Vecka 38 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 september


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att rapportera.

Lördag 23 september


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ökad vulkanaktivitet vid Mount Agung, Bali
UD uppger att Indonesiska myndigheter har höjt varningsnivån till fyra efter ökad vulkanaktivitet från Mount Agung på Bali i Indonesien. Nivå fyra innebär att ett vulkanutbrott förväntas ske. Lokala myndigheter har etablerat en säkerhetszon som omfattar en radie av 12 kilometer runt Mount Agung och uppmanar allmänheten att undvika området. Mer information från svenska ambassaden i Jakarta finns här.
Kommentar: Har delat UD:s rekommendation på facebbok och twitter. Fortsätter följa. Se även anteckning nedan.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Fredag 22 september


Omvärldsbevakning 21.00

UD har uppdaterat reseinformationen för Irak
Den kurdiska regionala regeringen har meddelat att man avser hålla folkomröstning om självständighet från Irak den 25 september. Därmed kan säkerhetsläget försämras, särskilt i staden Kirkuk med omnejd. Sveriges ambassad i Bagdad uppmanar svenska medborgare i Kurdistan att vara vaksamma och följa utvecklingen i media och ambassadens reseinformation.
Kommentar: För kännedom.

Damm brast i Puerto Rico
Guatajaca-dammen i nordvästra delen av Puerto Rico har brustit, uppger BBC News . Befolkningen evakueras nu i bussar och regeringen menar att situationen är "extremt farlig", skriver SR Ekot.
Kommentar: För kännedom. Sveriges ambassad i Washington har gått ut med en avrådan från resor till Puerto Rico, se tidigare omvärldsbevakning.

Varning för vulkanutbrott på Bali
Vulkanen Gunung Agung på ön Bali kan få ett vulkanutbrott. Indonesiska myndigheter har utfärdat en varning på högsta nivån. Det innebär att det troligen blir ett vulkanutbrott, men att man inte vet exakt när. Enligt uppgift har närmare 10 000 bybor evakuerats, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom med tanke på att svenskar kan finnas på plats.

Omvärldsbevakning 16.00

Spanska poliser skickas till Katalonien
Poliser från den nationella spanska polisen och den paramilitära polisen Guardia civil har skickats till Katalonien, skriver TT. Poliserna ska bistå den katalanska poliskåren i upprätthållandet av den allmänna ordningen inför en planerad folkomröstning om självständighet för Katalonien, vilken har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.
Kommentar: För kännedom ifall frågor uppstår. 

Omvärldsbevakning 12.50

Problem efter IT-uppdatering i Örebro län drabbar vården
Enligt TT har sjukvården i region Örebro drabbats av IT-problem som lett till att patienter skickats hem. Vårdpersonalen uppges inte komma åt några journaler. Detta efter en serviceuppdatering av regionens system. Region Örebro bekräftar på sin webbplats att problem förekommer och meddelar att väntetiderna för patienter kan bli längre samt att felsökning pågår.
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 07.30

Avrådan från resor till Puerto Rico
Med anledning av efterverkningarna och de skador på infrastrukturen som orsakats av orkanen Maria i Karibien har UD idag beslutat att tills vidare avråda från icke nödvändiga resor till Puerto Rico, uppger Sveriges ambassad i Washington.
Kommentar: Delat Utrikesdepartementets reseavrådan på Facebook och Twitter.

Svensk kvinna saknas i Dominica
Sveriges Radio Ekot rapporterar att en svensk familj inte fått kontakt med sin mamma sedan orkanen Maria dragit över ön. Kvinnan är i 70-årsåldern och uppges ha bott på Dominica i runt 20 år.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Torsdag 21 september


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering: Brand i Domsjö fabriker, Örnsköldsvik
Vid 16.30 tiden blåstes faran över eftersom branden var under kontroll och släckt, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.
Kommentar: Avlarmning av VMA har skett enligt rutin.

Kokrekommendation för Orustbor
Vid ett rutinprov upptäcktes koliforma bakterier i vattnet, det kommunala dricksvattnet är därför otjänligt och måste kokas innan användning. Kokrekommendationen kommer att gälla hela helgen, uppger Sveriges Radio P4 Väst.
Kommentar: För kännedom.

Skogsbrand i bergsområde på Kanarieöarna
En skogsbrand har brutit ut i skogsområdena i kommunen Tejeda på Kanarieöarna. Räddnings- och släckningsarbete pågår. Invånare evakueras och vägar har spärrats av. Lokala myndigheter rekommenderar att inte vistas i de högt belägna bergsområdena där branden härjar. Sveriges ambassad i Madrid följer utvecklingen och uppmanar svenskar på palts att följa anvisningar och rekommendationer från lokala myndigheter samt hålla sig uppdaterade genom lokala nyhetsmedier.
Kommentar: Följer utvecklingen med tanke på eventuellt drabbade svenskar.

Buss beskjuten i Arlöv, Malmö
Sydsvenskan rapporterar om att en buss med flera passagerare ombord har blivit beskjuten. Bussen befann sig på Dalbyvägen i Arlöv när skottlossningen inträffade. En ruta krossades men ingen av passagerarna ombord uppges ha skadats. Polisen har spärrat av flera kvarter i området och söker efter en eller flera gärningsmän, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro hos allmänheten.

Uppdatering: Uppgifter om terrorhot sprids i sociala medier
Säkerhetspolisen uppger att ett hot om terrorattentat som spridits i sociala medier under dagen fott stor uppmärksamhet. Hotet har hanterats inom ramen för Säkerhetspolisens underrättelseverksamhet där man hanterar över 6 000 underrättelser i månaden kopplade till terrorism. Ungefär varannan dag får Säkerhetspolisen underrättelser med där hot riktas mot Sverige. Terrorhotnivån är fortsatt oförändrad och ligger på en trea på en femgradig skala.
Kommentar: Delat Säkerhetspolisens inlägg på Twitter och följt rapporteringen.

Omvärldsbevakning 15.50

Brand i Borgholm
Polisen i Kalmar län rapporterar om en brand på Norra Långgatan i Borgholm, Öland. Det är en lastbil som brunnit och elden ska ha spridit sig till en livsmedelsaffär. Polisen skriver att det förekommer avspärrningar runt platsen och att de gasolflaskor som tidigare fanns på platsen har forslats bort. Ett antal fastigheter evakuerades, meddelar SVT.
Kommentar: Vi följer. 

Brand i Domsjö fabriker, Örnsköldsvik
Räddningstjänsten har utfärdat ett viktigt meddelande om brand i Domsjö fabriker, Örnsköldsvik. De som befinner sig i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Röken kan vara giftig, skriver SR P4.
Kommentar: Krisinformation.se har publicerat en nyhet om VMA:et. Vi följer rapporteringen om branden.

Militärövning i Stockholm under helgen
I slutet av denna vecka kan det förekomma skottlossning och militärkolonner även i delar av Stockholm, skriver DN. Anledningen är övningen Aurora 17. Försvarsmakten säger till DN att övningen inte påverkas av de uppgifter som cirkulerat om ett terrorhot mot Stockholm.
Kommentar: Länkar till myndigheternas information om Aurora 17 finns på en särskild sida på Krisinformation.se.   

Omvärldsbevakning 12.20

Uppgifter om terrorhot sprids i sociala medier
Uppgifter om ett terrorhot som sägs vara riktat mot Stockholm sprids i sociala medier, skriver bland andra Aftonbladet. Polisen har gått ut med information om detta och påpekar att den här typen av uppgifter är vanligt förekommande. De skriver också att terrorhotnivån är oförändrad. Polisen och Säkerhetspolisen arbetar med att följa upp uppgifterna.
Kommentar: Krisinformation.se har delat Polisens inlägg i sociala medier och följer fortsatt rapporteringen.

Omvärldsbevakning 08.40

Översvämningar i Puerto Rico
Puerto Rico är fortfarande strömlöst och översvämningar har drabbat ön efter orkanen Maria, rapporterar BBC News. Orkanen har nedgraderats till kategori två och styr nu kursen mot Dominikanska republiken. Stormen rör sig därmed bort från amerikanskt territorium. Hittills uppges en person ha omkommit i Puerto Rico till följd av orkanen, enligt BBC.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 20 september


Omvärldsbevakning 22.00

Puerto Rico strömlöst på grund av orkanen Maria
Orkanen Maria har slagit ut strömmen i hela Puerto Rico, rapporterar BBC News. Orkanen har förstört "allt i sin väg", uppger chefen för landets katastrofmyndighet, Abner Gómez, skriver SVT Nyheter. Kraftiga regn har drabbat Puerto Rico under orkanen, omkring 50 centimeter, enligt Radio Isla/SVT Nyheter.

Orkanen Maria har tidigare i veckan drabbat den karibiska ön Dominica. Svenska Utrikesdepartementet gick under onsdagen ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Dominica på grund av de skador på infrastrukturen som orkanen orsakat. Det skriver Sveriges ambassad i Karibien.
Kommentar: Har uppdaterat nyhet och fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.30

Uppdatering: Orkanen Maria har nått Puerto Rico
Under tidig morgon lokal tid nådde orkanen Maria Puerto Rico. Vindarna uppgick till närmare 70 sekundmeter. Det innebär att orkanen är en mycket stark kategori 4-orkan på femgradiga Saffir-Simpson-skalan. Troligen kommer orkanen att minska i styrka när den lämnar Puerto Rico på torsdag morgon, uppger DN. Orkanen Maria kan vara det värsta oväder som drabbat Puerto Rico, rapporterar CNN:s meteorolog till SVT Nyheter.
Kommentarer: För fortsatt bevakning med tanke på eventuellt drabbade svenskar.

Uppdatering: Kraftig jordbävning i Mexiko
I Mexiko fortsätter arbetet med att hitta överlevande under byggnader som rasat. Samtidigt finns en stor oro för efterskalv, rapporterar Sveriges Radio.Det är ännu oklart hur många som omkommit. Troligen stiger dödstalet eftersom många befaras sitta fast under rasmassor, uppger DN.
Kommentarer: För fortsatt bevakning med tanke på eventuellt drabbade svenskar.

Spanska civilgardet genomförde räd i Barcelona
Konflikten har trappats upp gällande den folkomröstning som Katalonien har planerat den 1 oktober. Under onsdagsmorgonen utförde spanska Civilgardet en räd mot flera av regionparlamentets institutioner i Barcelona. Minst 16 personer ska ha gripits, bland dem flera politiker. Den spanska regeringen uppges även ha tagit kontroll över den katalanska regeringens finanser. Detta för att kontrollera att pengar inte används för folkomröstningen, som enligt spansk lag inte är tillåten. På gatorna i Barcelona har många samlats för att protestera mot civilgardets operationer och för rätten att hålla en folkomröstning. Om detta rapporterar Sveriges Radio.
Kommentarer: Fortsätter att bevaka konflikten med tanke på att Barcelona är en populär turistort för svenskar.

Omvärldsbevakning 11.45

Uppdatering: Orkanen Maria närmar sig Puerto Rico
Puerto Rico förbereder sig nu inför orkanen Maria som väntas nå öarna under onsdagsmorgonen lokal tid. Orkanen Maria har rört sig över Jungfruöarna under natten, där rapporteras om nedfällda träd och kraftigt regn. Öarna är sedan tidigare hårt drabbade av orkanen Irma, uppger Sveriges Radio P4.
Kommentarer: Följer utvecklingen och ambassadens information.

Omvärldsbevakning 08.55

Många dödsoffer efter jordskalv i Mexiko
Tisdagens jordbävning i Mexiko har krävt många människoliv. På onsdagsmorgonen rapporterade lokala myndigheter om att närmare 250 människor omkommit. UD har ännu inga uppgifter om drabbade svenskar, enligt DN.
Kommentarer: Följer med tanke på att det kan finnas drabbade svenskar.

Tisdag 19 september


Omvärldsbevakning 21.30

Kraftig jordbävning i centrala Mexiko
Ett kraftigt jordskalv med en preliminär magnitud på 7,1 drabbade centrala Mexiko klockan 20.15 på tisdagskvällen svensk tid, enligt Svenska nationella seismiska nätet (SNSN). Skalvet inträffade 7 km sydöst om Izucar de Matamoros, cirka 120 km sydöst om Mexico city. Skalvet skedde preliminärt på cirka 50 km djup, vilket gör att skadepotentialen inte är lika stor som för ett mer ytligt skalv, skriver SNSN. Samtidigt är detta ett jordskalv med potential att orsaka omfattande skador på byggnader i epicenterområdet, enligt SNSN. Chefen för Mexikos civilförsvarsmyndighet, Luis Felipe Puente, skrev på kvällen på Twitter att inga rapporter om skadornas omfattning har inkommit, skriver SVT Nyheter. Byggnader i Mexico City skakade under skalvet och människor sprang ut på gatorna, enligt Reuters/TT/SR Ekot.
Kommentar: För fortsatt bevakning med tanke på eventuellt drabbade svenskar i Mexiko.

Uppdatering kl 00.00: Senare började uppgifter om stigande dödssiffror, raserade byggnader och bränder att inkomma. I Mexico city uppges 27 byggnader ha kollapsat, enligt TT/SR Ekot som också nämner uppgifter om bränder i byggnader och människor som begravts under rasmassor. Minst 60 människor ska ha mist sina liv, uppgav Dagens Nyheter sent på tisdagskvällen. Sveriges ambassad i Mexico city uppmanar svenska medborgare att följa lokala myndigheters anvisningar och kontakta anhöriga.
Kommentar: Skrev nyhet efter att Sveriges ambassad i Mexico city publicerat information på sin webbplats, delade på Facebook och Twitter. La upp temablock: Händelser i utlandet.

Orkanen Maria återfår styrka
Orkanen Maria har åter uppgraderats till kategori 5, efter att tidigare ha tillskrivits en lägre kategori. Orkanen ska ha återfått sin styrka efter att ha passerat den karibiska ön Dominica. Maria rör sig nu mot Puerto Rico och amerikanska Jungfruöarna, enligt BBC News. Enligt UD kommer konsulatet i San Juan, Puerto Rico, tills vidare att vara stängt för besökare. Ambassaden uppmanar svenskar i området att följa lokala myndigheters råd och säkerhetsrekommendationer. 
Kommentar: Fortsatt bevakning och uppdaterar nyhet. Delade UD resklars inlägg om Puerto Rico.

Faran över efter brand i Sollentuna
VMA i Sollentuna kommun larmades av under tisdagskvällen.
Kommentar: Uppdaterade nyhet och Facebookinlägg enligt rutin.

Omvärldsbevakning 16.16

Kraftig rökutveckling vid E4 nära Sollentuna
Det brinner just nu vid bygget av Förbifart Stockholm i Häggvik med trafikstörningar vid E4. Sprängmattor vid E4 ska ha fattat eld. Allmänheten varnas med ett VMA.  Läs mer hos SVT nyheter.
Kommentar: Vi skrev nyhet enligt rutin och publicerade i våra sociala kanaler.


Omvärldsbevakning 12.34

Mer än varannan oroar sig för ny terrorattack
Mer än varannan svensk oroar sig för ett nytt terrordåd i Sverige. Nästan lika många litar inte på statens förmåga att förebygga nya attacker, enligt Aftonbladet/Inizio.
Kommentar: För kännedom.

Svårt räddningsarbete efter orkanen Maria
Röda Korset har lokala föreningar på flera av de öar som just nu drabbas av orkanen Marias framfart.
Men de hårda väderförhållandena gör det svårt att få fram den akuta nödhjälpen, uppger SVT nyheter.
– Nu handlar det om att rädda liv, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser Röda Korset. Hjälparbetet försvåras mycket av de hårda vädret, där det inte går att flyga försöker de komma fram med båtar.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.


Omvärldsbevakning 08.30

Orkanen Maria uppgraderats till kategori 5
Orkanen Maria tilltog på kort tid i styrka på måndagskvällen och uppgraderades till kategori 5. USA:s orkancenter NHC beskriver Maria som en ”potentiellt katastrofal orkan” och när den sveper in över Puerto Rico väntas den bli den värsta som ön vittnat om på 85 år, skriver SVT nyheter.
Kommentar. Delat på Twitter och Facebook. Kan bli nyhet under dagen.

Ökad vulkanaktivitet, Mount Agung, Bali 
Efter ökad vulkanaktivitet från Mount Agung har indonesiska myndigheter höjt varningsnivån från nivå II (Alert) till nivå III (Standby Alert). Skriver ambassaden i Jakarta på sin webbplats. Lokala myndigheter har etablerat en säkerhetszon inom en radie av 6-7 kilometer runt Mount Agung och uppmanar allmänheten att undvika området.  Svenskar i området bör följa utvecklingen i lokal media samt hålla sig underrättade om råd från lokala Indonesiska myndigheter.Beroende på vindriktning och mängd aska kan störningar i flygtrafiken förekomma i regionen som kan komma att påverka Bali, Lombok, Östjava med närliggande områden.
Kommentar: Följer eftersom det kan finnas en del svenska turister på plats.

Måndag 18 september


Omvärldsbevakning 21.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.40

Orkanen Maria ökar i styrka
Orkanen Maria uppgraderades på måndagen till kategori 2, och väntas öka i styrka ytterligare, rapporterar bland andra BBC News. Orkanen väntas först slå mot the Leeward Islands, som inkluderar Antigua och Barbuda som tidigare drabbats av orkanen Irma, enligt BBC. 
Kommentar: För fortsatt bevakning.

Debatt efter tillståndslös demonstration
Polisens beslut att inte ingripa mot Nordiska motståndsrörelsens (NMR:s) demonstration i Göteborg i helgen, trots att demonstrationen genomfördes utan tillstånd, har kritiserats av bland andra Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Nu vänder sig chefen för polisen i Storgöteborg, Erik Nord, mot kritiken. Han förklarar att polisen håller fast vid att demonstrationen inte bröt mot lagen i fråga om hets mot folkgrupp eller var så störande av den allmänna ordningen att polisen hade rätt att ingripa, rapporterar SVT Väst. NMR har sedan tidigare ansökt om att få demonstrera i centrala Göteborg i samband med Bokmässan den 30 september, enligt Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom inför kommande demonstration den 30 september.

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Efter Irma kommer Maria
Vid midnatt natten till idag uppgraderades den tropiska stormen Maria till orkanstyrka kategori 1, enligt DN. Den väntas öka i styrka under måndagen och ser ut att beröra samma områden i Karibien som redan drabbats svårt av orkanen Irma – men med en något sydligare bana. 
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av orkanen Marias förlopp.