Vecka 31 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 6 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Stabilare läge i Lommhyttan
Enligt Sveriges Radio P4 Örebro är det inte längre någon överhägande risk att översvämningen i Lommhyttan utanför Karlskoga att vägbron som går genom dammen ska rasa.
Kommentar: Fortsätter följa över kvällen.

Livsmedelsverket varnar inte för gift i ägg
Livsmedelsverket har i nuläget inga planer på att utfärda varningar för hälsorisker hos barn som äter av de ägg som kan innehålla det otillåtna bekämpningsmedlet fripronil (se notering fredag kväll nedan). Skälet till att Livsmedelsverket väljer att inte varna i nuläget, trots att exempelvis tyska myndigheter för det, är en enligt en intervju i Sveriges Radio att svenska barn äter färre ägg än tyska barn gör.
Kommentar: Fortsätter följa frågan då intresset från media kvarstår, samtidigt som detaljer i frågan (som vilka ägg det gäller och var de har sålts) fortfarande inte är klarlagda.

Omvärldsbevakning 14.30

Damm utanför Karlskoga riskerar brista
Kraftiga skyfall har orsakat översvämningar på flera värmländska vägar och en damm i Lommhyttan utanför Karlskoga riskerar nu att brista. En vägbro går dessutom genom dammen och nu finns risk för ras. Det skriver bland annat SVT och Sveriges Radio. Ett flertal hushåll i närheten av dammen ska ha evakuerats under dagen.
Kommentar: Följer läget och följderna av översvämningarna.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Lördag 5 augusti


Omvärldsbevakning 23.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:45

Minst två döda i värmebölja i Europa
En värmebölja, kallad "Lucifer", har drabbat östra och södra Europa. Minst två personer ska ha omkommit, varav en person i Rumänien och en i Polen, skriver Dagens Nyheter. Elva länder har gått ut med varningar för värmeböljan, och på flera håll har man registrerat temperaturer upp emot 47 grader. Länderna som gått ut med varningar är Spanien, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Serbien, Ungern, Rumänien, Kroatien och Polen, enligt DN.

Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Jordbävning i Filippinerna
En jordbävning har inträffat på Filippinernas näst största ö Mindanao, klockan nio på morgonen lokal tid. Det uppger TT/SVT. Jordbävningen hade en magnitud på 6.0. Skalvets epicentrum låg drygt två mil öster om staden General Santos, med nära 600.000 invånare, enligt TT.

Kommentar: För kännedom

Fredag 4 augusti


Omvärldsbevakning 20.55

Ägg med otillåtet bekämpningsmedel har sålts till Sverige

Ägg som stoppats i flera EU-länder på grund av resthalter av det otillåtna bekämpningsmedlet fipronil har sålts till Sverige. Det uppger Livsmedelsverket. Men myndigheten bedömer att det inte är någon hälsorisk om någon har ätit av äggen.
Livsmedelsverket har tillsammans med kommunernas livsmedelskontroll startat arbetet med att spåra äggen eller äggprodukterna för att stoppa försäljningen, skriver Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket säger till SR Ekot att de hittills har spårat en sändning. Den ska vara stoppad och har inte nått ut till några konsumenter.

I Nederländerna är sedan tidigare knappt 200 gårdar avspärrade på grund av giftlarmet, enligt SR Ekot. I Tyskland, som har en stor äggimport från Nederländerna, har stora butikskedjor kasserat hundratusentals ägg, skriver SR Ekot.

Kommentar: Skrev en nyhet med hänvisning till Livsmedelsverkets pressmeddelande, då jag gjorde bedömningen att detta är en nyhet som kan skapa stor oro. Syftet var att underlätta för människor att hitta Livsmedelsverkets information.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.20

Kraftig brand i skyskrapa i Dubai
En större brand har natten mot fredag rasat i den över 300 meter höga skyskrapan The Torch i Dubai, uppger bland annat SVT nyheter. Brinnande bråte har fallit ner mot gatan. Ingen människa ska ha skadats, när branden efter klockan 02 svensk tid uppgavs vara under kontroll.
Kommentar. Noterar eftersom det är stort i medierna och kan komma frågor till oss om exempelvis brandsäkerhet i Sverige.

Torsdag 3 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Skogsbrand utanför Valdemarsvik
Det brinner utanför Valdemarsvik i ett område om cirka 100 kvadratmeter. Under eftermiddgen meddelade Räddningstjänsten att branden nu är inringad och under kontroll, uppger SVT Nyheter Öst.
Kommentar:För kännedom och fortsatt bevakning.

Stor skogsbrand norr om Järlåsa, Uppsala kommun
Det brinner på ett 4000 kvadratmeter stort kalhygge norr om Järlåsa, uppger SVT Nyheter. Inledningsvis spred sig branden snabbt men branden är nu omringad och under kontroll, enligt SR P4 Uppland.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 11.30

Brand på återvinningsstation i Eskilstuna
Det brinner i ett sopupplag och i en flishög på återvinningsstationen Lilla Nyby i Eskilstuna. Den som bor i närheten och känner obehag av röken ska stänga fönster och dörrar uppger Räddningstjänsten till SVT Nyheter Sörmland. Räddningsjänsten bedömer i nuläget att VMA inte behöver utfärdas, skriver SR P4 Sörmland.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 08.20

Pulver utreds på postterminal i Malmö
Ett paket har gått sönder och det har läckt ut pulver på postterminalen i Malmö, som har spärrats av.
En kemstyrka inom räddningstjänsten ska analysera pulvret, uppger TT. Man kunde senare konstatera att pulvret var ofarligt, skriver Sydsvenskan 
Kommentar: För kännedom. Händelsen överspelad.

Eftersläckningsarbete pågår i industrilokalen i Mölndal
Tidigt på torsdagsmorgonen pågår fortfarande eftersläckningsarbetet av branden i en industrilokal i Mölndal utanför Göteborg. Räddningstjänsten uppger att man har lyckats begränsa den från början kraftiga branden till en byggnad, skriver Dagens nyheter. VMA, viktigt meddelande till allmänheten, är på torsdagsmorgonen avblåst, uppger räddningstjänsten.
Kommentar: Uppdaterat nyheten och inlägget på Facebook enligt rutin.

Onsdag 2 augusti


Omvärldsbevakning 21:30

Uppdatering branden Mölndal
Vid 19.30-tiden säger räddningstjänsten till SVT nyheter att man kommer låta byggnaden brinna ner.
– Vi arbetar nu för att branden inte ska sprida sig, säger Johan Lindström.
Enligt personal på plats så är det i nuläget ingen risk för att branden ska sprida sig. 
Kommentar: Uppdaterat nyheten med information från kommunen.


Omvärldsbevakning 16:00

Viktigt meddelande till allmänheten i Mölndal
Det pågår en brand i en lagerlokal i Mölndal och rökutvecklingen är kraftig. Räddningstjänsten har därför utfärdat ett VMA och uppmanar alla i närheten att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och undvika röken.
Kommentar: Vi har publicerat information med länkar till mer information från polisen och Sveriges Radio P4. Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.00

Inget nytt att rapportera.

Tisdag 1 augusti


Omvärldsbevakning 22.05

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Uppdatering: Skogsbranden söder om Uppsala
Branden uppges vara under kontroll, men det brinner fortfarande. Uppsala kommun skriver att besökare inte bör vistas i brandområdet, på grund av risk för fallande träd och att man försvårar räddningstjänstens arbete.
Kommentar: För kännedom.

Råneåbor bör inte dricka vattnet på grund av alger
I torsdags i förra veckan gick Luleå kommun ut med information om att vattnet i Råneå inte bör användas som dricksvatten på grund av att algblomning har upptäckts i Andträsket, Råneås råvattentäkt. Vattnet bör inte heller användas för dusch. I dag, tisdag, kom de första provsvaren som visar att det handlar om en blågrön alg. Ytterligare tester ska göras för att ta reda på vilka gifter algen producerar. Kommunen har ställt ut vattentankar och information finns på kommunens hemsida.
Kommentar: För kännedom. Har inte publicerat någon nyhet då det är en lokal händelse.

Omvärldsbevakning 11:50

Uppdatering: Skogsbranden söder om Uppsala
Branden uppges vara inringad på tisdagsmorgonen, men fortfarande är det 75.000 kvadratmeter som brinner, enligt SVT Nyheter Uppsala. Eventuellt ska räddningstjänsten använda helikoptrar även under tisdagen för att bekämpa elden, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 07.10

Uppdatering: Svårsläckt skogsbrand söder om Uppsala
Skogsbranden söder om Uppsala uppges vara under kontroll. Räddningstjänsten är på plats för fortsatt släckningsarbete, rapporterar SR P4 Uppland.
Kommentar: För kännedom

Måndag 31 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Svårsläckt skogsbrand söder om Uppsala
Det brinner i ett 50 000 kvm stort område söder om Uppsala rapporterar SVT Nyheter och SR P4 Uppland. Den svåråtkomliga terrängen gör att branden är svårsläckt och man har tagit hjälp av två helikoptrar för att vattenbomba den. Under kvällen har branden ringats in och det råder i nuläget ingen risk för att den ska sprida sig till bebyggelse, uppger Storstockholms räddningscentral till SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 16:55

Explosioner i Kabul
Sveriges ambassad i Kabul, Afghanistan, uppmanar på måndagen personer som befinner sig i centrala Kabul att undvika området Shar-e-Naw och att följa lokala myndigheters anvisningar samt nyhetsförmedlingen. Detta efter att flera explosioner med efterföljande skottlossning inträffat på måndagsmorgonen, skriver ambassaden i Kabul.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14:05

Båttrafik i Moälven stoppades på grund av slukhål
Ett stort slukhål uppstod på söndagskvällen på Domsjö fabriksområde i Örnsköldsvik. Slukhålet uppstod när vatten forsade ut från en brusten ledning på fabriksområdet och underminerade marken. På grund av detta stängdes all båttrafik i näraliggande Moälven av under måndag morgon, då det fanns risk för ras och svallvågor. Ingen person ska ha kommit till skada, rapporterar SVT Nyheter. Vid 11-tiden på förmiddagen släpptes båttrafiken på igen, enligt SR P4 Västernorrland.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07:30

Kraftig brand på Ljungbyhedsskolan
Vid 23-tiden igår kväll startade en enligt Sveriges Radio mycket kraftig brand på Ljungbyhedsskolan i Ljungbyhed, Skåne. Eftersom rökutvecklingen var kraftig utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten i närheten om att hålla sig inomhus. Faran förklarades dock vara över under natten.
Kommentar: Information om VMA nådde oss enbart via e-post, vilket gjorde att vakthavande redaktör inte noterade händelsen förrän i morse, när faran redan var över. Någon publicering skedde därför aldrig.