Vecka 41 2017

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 oktober


Omvärldsbevakning 23.00

Orkanen Ophelia på väg mot Irland
Under måndagen väntas orkanen Ophelia nå Irland och något senare västra Storbritannien. Sveriges ambassad har gått ut med en rekommendation till svenskar som vistas på Irland att följa lokala myndigheters råd och anvisningar, hålla sig uppdaterade samt ha kontakt med anhöriga hemma. När orkanen når Irland under måndagen kommer den att vara nedgraderad till en tropisk storm. Enligt GP väntas dock trafikstörningar, flygande föremål, strömavbrott och mobilstörningar när stormen når land. En röd vädervarning är utfärdad för delar av Irland som väntas drabbas av höga vågor, kraftiga vindar och kraftiga skyfall.
Kommentar: Har lagt ut nyhet på webb, twitter och facebook. Följer. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Strömavbrott
Det har under söndagsmorgonen varit strömavbrott i södra Stockholm som berört omkring 18 000 av Ellevios kunder. Felet ska enligt bolaget vara avhjälpt strax efter klockan 10 på morgonen.
Kommentar: För kännedom.

Hårda vindar
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindar i de nordvästra delarna av landet. Vindarna ökar från natten till måndag över stora delar av fjällkedjan och det väntas mycket hård vind i kombination med nederbörd. Det varnas även för mycket hårda vindbyar från natten till måndag eller under måndagen från Härjedalen och vidare norrut mot södra Lappland.
Kommentar: För kännedom. Vi följer varningsläget och eventuella uppdateringar.

Lördag 14 oktober


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att rapportera.

Fredag 13 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.05

Inget att rapportera

Torsdag 12 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Misstänkt försök till spioneri mot militärövningen Aurora
Försvarsmakten uppger att de har fått in många tips om misstänkt verksamhet. Det handlar bland annat om drönare som observerats vid övningsområdena och iakttagelser av personer i terrängen som betett sig märkligt. Försvarsmakten går nu igenom rapporterna från övningen och kommer att bedöma om de bör lämnas till Säkerhetspolisen för att utredas vidare, skriver DN och flera medier.
Kommentar: För kännedom.

Skånetrafikens digitala tjänster ligger nere
Enligt Sveriges Radio P4 Malmöhus har Skånetrafikens app och hemsida slutat att fungera. Orsaken till felet är ännu okänt och det finns i nuläget ingen prognos för när problemet kommer vara löst.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor till oss.

Omvärldsbevakning 16.45

Trafikverkets störningar lösta
Trafikverket skriver på sin Facebooksida att de it-störningar som de drabbades av under torsdagsmorgonen nu är lösta. Myndigheten fortsätter dock att ha höjd beredskap och bevakar systemen för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor till oss.

Varning för hårda stormbyar
SMHI uppger att ett blåsigt och regnigt lågtryck passerar under dygnet österut över södra halvan av landet. Kulingvarningar är utfärdade för många farvatten. I Skåne och Halland är en klass 1-varning utfärdad för mycket hårda vindbyar under torsdag eftermiddag.
Kommentar: Följ väderutvecklingen under kvällen.

Omvärldsbevakning 11.40

Transportstyrelsens hemsida utsatt för hackerattack
Transportstyrelsens webbplats utsattes under morgonen för en överbelastningsattack. Det gjorde det svårt att komma in på hemsidan, skriver SVT och flera andra medier. – Jag kan bekräfta att vi under morgonen haft något som av allt att döma liknar en överbelastningsattack, säger Transportstyrelsens pressansvariga Mikael Andersson, till SVT nyheter. Aftonbladet kopplar ihop händelsen med IT-störningarna hos Trafikverket och skriver i samma artikel att två myndigheter drabbats av överbelastningsattacker.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Trafikverket om urspårningen
På grund av urspårningen, se notering nedan, är det är stopp i tågtrafiken förbi Ludvika. Trafiken ersätts med bussar eller omleds. Trafikverket uppmanar resenärer att ta kontakt med sin tågoperatör för information om ersättningsbussar.
Kommentar: Läget verkar vara under kontroll.

Omvärldsbevakning 07.15

Godståg med farligt gods spårade ur i centrala Ludvika
Sveriges Radio P4 Dalarna rapporterar om att ett godståg med farligt gods spårat ur vid ett industriområde i centrala Ludvika. Tio av 36 vagnar har vält men ingen av dessa innehöll farligt gods. I nuläget finns inga uppgifter om att farligt gods läckt ut eller att någon skadats. Störningar i tågtrafiken är att vänta och det kan i värsta fall ta veckor innan trafiken är igång igen, uppger DN.
Kommentar: För kännedom

Onsdag 11 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Uppdatering: It-attack mot Trafikverket orsakade morgonens tågförseningar
Enligt Trafikverkets internetleverantör DGC orsakades nattens och morgonens it-störningar av en ddos-attack. Attacken var riktad och hade som mål att överbelasta Trafikverkets system, uppger Sveriges Radio Ekot/TT. Det är ännu oklart vem som låg bakom attacken.
Kommentar: För kännedom

Madrid: Katalonien ska förklara om de utropat självständighet senast måndag
Igår meddelade Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont att man kommer att utropa självständighet, men först om några veckor. Den spanska regeringen vill ha svar senast måndag från de katalanska ledarna om de har utropat självständighet eller inte. Det uppger Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 15.15

Dieselolja läckte till dagvattenbrunnar i Fjugesta
Över 1 000 liter dieselolja läckte från en biogasanläggning och rann ner i dagvattenbrunnar i Fjugesta. Ett omfattande saneringsarbete startades eftersom det fanns risk att dieseloljan skulle sprida sig till reningsbassängerna i reningsverket i Fjugesta, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.15

Uppdatering: Överbelastning orsakade IT-störningar hos Trafikverket
Under natten till onsdagen drabbades Trafikverket av IT-störningar som bland annat orsakade förseningar i tågtrafiken. Trafikverket skriver på sin Facebook-sida att störningarna berodde på en överbelastning som just nu utreds. IT-störningarna påverkar till viss del även Trafikverkets hemsida. Om detta rapporterar flera medier, däribland Sveriges Radio P4 Västernorrland, Aftonbladet, DN och SVT Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen eftersom omfattande transportstörningar kan uppstå.

Omvärldsbevakning 08.50

Tågförseningar efter IT-störningar hos Trafikverket
"Det är störningar i tågtrafiken med följdförseningar och inställda tåg efter en it-störning hos Trafikverket under morgonen. Ta kontakt med ditt tågföretag för mer information om just ditt tåg", skriver Trafikverket på Facebook. IT-störningarna innebar att Trafikverket fick gå över till att trafikleda tågen manuellt, vilket tar längre tid och orsakar förseningar, enligt SR Ekot. Trafikverkets webbplats låg även nere under natten, enligt SVT Nyheter. Vid 07-tiden på onsdagsmorgonen var felet avhjälpt, men förseningar kvarstår, enligt SR Ekots uppgifter.
Kommentar: Delade Trafikverkets Facebook-inlägg.

Tisdag 10 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Katalonien väntar med att utropa självständighet
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont meddelade i sitt tal på tisdagskvällen att Katalonien kommer att utropa sig som självständigt från Spanien, men inte ännu. Puigdemont öppnade i stället för samtal med Spanien och hoppas på internationell medling, skriver SR Ekot.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.55

Kraftiga skogsbränder i Kalifornien
Tio personer har omkommit och 1500 bostäder har förstörts i en rad skogsbränder i Kalifornien, skriver Aftonbladet. Räddningstjänsten har uppgett att de tampas med omkring 14 skogsbränder på olika håll i den amerikanska delstaten. Omkring 20.000 personer har evakuerat från sina hem. Katastroftillstånd har utlysts, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom och bevakning med tanke på svenskar i området.

I dag väntas besked om utropande av självständighet
På tisdagen ska Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont göra ett uttalande i regionparlamentet, och frågan är om han då kommer att utropa Katalonien som självständigt, något han tidigare har antytt. Puigdemont ska framträda vid 18-tiden, skriver SR Ekot. Det var den 1 oktober som Katalonien röstade ja till självständighet i en folkomröstning som Spaniens regering i Madrid anser var olaglig, skriver SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 9 oktober


Omvärldsbevakning 21.15

Viktigt meddelande till allmänheten i Växjö kommun
VMA i Växjö med anledning av brand vid en byggarbetsplats i stadsdelen Öjaby. Det var skyddsmattor vid byggarbetsplatsen som brann och orsakade kraftig rökutveckling. Räddningsledaren begärde VMA vid 17-tiden. Allmänheten i området uppmanades gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventiler.
Kommentar: Publicerade nyhet på webbplats och i sociala medier. Några timmar senare begärdes faran över, uppdaterade texter enligt rutin.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 8.25

Inget att notera.