Vecka 32 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Stora översvämningar i Nepal
Över 40 personer har dött vid svåra översvämningar och jordskred i Nepal uppger aftonbladet. Byggnader och vägar förstörts i flera distrikt. Enligt BBC som hänvisar till Röda korset har över 100 000 människor drabbats av översvämningarna när  kommunikationer och el brutits. Översvämningarna är orsakade av årliga monsunregn och ytterligare regn väntas de närmaste dagarna.
Kommentar: För kännedom då läget kan bli värre. 

Omvärldsbevakning 10.30

Polishuset i Hallstahammar utsatt för explosion
Under natten till söndagen utsattes polishuset i Hallstahammar för en kraftig explosion som bland annat skadat byggnadens entré uppger SVT. Ingen person var i byggnaden när explosionen skedde och det är oklart vad som orsakade explosionen. Området är avspärrat och tekniska undersökning ska påbörjas. Ingen är ännu misstänkt för brottet, polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse.
Kommentar: För kännedom.

Skottlossning i föreningslokal i Malmö
Tre personer skadades när en gärningsman öppnade eld i en föreningslokal i Malmö tidigt på söndagsmorgonen. Två av de skjutna har livshotande skador skriver DN. När polisen kom till platsen som nu var avspärrad, var det stökigt. Motivet till skottlossningen är okänt och ingen gärningsman är ännu gripen.
Kommentar: För kännedom.

Kraftigt jordskalv i Indonesien
En jordbävning med magnitud 6,4 har inträffat utanför Sumatra i Indonesien. Epicentrum låg 7 mil väster om kuststaden Bengkulu på den östra sidan av ön, skriver TT. Det finns inga rapporter om skadade eller döda.
Kommentar: För kännedom. Följer. 

Lördag 12 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Bil körde in i demonstranter i Virginia, USA
En person dog och minst tio skadades, flera allvarligt, efter att en bil kört in i motdemonstranter till en vit maktdemonstration i Charlottesville i Virginia uppger medier, bland annat SR Ekot och BBC. Högerextrema grupper är samlade i Charlottesville för att demonstrera mot att staden tagit bort en staty föreställande general Robert E Lee, de högerextrema har under lördagen drabbat samman med motdemonstranter.
Kommentar: För kännedom, om demonstrationerna och motdemonstrationerna sprider sig.

Omvärldsbevakning 16.00

Jordskalv utanför Chile
Enligt TT/Sydsvenskan inträffade en jordbävning under lördagen utanför Chiles kust, drygt 100 kilometer väst-sydväst om kuststaden Coquimbo på 1 mils djup med magnituden 5,9. RSOE uppger att magnituden var 5.8.
Kommentar: Finns inga uppgifter om skador eller annan påverkan. Följer.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.

Fredag 11 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 17.00

Flera demonstrationer mot utvisningar till Afghanistan
Ett tjugotal unga afghanska flyktingar sittstrejkar på Järntorget i Göteborg, till stöd för manifestationen som pågår på Medborgarplatsen i Stockholm, skriver SR P4 Göteborg. Även i Jönköping har det uppstått en stödmanifestation utanför Migrationsverkets lokaler, rapporterar SR P4 Jönköping. Demonstranterna i Stockholm, under ledning av nätverket Ung i Sverige, har önskat att få träffa Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik för att framföra sitt krav om att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Men han har avböjt att träffa nätverket, enligt TT/SVT Nyheter Stockholm. Mikael Ribbenvik skickade i onsdags ett svar via e-post till demonstranterna, där han skrev att han tidigare under sommaren haft samtal med företrädare för ungdomarna och att Migrationsverket kontinuerligt följer utvecklingen i Afghanistan. Det skriver Migrationsverket.

Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Minst 20 döda i tågkrasch i Egypten
Minst 20 personer har avlidit och upp till 80 ska ha skadats när två tåg krockade i Alexandria, Egypten, på fredagen. Svenska UD har inga uppgifter om drabbade svenskar, enligt SVT Nyheter.

Kommentar: För kännedom

Nedriven kontaktledning orsakar tågstörningar
Fjärrtåg och regionaltåg på flera sträckor drabbades under fredagen av förseningar och inställda avgångar på grund av ett elfel. Felet beror på en nedriven kontaktledning utanför Flen. Störningar påverkar tåg på sträckorna Stockholm C – Göteborg/Malmö/Karlstad, Linköping-Norrköping-Eskilstuna-Västerås-Sala samt Hallsberg-Katrineholm-Stockholm C, enligt SVT Nyheter Sörmland. Prognosen är att tågen ska gå som vanligt igen vid kl 21 på fredagskvällen, enligt Trafikverket.

Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 12.30

EU kallar till möte om ägg som kontaminerats av bekämpningsmedel
EU:s hälsokommissionär har kallat till krismöte med anledning av de nederländska ägg som innehåller spår av bekämpningsmedlet fipronil och som spridits till flera länder i Europa, däribland Sverige. Det skriver TT/Aftonbladet. EU:s hälsokommissionär vill samla ministrar och myndigheter före slutet av september, enligt Reuters/TT.

Omvärldsbevakning 07.20

Inget att notera.

Torsdag 10 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att kommentera

Omvärldsbevakning 14.35

Parisattack
Onsdagens bilattack mot franska militärer i Paris utreds som ett terrorbrott, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Way Out West
Festivalen Way Out West startar i Göteborg och pågår till den 12 augusti. Polisen samverkar med arrangören för gemensamma trygghetsbudskap.
Kommentar: För kännedom eftersom oförutsedda händelser generellt kan innebära större risker vid stora evenemang.

Omvärldsbevakning 08.45

Nordkorea
Tonläget fortsatt uppretat mellan Nordkorea och USA, skriver bland annat DN.
Kommentar: Svårtolkade uttalanden och risk för misstag med kärnvapen inblandade oroar många. Följer utifall det eskalerar ytterligare.

Tågstopp
Ett stopp i tågtrafiken i Kävlinge påverkar tågtrafiken under dagen. I nuläget finns ingen prognos för när problemet är åtgärdat, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Följer

Onsdag 9 augusti


Omvärldsbevakning 20.53

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Polisen stärker bevakningen vid Mynttorget
Efter gårdagens händelse där demonstranter ska ha attackerats vid Mynttorget i Stockholm har polisen valt att stärka sin bevakning av platsen. Mer information finns här.
Kommentar: Se mer information i notering från i morse.

Soldater påkörda utanför Paris
Fransk terroråklagare valde i dag att starta en utredning efter att ett flertal soldater blev påkörda i Parisförorten Levallois-Perret. Det skriver SVT och flera andra stora medier.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07.00

Strejkande ensamkommande attackerades på Mynttorget i Stockholm
Under tisdagskvällen rapporterade bland annat DN, Sveriges Radio och SVT Nyheter om att strejkande ensamkommande attackerats av en grupp människor. Det ska ha kastats någon föremål av föremål mot demonstranterna. Tre av demonstranterna har skadats lindrigt. Hundratals ensamkommande ungdomar demonstrerar sedan några dagar tillbaka mot utvisningarna till Afghanistan på Mynttorget i Stockholm.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 8 augusti


Omvärldsbevakning 21.05

Polisen varnar för falska sms med Tullverket som avsändare
Polisen varnar för falska sms som skickats ut till flera personer i Sverige, uppger bland annat SVT Nyheter och SvD. I smset står det att avsändarens personuppgifter kan ha använts till att tillverka falska dokument och importera olagligt gods till Sverige. Tullverket uppger att de inte är avsändare och uppmanar mottagaren att inte öppna länken som påstås leda till en chattfunktion, Tullverket har ingen sådan.
Kommentar: För kännedom.

Många befaras omkomna i jordskalv i Kina
Närmare 100 personer kan ha mist livet till följd av ett kraftigt jordskalv i Sichuan-provinsen i Kina. Det kraftiga jordskalvet uppmätte 6,5 på Richterskalan och registrerades kl 21.19 lokal tid. Runt 130 000 hus kan ha skadats, uppger lokala myndigheter. Om detta rapporterar bl.a. DN och Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning. Det finns ännu inga uppgifter om skadade svenskar.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 12.00

Skalv nära turkiska turistorten Bodrum
Ett jordskalv med magnituden 5,3 på Richterskalan har inträffat nära Bodrum, en turkisk turistort. Det finns ännu inga uppgifter om vilka skador jordbävningen kan ha orsakat. Om detta rapporterar flera medier, däribland DN, SVT Nyheter och Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Uppdatering: Fortsatt spårning av ägg från Nederländerna
Livsmedelsverket  uppger att det parti med ägg som kan innehålla rester av bekämpningsmedlet fipronil har stoppats och kasserats. Arbetet fortsätter dock med att spåra och följa upp tidigare leveranser av ägg, som via en grossist sålts till restauranger i Göteborg. Konsumtion av äggen innebär ingen risk för storkonsumenter eller känsliga grupper.
Kommentar: För kännedom. Har uppdaterat nyhet.

Omvärldsbevakning 07.15

Alger stänger stränder på Kanarieöarna
Spanska myndigheter rapporterar om giftiga alger som flyter i land vid Kanarieöarna. Man råder turister att undvika direktkontakt med algerna eftersom de kan irritera huden, uppger bland annat SVT Nyheter och Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Måndag 7 augusti


Omvärldsbevakning 21.05

5 500 ägg med rester av otillåtet bekämpningsmedel har sålts i Göteborg
Under förra veckan levererades 5 500 ägg med rester av bekämpningsmedlet fipronil till en grossist i Göteborg. Nu arbetar man med att spåra var äggen har sålts, uppger Sveriges Radio P4 Göteborg. Som Livsmedelsverket  tidigare informerat om ska dock halterna av fipronil inte innebära några hälsorisker.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 15.30

Sms med viktigt meddelande till allmänheten nådde inte alla Malmöbor
Under gårdagskvällens brand i Malmö beordrade Räddningstjänsten SOS Alarm att skicka ut VMA via radio, tv och sms. Enligt SOS Alarm skickades 148 000 sms ut, men alla som befann sig i det berörda området nåddes inte av sms:et. Det beror på att det ännu inte finns avtal med alla telefonoperatörer, dessa beräknas vara klara i höst uppger SOS Alarm till Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom, eftersom vi får mycket frågor från allmänheten om VMA via SMS.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 05.30

Brand i Västra hamnen i Malmö
Strax efter 23 igår kväll utfördades ett viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, eftersom en brand i en industrilokal i Västra hamnen gjorde att rök gick in över centrum. Under morgontimmarna drogs varningen tillbaka och faran var över. Mer informationen om branden finns hos exempelvis Sydsvenskan, SVT och Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Kommentar: Vi publicerade varningen automatiskt via Sveriges Radios API, samt skrev nyhet och delade händelsen i våra sociala kanaler. Nyheten är nu redigerad, eftersom faran är över.