Vecka 35 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 september


Omvärldsbevakning 21.15

FN:s säkerhetsråd kallar till möte efter Nordkoreas misstänkta vätebombstest
Under måndagen kommer FN:s säkerhetsråd kommer att ha ett extrainkallat sammanträde med anledning av den misstänkta kärnvapensprängning som Nordkorea genomförde tidigare på söndagen. Det skriver DN.
Samtidigt rapporterar flera medier, däribland DI och Svenska Dagbladet, att Nordkorea hotar med att slå ut teknik över stora områden genom att detonera kärnvapen i rymden och därigenom skapa en superkraftig elektromagnetisk puls (EMP). Enligt Martin Goliath, enhetschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), skulle en sådan puls kunna slå ut exempelvis kraftledningsnät över mycket stora områden.
Kommentar: Fortsätter att följa. Enligt vissa experter är det inte säkert att det faktiskt rörde sig om en provsprängning av en vätebomb, vilket den nordkoreanska regimen har hävdat.

Omvärldsbevakning 15.45

Nordkoreas provsprängning, reaktioner
Sveriges regering fördömer den provsprängning av en kärnladdning som Nordkorea har genomfört. I ett uttalande uppmanar man Nordkorea att ”omedelbart upphöra med provokativa handlingar, fullgöra sina internationella förpliktelser och inleda en fullständig, verifierbar och oåterkallelig avveckling av sitt kärnvapen- och robotprogram”.
USA:s president Donald Trump kallar i en tweet Nordkorea för en skurkstat som har blivit ett stort hot.
Även från andra håll i världen hörs fördömanden mot provsprängningen. Rysslands utrikesdepartement ska enligt nyhetsbyråer i Moskva uppgett att Nordkoreas ledarskap "skapar ett allvarligt hot" för hela världsdelen och "att fortsätta på den inslagna vägen innebär digra konsekvenser”. Det rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.20

Nordkorea bekräftar provsprängning av vätebomb
Sedan ett jordskalv med magnitud 6,3 uppmätts i Nordkoreas norra delar bekräftar den nordkoreanska regimen rör det sig om en provsprängning av en vätebomb. Enligt Japans meteorologiska myndighet var energin som frigjordes denna gång tio gånger starkare än vid landets förra kärnvapentest. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Följer utvecklingen. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Stor skogsbrand härjar i Provence
En stor skogsbrand härjar i Provence i sydöstra Frankrike. Flera vägar har fått stängas av och en campingplats har utrymts. Ett hus ska även ha förstörts i lågorna. Torka i kombination med hårda vindar försvårar släckningsarbetet. Räddningstjänsten har begärt förstärkning, rapporterar Sydsvenskan.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Lördag 2 september


Omvärldsbevakning 22.40

Svåra bränder härjar i Kalifornien och Montana
Flera mark- och skogsbränder härjar i de amerikanska delstaterna Montana och Kalifornien, skriver Aftonbladet. I norra Kalifornien har 30 bostäder förstörts i bränderna och myndigheterna har beordrat evakuering av ytterligare 500 bostäder som hotas av lågorna. En annan brand i utkanten av Los Angeles har tvingat boende i 200 hus att fly, medan man i delar av Montana utropat katastroftillstånd efter de svåra bränderna.
Kommentar: För kännedom. Kalifornien är ett populärt resmål för svenska turister.

Risk för förgiftat grundvatten i stormen Harveys spår
I de översvämningsdrabbade områdena kring Houston i den amerikanska delstaten Texas har vattenmassorna lösgjort stora mängder gifter, rapporterar Sveriges Radio. Gifterna befaras nu blandas med grundvatten och spridas vidare över stora områden.
Samtidigt rapporterar Expressen om en ny storm som väntas nå USA:s inland nästa vecka.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 14.50

Flera rökskadade efter garagebrand i Stockholm
Flera medier, däribland DN och Aftonbladet, rapporterar om en brand i ett garage i Vasastan i centrala Stockholm. Sju personer uppges ha fått rökskador, varav två har fått föras till sjukhus.
Personer som befinner sig i byggnaden ombeds att stanna inomhus och inte gå ut i trapphuset.
Kommentar: Följer utvecklingen. Ännu verkar inte branden vara helt under kontroll.

Omvärldsbevakning 09.00

Flera dödsoffer efter storm i Mexiko
Stormen Lidia har orsakat stor förödelse i Mexiko, rapporterar Dagens Nyheter. Flera personer har omkommit och på den södra delen av halvön Baja California, som är en populär turistort, har stormen förstört hus och vägar samt orsakat elavbrott. Omkring tusen personer har evakuerats i delstatens huvudort La Paz och ytterligare 3000 personer i Los Cabos, däribland många turister. Många flygavgångar till Mexiko City har också fått ställas in till följd av kraftiga skyfall i stormens spår.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka svenska turister i Mexiko.

Fredag 1 september


Omvärldsbevakning 21.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera i omvärldsbevakningen.
Publicerade nyhet samt delade i våra kanaler inför måndagens VMA-test.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att rapportera.

Torsdag 31 augusti


Omvärldsbevakning 21.10

Ett kraftigt jordskalv har inträffat i havet väster om Indonesien under torsdagskvällen svensk tid, rapporterar bland andra straitstimes.com. Skalvet hade magnituden 6,2 och skedde på knappt 50 kilometers djup. Ingen tsunamivarning har utfärdats och det fanns inga omedelbara uppgifter om skador.
I december 2016 omkom mer än 100 människor, ännu fler skadades och tiotusentals människor blev hemlösa vid ett jordskalv i Aceh-provinsen i västra Indonesien.
Kommentar: Följer utvecklingen och eventuella efterverkningar av skalvet.

Omvärldsbevakning 17.15

Svenska ambassaden i Kenya uppmanar svenskar i landet att vara extra försiktiga i morgon, fredag den 1 september. Då väntas högsta domstolen i Kenya meddela sitt domslut efter att oppositionen överklagat resultatet i presidentvalet. Oavsett vad domstolen beslutar finns det risk för protester och demonstrationer i landet, skriver ambassaden.
Direkt efter valet rapporterades oroligheter i delar av Nairobi och Kisumu, men nya oroligheter kan snabbt bryta ut även i områden som tidigare varit lugna. Svenska medborgare uppmanas noga följa utvecklingen via lokal media.
Kommentar: Följer utvecklingen och eventuella ändrade råd från ambassaden. Det kan finnas svenskar i områden där det är risk för oroligheter.

Omvärldsbevakning 13.00

Explosioner rapporteras vid kemifabrik utanför översvämningsdrabbade Houston ska
SVT rapporterar att två explosioner hörts vid företaget Arkemas kemikaliefabrik utanför Houston.
Området är sedan tidigare evakuerat och fler explosioner kan ske, enligt uppgifter till bland annat USA Today.
Kommentar: Följer rapportering om konsekvenser av explosioner och eventuella utsläpp. 

Omvärldsbevakning 11.20

Kemikaliefabrik i USA riskerar att explodera efter Harveys framfart
På grund av översvämningarna efter tropiska cyklonen Harvey riskerar en kemikaliefabrik utanför Houston, Texas, att explodera. Anledningen är att kylanläggningen slutat fungera på grund av strömavbrott, skriver SVT.  
Kommentar: Risk för explosion i en kemikaliefabrik som konsekvens av stora mängder regn är relativt oväntad och kan öka trycket på räddningsinsatserna på plats samt ge upphov till frågor från allmänheten även om svenska förhållanden.  

Stor polisinsats på Södermalm
Aftonbladet och andra medier rapporterar om en större polisinsats vid Medborgarplatsen i södra Stockholm och att en polis blivit knivskuren. Polisens uppgifter är relativt knapphändiga men bekräftar detta samt att en person gripits.
Kommentar: Vi följer detta.

Omvärldsbevakning 07.30

Inget att rapportera.

Onsdag 30 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Risk för intensivt regn
Ett regnområde över Götaland kommer under kvällen och natten till torsdag att växa sig allt starkare, rapporterar flera medier, däribland Sveriges Radio Sjuhärad. Enligt prognosen från SMHI kan det komma 35 millimeter regn, i samband med åska kan det lokalt bli ännu större regnmängder.
Under natten och torsdagsmorgonen intensifieras regnet även över Sörmland och Stockholms län, även där finns risk för stora regnmängder. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.55

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.00

Inget att rapportera.

Tisdag 29 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 05.15

Inget nytt att notera.

Måndag 28 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Koka dricksvattnet i Österfärnebo och Gysinge
Vid en vattenprovtagning har man upptäckt att det finns jordbakterier i Österfärnebo och Gysinges kommunala vatten. Sandviken energi uppmanar nu allmänheten i Österfärnebo och Gysinge att koka dricksvattnet. Under kvällen kommer tankar med vatten att ställas ut för den som inte har möjlighet att koka sitt dricksvatten.Det går bra att duscha, diska och bada som vanligt. Rekommendationen gäller tills vidare, uppger SVT nyheter och flera andra lokala medier.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Fortsätt att koka vattnet i Enköping
Kokningsrekommendationen kvarstår. Kommunen skriver att de har ringat in källan och hittat koliforma bakterier i en av brunnarna i vattentäkten i Vånsjöbro. Nu kommer kommunen att rengöra brunnen och vattentornet. Därefter tas nya vattenprover som ska analyseras.
Kommentar: VMA har övergått till myndighetsmeddelande. Provsvaren klara senast fredag.

Omvärldsbevakning 12.30

Larm om ammoniakläcka i Vansbro
Larmet om läckan kom in strax före klockan 10 på måndagsförmiddagen. Det var en tank på en kubikmeter som läckte vid ishallen i Vansbro. Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades vid 10.30 där räddningsledaren uppmanade alla som befann sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. – Lukten drog in mot centrum så vi bedömde att det var lika bra att gå ut med ett meddelande, men det var bara en säkerhetsgärd. Det ligger en skola här intill också och eleverna fick gå inomhus och stängt dörrar och fönster, säger Hermansson till SVT Nyheter Dalarna.
Kommentar: Publicerade i alla våra kanaler enligt rutin. VMA drogs tillbaka vid 11-tiden.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.