Vecka 39 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Konfrontation mellan polis och befolkning i Katalonien
Hundratals människor har skadats i den spanska polisens försök att förhindra den folkomröstning som den katalanska regionregeringen utlyst i dag, enligt DN (liveflöde). Spansk polis har skickats till Katalonien efter att centralregeringen har olagligförklarat folkomröstningen. 
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen utifrån perspektivet att svenska medborgare kan bli berörda. Fram till nu har svenska ambassaden i Madrid inte publicerat någon ändrad reseinformation.

Varning för hård vind i fjällen
SMHI har utfärdat en klass 1-varnning för hård vind från i hela Norrlandsfjällen (Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län) i natt, natten mot måndag. Tidvis väntas regn. Snöinslag kan förekomma.
Kommentar: Hård vind kan innebära upp till 25 meter i sekunden i byarna och just nu pågår vandringssäsongen. 

Omvärldsbevakning 10.15

Den pågående konfrontationen mellan spansk polis och befolkningen i regionen Kataloniens utlysta folkomröstning om självständighet har fram till nu inte utlöst våld. Krisinfo följer utvecklingen under dagen.

Lördag 30 september


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering demonstration i Göteborg
Enligt TT (kan inte länka till texten, då den ligger i TT:s betaltjänst, men pågående redaktör kan hitta den i dagens inrikesflöde, klockan 18.02) ska en representant för NMR i egen sändning ha sagt att det här var sista gången man sökte tillstånd för att demonstrera och att "ni (oklart vilka som åsyftas) kan se upp varje lördag och söndag framöver".
Kommentar: För kännedom. I övrigt inget nytt i fråga om Göteborg.

Uppdatering 17.30

Nazistdemonstration i Göteborg
Klockan 17.21 meddelade polisen i Västra Götaland på sin webbplats att NMR har lämnat det avspärrade området och att avspärrningarna har hävts.
Kommentar: Vi fortsätter följa läget i Göteborg under kvällen. Fortsatt många människor i omlopp och flera evenemang i stan.

Omvärldsbevakning 11.00-15.45

Nazistdemonstration i Göteborg
Som väntat har det under dagen varit stökigt i Göteborg, där Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerat under dagen. Bland annat har det, som Sveriges Radio beskriver det, uppstått tumult mellan motdemonstranter och polisen. I skrivande stund har demonstrationstillståndet gått ut, men NMR:s demonstration har ännu inte kunnat upplösas. Sällskapet står kvar i ett avspärrat område vid Fabriksgatan och Örgrytemotet. Det har under dagen varit stora störningar i kollektivtrafiken. Enligt bland annat GP och DN meddelade Sahlgrenska sjukhuset redan i morse att man gått i stabsläge för att vara förberedda ifall många människor skulle skadas under dagens demonstration.
Kommentar: Vi fortsätter följa läget i Göteborg.

Omvärldsbevakning 08.30

I dag följer redaktionen kontinuerligt demonstrationerna i Göteborg.

Fredag 29 september


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.30

Inget nytt att notera.

Torsdag 28 september


Omvärldsbevakning 22.30

Brand i villa i Bjuv, Skåne
Sveriges Radio P4 Malmöhus publicerade under kvällen ett VMA för Bjuv, Bjuvs kommun i Skåne län. Det var en villa som brann och ledde till kraftig rökutveckling i området, räddningsledaren uppmanade därför allmänheten gå in och att stänga dörrar, fönster och ventilation. VMA drogs senare tilbaka. Ingen person har skadats i branden.
Kommentar: Publicerade nyhet, twittrade och facebookade. Uppdaterade sedan nyheten och facebookinlägget när VMA togs bort. Ingen ytterligare åtgärd.

Omvärldsbevakning 15.55

Polisen om avspärrningar i Göteborg under helgen
Polisen Västra Götaland informerar om framkomligheten och planerade trafikstörningar i helgen i Göteborg. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.50

Höjd varningsnivå för vulkanutbrott på Bali
Mängder av boende har evakuerats inför ett befarat utbrott i vulkanen Gunung Agung på turistön Bali i Indonesien, rapporterar SVT. Flygtrafiken i området är ännu inte begränsad, men det kan ändras med kort varsel, skriver Sveriges ambassad på sin webbplats. Varningsnivån är nu fyra av fem, vilket innebär att myndigheterna förväntar sig ett utbrott, men inte vet när. Svenskar på plats uppmanas att följa utvecklingen och att meddela sina anhöriga var de befinner sig.
Kommentar: Vi har följt rapporteringen om detta och fortsätter ha koll.

VMA Nässjö är avlarmat
Det Viktiga meddelande till allmänheten, VMA, som utfärdats på grund av en brand i Nässjö gäller inte längre.
Kommentar: Vi ändrar i nyheten om detta.

Omvärldsbevakning 8.00

Uppdatering: brand i återvinningsstation i Nässjö
Branden i Nässjö fortsätter men har minskat i omfattning under natten, den är dock ännu inte under kontroll, uppger Sveriges Radio P4 Jönköping. VMA för Nässjö kvarstår på grund av röken. Vinden har ändrat riktning under natten och boende i Målen, Åker och Södergården i Nässjö uppmanas nu också att stänga ventilation och fönster. Enligt SVT har polisen inlett en förundersökning om mordbrand, troligen kommer släckningen att pågå i flera dagar. Tre förskolor, en lågstadieskola och flera lekplatser håller stängt på torsdagen. Nässjö kommun har information om ersättningslokaler på sin hemsida.
Kommentar: Ingen ytterligare åtgärd just nu. Vi fortsätter att följa.

Uppdatering: brand i fastighet i Vellinge
Det VMA som utfärdades sent på onsdagkvällen för Vellinge har tagits bort. Skånelängan som brann, Lindesgården, är totalförstörd uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus. I byggnaden finns bland annat ett fritidshem, inga personer har rapporterats skadade.
Kommentar: Avlarmade VMA i vår nyhet på webben och facebook.

Onsdag 27 september


Omvärldsbevakning 23.40

VMA utfärdat i Vellinge på grund av brand i fastighet
Branden är i en fastighet i centrala Vellinge med kraftig rökutveckling, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. TT skriver att det är en Skånelänga kallad Lindesgården som brinner, samma byggnad brann även under tisdagen. Enligt polisen ska ingen ha skadats, vägen mot Malmö har stängts av .
Kommentar: publicerar nyhet, facebookar och twittrar. Följer.

Omvärldsbevakning 22.00

VMA utfärdat i Nässjö kommun på grund av brand i återvinningsanläggning
En återvinningsanläggning brinner i Nässjö och giftig rök sprids. Räddningsledaren har gått ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, där personer i området uppmanas hålla sig inomhus och stänga  fönster, dörrar och ventilation, uppger Sveriges Radio P4 Jönköping. Ett 50-tal personer från flera räddningstjänster arbetar med att släcka branden. Inga bostäder har utrymts men polisen har utrymt idrottsanläggningar strax intill området, skriver aftonbladet. Polisen har även stängt av vägar i området.
Kommentar: Publicerar nyhet samt twittrar och facebookar. Krisinfo följer händelsen.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: Störning i datatrafiken i Region Skåne åtgärdad
Störningarna i datanätet i Region Skåne är nu över, uppger Sydsvenskan. Region Skånes IT-chef i beredskap säger till TT att problemen aldrig omfattade sjukhusen, däremot påverkades vårdcentraler, tandvårdsmottagningar och Skånetrafikens kundtjänst. Störningarna berodde troligen på tidigare underhållsarbete i Region Skåne.
Kommentar: För kännedom.

Demonstrationer i Göteborg 30/9:

Utländska vänsterextremister väntas till Göteborg, polisen informerar om kommande insatser
Enligt GP väntas flera bussar med utländska vänsterextremister till Göteborg och nazistdemonstrationen på lördag. Även många antirasistiska motdemonstrationer kommer att hållas under lördagen, uppger DN. GP skriver också att nazister från hela Norden väntas ansluta sig till nazistdemonstrationen.

Polisen betraktar nazistdemonstrationen som en regional särskild händelse och har under dagen informerat om hur de planerar att genomföra sina insatser. Bland annat kommer förstärkningar från samtliga polisregioner i Sverige, polisen kommer även att filma de olika sammankomsterna. Polisen har även tagit fram särskild information riktad till personer som planerar att demonstrera under lördagen.
Kommentar: Krisinformation följer aktiviteterna i Göteborg inför och under helgen.

Omvärldsbevakning 11.20

Störningar i datatrafiken i Region Skåne
IT-störningarna påverkar Skånes sjukhus och vårdcentraler samt kollektivtrafiken, skriver Sydsvenskan. Enligt tidningen innebär störningen att nätet kommer och går, det är oklart om det innebär problem som till exempel att komma in i patientjournaler.
Kommentar: Störningarna påverkar stora verksamheter som sjukvård och kollektivtrafik, krisinformation följer.  

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.

Tisdag 26 september


Omvärldsbevakning 21.55

Radioaktiva ämnen spreds på kärnteknisk anläggning
Strålsäkerhetsmyndigheten publicerar i kväll uppifter om att det spreds radioaktiva ämnen och kontaminerade arbetslokaler på den kärntekniska anläggningen Studsvik Nuclear AB (SNAB) utanför Nyköping den 21 september. Händelsen skedde i samband med ett falskt brandlarm och den klassas som en tvåa på den sjugradiga INES-skalan. Strålsäkerhetsmyndigheten har rapporterat händelsen till det internationella atomenergiorganet IAEA.
Ingen människa fanns på plats vid händelsen och ingen kontamination har uppmätts utanför anläggningen.
Kommentar: Vi följer händelsen utifall det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 17.30

Tåg och militärfordon krockade
Ett persontåg krockade med en pansarterrängbil 360 vid Lästringe, mellan Trosa och Nyköping, skriver Försvarsmakten. Tre anställda vid Försvarsmakten, Södra skånska regementet (P7) är skadade och förda till sjukhus, enligt Försvarsmakten. Olyckan inträffade i ett område där militärövningen Aurora pågår. Tågets lokförare ska också ha skadats lindrigt. En av de fyra skadade ska ha förts med helikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm, enligt SVT Nyheter. Tågets passagerare har utrymt tåget och står på en åker, skriver Dagens Nyheter. Loket ska ha spårat ur medan vagnarna står kvar på spåret, enligt SVT Nyheter. Enligt Trafikverket är det stopp i tågtrafiken till följd av olyckan. Stoppet drabbar sträckan Stockholm C-Norrköping via Nyköping. Det finns ingen prognos på när trafiken kan återupptas. Enligt SJ leds deras tåg om via Katrineholm.
Kommentar: För kännedom och fortsatt bevakning.

Omvärldsbevakning 13.00

En anhållen efter moskébrand
En man har anhållits misstänkt för mordbrand efter nattens brand i en moské i Vivalla i Örebro. Det rapporterar SVT Nyheter Örebro. Polisen har i nuläget inga misstankar om att det finns några religiösa eller politiska motiv till mordbranden, enligt Dagens Nyheter. En del av moskén rapporteras vara totalförstörd, där har taket rasat in. En annan del har rök- och vattenskador, medan en tredje del av byggnaden vekrar ha klarat sig utan större skador, skriver DN.
Kommentar: Uppdatering, för kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Brand i moské i Örebro
Under natten har det brunnit kraftigt i en moské i Vivalla i Örebro, skriver Sveriges Radio P4 Örebro. När räddningstjänsten kom dit vid tvåtiden i natt ska moskén enligt SR ha varit övertänd. När texten uppdaterades strax före åtta i morse angav SR dock att branden var under kontroll. Inga personer ska ha skadats. Orsaken till branden är okänd.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 25 september


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.