Vecka 33 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Under dagen har ett Viktigt meddelande utfärdats angående en brand i Västerslätt utanför Umeå. Vi har publiceraten nyhet om detta och avlarmat efter att det återtagits.

Trafikverket varnar för terrorstrategi mot tåg
Trafikverket har skickat ut e-post till bland annat MTR och SJ med en varning för al Qaidas satsning på att begå terrorhandlingar mot järnvägstrafik, skriver Aftonbladet med flera. Detta efter nya instruktioner om hur det ska gå till publicerats av terrorgruppen. Trafikverkets experter uppger att metoderna som beskrivs är av sådan karaktär att ett hot inte kan avfärdas. Tidningen intervjuar Mikael Tofvesson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som säger att detta kan det göra att nya grupper kan värvas till att begå terrorhandlingar. Trafikverkets tjänsteman i beredskap uppger för Aftonbladet att hotet riktar sig främst till andra länder.
Kommentar: Det kan uppstå frågor till oss då myndigheter omnämns i samband med information om terrorattentat.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att notera.

Lördag 19 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Fredag 18 augusti


Omvärldsbevakning 21.10

Varning för stora regnmängder i Jämtland
SMHI uppger att under det närmaste dygnet rör sig ett lågtryck norrut över Sverige och tillhörande regnväder kan ge stora regnmängder i norra Jämtland från lördag eftermiddag till söndag morgon. En klass 1-varning för Jämtland är utfärdad.
Kommentar: För kännedom.

Hundraprocentiga ID-kontroller på färjorna
Efter knivattacken i Åbo kommer färjorna som trafikerar Åbo-Stockholm att avgå som normalt. Men med stora säkerhetskontroller och bevakning innan ombordstigning, uppger SVT nyheter Stockholm.
– Vi har hundraprocentigt id-kontroll innan passagerarna får går ombord och det har vi bara vid exceptionella lägen, säger Janis Pavlus kommunikationsdirektör på Tallink Silja till SVT.Även färjan Viking Grace kommer att gå som planerat från Åbo klockan 20:55 finsk tid och på Viking Lines terminal i Åbo, kommer det att vara extra stark myndighetsbevaking.
Kommentar: Bra att känna till med tanke på att det kan komma frågor om säkerheten på färjorna.

Händelsen i Åbo, uppdatering 20.20

Yle nyheter sammanfattar läget: Åtta skadade personer är förda till Åbo universitetscentralsjukhus, och två personer har avlidit. Den misstänkta är gripen och faran ser ut att vara över, enligt polisen. Beredskapen har höjts nationellt i Finland - till exempel på viktiga knutpunkter såsom hamnar och Helsingfors-Vanda flygplats. Centralkriminalpolisen och Skyddspolisen (finska Säpo) deltar i utredningen. I det här skedet undersöks fallet inte som ett terrordåd. Sveriges ambassad i Helsingfors följer händelseutvecklingen noga. Svenska medborgare i området uppmanas följa de finska myndigheternas anvisningar.  Åbo stad erbjuder krishjälp på grund av händelserna i Åbo centrum
Kommentar: Publicerat nyhet med info från Åbo Stad, ambassaden, polisen m.fl. Delat info från finska myndigheter i våra sociala kanaler. Fotsätter följa händelsen.

Omvärldsbevakning 16.00

Enligt finska polisen har flera personer knivskurits i Åbo centrum. Polisen skriver att de har gripit en gärningsman, men letar efter fler eventuella gärningsmän. Allmänheten uppmanas hålla sig borta från centrala Åbo.
Kommentar: Publicerat Just nu och delat finska polisens twitterflöde på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 11.25

Uppföljning av händelserna i Spanien
Vi följer fortsatt mediernas, bland annat Aftonbladets, rapportering kring händelserna i Barcelona och Cambrils och har uppdaterat vår nyhet med telefonnummer för oroade och med ny information från UD. Lokala myndigheten Generalitat de Catalunya informerar på engelska om myndigheternas hantering av händelsen. I övrigt ingenting att notera.

Uppdatering: Händelserna i Barcelona och Cambrils 07.00

Under natten ska spansk polis ha skjutit ihjäl flera misstänkta gärningsmän i Cambrils, söder om Barcelona. Gärningsmännen ska ha försökt genomföra en ny attack och de uppgavs ha burit bombbälten. De ska även ha kopplingar till attacken i Barcelona under torsdagskvällen. Innan gärningsmännen sköts till döds ska de ha rammat personer med en skåpbil. I nuläget har UD inga uppgifter om drabbade svenskar, Om detta rapporterar bland annat Aftonbladet, DN, SVT Nyheter och Sveriges Radio.
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen.

Brand i oljecistern i Varberg

Det brinner i isolering kring en oljecistern på Värö bruk utanför Varberg. Räddningstjänst från Väröbacka, Veddige, Varberg och Falkenberg är på plats för att stoppa branden, rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen.

Torsdag 17 augusti


Uppdatering: Händelserna i Barcelona 21.30

Under torsdagskvällen körde en skåpbil på människor utmed La Rambla i Barcelona. Myndigheterna bekräftar att tretton personer dödats och minst 50 skadats, rapporterar Sveriges Radio. Enligt SVT Nyheter  ska två misstänkta gärningsmän ha gripits och ytterligare en person misstänkt för dådet har skjutits till döds. I nuläget utreder spanska Polisen händelsen som en terrorattack, uppger DN.
Kommentar: Har hanterat händelsen löpande under kvällen och uppdaterat nyheten med spanska polisens informationsnummer. Fortsätter att följa utvecklingen med tanke på att det kan finnas drabbade svenskar.

Händelserna i Barcelona 18.00

Flera personer har blivit påkörda i centrala Barcelona. Spanska polisen behandlar händelsen som en terrorattack, enligt flera medier bland annat SVT nyheter. Flera personer har dödats och många skadats, skriver den spanska tidningen La Vanguardia.  Utrikesdepartementet (UD) säger till SVT att de inte har någon information om att några svenskar ska ha drabbats. Sveriges ambassad i Madrid uppmanar svenskar att kontakta sina anhöriga och att undvika de centrala delarna i Barcelona enligt rekommendation från spansk polis. Ambassaden i Madrid och generalkonsulatet i Barcelona står i kontakt med polis och lokala myndigheter för att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen.
Kommentar: Har publicerat nyhet och "Just nu" med information från ambassaden och EmergènciesCatalunya, samt delat informationen i våra sociala kanaler.Ingen information om drabbade svenskar. Fortsätter följa händelsen.


Omvärldsbevakning 17.00

Newcastlesjuka har påträffats hos fjäderfän i Kalmar
Newcastlesjuka har konstaterats på en gård med 4.000 fjäderfän i Kalmar. Det visar provresultat från SVA . Newcastlesjuka är en allvarlig och smittsam sjukdom för fåglar, men den är inte farlig för människor, enligt SVA. Jordbruksverket har infört restriktioner för den drabbade gården. Samtliga fjäderfän ska avlivas och gården saneras. Jordbruksverket har även infört ett skyddsområde inom tre kilometers radie från den drabbade gården. Det innebär bland annat att fjäderfän inom skyddsområdet måste hållas inomhus, skriver Jordbruksverket.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 14.00

Imploderad cistern ska tömmas på diesel
Räddningstjänsten arbetar vidare med att tömma den dieselcistern som imploderat i Kalmar, rapporterar SVT Nyheter Småland. Det finns risk att cisternen brister med utsläpp som följd, men räddningstjänsten bedömer att sannolikheten att det ska hända inte är så stor, enligt Barometern.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

E-colibakterier i dricksvatten i Skattkärr och Väse
Karlstads kommun har upptäckt e-colibakterier vid provtagning i Skattkärr och Väse. Kommunen rekommenderar därför att invånarna kokar vattnet innan man dricker det eller använder det i matlagning. Några förskolor, en skola och några vårdboenden i området kommer vid behov att förses med rent dricksvatten från utkörda tankar, skriver Karlstads kommun. E-colibakterier kan orsaka magsjuka.

Omvärldsbevakning 10.13

Dieselcistern i Kalmar
En cistern med 4000 kubikmeter diesel i Kalmar har skadats. Räddningstjänsten kommer att tömma cisternen under torsdagen och det finns risk att cisternen brister vid själva tömningen. Därför har arbetet med barriärer påbörjats i förebyggande syfte, rapporterar P4 Kalmar.
Kommentar: Följer utifall det uppstår problem under dagen.

Viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvall om larmsignal från oljedepå
Vid 4-tiden imorse hördes en hög larmsignal vid en oljedepå i Sundsvall. Signalen var ett automatiskt larm som utlöstes av ett tekniskt fel. I samband med larmet uppstod frågor kring om det var signalen för "Hesa Fredrik" som hördes. Ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, skickades ut kl 05.04 för att informera allmänheten, rapporterar SOS Alarm. Även Sveriges Radio P4 Västernorrland rapporterade om händelsen.
Kommentar: Publicerat nyhet i alla kanaler och svarat på frågor i sociala medier.

Onsdag 16 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Femårig flicka fick frätskador av upphittad vattenflaska
En femårig flicka på en förskola i Stenungsund fick frätskador i munnen efter att ha druckit ur en flaska som hon hittat inne på området. Ytterligare en flaska med vätska har hittats på förskoleområdet och den har nu skickats för analys. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg, Aftonbladet och Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan skapa oro hos allmänheten. Bevakar utifall fler liknande händelser inträffar.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.

Tisdag 15 augusti


Omvärldsbevakning 20.50

Trafiken vid Arlanda stängde på grund av drönare
Flygtrafiken vid Arlanda fick stängas av vid 18-tiden på tisdagen sedan en drönare observerats inom flygplatsens luftrum, rapporterar SR Ekot. Vid 19-tiden fick flygplanen åter lyfta och landa, men stoppet orsakade följdförseningar. I förra veckan stängdes trafiken också av på grund av en drönare, enligt SR Ekot.
Kommentar: För kännedom.

Sierra Leone ber om hjälp efter lerskred - fruktar smittspridning i katastrofens spår

Över 300 personer har omkommit till följd av måndagens lerskred, enligt myndigheterna i Sierra Leone, och enligt biståndsorganisationen Röda korset saknas fortfarande omkring 600 personer. Det skriver SR Ekot. Samtidigt har minst tre tusen personer blivit hemlösa. Regeringen, som fruktar smittspridning av sjukdomar som kolera och tyfoidfeber, ber nu om omvärldens hjälp att hantera situationen, enligt SR Ekot.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.20

Flera döda på Madeira efter att träd fallit vid högtid.
Vid en religiös högtid på Madeira i Portugal dödades flera människor och ännu fler skadades, då ett träd föll över en grupp människor som stod i en kö vid en procession. Detta skedde vid den religiösa högtiden Festa da Senhora do Monte. Uppgifterna om antalet drabbade går isär, men enligt public service-kanalen RTP har elva människor dödats och 35 skadats, skriver Ekot/TT.
Kommentar: Följer händelsen eftersom Madeira är ett turistmål för svenskar. Inga uppgifter ännu om att svenskar har drabbats.

Omvärldsbevakning 12.30

Kraftig rökutveckling när fiskeklubb brann ner till grunden
Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten gick ut vid en brand i Ankarsrum på tisdagsförmiddagen. Räddningsledaren uppmanade alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.– Det brinner i plast och gummi, det är bland annat bildäck som brinner i själva källarutrymmet till huset. Vi har valt att göra en varning och uppmanar allmänheten inom tätorten till Ankarsum att stänga fönster, dörrar samt ventilation, säger Joakim Jansson som är räddningschef i beredskap, till Sveriges Radio.  Här finns Polisens information om branden.
Kommentar: Publicerade information enligt rutin i våra kanaler. Faran är nu över och branden under kontroll.

Flera skadade efter explosion vid en arbetsplats
Flera skadade efter explosion vid en arbetsplats i Trångsund, söder om Stockholm, uppger polisen till Sveriges Radio Ekot. I nuläget rapporteras om sex skadade. Fem av dem vårdas för rökskador och en för brännskador. Det är oklart hur allvarliga skadorna är. 
Polisen säger att man ännu inte vet vad explosionen berodde på. Det är en kraftig rökutveckling, men det är inte någon brand och inte heller någon spridningsrisk. 
Kommentar: Följer händelsen. Uppdatering: Explosionen uppstod efter att en man i personalen skulle rengöra ett filter i en spånsug som samlar upp metalldamm..

Omvärldsbevakning 08.20

Bil körde in i pizzeria utanför Paris
En trettonårig flicka omkom när en bilförare körde in i uteserveringen på en pizzeria i byn Sept-Sorts öster om Paris vid 20.30-tiden på måndagskvällen, skriver Dagens Nyheter. Tolv personer skadades, varav fyra allvarligt. Föraren, en 32-årig man, greps av polis och uppgav att han försökt begå självmord, enligt DN. Ramningen av pizzerian ska ha varit avsiktlig, men enligt en åklagare i Meaux verkar det inte vara kopplat till terrorism, skriver Aftonbladet. 32-åringen uppges ha varit påverkad av droger, enligt Le Monde/Dagens Nyheter.

Måndag 14 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Tågstörningar efter trafikstopp
Störningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg på måndagskvällen. Detta efter ett tidigare stopp i Pålsboda, rapporterade Trafikverket.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 7.30

Brand i bilgarage i Bromma, Stockholm
Det brinner i nio bilar i ett garage nära Bromma sjukhus och rökutvecklingen är kraftig rapporterar aftonbladet. Branden riskerar att spridas till fler fordon och brandmän från fem stationer arbetar med släckningen. Det är den andra branden i området under helgen. Nio bilar brann även på Ulvsunda industriområde, en bit väster om Bromma sjukhus tidigt på söndagen.
Kommentar: Bevakar utifall rökutvecklingen förvärras.

Misstänkt terrorattack mot restaurang i Burkina Faso
17 personer har dödats och flera skadats vid ett misstänkt terrordåd mot en turkisk restaurang i huvudstaden Ouagadougou i Burkina Faso, skriver TT/SR Ekot. Vid attacken öppnade flera män eld mot gästerna. Restaurangen är populär bland utlänningar och de döda kommer från flera olika länder. Militär och polis är på plats och en insats pågår då de misstänkta gärningsmännen tros vara kvar i byggnaden.
Kommentar: För kännedom. Finns inga uppgifter om drabbade svenskar.