Vecka 36 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Måndag 11 september


Omvärldsbevakning 07.15

Uppdatering: Orkanen Irma
Orkanen Irma har försvagats sedan den dragit in över sydvästra Florida. Den har nedgraderats till kategori två på femgradiga Saffir-Simpson-skalan, enligt NHC/NOAA. Det innebär vindar på 43 meter per sekund och att orkanen fortfarande är "livsfarlig". Troligen kommer Irma tappa ytterligare kraft och graderas ned till en tropisk storm under dagen, uppger Sveriges Radio P4.
Enligt BBC är mer än 3,4 miljoner hushåll utan ström och delar av Miami under vatten. DN rapporterar om att NHC/NOAA varnar för upp till 4,5 meter höga vågor längs västkusten. Orkanen Irma har fortsatt orsakat stor förödelse, bland annat har Miamis internationella flygplats fått vattenskador som gör att den hålls stängd under måndagen.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen och förmedla myndigheters information.

Söndag 10 september


Omvärldsbevakning 20.50

Uppdatering: Orkanen Irma
SVT Nyheter rapporterar att orkanen Irma, som nyss nedgraderats till en kategori 3-orkan, har lämnat Florida Keys bakom sig och nu rör sig norrut över Florida. Enligt uppgift ska minst två miljoner Florida-bor vara utan ström. I USA har tre personer dött till följd av trafikolyckor med anledning av orkanen. I Karibien ska 25 personer ha mist livet. Enligt BBC  är delar av Miamis gator täckta av vatten.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen och förmedla myndigheters information.

Omvärldsbevakning 15.00

Minst sju personer har dött i översvämningar i Toscana
DN /TT rapporterar om stora regnmängder över Toscana. Under två timmar föll totalt 260 millimeter, vilket skapade mycket kraftiga översvämningar. Minst sju personer har dött och flera saknas.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Orkanen Irma uppgraderas till kategori fyra när den närmar sig Florida
Under söndagsmorgonens mätningar hade Irmas vindstyrka ökat. Irma är nu åter en kategori fyra-orkan och kan komma att stärkas ytterligare innan hon drar in över Florida. Det beräknas ske under tidig söndagseftermiddag. Floridas västkust tros bli värst drabbad. Om detta rapporterar flera medier, bland annat BBC, DN, Sveriges Radio P4 och SVT Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen av orkanen Irma. Har uppdaterat nyhet med telefonnumret 211, dit personer som ännu inte evakuerats kan ringa. Retweetat lista med officiella konton som twittrar om orkanen Irma. Har även ppdaterat inlägg på Facebook.

Lördag 9 september


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen av orkanen Irma. Har uppdaterat nyhet med nödnummer för drabbade (som Sveriges ambassad hänvisar till) samt uppdaterat information om att orkanen nedgraderats till kategori 3. Publicerat råd vid tropiska cykloner på Facebook, Twitter och Instagram samt publicerat nyhet på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 15.20

Orkanen Irma nedgraderas till kategori 4
Orkanen Irma nedgraderades till kategori 4 (näst högsta nivån), i samband med att den nådde Kubas kust. Vindarna förväntas dock tillta innan den når Florida, uppger bland annat DN/TT. Den amerikanska vädermyndigheten varnar nu för att ingen plats i ögruppen är säker och att tiden för att evakuera snart rinner ut. Samtidigt närmar sig orkanen José, som klassas som en "extremt farlig" kategori 4-orkan. Den befinner sig just nu nordost om Barbados, uppger bland annat GP.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen och har under dagen uppdaterat nyheten med NOAA:s (Amerikanska vädermyndigheten) information.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting nytt att rapportera.

Fredag 8 september


Omvärldsbevakning 21.40

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.20

USA förbereder sig för Irma
Reuters skriver att amerikanska myndigheter förbereder sig på bred front för orkanen Irmas härjningar. Irma har krävt ett tjugotal liv på sin väg genom Karibien. Amerikanska katastrofhanteringsmyndigheten FEMAs talesperson har enligt DN uppmanat amerikaner till att följa myndigheternas uppmaningar att evakuera. Chefen för den amerikanska katastrofmyndigheten FEMA varnar att effekterna av Irma kommer att vara förödande i stora delar av sydöstra USA. Bränslebrist råder då många försöker ta sig ifrån de områden som ligger i orkanens väg. På grund av de kraftiga vindarna kan Irma orsaka större skador på till exempel elförsörjningen i USA än vad Harvey gjorde i Texas. Två av delstaten Floridas kärnkraftverk kommer i förebyggande syfte att stängas ned innan Irma når Florida, skriver Reuters.
Kommentar: Vi har under dagen uppdaterat nyheten med information från Sveriges ambassad.
 
Uppföljning jordskalv Mexiko
Brittiska The Guardian uppger att minst 26 människor omkommit i följderna av jordbävningen, varav de flesta i mexikanska delstaten Oaxaca. De tsunamivågor som registrerats i kustområden kring södra mexiko har varit av låg våghöjd och inte lett till några skador. 
Kommentar: Följer rapporteringen om följderna och eventuella nya skalv.   

Omvärldsbevakning 11.30

Uppföljning om jordskalvet i Mexiko och tsunamivarningar i Centralamerika
Det jordskalv som drabbade södra Mexiko i natt är ett av de kraftigaste någonsin i regionen med en magnitud på 8,4, enligt RSOE EDIS och upp till 60 efterskalv. Flera dödsfall har inträffat, enligt lokala medier. Tsunamivarningar har utfärdats för kusten i centralamerikanska länder ända ner till Ecuador och Galapagos. SVT och Svenska nationella seismiska nätet rapporterar att flera mindre tsunamier med våghöjd på upp till någon meter har setts längs med Mexikos Stillahavskust. Se även Sveriges Radio.
I mexikanska orter som Puerto Escondido har havet enligt vittnesuppgifter på Twitter dragit sig tillbaka och myndigheterna i delstaten Chiapas har beordrat evakuering av boende i låglänta områden. Pacific Tsunami Warning Center rapporterar om flera efterskalv.  
Kommentar: Krisinfomation.se har delat Sveriges ambassads information i sociala medier. Det finns i nuläget inga nya råd från ambassaden. Vi följer medierapporteringen om konsekvenserna.

Tropiska cyklonen Irma, uppföljning
Flera medier, bland annat Sveriges Radio, rapporterar om hur Floridabor evakuerar inför helgen då cyklonen Irma beräknas nå södra delarna av delstaten. Redan på fredag kväll kan regn och vindar börja nå dit.  Vissa uppgifter i lokala medier gör gällande att över en miljon människor i sydöstra USA berörs av ovädret. Just nu befinner sig cyklonen enligt Tropical Storm Risk utanför de östra delarna av Kuba och väntas ta en bana som innebär att den går i nordlig riktning över centrala Florida.
Amerikanska FEMA, landets katastrofmyndighet, varnar för att Irma, vars uthållighet och starka vindar kan orsaka mycket stor förödelse i södra USA.  Förutom de väldigt kraftiga vindarna är det risken för flodvågor och regn som hotar.
Kommentar: Krisinformation.se har uppdaterat nyheten om Irma och vi fortsätter hålla koll. 

Trafikpåverkan under Försvarsmaktens övning Aurora 17
Snart genomförs övningen Aurora 17, meddelar Trafikverket. Framkomligheten på vägar kan påverkas under vissa tider i de områden där övningen genomförs. Övningen genomförs 11–29 september. De största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland samt Göteborgsområdet. När militära fordon och trupp förflyttas under övningen kan det påverka framkomligheten på vissa vägar.
Kommentar: Det är planerade störningar, så vi skriver ingen nyhet om detta. Däremot kan det vara bra att känna till att informationen finns.

Nordkorea - avrådan
Utrikesdepartementet har idag beslutat att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till Nordkorea.
Kommentar: Vi noterar detta.  

Omvärldsbevakning 07.40

Jordskalv i södra Mexiko
Ett jordskalv med magnitud 8 har enligt GDACS skett i södra Mexiko, nära gränsen mot Guatemala. Enligt medieuppgifter har en tsunamivarning utfärdats över centralamerikas kust mot Stilla havet.
Kommentar: Krisinformation.se följer.

Torsdag 7 september


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Stor förödelse efter Irmas framfart i delar av Karibien
Efter att cyklonen Irma dragit förbi öarna St Martin och Barbuda i Västindien råder stor förödelse på plats enligt uppgifter i bland annat Aftonbladet. Irma har klassificerats i den högsta kategorin fem, med vindstyrkor på över 82 meter per sekund och uppges vara den näst kraftigaste cyklonen i Atlanten någonsin. Uppgifter i media gör gällande att stora delar av de områden som drabbats av Irma nu är obeboeliga och att mycket av infrastrukturen förstörts. Uppgifterna om antalet dödsoffer varierar, men många räknar med att minst elva personer har omkommit hittills. Men de siffrorna väntas stiga, se till exempel SVT. Ovädret befinner sig just nu norrr om Puerto Rico och beräknas ta en bana som går norr om Haiti, Dominikanska republiken och Kuba. I Puerto Rico saknar tusentals människor tillgång till dricksvatten och flera miljoner är drabbade av strömavbrott. Många sjukhus går på reservkraft. Irma beräknas nå Florida på söndag, skriver bland annat BBC och DN. Enligt NOAA:s National Hurricane Center. I de södra delarna av USA, till exempel i Florida, skriver medier som NBC om hur folk förbereder sig för Irma, bland annat genom evakuering.
Kommentar: Krisinformation.se följer rapporterna om Irmas rutt via NOAA, FEMA och GDACS och internationella medier.

Fortsatt risk för störningar på grund av geomagnetism efter solstorm
Spaceweather.com skriver att risken för störningar på grund av rymdväder kvarstår även idag. Under onsdag eftermiddag nådde den första koronamassutkastningen från solfläck AR2673 jorden, men en till väntas under torsdagen. Enligt Spaceweather kan denna vara kraftigare. 
Kommentar: Vi följer rapporter i internationella medier om rymdväder och störningar.

Omvärldsbevakning 08.00

Stigande dödsiffror efter orkanen
Sex dödsoffer har hittats på ön Saint Martin. Under torsdagsmorgonen, svensk tid, drog orkanen in över Puerto Rico och omkring 900 000 människor har drabbats av strömavbrott, enligt myndigheterna. Enligt Puerto Ricos räddningstjänst saknar omkring 50 000 människor vatten. Myndigheterna kämpar med att nå de mindre öarna, som drabbats svårt av orkanen, med nödhjälp, rapporterar SVT/TT.
Kommentar: Fortsätter följa. Nya orkaner är eventuellt på ingång i området.

Onsdag 6 september


Omvärldsbevakning 22.45

Minst två döda i orkanen
Orkanen har orsakat stora skador i Karibien bland annat på de båda franska öarna Saint-Martin och den gamla svenska kolonin Saint-Barthélemy, skriver SVT/TT på onsdagskvällen.
Två personer har bekräftats döda på öarna och två andra är allvarligt skadade, skriver Sky News.
Kommentar: Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 17.30

Orkanen Irma orsakar stora skador i Karibien
Orkanen Irma drog på onsdagen in över flera karibiska öar som Barbuda, Saint-Martin och Saint-Barthélemy. Enligt den franska regeringen har orkanen redan orsakat stor förödelse, men omfattningen är ännu oklar, skriver TT/Aftonbladet. De fyra mest solida byggnaderna på Saint-Martin har förstörts enligt Frankrikes inrikesminister, uppger BBC News. BBC rapporterar också om kraftiga översvämningar och störd kommunikation på de drabbade öarna.

Kommentar: Delade UD Resklars inlägg på Facebook om stormens väg genom Karibien och uppdaterade vår nyhet med samma information. Fortsätter följa.

Solstorm väntas i dag och i morgon
Amerikanska vädermyndigheten NOAA skriver att en geomagnetisk storm, en typ av solstorm, väntas den 6-7 september. Solstormen kategoriseras som en G3 (stark) på NOAA:s femgradiga skala. Enligt Metro kan det innebära att vi kommer att kunna se norrsken på sydligare breddgrader än vanligt.
Kommentar: Publicerade vår faktatext om solstormar som ett temablock på startsidan.

Legionellafall i Kalix kommun
Ett fall av legionärssjuka har upptäckts hos en anställd vid Kalix kommun. Efter att prover tagits på platser där den drabbade vistats, visade det sig att ett prov som tagits i en del av en skola var positivt. Smittokällan fanns i en administrativ del skolan som inte används för undervisning. Den byggnaden är nu stängd för sanering. Besökare avråds från att använda duschar även i andra delar av skolan, skriver kommunen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.40

Fortsätter att följa orkanen Irma. Inget övrigt att notera.

Omvärldsbevakning 08:00

Orkanen Irma drar in över Karibien
Orkanen Irma, har under onsdagens morgontimmar nått fram till de första öarna i Karibien rapporterar SVT.
Kommentar: Ännu inga rapporter om skadeläget. Fortsätter följa.

Stopp i tågtrafiken norrut
En brand i ett ställverk ledde strax efter klockan sju på onsdagsmorgonen till stopp i tågtrafiken norrut från Stockholm. Stoppet berör pendeltåg, fjärrtåg och Arlandaexpress.
Enligt Trafikverket finns ännu ingen prognos för när stoppet är avhjälpt, skriver SR.
Kommentar: Ingen gul varningsruta hos Trafikverket för närvarande.

Tisdag 5 september


Omvärldsbevakning 23:00

Ny orkan-reseinformation från UD 
Svenska ambassaden i Washington har uppdaterat sin reseinformation med anledning av orkanen Irma.
Kommentar: Uppdaterade vår webbnyhet med länk samt delade på Fb och Twitter.

Omvärldsbevakning 17:00

Orkanen Irma uppgraderad till nivå fem
Orkanen Irma i Karibien har uppgraderats till kategori fem av den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den högsta nivån och betyder att orkanen är ”extremt farlig”. I Florida och Puerto Rico har man utlyst undantagstillstånd inför det annalkande ovädret, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Har gjort en nyhet och delat i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.00

Jordskalv norr om Mariestad i natt
Under natten uppmättes ett jordskalv med en magnitud på 2,6 på Richterskalan 33 kilometer norr om Mariestad. Det rapporterar P4 Örebro.
– Skalv av den här storleken är bara ett fåtal i Sverige, så det är relativt ovanligt med så pass stort skalv som detta, säger seismologen Reynir Bödvarsson.
Kommentar: För kännedom. Orsakade viss oro och spekulationer när det inträffade i natt. 

Omvärldsbevakning 07.45

Orkanen Irma uppgraderad till kategori 4
Under natten till tisdagen uppgraderade amerikanska myndigheter orkanen Irma från kategori 3 till kategori 4. Florida och Puerto Rico har utlyst katastroftillstånd inför orkanens väntade ankomst, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Måndag 4 september


Omvärldsbevakning 23.05

Hesa Fredrik lät inte över Västerås
SVT Nyheter Västmanland rapporterar om att Hesa Fredrik idag inte hördes i Västerås. Orsaken ska ha varit ett okänt systemfel. Inte heller i Ramnäs och Virsbo där man nyligen installerat larmet hördes någon signal. Där ska det ha berott på att man inte lyckats få larmet att funka i tid.
Kommentar: För kännedom. Har fått många reaktioner på sociala medier från folk som inte har hört tutan, likväl från folk som faktiskt har hört den.

Orkanen Irma på väg mot Florida
Orkanen Irma är på väg in mot Karibiska öarna. Enligt Dagens Nyheter väntas stormen passera strax norr om Kuba och sedan svepa in över södra delen av Florida tidigt på lördagsmorgonen, lokal tid. Irma är en kategori 3-orkan men tros inom de närmaste dagarna kunna uppgraderas till kategori 4.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.25

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 7.45

Inget nytt att notera.