flygs hem
Tusentals utländska turister har de senaste dagarna lämnat Gambia, av fruktan för oroligheter. Svenska Ving har 115 turister på olika hotell i Gambia. De skulle ha rest hem med ordinarie hemresa med start på tisdag i nästa vecka, men nu har Ving beslutat att hämta hem dem i förtid, skriver DN.  
Kommentar: Följer händelseutvecklingen i landet, med tanke på de svenska turister som befinner sig där.     

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12.00

Många befaras döda i lavinolycka i Italien
Upp till 30 personer saknas efter att en lavin träffat ett bergshotell i det jordbävningsdrabbade området i Abruzzoregionen, skriver bland annat DN och BBC. Räddningspersonal har under natten tagit sig till platsen på skidor i svårt snöoväder. UD har ännu inte kunnat fastställa om någon av de drabbade är svenskar.
Kommentar: Krisinfo följer rapporteringen kring räddningsarbetet.

Risk för militär invasion i Gambia
Vid midnatt gick tidsfristen ut för Gambias president Yahya Jammeh att lämna över makten till den nyvalde presidenten Adama Barrow. Senegal, som helt omger enklaven Gambia, har mobiliserat sin militär och står beredd att invadera Gambia på den regionala organisationen ECOWACs uppdrag, enligt bland annat SR.
Kommentar: Enligt en TT-notis har Ving 115 svenska resenärer på plats i Gambia. Dessa kommer att stanna till den planerade hemresan i nästa vecka, men inga nya resor kommer att genomföras förrän situationen löst sig. Okänt om fler resebyråer har svenska resenärer i landet. Krisinfo följer.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget nytt att kommentera.

Onsdag 18 januari


Omvärldsbevakning 21:20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Terrorhotnivån oförändrad
Hotnivån ligger kvar på en trea på en femgradig skala, konstaterar Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NTC. Det skriver Säkerhetspolisen på sin hemsida.
– En trea på terrorhotnivån innefattar att ett attentat kan ske. Däremot är det inte sannolikt att Sverige är ett prioriterat mål för stora och samordnade terroristattentat styrda av en uppdragsgivare, säger Mats Sandberg, chef för NCT.
På hemsidan finns även NCT:s helårsbedömning samt en intervju med en analytiker som berättar hur hotnivån tas fram.
Flera medier skriver om rapporten, bland andra SR Ekot som intervjuar Mats Sandberg.Nyheten handlar bland annat om resor till våldsbejakande grupper i Riak och Syrien.
Kommentar: För kännedom eftersom nyheten kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.45

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12.00

VMA: vattnet ska kokas i delar av Trollhättan
VMA Trollhättan. Alla som har kommunalt vatten och bor på västra sidan Göta älv i Trollhättan ska koka dricksvattnet. Detta beror på en vattenläcka under natten. Trollhättan energi har tagit prover på vattnet och inväntar provsvar. Rekommendationen gäller därför minst två dygn framöver.
Kommentar: Publicerar nyhet. Puffar i sociala medier. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 09:00

Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan utan dricksvatten
Näl-sjukhuset i Trollhättan står utan drickbart vatten efter en vattenläcka i i området natt, uppger sjukhuset på sin webbplats.  Enligt sjukhuset kommer problemen att kvarstå under hela onsdagen och torsdagen. Personal och besökare informeras på sjukhuset och patienter kommer att få dricksvatten på flaska. Vården på sjukhuset normalt och inga patienter drabbas enligt sjukhuset.
Kommentar: Verksamheten pågår som vanligt, men frågor från allmänheten kan ändå uppstå. Ingen åtgärd, men följer utifall läget skulle försämras.

Omvärldsbevakning 07:00

Tisdag 17 januari


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

UDs reseavrådan till Gambia Under tisdagsmorgonen ställde resebolaget Ving in en planerad flygning till Gambia. Detta efter att UD avrått svenskar från att resa dit på grund av det rådande säkerhetsläget i landet, rapporterar SR. Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Oväder Norrland Ett djupt lågtryck närmar sig västerifrån och ger från onsdag eftermiddag riktigt blåsigt i fjällen och norra Norrland. Över Norrbottens inland har SMHI utfärdat en klass 2-varning för stormbyar. Kommentar: Publicerat nyhet och följer läget.

Omvärldsbevakning 07:30

Inget nytt att kommentera.

Måndag 16 januari


Omvärldsbevakning 21:00

UD avråder från icke nödvändiga resor till Gambia
På grund av det politiska läget avrådet UD från icke nödvändiga resor till Gambia. Enligt Sveriges Radio ska det finnas omkring 600 svenskar i landet just nu och turistsäsongen pågår fram till april. UD skriver följande i sin reseinformation: Svenskar uppmanas att undvika folksamlingar och demonstrationer, att följa lokala myndigheters rekommendationer, ta del av ambassadens reseinformation samt noga följa
mediernas rapportering. Onödiga förflyttningar bör undvikas. Det är viktigt att resenärer håller kontakt med sitt flygbolag eller sin researrangör vid frågor om resor till och från landet. Den som befinner sig i landet och avser stanna där bör förvissa sig om att ha tillgång till livsmedel, dricksvatten och medicin.
Kommentar: publicerat nyhet samt delat länk till UD:s mycket matiga reseinformation i sociala kanaler.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.10

Uppgifter om skottlossning på musikfestival i Mexiko
Enligt medieuppgifter som återges av bland annat Aftonbladet har ett antal personer omkommit efter skottlossning under en technofestival på turistorten Playa del Carmen i Mexiko. Festivalen har stängts. Sveriges ambassad råder svenskar på plats att stanna på hotellet och att följa händelseutvecklingen i media.
Kommentar: Följer rapporteringen av händelserna eftersom svenska charterresor går till området. Krisinformation.se har delat UD Resklars information om händelsen på Facebook.  

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att kommentera.