Vecka 34 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 augusti


Omvärldsbevakning 22.15

USA:s väderinstitut med historisk varning
Det amerikanska väderinstitutet NWS befarar nu att det stillastående regnovädret i den tropiska stormen Harveys spår kan komma att dränka Houston i över en meter vatten (mätt som nederbörd) totalt, enligt Aftonbladet. Hittills har mer än 500 mm regn fallit i vissa områden, enligt SVT. Trots de stora regnmängderna och de massiva översvämningarna har det inte gått ut någon uppmaning om evakuering. En evakueringsorder skulle leda till att fler människor hamnar på översvämmade vägar, enligt Houstons borgmästare Sylvester Turner. Människor uppmanas istället stanna i sina hem och om det behövs klättra upp på taken. Svenska ambassaden i Washington har i kväll förnyat informationen på sin hemsida där de uppmanar svenskar att följa de lokala myndigheternas råd. Ambassaden skriver också att den lokala flygplatsen i Houston beräknas vara stängd till onsdag den 30 aug, och den internationella flygplatsen till måndag 28 aug, med reservation för att uppgifterna kan komma att ändras.
Kommentar: Delar UD Resklars FB-post, som länkar direkt till den senaste informationen på Svenska Ambassadens hemsida.

Omvärldsbevakning 16.15

Antalet omkomna stiger i Harveys spår
New York Times rapporterar att hittills fem personer omkommit av Harvey, som nu nedgraderats från orkan till tropisk storm. Stora områden kring storstaden Houston översvämmas på grund av det massiva regnandet. 
Kommentar: Krisinfo fortsätter följa händelseutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 10.00

Höga halter tungmetaller i barngröt och välling
Ett konsumenttest som GP, NSD och Norrbottens-Kririen gjort och som sprids i övriga medier visar att flera sorters risbaserade gröt- och vällingprodukter innehåller så mycket arsenik och kadmium att två portioner om dagen överskrider Livsmedelsverkets maxnivå.
Kommentar: Medieuppgifter som kan orsaka frågor från allmänheten.

Lördag 26 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

SMHI varnar för stora regnmängder
SMHI har utfärdat en varning klass 1 för stora regnmängder över Hallands län och västra delarna av Kronobergs län från i natt och under söndag förmiddag. Definitionen för varningen är 35 mm regn inom 12 tim.
Kommentar: Krisinfo följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.00

Orkanen Harvey väntas leda till översvämningar
Orkanen nedgraderas nu i vindstyrka efter att den dragit in över land, meddelar Aftonbladet bland andra medier. Minst tio personer har skadats och 211 000 abonnenter är strömlösa i Texas. Orkanen väntas ligga kvar över Texas och Louisiana i flera dagar, vilket kan medföra översvämningar med lokalt stora mängder regn. Svenska ambassaden i Washington uppmanar svenskar att följa lokala myndigheters råd.
Kommentar: Krisinfo följer händelseutvecklingen.

Fredag 25 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Orkanen Harvey uppgraderad till en kategori 3-orkan på en tregradig skala
I flera amerikanska städer uppmanas invånarna att evakuera sina hem, skriver DN. Orkanen Harvey, som är på väg mot kusten i Texas och Louisiana med vindar på runt 58 meter per sekund, kan bli den starkaste orkan som når USA:s fastland på tolv år.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 17.00

Stormen Harvey uppgraderas till kategori 2
Många invånare i Texas lämnar nu sina hem samtidigt som stormen Harvey under fredagen uppgraderades till kategori 2, rapporterar CNN. Orkanen väntas som sagt uppgraderas till kategori 3 när den når land (se nedan). Extrema regnmängder väntas, på sina håll närmare 900 mm, enligt Göteborgs-Posten. National Weather Service i Houston varnar för att kombinationen av regn, översvämningar och starka vindar kan göra delar av Texas obeboeligt i veckor eller månader och CNN jämför myndigheternas tongångar med språkbruket i samband med orkanen Katrina 2005.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning. Har lagt upp temablock om tropiska cykloner.

Omvärldsbevakning 12.00

Beredskap för tropiska stormar
Stormen Harvey väntas drabba de amerikanska delstaterna Texas och Louisiana. Stormen väntas nå land på lördag förmiddag, skriver SVT Nyheter. Stormen klassas hittills som en kategori 1, men kan uppgraderas till en kategori 3 när den når land. Det kan då bli den starkaste orkan som nått USA på tolv år, enligt SVT. Amerikanska myndigheter förväntar sig att orkanen kan orsaka svåra översvämningar och hårda vindar. Texas guvernör Greg Abbott har i förväg utlyst katastroftillstånd i flera av delstatens regioner för att snabbt kunna tillföra nödvändiga resurser.

Kina hotas av den tropiska stormen Pakhar som har bildats utanför Filippinerna, skriver AccuWeather. Det finns risk att stormen ökar i styrka när den lämnat Filippinerna. Den kan då komma att följa i den tidigare stormen Hatos spår, med risk för översvämningar i södra Kina, nära Macau och Hongkong och vidare mot provinserna Guangdong och Guangxi, enligt AccuWeather. Pakhar väntas inte nå samma styrka som Hato, men för med sig tillräckligt med regn för att orsaka översvämningar.

Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning i helgen.

Omvärldsbevakning 8.00

Inget nytt att notera.

Torsdag 24 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Bakterier i vattnet i flera kommuner
Både Kristianstad och Enköpings kommuner rapporterar om bakterier i vattnet, vilket gör att vattnet måste kokas före användaren.
Kommentar: VMA utfärdad för Enköping. Vi publicerar och delar.

Omvärldsbevakning 08.05

Stormen Harvey riskerar utvecklas till orkan 
Det finns risk för kraftiga regn och översvämningar när den tropiska stormen Harvey når land i Texas, Louisiana och Mississippi under fredagen, skriver Göteborgs-Posten. Stormen riskerar att utvecklas till en orkan och det har utlysts nödläge för 30 regioner vid eller nära kusten i Texas. Räddningstjänsten uppmanar boende utefter den övre delen av kusten att flytta eller förbereda sig på att flytta inåt landet, medan de som bor i lågt belägna områden uppmanas att söka sig högre upp.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Tyfonen Hato, uppdatering
Minst tolv människor har omkommit till följd av den kraftiga tyfonen Hato som drabbat Macao och Hongkong. Värst drabbat är Macao, där åtta personer omkommit, medan minst fyra människor har omkommit i den kinesiska provinsen Guandong. Det skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Onsdag 23 augusti


Omvärldsbevakning 23.05

Rockkonsert i Rotterdam inställd efter terrorhot
En konsert med det amerikanska rockbandet Allah-Las som var planerad att genomföras i Rotterdam ikväll har fått ställas in sedan polisen fått larm om en misstänkt skåpbil fylld med gasflaskor. Enligt tidningen Nos rör det sig om ett ”potentiellt terrorhot”. Exakt vad hotet innebar ville dock inte polisen gå in på, skriver Dagens Nyheter. Varningen ska ha kommit från spansk polis, uppger flera medier.
Kommentar: Stor spridning på nyheten. Kan orsaka oro hos svenskar på plats i Nederländerna.

Flera döda i tyfonen Hatos spår
Minst sex människor har omkommit i Macao och Hongkong till följd av tyfonen Hatos framfart. I Hongkong har stormvarning av högsta graden utfärdats, sedan stormen bland annat har medfört att byggkranar och byggställningar har rasat. Dessutom har flera lågt liggande landområden översvämmats, samtidigt som skolor har tvingats stänga och hundratals flygavgångar fått ställas in, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka svenskar på plats i Hongkong. Än så länge dock ingen information om tyfonen på svenska ambassadens hemsida.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.50

Pizzeriabranden i Avesta, uppföljning
Under gårdagskvällen upphörde spridningsrisken för branden i en pizzeria i Skogsbo i Avesta, rapporterar P4 Dalarna. Det VMA som utfärdades tidigare under kvällen hävdes vid 22-tiden igår.
Kommentar: Uppdaterade nyheten under gårdagskvällen.

Tisdag 22 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

VMA efter brand i pizzeria i Avesta
Under tisdagseftermiddagen kom ett larm om en brand i en pizzeria i i Skogsbo i Avesta. Räddningstjänsten gick ut med ett VMA där man uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus och att stänga dörrar och fönster. Under eftermiddagen och kvällen har man arbetat med att försöka släcka elden. Tre personer som evakuerades från byggnaden fick lättare skador, men behövde inte föras till sjukhus. Det rapporterar SVT Nyheter Dalarna.
Kommentar: Gjort nyhet om VMA:t och delat på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 16.05

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Stort strömavbrott på Gotland 
Ett omfattande strömavbrott drabbade hela Gotland under lunchtid på tisdagen, rapporterar SR P4 Gotland. Enligt nättidningen Hela Gotland har delar av Visby fått tillbaka strömmen igen.  
Kommentar: Ingen åtgärd. Följer.  

Omvärldsbevakning 07.10

Jordskalv på Ischia, Italien
Ett jordskalv drabbade på måndag kväll den italienska turistön Ischia utanför Neapel, rapporterar SVT. Myndigheterna uppger att ett fåtal människor saknas efter skalvet som uppmätte 3,6 på Richterskalan och raserade en del byggnader. Minst en person uppges ha omkommit i samband med skalvet.
Kommentar: Noterar det.     

Måndag 21 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Ur krisperspektiv ingenting att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Smittbekämpning av newcastlesjuka i Kalmar pågår
Newcastlesjuka påträffades förra veckan på en anläggning för fjäderfän i Kalmar. Sedan dess har arbete pågått med smittspårning och smittskydd. Alla fåglar på anläggningen är nu avlivade och stallarna har sanerats. Inga nya fall av newcastlesjuka har rapporterats, men restriktioner i området gäller fortfarande, rapporterar Jordbruksverket.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 11.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 06.40

Ingenting att rapportera.