Vecka 37 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 september


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.30

Grundvattennivåerna stabiliseras i delar av landet
SR publicerar en intervju med företrädare för Sveriges geologiska undersökningar, SGU, som säger att det ihärdiga regnandet i delar av landet har stabiliserat grundvattennivåerna. Det är dock fortsatt vattenbrist i delar av Götaland, Svealand och delar av kusten i södra Norrland. 
Kommentar: För kännedom. SGU har twittrat om reportaget.

Lördag 16 september


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering dagens Stoppa Aurora-demonstration
Dagens Stoppa Aurora-demonstration i Göteborg (se anteckning från 08.45 i dag) avlöpte som planerat. Enligt Polisen i Västra götaland är både polis och arrangör "rörande överens om ett lyckat arrangemang".
Kommentar: Vi fortsätter följa läget i Göteborg under helgen, eftersom aktionen innebär att många människor samlas.

Fortsatt ostadigt väder i västra Sverige
Delar av sydvästra Sverige har under helgen fått stora mängder regn, vilket lett till översvämning av exempelvis vägar och enskildas källare, med mera. SMHI fortsätter att varna för höga flöden i sydväst, vilket alltså innebär risk för fortsatta problem med översvämning på vissa platser.
Kommentar: Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 13.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Storbritannien höjer hotnivå
Efter gårdagens explosion i Londons tunnelbana höjer Storbritannien den nationella terrorhotnivån till "critical", den högsta på den femgradiga skalan. Detta bekräftas av den brittiska regeringen här. Läs mer på svenska ambassaden i Londons webbplats.
Kommentar: Vi följer som alltid säkerhetsläget på platser där många svenskar befinner sig. Gårdagens händelse är dock avslutad för vår del.

Stoppa Aurora-aktioner i Göteborg
Under helgen genomför svenska fredsrörelsen med flera en protesthelg i Göteborg mot försvarsövningen Aurora. I dag klockan 13 hålls en demonstration i centrala Göteborg. Mer information finns på webbplatsen stoppauarora.se och Sveriges Radio skriver om aktionen här.
Kommentar: Vi följer med anledning av eventuella oroligheter.

Fredag 15 september


Omvärldsbevakning 21.00

Stora regnmängder i Västsverige
Under sen eftermiddag och kväll har Västsverige fått stora mängder regn, vilket enligt bland annat GP skapat problem med översvämmade vägar på flera håll och förseningar från Landvetter flygplats.
Kommentar: Vi följer konsekvenserna.

Omvärldsbevakning 15.30

Explosionen i Londons tunnelbana utreds som misstänkt terrorattentat
Enligt Metropolitan Police i London utreds nu dagens explosion vid tunnelbanestationen Parsons Green som misstänkt terrorbrott. Omkring 20 personer ska ha skadats i händelsen, dock ska ingen ha fått livshotande skador.
Kommentar: Vi släpper händelsen för nu.

Omvärldsbevakningen 11.00

Explosion i Londons tunnelbana
Under morgonen har alla stora medier rapporterat om en explosion i tunnelbanan i London. Fortfarande oklart hur stor explosionen är och om det finns allvarligt skadade. Stationen är fortfarande avspärrad.
Kommentar: Metropolitan Police uppdaterar konsekvent på twitter.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Torsdag 14 september


Omvärldsbevakning 21.50

Utrikesdepartementet avråder från resor till karibiska öar
På grund av efterverkningar av orkanen Irma har UD beslutat att avråda från icke nödvändiga resor till ett antal öar i Karibien. Bland annat är det brist på mediciner, hårt ansatt sjukvård, svårt sargad infrastruktur och bristande telekommunikation som ligger till grund för beslutet, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: För kännedom, om det kommer frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Hela landets tågskyltar slocknade
DN/TT rapporterar om att alla informationsskyltar på landets tågstationer släckts ner under torsdagsförmiddagen. Någon timme senare fungerade skyltarna igen. Det är ännu oklart vad som orsakade störningen.
Kommentar: För kännedom.

Problem att nå Sveriges ambassaders webbplatser
Enligt UD Resklar går inte Sveriges ambassaders webbplats Sweden Abroad att nå.
Den som söker ambassad- och reseinformation hänvisas till appen UD Resklar.
Kommentar: För kännedom.

Stora brister i tillsynen av svenska kärnkraftverk
Riksrevisionens rapport visar att Strålsäkerhetsmyndighetens tillsyn av svenska kärnkraftsreaktorer har stora brister. Tillsynen genomförs inte så som riksdag och regering har efterfrågat och gett anslag för. Rapporten visar också att systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen uteblivit. Det innebär att det är oklart om de viktigaste insatserna utförs. Om detta rapporterar Sveriges Radio P4.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Onsdag 13 september


Omvärldsbevakning 22.05

Uppföljning Hårda vindar över Skåne: Fram till 22 har inga allvarliga incidenter rapporterats. Vinden och regnet beräknas kulminera kring midnatt, säger SvT:s meteorolog Pia Hultgren enligt SvT.

Omvärldsbevakning 16.55

Inställd trafik på grund av hårda vindar
Kraftiga vindar i södra Sverige under kvällen och natten gör att viss trafik påverkas. Bland annat ställs tågtrafiken Karlskrona och Kristianstad in från sen kväll fram till torsdagseftermiddagen, rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge. Under kvällen ställs även färjorna mellan Karlskrona och Gdynia in. Även tidningen Sydsvenskan följer utvecklingen av väderläget, och rapportar om bland annat inställd tågtrafik.
SMHI har utfärdat en klass 1-varning på grund av väderläget. Ett djupt lågtryck rör sig under onsdagen från Nordsjön till norra Danmark och vidare österut, och för med sig kraftiga vindar i de södra farvattnen. Det blir även mycket hårda vindbyar över land över sydliga Sverige under onsdag kväll och natten mot torsdag. I samband med detta blir vattenståndet lågt i Östersjön, enligt SMHI.

Omvärldsbevakning 12.05

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.55

Inget nytt att rapportera.

Tisdag 12 september


Omvärldsbevakning 21.40

Katedralen Sagrada Familia utrymd efter terrorlarm
Polisen i Barcelona har spärrat av katedralen Sagrada Familia efter ett terrorlarm, rapporterar flera medier, däribland DN och SVT Nyheter.
Kyrkan är utrymd och polisen uppmanar invånarna att undvika flera gator i området, skriver DN. Även den närliggande tunnelbanestationen samt butiker i närheten ska ha utrymts. En misstänkt skåpbil ska stå parkerad i närheten av katedralen.
Kommentar: Följer utvecklingen. Kan orsaka oro hos allmänheten. I skrivande stund rapporteras det om att mycket tyder på att det rört sig om ett falsklarm.

SMHI varnar för stormbyar i Skåne
SMHI har gått ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i hela Skåne, skriver Aftonbladet. Lågtrycket väntas under onsdagen röra sig över Nordsjön till Danmark och södra Sverige.
– Under kvällen väntas vinden tillta ytterligare och då är det risk för stormbyar, främst längs kusten i Skåne och Halland, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på väderinstitutet Foreca.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30
Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

13 miljoner strömlösa i Florida
Aftonbladet rapporterar om att orkanen Irma nu slagit ut strömmen för uppskattningsvis 13 miljoner människor i Florida och det uppges kunna ta veckor innan elen är tillbaka för alla. Över 40 människor uppges ha omkommit till följd av ovädret, varav sex i Florida. Enligt CNN har Irma orsakat översvämningar i Jacksonville, Charleston och Savannah.
Kommentar: Fortsätter att följa Irma och att rapportera om dess konsekvenser. Enligt NOAA är Irma nu nedgraderad till en ”tropical depression”.

Måndag 11 september


Omvärldsbevakning 21.30

Irma fortsätter att orsaka förödelse
Trots att Irma nu har nedgraderats till ”tropisk storm” fortsätter ovädret att ställa till förödelse. I Jacksonville uppmanas invånarna att hålla sig inne då många gator svämmats över i de värsta översvämningarna på hundra år, skriver DN.
Siffrorna på hur många som har drabbats av strömavbrott varierar i olika medier, Sveriges Radio talar om att över sju miljoner hushåll och företag står utan el.
Den internationella flygplatsen i Miami har på grund av betydande vattenskador hållits stängd under måndagen. Flygplatsen räknar dock med att komma i gång med begränsad trafik under tisdagen, skriver Aftonbladet som också uppger att de internationella flygplatserna i Orlando och Tampa är stängda.
Kommentar: Fortsätter att bevaka Irmas framfart och dess konsekvenser. Följer också stormen Jose som närmar sig Karibien.

Omvärldsbevakning 16.20

Irma nedgraderas till tropisk storm – är inte orkan längre
Orkanen Irma har tappat kraft på sin bana över sydvästra Florida, men orkancentret NHC varnar fortfarande för flodvågor på över 4 meter. Enligt SR är över fem miljoner hushåll utan ström. Människor uppmanas att hålla sig inne, skriver DN. 
Kommentar: Fortsätter följa konsekvenserna.

Tio döda på Kuba efter orkanen Irma
Tio personer har dött på Kuba på grund av orkanen Irma, uppger kubanska myndigheter. Därmed stiger antalet dödsoffer till drygt 40 döda, skriver SVT.
Kommentar: Fortsätter följa.

Omvärldbevakning 12.30

Gas på flygplats i Frankfurt
Det har inträffat någon form av gasattack på flygplatsen i tyska Frankfurt, uppger SVT nyheter. Flera personer uppges vara skadade vid incheckningen. Polis och räddningstjänst uppges vara på plats.
Det ska vara någon form av irriterande gas, uppger tyska Focus.
Kommentar: Knapphändiga uppgifter just nu. Följer händelsen.

Omvärldsbevakning 07.15

Uppdatering: Orkanen Irma
Orkanen Irma har försvagats sedan den dragit in över sydvästra Florida. Den har nedgraderats till kategori två på femgradiga Saffir-Simpson-skalan, enligt NHC/NOAA. Det innebär vindar på 43 meter per sekund och att orkanen fortfarande är "livsfarlig". Troligen kommer Irma tappa ytterligare kraft och graderas ned till en tropisk storm under dagen, uppger Sveriges Radio P4.
Enligt BBC är mer än 3,4 miljoner hushåll utan ström och delar av Miami under vatten. DN rapporterar om att NHC/NOAA varnar för upp till 4,5 meter höga vågor längs västkusten. Orkanen Irma har fortsatt orsakat stor förödelse, bland annat har Miamis internationella flygplats fått vattenskador som gör att den hålls stängd under måndagen.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen och förmedla myndigheters information.